DK197 DK197 komentáře u knih

Gryf, který neuměl létat Gryf, který neuměl létat Tereza Janišová

AUDIOKNIHA: Tohle je vlastně jednoduchý milý příběh. Zaujalo mě to a jako pozvánka k hlavní trilogii to funguje skvěle, protože já sama nad jejím přečtením teď přemýšlím. Je ale pravda, že si pořád nejsem jistá hodnocením. Nic na příběhu mi vyloženě nevadilo, na druhou stranu se tam toho zas tolik moc nedozvíte. A je to celé bez větších překvapení a zápletek. Taková příjemná jednohubka. Takže něco mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami. Audio interpret mi na rozdíl od některých čtenářů vůbec nevadil, naopak mi to přišlo velice fajn. Asi je to tím, že i dnes se občas setkám s amatérským audio interpretem a není to pro mě nikterak propastný rozdíl oproti jiným audioknihám. Určitě to zkuste, nemáte co ztratit. Je to zábavné a člověka to od běžných starostí odvede vstříc k hezkému fantasy příběhu.

11.10.2023 4 z 5

Přípitek s vrahem Přípitek s vrahem Ivan Milan Jedlička

AUDIOKNIHA: Tuto vesměs krátkou knížečku jsem si vybrala proto, že mě hrozně zaujal hlas a přednes audio interpreta Norberta Lichého. Je to opravdu skvěle namluvené i napsané a pokud máte skutečné krimi příběhy rádi, tenhle počin byste si neměli nechat ujít. Příběhy byly zajímavé a navíc z českých luhů a hájů. To, že je smutné, že k nim vůbec došlo, je samozřejmě jiná věc. Ale knižní zpracování nemá chybu.

11.10.2023 5 z 5

Dějiny světa v 50 psech Dějiny světa v 50 psech Mackenzi Lee

AUDIOKNIHA: Tenhle počin je takový dějepisný bonbónek. Rozhodně vám to nevynahradí nějakou učebnici dějepisu nebo encyklopedii, ale příjemně vám to zpestří některé historické události. Dozvěděla jsem se tam dost zajímavostí, o kterých jsem nevěděla. Bylo to zábavné i poučné a přednes se mi taky moc líbil. Psi jako hrdinové historie jsou prostě skvělý nápad. Může někdo něco podobného napsat i o kočkách, prosím? :-)

05.10.2023 4 z 5

The Píp Pap Pop The Píp Pap Pop Emma Hanzlíková - Pecháčková

KNIHA: Každý z dílů této série je jiný. První dojemný, druhý roztomilý a milý, tenhle milý a nápaditý i odrážející dnešní dobu. Neřekla bych, že je v něčem horší než předcházející části. Za tu dobu si zamilujete postavy z těchto knížek, a tak si užijete i pomalejší tempo. Hlavně že se dovíte, co je nového v této ptačí rodince. Začíná to připomínat zvířecí rodinnou ságu. A to se mi jako nápad moc líbí. Opravdu bych si přála další díl.

05.10.2023 5 z 5

To To Stephen King

AUDIOKNIHA SK: Klidně mě všichni kamenujte, ale tohle má být King ve své nejlepší formě? Začnu tím, co se mi líbilo. Autor velice detailně a precizně vylíčil historii města Derry. Bylo to velmi zajímavé a podtrhlo to děsivost a všemocnost daného zla ve městě. Rozdělit dění na dětství a dospělost byl také skvělý nápad. Autorovy ústy jsme tak mohli vyrůst spolu s a dopodrobna poznat mnoho postav, včetně těch sedmi hlavních.

Ale SPOILER: ten intergalaktický fantasy závěr mi prostě neseděl. Čekala jsem víc. Hlavní problém mám ale s tou sexuální scénou v kanále. Byla naprosto zbytečná (ačkoli hrdinka nám tvrdí, že účel to má, myslím si, že se to dalo vyřešit úplně jinak). A ještě víc zbytečná mi přijde scéna, kdy hrdinka pozoruje jiné dva kluky, jak si ho společně honí. Abyste pochopili, nemám nic proti sexuálním scénám. Dokonce překousnu i sexuální scény s dětmi, pokud mají nějaký skutečný účel. Jako třeba, kdyby napsal horor z nějakého sirotčince, kde týrají děti a dochází i k různým sexuálním útokům a tak. Ale tady bojovali s klaunem a obě ty scény byly naprosto nepotřebné. Těm dětem bylo reálně v příběhu 12 a já pořád přemýšlím, co tím chtěl autor dokázat. Chtěl tím někoho vzrušit? Děti nebo snad pedofily? Protože normálního člověka to snad jenom šokuje a naštve. A pokud chtěl někoho šokovat, i tak mi pořád nejde na mozek, co se vám musí honit hlavou, abyste si řekli, hej, já ty lidi úplně totálně překvapím a napíšu sexuální scénu s 12letými dětmi. Taky, přestože je to skvěle napsané, je to vážně možná dlouhé až moc. Tolik postav a detailních rozborů událostí vám totálně zavaří mozek. A ty všemožné odbočky a události chtě, nechtě, rozbíjí hororovou atmosféru. KONEC SPOILERU

Takže Já vám nevím, ale kdyby tohle bylo moje první kingovka, tak nejspíš taky úplně poslední. Nerozumím tomu, proč jsou z toho lidé tak odvaření. Myslím, že to je velmi nadhodnocená kniha. A kdybych měla někomu něco doporučit z autorova pera, tohle to rozhodně nebude.

28.09.2023 3 z 5

Ztracené dívky z Willowbrooku Ztracené dívky z Willowbrooku Ellen Marie Wiseman

KNIHA: Já mám upřímně problém o knize něco říct. Je tak syrová a nechutná, že je opravdu náročná na čtení. Ale to k tomu patří, když zpracováváte téma jako je skutečné dění ve Willowbrooku. Jsem nadšená, že se do toho autorka pustila s takovým nasazením a detailním vylíčením. A když tohle zkombinujete se stejně mrazivým hledáním ztraceného dvojčete, vznikne opravdu zajímavá a silná kniha, kterou nemůžu jinak než doporučit k přečtení.

28.09.2023 5 z 5

Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

E-KNIHA: Osobně bych řekla, že poslední díl je něco mezi jedničkou a dvojkou. Ubylo řečí a přibylo nečekaných zápletek. Na druhou stranu je oproti předešlým dílům trošku romantičtější a sladší. A konec byl na můj vkus víceméně očekávatelný a až moc pohádkový, což je škoda. Prostě se mi to k postavám a celé sérii úplně nehodilo. Ale myslím, že mladší čtenáři a hlavně čtenářky si to užijí.

22.09.2023 4 z 5

Podlý král Podlý král Holly Black

E-KNIHA: Tenhle díl je z celé série nejukecanější. Zas tolik se tam toho neděje a když už něco, většinou to čekáme předem. Překvapivých momentů zde prostě moc není. Na druhou stranu těch pár nápadů, které se zde objeví, je opravdu zajímavých. Prozkoumáte i jiná zákoutí tohoto světa. Na jedničku to sice nemá, ale špatné to úplně není. Jen místo zvratů je zde více intrik, taktizování a debat. A stejně vás to na konci úplně šokuje a budete chtít vědět, jak to dopadne.

22.09.2023 4 z 5

Krutý princ Krutý princ Holly Black

E-KNIHA: Musím, že tohle je jedna z knih, která mě opravdu překvapila. Čekala jsem plytkou romanci plnou víl trochu podobnou sérii Selekce. To, co jsem dostala, se svou drsností podobalo spíše sérii Královská elita (bez toho sexu) a nečekanými zvraty a intrikami i spojením s královským dvorem zase sérii Alchymistova šifra. Neskutečně mě to bavilo, několikrát překvapilo a opravdu jsem netušila, co přinesou další řádky. Tohle je fantasy série, kterou si musíte přečíst, pokud máte rádi tenhle žánr. Je to nový zajímavý svět plný překvapivých událostí, co vás nenechá vydechnout a rozhodně vás donutí k tomu přečíst další díl. Ačkoliv musím podotknout, že první díl je z celé série nejlepší. S nejlepším tempem i zápletkami.

22.09.2023 5 z 5

Síť Síť Håkan Nesser

E-KNIHA: Zajímavý námět, nedokonalé zpracování. Musím se přiznat, že mě v téhle knize vlastně nezajímalo, kdo je vrah. Celé to bylo takové nezáživné. Na tři hvězdičky knihu vytáhly tři věci: 1) doba, kdy byla kniha napsaná
2) zastaralejší způsob vyšetřování, který navozoval punc logičnosti, důvěryhodnosti a pocitově navazoval atmosféru knih Agáty Christie
3) humor a jeden příklad za všechny:
"Jsi si jistý, že už to vyhaslo?"
"Ne, ale jestli to začne hořet, snad si toho všimneme. Vždyť jsme hergot policajti a je nás tu sedm."

12.09.2023 3 z 5

Vše temné a nebezpečné Vše temné a nebezpečné Stacy Willingham

KNIHA: O tomhle románu jsem si myslela, že vím, co budu číst. Čekala jsem průměr, který mě nijak nepřekvapí. Jenže náznaků, že není vše jak se zdá, jsem si zpočátku vůbec nevšímala. A čtení je to čím dál temnější, nebezpečnější a zamotanější. Konec mi doslova vyrazil dech. A to se mi zas tak často nestává. Rozhodně doporučuji k přečtení. Je to kniha o nedokonalých ženách, šedých charakterech a chybách, které ničí život. Ať už jsme chtěli udělat, nebo ne. Nevynechejte ani poznámku autorky na konci, prohloubí to váš zážitek ze čtení.

12.09.2023 5 z 5

Ateliér špičatých klobouků 2 Ateliér špičatých klobouků 2 Kamome Širahama

KNIHA: Druhý díl nám představuje novou zajímavou postavu a odhaluje pozadí některých jiných charakterů. Je to zajímavé a slibně se rozjíždějící. Plné magie a pěkných kreseb. Navíc si to pořád udržuje zvědavost čtenáře, co bude dál. Celkově lepší než první díl.

12.09.2023 4 z 5

Škola dobra a zla Škola dobra a zla Soman Chainani

KNIHA: Jako první jsem viděla film a ten mě nadchl. A jelikož jsem chtěla vědět, jak to bylo (bude) dál, vrhla jsem se i na knižní zpracování. A musím říct, že pro menší děti je rozhodně lepší film, protože je zjednodušený a černobílý.

Naproti tomu kniha si neustále hraje s tím, co je vlastně dobro a co je vlastně zlo. SPOILER: Všechny charaktery balancují na hraně svých škatulek. Někdy jednají v souladu s ní, jindy v jejím rozporu. Celkově to nakonec dokazuje, že dobro i zlo jsou relativní pojem. KONEC SPOILERU Navíc je to zábavné a chytré, nejen pro děti. Jedním z důvodu je i to, že to vykládá pohádky ve stylu bratří Grimmů. Pečení dětí, vraždění princezen, probodávání nestvůr, zlo i dobro si prostě občas hraje na to, že je vážně drsné. Chápeme se? Samozřejmě pořád se jedná o pohádku, takže zase nečekejte úplně vysokou literaturu, ale rozhodně vás to pobaví. Za sebe jsem neskutečně zvědavá, jak na to celé naváže pokračování. V celé knize mi kazilo dojem jen neskutečné množství překlepů. Obzvláště ve jménech. Tedy v tom, kdo zrovna mluví, a na koho se kdo dívá. Což je opravdu matoucí a nepříjemné.

Dvojčata v ohrožení Dvojčata v ohrožení Sienna Mercer

KNIHA: V češtině zatím poslední vydaný díl má výhodu v tom, že v něčem skutečně připomíná jakýsi závěr. A je to rozhodně jeden z těch lepších dílů. Soustředí se zase více na upíry, místo smetánky a Hollywoodu. Zhltla jsem knížku během pár hodin a byla nadmíru spokojená.

Ocelová princezna Ocelová princezna Rina Kent

E-KNIHA: Musím říct, že pokračování této série je neskutečně originální v tom, jak jsou hlavní hrdinové propojení. Celé to odhalování pozadí příběhu a minulosti hlavních hrdinů je velmi dobře napsané a chytlavé. Drží vás to, protože chcete vědět, co za tím vším vězí. Na druhou stranu, sexuální scény se zde opět opakují a trochu mi chyběla právě ta tajemnost a drsnost předchozího dílu. V minulém díle mohlo přijít cokoli. Právě proto, že jste neznali motivy a pozadí celého příběhu. Teď už ho znáte a záporný zvrhlý hlavní hrdina se nám změnil na kladného zvrhlého hlavního hrdinu. Jakoby z celé série něco zmizelo. Každopádně se i tak rozhodně těším na závěrečnou část.

Zvrhlý král Zvrhlý král Rina Kent

E-KNIHA: Tohle se opravdu vymyká běžným romantikám. Několik kapitol na začátku knihy jsem dokonce tápala v tom, co to vlastně čtu za příběh a kam to bude směřovat. Ale jako zhypnotizovaná se nemohla odtrhnout. Přestože sexuální scény se dost opakují a nejsou zas tak drsné, jak by mohly, rozhodně rozkoš a bolest i dominance patří do BDSM praktik. Tím pádem celou zvrácenost nezvladatelné přitažlivosti nepochopí rozhodně všichni čtenáři. Figuruje tu i šikana a hrdina rozhodně není klaďas, jak upozorňuje sama autorka na začátku knihy. Doporučila bych to jednoznačně jenom čtenářům, kteří jsou připraveni na to, že tohle fakt není mainstream a vanilka. Je to šílené, je to toxické, ale je to žhavé a je to jiné. Ale pokud souhlasíte s tím, že i zvrhlí lidé mají právo se zamilovat, dejte se do čtení.

22.08.2023 5 z 5

Andrea, 18, letuška Andrea, 18, letuška Angela Schutzler

KNIHA: Nevím, jak moc bych z knihy byla nadšená, kdyby mi bylo 13. Ale pamatuji si, jak spokojená jsem byla s dílem o herečce, protože tam navštívila castingy a trochu víc poodhalovala, jak to chodí v této branži. Měla jsem pocit, že tady toho z té letušky zase tolik není. Ale milostná linka dostala nečekanou turbulenci a přeci jen kniha nemá být jenom o práci letušky, ale i o té cestě za tím snem. A ta začíná prostě už na dovolené, která tam za mě ani nemusela být.

Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

E-KNIHA: Mádl předvedl, že má vypravěčský talent. Líbila se mi jeho slovní zásoba a úvahy. Příběh samotný to měl se mnou trošku těžší. Trvalo mi, než jsem se začetla. A trochu mě mrzel ten očekávatelný konec, k němuž to nakonec dospělo. Chvilku to vypadalo, že autor má i na něco originálnějšího. (SPOILER: Fakticky mě zklamalo, že hlavní postavy zůstaly spolu jako pár. KONEC SPOILERU) Po přečtení mi navíc na duši zůstala plíživá tíseň, která nebyla vůbec příjemná. Vše je takové hořkosladké a plné otázek. Příběh plyne dál za poslední stránkou stejně jako život, ale čtenář už se skutečný konec nedozví. V tomhle případě mě to mrzelo... Za mě příjemná jednohubka. Neposadila mě ovšem na zadek tolik, jak jsem doufala.

Příliš brzy dospělá Příliš brzy dospělá Zuzana Francková

KNIHA: Styl psaní sice občas trochu mate a skáče z přítomnosti do minulosti, všechno se někdy odehrává zbytečně moc rychle... Ale jinak je to tématicky zajímavé, s prostorem pro nečekané. Vůbec by mi nevadilo, kdyby kniha byla delší a propracovanější. Téma i postavy by si to zasloužily. Ale co už. Tohle byla oddechovka, kterou bych svému mladšímu já rozhodně doporučila.

18.08.2023 4 z 5

Blíženci Blíženci Stanislav Rudolf

KNIHA: Na stylistiku tohoto počinu jsem si musela chvíli zvykat. Ale jakmile se vám to podaří, příběh vám příjemně plyne pod rukama. Všechny zápletky jsou víceméně předvídatelné ale stejně vás zajímá, co bude dál. Autorovi se navíc skvěle povedlo vyjádřit pocity handicapované slečny... Škoda, že ne všechna témata, která v knize nakousne, také dořeší. Kniha je taková neukotvená s otevřeným koncem. Osobně znám asi i lepší dílka, ale byl to zajímavý exkurz do literatury pro dívky 90. let.