DK197 komentáře u knih
E-KNIHA: Erebos je milým překvapením. Příběh má svižné tempo a zajímavou dějovou linku. Nečekané rozuzlení a napínavý závěr. Rozhodně doporučuji a myslím, že kniha potěší i čtenáře mimo cílovou skupinu. Vytkla bych možná jedině to, že přes počet stran všechno ubíhá natolik rychle, že si vlastně ničeho moc neužijete. Čekala bych více času ve hře. Více úkolů. A pomalejší rozplétání celého příběhu. Ale nehledě na to je kniha velice zdařilá. Takže ještě jednou, já doporučuji.
KNIHA: Druhý příběh pracuje se dvěma zápletkami, přičemž jedna může mít přesah a něco mladému čtenáři sdělit. Celé je to příjemné a čtivé. A rozhodně lepší než první díl.
KNIHA: Svým způsobem vážně bolí, když si přečtete knihu z vašeho dětství a jste zklamáni. Na druhou stranu mám pocit, že ani tenkrát první díl této série nepatřil k mým nejoblíbenějším. Ruku na srdce - zhruba 30 stránek zabere rozjezd příběhu a 10 stránek jeho ukončení po hlavní zápletce. Takže na ni samotnou a hledání střepu zbývá něco kolem 60 stránek. A to je na pořádně zajímavý příběh opravdu málo. Je to velice, velice jednoduché. Taková jednohubka, které rozhodně potěší spíš mladší čtenáře. Další díly jsou na tom mnohem lépe. Ale i tak je to čtivé s celkem zajímavým rozuzlením na konci.
E-KNIHA: U tohoto počinu nesmíte mít předem vysoká očekávání. Téma vymírání a mizení včel je sice aktuální a velmi důležité (a proto třetí hvězdička), ale zpracování samotného příběhu je velmi fádní. Pomalé tempo a nezajímavý děj. Pomalá tempa nemusí být nutně na škodu, ale řekla bych, že když samotnou linku příběhu dokážete popsat asi ve třech větách, navíc opravdu velice obyčejných a nudných, asi je něco špatně. Zápletky jsou navíc velice průhledné. Takže nejlepší na této knize je její čtivý styl psaní, sympatické postavy a propojení hlavních hrdinů. A to ani s ohledem na včely na vyšší hodnocení nestačí. Protože i samotný apel na společnost přichází celkem pozdě a násilně. Zároveň si nejsem úplně jistá, co s tím má běžný čtenář dělat, pokud sám není včelařem... Nebýt tam ty včely, rozhodně dám nižší hodnocení. A na rozdíl od ostatních čtenářů v tomto počinu opravdu nevidím nic světoborného.
KNIHA: Mám pocit, že o této knize už toho bylo řečeno dost, ale zkusím to. Tom Felton není spisovatel, ale rozhodně to není znát. Kniha mě naprosto uchvátila a četla se skoro sama. Bez váhání bych si od něho přečetla i něco dalšího. Střípky z jeho života jsou zábavné, bolestivé, překvapivé... Najdete tam syrovou otevřenost, která je hrozně sympatická a nečekaná. A přes počet stran byste si dali stejný počet klidně ještě jednou. Pro milovníky Harryho Pottera navíc je tahle kniha naprostá nutnost.
KNIHA: Možná originální, leč za mě poněkud jednoduchý příběh. Asi jsem měla vysoká očekávání. Skvělá volba pro povinnou školní četbu. A určitě stojí zato pustit si nějaké vizuální zpracování.
KNIHA: Tohle je příběh o týrání, a potřebě lásky, o naději a o cestě k lepším zítřkům. Čeká vás i pár překvapení a originální forma zpracování pouze v e-mailech. Kniha není rozhodně špatná, jen myslím, že bych z ní byla nadšenější, kdybych byla o něco mladší. Styl psaní mi úplně nesedl. Ale je určitě vhodná pro teenagery, protože perfektně odráží jejich jazyk.
KNIHA: Nemůžu posoudit, zde je kniha špatná, protože jsem se moc daleko nedostala. Co ale můžu říct, je to, že mě příběh vůbec nebavil a občas jsem se v tom i ztrácela. A když jsou zdejší komentáře tak negativní, vůbec mi nepomohly v tom, abych se odhodlala knihu dočíst. Vlastně přesně naopak. Odkládám knihu s přesvědčením, že už se k ní nikdy nechci vrátit. Mrzí mě to, protože na autorčinu tvorbu jsem zvědavá. Budu si ale muset vybrat jiné dílo.
E-KNIHA: Druhý díl série mě zaujal o něco více než ten první. Sice si myslím, že s příběhem trochu lépe pracuje seriál, ovšem i v knize najdeme momenty, co mi na obrazovce naopak chyběly. Bojové scény mě sice vůbec nebaví, ale sledovat vývoj postav naopak ano. Mám sice oblíbenější série, ale ani s touhle jsem určitě neskončila. Jsem zvědavá, jak to podle knihy bude dál.
E-KNIHA: Styl psaní této knihy mi trochu připomněl Simonu Monyovou. A rozhodně to nebylo špatné. Naopak byl příběh zajímavý, četlo se to velmi dobře a člověk s napětím čekal, kam dějová linie vygraduje a jak skončí. Závěr mě velice mile překvapil. Jestli správně počítám, je to má druhá autorčina kniha a já jsem znovu velmi spokojená. Nejspíš to nebude poslední dílo, které si od paní spisovatelky přečtu. Pro milovníky odlehčených románů pro ženy, které to zároveň kompenzují tématicky náročnější zápletkou, je tohle naprosto skvělá volba a já můžu jenom doporučit.
AUDIOKNIHA: Pohádka od autora hororů byla méně temná, než jsem čekala. (Ikabog je v tomhle směru daleko horší. Například zde najdete víc mrtvol.) A tématicky i zápletkou byla celkem obyčejná. Na druhou stranu to mělo zajímavé momenty, postavy jste si oblíbili, krásně se to poslouchalo, utíkalo to rychlostí světla a člověk by si dal klidně i pokračování. Kdo si chce užít Stephena Kinga a číst přitom něco lehčího, tohle je ideální a zdařilá volba.
E-KNIHA: Tyto příběhy jsou opravdu kouzelné. Inuité, indiáni i Vikingové zaujmou svou historií. Něco je našemu uvažování bližší, něco vzdálenější, ale za prozkoumání to stojí. Jediná škoda je, že těch příběhů nebylo trošičku víc. Člověku se nechce tak brzo odcházet ze světa vlků a bájí.
AUDIOKNIHA/E-KNIHA: Tohle je určitě moje druhá nejoblíbenější carterovka. Líbil se mi nejenom příběh, ale i způsob, jakým ho tentokrát autor napsal a hrál si se čtenářem. Vždycky si říkám, že zkusím odhadnout vraha a nikdy se mi to nepodaří. Tady mi to ovšem přišlo rafinovanější, než jindy. SPOILER: Mám jen jednu drobnost. To se vážně bude Hunter vždycky tak divit, když se liší modus operandi? Obzvláště potom, když se minule potkal s vrahem, který chtěl s metodami experimentovat? Navíc to bylo nedávno. Tak z čeho je doprčic tak vedle? Řekla bych, že v tomhle ohledu byl totiž minulý vrah mnohem horší.
AUDIOKNIHA: Nelehký příběh jedné malé dívky, která se stane jednou prvotřídní gejšou. Je to plné zajímavých postav a neméně zajímavých příhod. I tak bych příběh samotný ohodnotila čtyřmi hvězdičkami, kdyby knihu nepozvedalo tolik zajímavostí o Japonskou a tehdejší době.
KNIHA: Tohle dílo je kombinací neotřelého tématu, čtivého stylu psaní a nervydrásajícího příběhu. Protože očkování jako téma k hovoru je aktuální ve společnosti nejen kvůli povinnému očkovacímu kalendáři dětí, ale také nové vakcíně na covid-19. Takže očkovat, nebo ne? Tahle kniha vám nedá úplně odpověď, ale předestře možnosti a poskytne prostor k zamyšlení. A pokud jde o ten nervydrásající příběh, je syrový a určitě ve vás zůstane, ale zároveň pateticky netlačí na pilu. A kromě očkování se zaměří i na křehké mezilidské vztahy a hlavně přátelství dvou žen. Rozhodně považuji knihu za originální a dobře napsanou. A velice pravděpodobně i za nejlepší knihu první třetiny tohoto roku.
KNIHA: Tenhle počin se velice dobře čte. Najdete tu kriminální zápletku zkombinovanou s komplikovanými přátelskými vztahy. Kniha nabízí hned několik překvapivých momentů i zvratů. Nechybí intriky ani nečekaně vyostřený závěr. Pro ty, co milují teen literaturu, doporučuji. Ačkoli dávám čtyři hvězdičky z pěti, protože zpočátku se mi kniha jevila jako velice jednoduché literární dílo (ačkoli na konci doceníte, že to tak úplně není pravda) a chování hlavních hrdinů pro mě bylo mnohdy nepochopitelné. Myslím ale, že cílové skupině se kniha líbit bude bez větších výtek. PS: Ta obálka se taky úplně nepovedla, co říkáte?
ČV 2023 - 20: kniha poprvé vydaná v roce 2023
KNIHA: Nikdy jsem si nemyslela, že se do závěrečného dílu pustím. Ale musím říct, oproti ukecanému a zbytečně rozsáhlému předchozímu dílu, byl tenhle celkem fajn. Jasně, na první díl už to nemá, ale tentokrát to příjemně odsýpalo, nic moc se zbytečně netočilo v kruhu a hrdinové mi tolik nelezli na nervy. A bylo vážně zajímavé vidět je v celkem odlišných pozicích než doposud... Jednou zápletkou mě autorka dokonce i zaskočila. Kritizuji a oceňuji zároveň snad jen epilog. Protože vážně mohl být propracovanější, nikoli tak střípkovitý a rychlý. Na druhou stranu jsem ráda, že jsme se mohli podívat tak daleko do budoucnosti. A opět se přesvědčili o tom, že ani po padnutí si konečně do náruče, život nekončí a přijdou nové a další strasti...
KNIHA: Tak jo, tenhle díl je dějově rozhodně zajímavější než ten předchozí. Na druhou stranu při čtení si už často nejsem jistá, zda čtu fantasy sérii o upírech, nebo příběhy z Hollywoodu zkřížené s Buckinghamským palácem. A nemůžu se rozhodnout, jestli se mi to líbí, nebo ne. Jestli je to prostě originální, či přitažené za vlasy. Tolik štěstí, co ty holky potkalo... Ale malým holčičkám se to líbit bude a až budou velké, nejspíš budou ujíždět na Kardashiankách... Proto čtyři hvězdičky.
Čtenářská výzva 2023: č. 14 - kniha, která je součástí série
E-KNIHA: Když jsem s knihou začala, říkala jsem si že to bude jenom další příběh o sexuálním zneužívání. (Což není spoiler, mluví o tom už anotace.) Ale dětská nevinná vypravěčka, která stojí víceméně stranou všeho, a fakt, že se příběh točí víceméně jen kolem jejích vrstevníků, kteří dění hodnotí a figurují v něm, zatímco dospělé postavy jsou tak trochu na okraji, z toho dělá něco výjimečného a odlišného oproti ostatní literatuře. Navíc kniha velice dobře postupně graduje a vy jste prostě zvědaví na konec. A tady přichází jediný důvod, proč nedám plný počet hvězdiček. Samotný závěr je totiž velice zvláštní, otevřený a ta gradace se prostě někam vypařila... A účel posledních pár řádků jsem asi vůbec nepochopila... Je to škoda, jinak chválím velice podařené dílo.
Čtenářská výzva 2023: č. 9 - kniha z bazaru databáze knih (tato kniha se skutečně nachází v nabídce bazaru databáze knih, ale já nemám v plánu jenom kvůli výzvě kupovat knihu přes zdejší bazar. Takže si tento bod dovolím vykládat volně.)
KNIHA: Tuhle sérii mám opravdu ráda. A když si člověk přečte poznámky na konci, tak žasne nad tím, jak autor dokázal využít tehdejší dobu a napsat o tom další skvělý příběh. Ale subjektivně je pravda, že mě 4. díl bavil o něco méně než ty předchozí. Rozhodně to ale neznamená, že je špatný, nebo že byste ho neměli číst. Stojí to za to a já doporučuji, doporučuji a doporučuji.
Čtenářská výzva 2023: č. 4 - kniha, která obsahuje mapu (strana 65)