dobroslav9182 | Komentáře u knih | Databáze knih

dobroslav9182 dobroslav9182 komentáře u knih

Conan: Hodina draka Conan: Hodina draka Robert Ervin Howard

Tady prostě nelze hodnotit jinak, než plnou palbou. Stárnoucí Conan musí opět vybojovat svůj trůn a zachránit svůj lid. A že to nebude zrovna jednoduchý úkol, to je naprosto jasné. Ale Conan se nestal králem jen pro svoje modré oči...

Noc až navěky Noc až navěky Guillermo del Toro

A je to tady, závěrečný díl par exellan. Temný, depresivní a narvaný mytologií. Prostě super.

Tři srdce, tři lvi Tři srdce, tři lvi Poul Anderson

Ano, uznávám, že malinko (ale opravdu jen malinko) nadhodnocuji. Ale je to kniha, která mě ve věku deseti let dostala k žánru fantasy a i dnes se k ní pořád rád vracím a užívám si ono tajemné magično světa Ogiera le Danois :-) A, upřimně, způsob likvidace draka je hodně super :-)

28.12.2014 5 z 5

Zabíječ skavenů Zabíječ skavenů William King

Druhá kniha příběhů Felixe a Gotreka tak trošku mate tělem. Ačkoliv se kniha tváří jako román s uceleným dějem, ve skutečnosti jde pořád v jádru pudla o sbírku povídek, kterou spojuje dějová linka tam někde na pozadí. Schéma povídek/kapitol je poněkud jednotvárné - skaveni vymyslí plán, jiní skaveni se jim ho snaží překazit a tak na scénu vstupuje Gotrek s Felixem. Také určité momenty se opakují tak často, až jsou skoro sebeparodické (kdyby Gotrek zkoušel ostří sekery tak často, jako v této knize tak už by měl místo palce jednu velkou jizvu). Krysáci, neboli Skaveni sice působí odporně, ale zároveň trochu komicky, jelikož své plány pravděpodobně provádějí pod taktovkou bratří Marxů. Zmiňované plány sice vycházejí, ale povětšinou spíše omylem, než zásluhou jejich tvůrců. Navzdory výše uvedeného jsem si četbu užil. Příběhy odsýpají poměrně rychle a jsou čtivé, svět Warhammeru je náležitě temný a akce dobře popsaná a pokud se vám líbila první kniha, druhou si také užijete a rozhodně vás neodradí od četby třetí knihy, která už je plnohodnotným románem.

23.11.2024 3 z 5

Do pekel Do pekel Nicholas Sansbury Smith

Slušné tři hvězdy zdobí postapokalyptický příběh ve kterém je poslední nadějí lidstva skupina paragánů, která pro zásoby a náhradní díly i do pekla skočí. Knížka odsýpá rychlostí střemhlavého pádu i navzdory již zmíněným nelogičnostem, ale celou dobu jsem nemohl dostat z hlavy jméno Kristýna Sněgoňová a její trilogii Města, která je imho o několik řádů výš. Téma je obdobné, jen namísto vzducholodí má Kristýna města na sloupech a místo Helldiverů průzkumníky využívající výtahy. Tak jako tak první díl série se dobře četl a druhý už je na cestě.

18.12.2023 3 z 5

Dungeons&Dragons: Čest zlodějů: Cesta do Neverwinteru Dungeons&Dragons: Čest zlodějů: Cesta do Neverwinteru Jaleigh Johnson

Příjemná, oddechová dobrodružná fantasy kniha sloužící jako povedený úvod ke stejnojmennému filmu. Vzhledem k tomu, že jde o prequel není třeba film vidět, ale pokud vám atmosféra a humor knihy sednou, tak film rozhodně stojí za vidění. Nejde o žádnou epickou fantasy alá Pán Prstenů, ale spíše o pohodovu četbu, tak trochu jako Legendy a Latéčka (atmosférou). Hvězdy sice jen tři, ale zato tvořící Orionův pás :-)

18.12.2023 3 z 5

Morituri Morituri Simon R. Green

Takže, tentokrát se zdržím hvězdičkového hodnocení, protože jsem knihu pouze "slyšel" a navíc v angličtině. Tato série se rázem stala mojí oblíbenou, protože je to za a) skvělá (parodie) space opera, za b) Simon perfektně míchá akci, humor a dokonce i hororové pasáže a za c), protože jsem ji slyžel v produkci Graphic Audio, jejichž motto je "Movie in your mind" a je naprosto přesné - skvělá práce s audio efekty. Proč se ale zdržuju hodnocení? Protože bych musel dát české verzi hodně nízkou známku z důvodu překladu. Ano, chápu, že překládání názvu věcí je vždy ošemetné, takže jsem ochoten překousnout překlad názvu zbraně Darkvoid jako Temnoprázdno, možná bych i snesl "rasu" Hadenmenů přeloženou jako Hádoidé, ale proč je sakra císařovna Lionstone přeložena jako Kamenná lvice, když Hazel D´ark je pořád Hazel D´ark a ne třeba Líska Č´erná (popř T´mavá či jiná krávovina). A co mě na tom všem opravdu se¤e nejvíc? Owen Morituri. Proč (následuje série nepublikovatelných vulgarismů) je (opět následuje série nepublikovatelných vulgarismů) Owen Deathstalker přejmenován na Owena (sorry, ale znovu následuje série nepublikovatelných vulgarismů) Morituri? PROBŮH PROČ?!? Morituri = jdoucí na smrt, ten, který jde zemřít, kdežto Deathstalker (když už je nutno to překládat) znamená stopař smrti. V některém z dílů je to i zmíněno přímo Gilese Deathstalkerem - "Jmenuje se Deathstalker, protože přinášíme smrt našim nepřátelům pro dobro našich poddaných." Takže nejen, že to (imho) hůř zní, ale zároveň je překlad Morituri spíš významovým opakem oproti původnímu Deathstalkerovi. Proto nemůžu knihu hodnotit a, bohužel, si ji v češtině nikdy nepřečtu.

Všechno výše uvedené je pouze můj názor. Pokud máte nějaké rozumné vysvětlení pro to, proč jsou výše uvedené věci přeloženy tak, jak jsou přeloženy, klidně mi to napište (opravdu by mě to zajímalo). Pokud chcete jenom nekonstruktivně dehonestovat můj názor, tak raději ušetřte čas sobě i mi a běžte si raději pustit další díl Ordinace v růžové zahradě :-)

29.01.2018

Punk Fiction Punk Fiction Antonín K. K. Kudláč

(Zatím bez hodnocení).
Ke knize Punkfiction jsem se dostal jako slepý k očním implantátům a jako první mě zaujal výběr autorů: Leonard Medek, Jiří W. Procházka, Vlado Ríša, Jiří Pavlovský, Jakub Macek, Miroslav Žamboch, Petra Neomilnerová a Filip Gotfrid. Jména, které fanouošek české fantstické scény jistě zná a které zaručují nejen kvalitní, ale především rozmanitý výběr, protože každý z autorů zpracovává ono slovíčko Punk v názvu velice osobitě (viďte, pane Medek ;-) )
1. Punkva - Leonard Medek - autor převážně dobrodružných a spíše fantasy děl, se zadání zhostil velice originálním způsobem a jeho hrdina zažije notnou řádku punku na vlastní kůži,protože: "Seržante, šagot je bíííílý, jak kůže na prdeli, počkejte chvííííli, mý voči uviděly..."
2. Lady in Black out, aneb Rox´n´Roll v černém - Jiří Walker Procházka - Akční cyberpunková sci-fi, kde autor pokračuje v příbězích Rollanda a Roxanny ze sbírky Tvůrci času. Blíží se velké finále!!! Všichni proti všem!!! Tričko, jehož velikost označení neobsahuje X, ale H jako Hangár!!! Svět už nebude stejný!!!
(pokračování bude ;-) )

24.06.2017 4 z 5

Red Nails / Rudé hřeby Red Nails / Rudé hřeby Robert Ervin Howard

Nové, tentokrát dvojjazyčné vydání jednoho z nejepších příběhů otce barbara Conana Roberta E. Howarda. Conan, spolu s pirátkou Valerií, se dostanou do podivného města postaveného z drahokamů, kde už po mnoho let zuří válka. Dva kmeny jedné rasy spolu bojují na život a na smrt v prázdných ulicích a komnatách podivného "městského" hradu a příchod bílých cizinců se jeví jako poslední naděje na ukončení vleklé války... Tajemný, napínavý a atmosférický příběh byl očividně hodně ovlivěn tehdejší Robrtovou zálibou v tajemství Mayských kmenů, čemuž odpovídají nejen jména postav a klanů, ale i stylizace prostředí odkazující na Mayské pyramidy. Pokud ve vás barbar z Cimmerie pořád dokáže vyvolat mrazení v zádech, napětí a (možná) i trochu toho vzrušení, je příběh Rudé Hřeby jasnou volbou. A jako vždy si pochvalu zaslouží i osobitý překlad mistra Kantůrka.

11.02.2015 5 z 5

Star Wars: Trojitá nula Star Wars: Trojitá nula Karen Traviss

Dějově o něco málo lepší, než první díl. Ke komandu Omega se připojuje nejen jejich starý mentor Kal Sikara, ale i jejich klonovaní bratři komando Delta (známé z PC hry Star Wars: Republic Commando) a pár dalších nových postav. Z farmářské planety se přesuneme do Města. A nejen tak ledajakého města, ale rovnou do Trojté nuly, nebo-li na Coruscant, kde se rozjíždí tajná operace proti bombovým atentátníkům...
P.S.: Bohužel opět na nás při čtení vyskočí sem tam nějaká chyba, což, třeba v případě chybějící čárky mezi slovy, může občas docela znesmyslnit větu.

09.02.2015 4 z 5

Star Wars: Přímý kontakt Star Wars: Přímý kontakt Karen Traviss

Zábavná a akční military sci-fi ze světa Star Wars, do které jsem se pustil jen díky PC hry Star Wars Republic Commando, jejíž hlavní představitelé se mají ukázat už v druhém dílu :-D. Čtyři přeživší koloni ze čtyř různých jednotek se musí naučit spolu nejen vycházet, ale i spolupracovat. A nejlépe rovnou za chodu.
P.S.: Jen teda když už Egmont tak šroubuje cenu nahoru, mohli by aspoň sehnat lepšího překladatele. NE, že by v knize byly nějaké výrazné chyby, jen je překlad místy až příliš začátečnický a doslovný.

02.02.2015 3 z 5

Hardcore Hardcore Jiří Kulhánek

Oh ano, Patejl přináší zkázu a zákon i do minulosti. Nenechá se omezovat časem ani prostorem a řádí, kde může. Ani Pées se nedrží zkrátka :-)

19.01.2015 4 z 5

Krkavci Krkavci George Dawes Green

Dobře napsaný a čtivý průměr :-/

10.01.2015 3 z 5

Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Po Stronciu přichází zlepšení. Vrací se i staří známí z Nočního klubu a také české luhy a háje, které Kulhánkově tvorbě vždycky přidávaly jisté "vlastenecké" kouzlo. Takový trochu trolling od autora je fakt, že se na knihu čekalo pět let a hned na první straně se píše "Napsáno v Praze 1.11. 2007 až 29.11. 2007".
P.S.: Tak, teď, když už nás vzal na pekelnou exkurzi Kulhánek i Kopřiva, zbývá ještě Žamboch.

10.01.2015

Stroncium Stroncium Jiří Kulhánek

Asi nejslabší kniha od Kulhánka kterou jsem četl (ale pořád to neznamená, že jde o špatnou knihu). Hlavní hrdina je až příliš nezničitelný (viz. plovoucí hlava) což je mu paradoxně na škodu. Nejlepší část celé knihy je úvod v Luxoru. Kdyby se takhle jelo celou knihu, šlo by o nejlepšího Kulhánka ever :-)

10.01.2015 3 z 5

Carpe Diem II Carpe Diem II Robert Fabian

Druhý díl (původně dvoudílné) série Carpe diem, kterému předchází Carpe diem I (obě knihy vyšly v jednom svazku v roce 2012 doplněné bonusovými povídkami) a posléze rozšířeno o knihy Semper Fi a Dies Irae. Ve stejném světě se odehrávají i knihy Planeta mezi dvěma slunci, Hvězda - 01 a Hvězda - 02.

09.01.2015 5 z 5

Carpe Diem I. Carpe Diem I. Robert Fabian

První díl (původně dvoudílné) série Carpe diem, na kterou navazuje Carpe diem II (obě knihy vyšly v jednom svazku v roce 2012 doplněné bonusovými povídkami) a posléze rozšířeno o knihy Semper Fi a Dies Irae. Ve stejném světě se odehrávají i knihy Planeta mezi dvěma slunci, Hvězda - 01 a Hvězda - 02 a Mariňáci.

09.01.2015 5 z 5

Aloha z pekla Aloha z pekla Richard Kadrey

Takže třetí díl osmidílné série o sedmi dílech (následující díl v originále Devil in the Dollhouse nese označení 3,5) je v podstatě rozdělen na dvě poloviny. V té první se Sandman nechá svými přáteli přemluvit k tomu, aby pomohl jedné z mála osob, která ho (zatím) nepodrazila a jednala s ním na rovinu, a vydává se na pátrání po posedlém člověku. To co ale vypátrá, se mu nejen nebude líbit, ale zároveň ho to opět dovede do pekla. Dojde konečně k rozhodujícímu střetu s Masonem? Podaří se Slimovi konečně zachránit dívku svých snů? A co na to Lucifer? Třetí díl je o maličko lepší, než předcházející zombie apokalypsa (hlavně díky návštěvě pekla, která ale v podání Kopřivy, či Kulhánka je pořád větší zábava) a je naštěstí zakončen tak, že uzavírá první tři díly jako samostatnou trilogii, takže český čtenář, kterému se Sandyho příběhy zamlouvají se nemusí cítit o nic ochuzen. A těm, kteří chtějí více, nejspíš nezbývá, než pokračovat v angličtině :-)

30.12.2014 3 z 5

Pár vražd navíc Pár vražd navíc Garth Ennis

A je tady poslední kniha Hitmanovské série vyprávějící doposud česky nevydané příběhy. Nejen, že si Tommy a Natt ujasní, který western Clinta Eastwooda je nejlepší, nejen, že si dá Šestipívo týmovku ze Supermanem, nejen, že se dozvíme, jak vlastně slepý k superhrdinským houslím přišel, ale mrkneme se taky do vesmíru. Ne moc daleko, jen do Watch Tower, ale pro kluka, co nevytáhl paty z Gothamu je i tohle velkolepý zážitek. A pro Supermana taky...

Zavíračka Zavíračka Garth Ennis

A je to tu, načepuje se poslední pivo, vobjedná poslední panák a nastal čas zavřít. Vláda (stejně jako ta mafie) nezapomíná a tak musí Hitman opět čelit Fekálovi a jeho megalomaniackému šéfovi. Naštěstí i vládní zaměstnanci mají něco jako svědomí, takže se Monahganovi dostane nečekané pomoci. Jenže Tommy není týpek, co by se vobrátil zády ke svým přátelům - své jediné rodině. A to ho může stát i život...