dulidu
![Návrat krále Návrat krále](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260/navrat-krale-A2D-260.png?v=1693334460)
Přečetla jsem konečně celou trilogii a musím uznat, že tak propracovaný, napínavý a poetický příběh jsem snad ještě nečetla. A vyžaduje soustředění, protože rušivé elementy mě hrozně vytáčely :-) Aspoň k něčemu byla viróza dobrá... A to jsem Hobita začínala číst několikrát, až nyní jsem vytrvala a jsem moc ráda.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvě věže Dvě věže](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/1/dve-veze-O9U-1.png?v=1483198065)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/2/pan-prstenu-spolecenstvo-prstenu-7Bu-2.jpg?v=1422437245)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížku jsem začínala číst několikrát, ale nikdy jsem nevytrvala, aby mne chytla. To se povedlo až nyní ve velice "dospělém" věku :-) Krásný příběh, poetický i napínavý.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lázeňská kúra Lázeňská kúra](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/4335/lazenska-kura-cHU-4335.jpg?v=1546167628)
Knížka, která nemůže zklamat. Humor a nadhled spisovatelky je neskutečně sympatický.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155109/nez-jsem-te-poznala-Gq9-155109.jpeg?v=1507958865)
Knížku jsem si přečetla, určitě byl příběh velice zajímavý a čtivý, ale pro mne byl velký problém závěr... Nechala ve mne takovou podivnou prázdnotu... Nemohu napsat nic konkrétnějšího, protože bych prozradila příliš.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg?v=1625748456)
Nádherná knížka, naprosto mne pohltila a nedokázala jsem ji odložit a jít spát :-) Zajímavé pro mne byly i části z archivů. Prostě dokonale propojená historie a současnost, životy lidí a příroda, dokonale propracovaný příběh s velmi překvapivým rozuzlením na konci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední aristokratka Poslední aristokratka](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189006/posledni-aristokratka-189006.jpg?v=1389439488)
Knížka, která pobaví - víc jsem od ní nečekala a tohle splnila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jak jsem se zbláznila Jak jsem se zbláznila](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168656/jak-jsem-se-zblaznila-CMC-168656.jpg?v=1424469299)
Knížka pro mne byla odpočinková, obdivuji nadhled, se kterým podala i hoodně nepříjemné věci. Ne, že bych se při ní vyloženě chechtala, ale úsměv na rtech vyloudila často.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1526/pan-kaplan-ma-stale-tridu-rad-F2Q-1526.jpg?v=1570427256)
Na knížku jsem slyšela samou chválu, ale přečíst jsem ji nezvládla. Tenhle styl humoru mi nějak nesedl. Třeba jí dám časem ještě šanci, uvidím...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tak už to u veterinářky chodí Tak už to u veterinářky chodí](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182457/tak-uz-to-u-veterinarky-chodi-UpK-182457.jpg?v=1600695239)
Nemohla jsem se dočkat třetího dílu, jak bude Maz válčit dál. Život jako na houpačce. Jednou jsi dole, jednou nahoře... Ale konec dobrý, takže se po dočtení dobře usínalo a to je to, co jsem od téhle knížky očekávala - pobavit se, užít trochu strachu o hrdiny a odpočinout si.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![I to se veterinářce může stát I to se veterinářce může stát](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166035/otter-house-vets-i-to-se-veterinarce-muze-stat.png?v=1730903438)
Odpočinková knížka o lidech a zvířatech. Někdy smutná, někdy veselá, ale se šťastným koncem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![S hlavou v oblacích (pejru) S hlavou v oblacích (pejru)](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171278/s-hlavou-v-oblacich-pejru-171278.jpg?v=1375715715)
Výborná oddechovka. Vtipně napsaná, pohodová knížka na jeden večer. Jen mne zklamalo, že jsem ji tak rychle přečetla. Ale prostě jsem ji nedokázala odložit a nechat si ještě na druhý den.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dva krůčky po mokrém písku Dva krůčky po mokrém písku](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135892/dva-krucky-po-mokrem-pisku-erV-135892.jpg?v=1453109259)
Měla jsem strach se do téhle knížky pustit, ale pak jsem se nemohla odtrhnout. Neuvěřitelný příběh. Tu rodinu bezmezně obdivuji. Tragický příběh plný lásky a naděje. Uchvátilo mne motto knihy: "Musíme dodat život dnům, když už nemůžeme přidat dny k životu" Děkuji, že jsou mé děti zdravé...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šaman Šaman](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1437/saman-wDZ-1437.png?v=1513542155)
Proti Ranhojičovi je Šaman míň napínavý, ale určitě stojí za přečtení. I když některé popisné pasáže bych klidně přeskočila. Rozhodně je to poutavý příběh mužů - Šamana a jeho otce, kteří se nedají srazit na kolena nepřízní osudu a svázat konvencemi. Žijí podle svého svědomí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![To by se veterinářce stát nemělo To by se veterinářce stát nemělo](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132476/to-by-se-veterinarce-stat-nemelo-vmH-132476.jpg?v=1600695160)
Příjemná nekomplikovaná odpočinková knížka po hektických dnech. Prolíná se v ní život zvířat i lidí, je v ní zapletena láska, no prostě pohoda. Už se těším na druhý díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lékařka Lékařka](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83855/lekarka-83855.jpg?v=1311503141)
Kdybych neznala předchozí díly, asi bych byla nadšená. Ale Ranhojič a Šaman jsou prostě lepší. Nebo že by byla zajímavější minulost, než skoro současnost? Kdy lidé žili s přírodou a přistupovali k ní i k životu s pokorou... Tady mám pocit, že má být podrobena. Ale určitě za přečtení stála.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malý princ: Velká obrazová kniha Malý princ: Velká obrazová kniha](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186918/maly-princ-velka-obrazova-kniha-186918.jpg?v=1388578815)
Malý princ je moje nejoblíbenější knížka a tohle vydání je úplný poklad. Jako dítě mě Malý princ naprosto nezaujal, až jako dospělou. Přečetla jsem ho snad 40x a pořád se od něho mám co učit... A pro ten čas, který jsi své růži věnoval, je ta tvá růže tak důležitá ...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448353/muz-ktery-sazel-stromy-qac-448353.jpeg?v=1595424513)
Krásná, poetická jednohubka, která zanechá dojem, že ten svět snad ještě chvíli vydrží...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední žid Poslední žid](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38195/posledni-zid-38195.jpg?v=1276380497)
Zajímavá, napínavá knížka. Noah Gordon opět nezklamal. Jen bych potřebovala radu, jak jeho knížky zavřít a odložit - ráno se velice špatně vstává :-)