E.T.007 komentáře u knih
Čítalo sa to takpovediac samo, autorka sa drží hlavnej dejovej línie, takže dej plynie rýchlo. Zápletka je zaujímavá a postava Alice... uf, bola to hrozná potvora. Ja by som sa ju z toho mora nepokúšala zachrániť. Ani by mi to nenapadlo. Asi by som pokojne šla domov a nech si tá mrcha skape - nič iné si za tú bezohľadnosť a krutosť ani nezaslúžila.
Prvá polovica knihy bola celkom v pohode, aj keď začiatok vzťahu s Vincom sa mi zdal akýsi odfláknutý. Len pár viet z ich dialógu, ktoré ani neboli ničím výnimočné, len také bla-bla-bla, a potom zhrnutie, že sedeli a kecali spolu až do zotmenia, ale mne to nestačilo. Rada by som tú konverzáciu aj sledovala - o čom sa bavili, aké informácie si vymenili, aby som Vinca tiež mohla bližšie spoznať. Takto som nemala možnosť si ho obľúbiť či neobľúbiť. Bol pre mňa len niekto, s kým Val klábosila na dvore či hocikde inde, a zaľúbila sa doňho.
Druhá polovica knihy ma nebavila. Valino neustále filozofovanie a mudrovanie mi už neskutočne liezli na nervy. Čo sa vzťahu s Vincom týka, bolo to celé také hŕŕŕ, doslova čáry-máry-fuk a je z toho láska, ktorú som im neuverila.
LGBT tematika mi nevadí, ale ani ma neohúri, keďže mám dojem, že už pomaly v každej knihe (v zahraničných určite) je nejaký gej či lesba. Vzťah medzi Val a Lukášom sa mi páčil, ale všetko to okolo Lukáša mi prišlo až príliš vyhrotené a také akoby nasilu.
Valin bookstagram by mi v príbehu ani nechýbal, takže...
Za mňa to bolo dosť slabé.
Taký trochu zvláštny príbeh. Nie zlý, ale ani ma nijako zvlášť neoslovil. Miestami ma dokonca trochu nudil.
Začiatok ma celkom zaujal, aj keď tie pravidlá sa mi zdali dosť o ničom. Veľmi sa mi páčili časti s Buffy - asi preto, že milujem psy. Romantická linka je taká jemná, milá. Ale asi od polovice ma príbeh akosi prestával baviť a zhruba posledných 80 strán ma čítanie všetkých tých sprostostí okolo vysokej a hľadania podnájmu hrozne nudili, až som preskakovala pasáže.
Svojím spôsobom to bolo celkom zaujímavé, ale asi som od príbehu očakávala niečo iné. Možno viac akcie? Viac diania? Nejaké vyhrotené situácie?
Aj keď miestami dej trochu viazne a vtedy sa to tam točí akosi dokola, bola to milá a vtipná oddychovka. Pheobe mi ako postava sadla. Možno preto, že mi jej myšlienkové pochody a názory dosť pripomínali mňa samu. Veľmi som si obľúbila aj jej tetu Kate - tiež by som takú chcela mať, bola proste bohovská.
Navyše, štýl, akým autorka knihu napísala, je zaujímavý a stránky vám doslova samy miznú pod rukami.
Šla som do tejto knihy s tým, že prinajhoršom ju vrátim do knižnice nedočítanú. No nielenže som ju dočítala, ale musím dokonca zhodnotiť, že to bolo celkom fajn.
Čakala som milú romantiku a vtipné situácie, no bolo to hrozne rozťahané a dosť suché.
Dalo sa to prečítať, ale nijako zvlášť ma to neoslovilo ani nezaujalo.
Aj táto druhá časť sa čítala dobre, ale ani ona vo mne nevzbudila viac napätia. Hlavná myšlienka, ktorá tento príbeh odštartovala, sa akosi dostala do úzadia a autorka sa viac zameriavala na romantickú linku, čím udupala potenciál zaujímavého námetu. Napriek tomu dávam opäť štyri hviezdy, lebo romantická linka bola fajn (možno trochu presladená), aj keď Davy mi občas liezla na nervy.
Nápad celkom originálny, kniha obsahuje aj zopár zaujímavých myšlienok, no vzhľadom na nosnú tému by som očakávala viac akcie. Nečítalo sa to zle, ale ani ma to nezaujalo natoľko, aby som sa od knihy nedokázala odtrhnúť alebo z nej bola doslova hotová.
Príjemné pokračovanie. Atlasa som si zamilovala už v prvej časti, takže čítanie tejto druhej som si užila.
Potešilo ma, že príbeh je písaný aj z jeho pohľadu a že autorka do jeho života pridala takú zápletku, akú pridala, aby to nebolo len o láske k Lily. Josh bol skvelý ťah a hrozne som si obľúbila aj "terapeuta" Thea, pri ktorého hláškach som sa neraz nahlas rozosmiala.
Čo sa týka Ryla a Lily, čakala som väčšiu drámu - ale nesťažujem sa. Aspoň mi to nekazilo zážitok z čítania.
Kniha sa napriek ťaživej téme, ktorú autorka do príbehu zakomponovala, čítala veľmi dobre. Lilina minulosť, ktorú zachytávali jej denníky, ma bavila o čosi viac než súčasnosť – aspoň, kým sa na scéne nezjavil Atlas. Rylovi som akosi nedokázala prísť na chuť – nebol mi ktovieako sympatický už od ich prvého stretnutia na streche, a keď Lily povedal svoju holú pravdu: „Chcem ťa pretiahnuť.“, ešte viac v mojich očiach klesol. A chcela by som navyše vidieť takého špičkového doktora, ako žobre o sex. Cha-cha.
A práve za Ryla strhávam jednu hviezdu.
Lebo nielenže mi nebol sympatický, ale vôbec nič som jeho postave neverila. Muž, ktorý preferuje jednorazovky, nechce vzťah, nikdy sa nechce oženiť a nikdy nechce mať deti, sa zrazu zmení o stoosemdesiat stupňoch a nielenže chce vzťah, ale onedlho vhupne do manželstva a je celý hotový z dieťaťa? Tomu skrátka neverím.
Samozrejme, to je už chyba na strane autorky – mohla Ryla vykresliť ako normálneho chlapa, ktorý v sebe nosí temnotu. Príbeh by nestratil na svojej hodnote len preto, lebo by to, ako strašne sa do Lily akože zamiloval, nebolo až také presladené. Podľa mňa by mu to skôr na hodnote pridalo.
(SPOILER) Začiatok bol fajn, no potom...
To, že Sunshine šla opatrovať kreténa, ktorý ju znásilnil, by som ešte pochopiť dokázala – potrebovala prácu a táto bola navyše dobre platená, aj keď neviem, či ja osobne by som sa na to dala (asi iba ak by som chcela Damienovi do niečoho primiešať kyanid :)). Ale ako inak by mohol vzniknúť príbeh, že? Aj keď to, za akých podmienok sa tam dostala – WTF?
A potom sa to celé posralo. Jedno trápne klišé za druhým. Stále som čakala, ako sa to zvrtne, ibaže nič prekvapujúce či výnimočné sa v knihe nestalo. Len klišé, klišé, samé klišé. A ja navyše nikdy nikomu neuverím, že bezcharakterný idiot a kurevník sa dokáže zmeniť na úžasného a milujúceho chlapa. A toto bola láska ako hrom! Teda mala byť, pretože ja som to autorke nezožrala, takže som len gúľala očami a priznávam, že som popreskakovala poniektoré pasáže.
Takže keď to zhrniem: minimálne polovica knihy ma brutálne nudila a ten zvyšok... no, neviem, či to stálo za ten čas, ktorý som knihe venovala.
Táto kniha má dobre prepracovanú zápletku, ktorá čitateľovi poskytne slušnú dávku napätia. Bolo to zaujímavé a bavilo ma to, takže odporúčam.
Tak toto bolo fakt výborné!
Autorka vytvorila skvelé prostredie príbehu, aj zápletka bola super, atmosféra zas perfektná. Čítalo sa to parádne a hrozne ma to bavilo. Romantická linka je len taká okrajová, tajomný traper sa v príbehu objavuje len sporadicky a nikdy (až na záver) sa príliš dlho nezdrží, ale aj bez prílišnej romantiky mal príbeh svoje čaro a neustále sa tam niečo dialo, takže človek sa ani trochu nenudí.
Odporúčam!
Napriek vysokému hodnoteniu musím skonštatovať, že mňa kniha dosť nudila. Príliš veľa postáv, príliš veľa zbytočných opisov kadekoho a kadečoho, sprostosti okolo svadby a tá hra na Asasína ma neskutočne nudila (fakt som nepochopila, ako niečo také môže byť pre nich zábava). Romantická linka ma tiež veľmi nebrala, takže za mňa slabé dve hviezdy.
Zdá sa, že nie som jediná, komu tento príbeh pripomínal Papierové mestá. Ibaže Papierové mestá sa mi páčili, zatiaľ čo toto vôbec. Jednu hviezdičku dávam za to, že som tam našla asi dve pekné myšlienky, inak to bola totálna kravina. Asi od druhej tretiny som preskakovala pasáže, čo ma to tak brutálne nudilo, a po Sharinom vyhlásení som knihu zavrela. Zistiť, prečo zmizla, bol jediný dôvod, prečo som s čítaním nesekla hneď na začiatku - a môžem povedať, že ten dôvod vôbec nestál za tú námahu. Neodporúčam.
Príbeh, pri ktorom už od začiatku viete, že nebude mať happy end. Napriek ťaživej téme sa v ňom občas vyskytli situácie, pri ktorých som sa zasmiala. Inokedy mi zas zrak zastreli slzy. Kniha rozhodne stojí za prečítanie.