eDex eDex komentáře u knih

Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Tak trochu jiná kniha od Larse Keplera, aka manzelu Ahndorilovych.
Nanapada me, jakou motivaci mohla mit atorska dvojice pro napsani tohoto dilka. Ve vsem, od delky, pres styl vypraveni az zanr, je to neco uplne odlisneho. A mozna v tom byl prave jejich zamer. Napsat neco jineho, jinak.
Miluji thrillery z jejich serie s JL, jejich styl je uzasny, nenapodobitelny, prozivate dej, jako byste misto cteni sedeli v kine a sledovali fmovou kameru.
V teto knize, uvadejici novou serii, je vsechno jinak, detektivka ma vse, co ma mit, ale i tak ji podle mne neco chybi.
Presto jeji uroven prevysuje uroven mnoha jinych, zde lepe hodnocenych knih a ja zcela jiste sahnu i po druhem dile serie.

30.04.2024 3 z 5

Snoubenky smrti Snoubenky smrti Jean Christophe Grangé

Grangé je fenomen a muj velmi oblibeny autor. Necham se kdykoliv unaset jeho neopakovatelnym vypravenim, at je to cokoliv, dokonce i v hisorickych kulisach, coz jinak nevyhledavam.
A autor nezklamal. Naopak.
Dalsi skvely pribeh s francouzskou finesse a sarmem, jako pridana hodnota.
Dokonale remeslne zpracovany.
Atmosfera jako kulisy i bonus.
Merci beaucoup, Monsieur Grangé.

29.04.2024 5 z 5

Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Tak originální! A tak skvělé!

04.09.2024 5 z 5

Honzlová Honzlová Zdena Salivarová

Páni. Moc dobrý. Ještě teď mám husí kůži.

11.07.2024 5 z 5

Hodina mezi psem a vlkem Hodina mezi psem a vlkem Jan Skácel

Jan Skácel. Láska.

"Tolik se bojím ticha do němoty,
té tíhy na stromech a věčnosti,
co v lidech přestala.
A nestydím se ani nehet
za svojí úzkost, bože, ty to víš"

01.07.2024 5 z 5

Tenkrát v noci Tenkrát v noci Karin Slaughter

Karin Slaughter je KRÁLOVNA.
A její série s Willem a Sarou, včetně posledního přeloženého dílu je vynikající.
Navíc od loňského roku je tato série už i zfilmovaná, s příhodným názvem WILL TRENT, letos běží už 2. řada a je taky vynikající. Stejně jako další minisérie staršího data na Netflixu ze samostatných knih autorky.
Jediné, co by autorka ze staré dobré školy mohla změnit, je délka kapitol.
Co takhle rozdělit jednu dlouhou na několik kratších? Přece jen jsme už zhýčkaní, a krátké kapitoly se zkrátka čtou líp.
(Mmch, delší kapitoly používají i české top autorky, M. Klevisová či P. Klabouchová.)
Ale Královně to ráda odpustím a přečtu si všechno, co napíše.
Klidně bez kapitol a v angličtině.

16.06.2024 5 z 5

Roseanna Roseanna Per Wahlöö

Tak tato útlá detektivka, první v sérii - to jsou ty původní prameny dnešní severské krimi.
Ke společně píšící dvojici (či spíš životnímu páru) švédských autorů mě přivedla zvědavost. Jejich série deseti detektivních jednohubek je zmiňována jako inspirace ke tvorbě u většiny věhlasných severských autorů.
A právem. Dobré to bylo. Svěží tempo, žádné kecy, věcné dialogy odsýpaly, dobřé promyšlené zápletce odpovídala charakteristika a jednání postav.
Čistý, jednoduchý styl, kterým byl příběh odvyprávěn, tedy samotné vyšetřování případu vraždy americké turistky Roseane, najdeme dnes u spousty severských autorů. A právě to činí příběh napínavý a čtivý.
Všem milovníkům severské krimi doporučuji. Nepotečou zde hektolitry krve, nebudou se řezat končetiny a ani vás neunudí monology a úvahy hlavních postav.

12.06.2024 5 z 5

Balada pro Emily Balada pro Emily Jarmila Stráníková

Páni. Tato duchařinka mladé české autorky byla bomba.

Nedivím se, že je čtenáři napříč sociálními sítěmi chválena a doporučovaná.
Musím přiznat, že se mi původně, po zklamání z posledních - a ne příliš povedených knih několika jiných českých autorek obdobného žánru, do čtení této knihy moc nechtělo...
ALE. Dobře jsem udělala.

Toto totiž byla exkluzivní záležitost.
Psychothriller, horor, slibuji, že se budete bát a hltat stránky, abyste se dozvěděli, jak tři napínavé linie příběhu dopadnou.

Autorka je skvělá vypravěčka, používá krásnou češtinu, umí výborně navodit atmosféru a v knize se pořád něco děje.
Tleskám.
A doporučuji, přečtěte si tento poklad současné české tvorby.
Rozhodně a oprávněně stojí za to.

20.05.2024 5 z 5

Šelma Šelma František Šmehlík

Šelma. Shodou okolností další česká detektivka s vyšetřovatelkou Laurou, na rozdíl od té duhé Laury, je tato detektivka od autora Františka Šmehlíka jedním slovem moc povedená.
Mnohovrstvá detektivka s prvky thrilleru rozehrává několik dějových linek.
Politické thrillery nevyhledávám, ale tady to bylo vše tak dobře napsané a promyšlené, že mi to ani nepřišlo.
Napínavé a čtivé až do konce.
Magnesia Litera i vysoké hodnocení knize náleží právem.

06.05.2024 5 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Je to mimo můj žánr, ale nechala jsem se nalákat, a nelituji.
Čtivé, výborně napsané brilantním stylem, ani se nenadějete, a jste na konci.
A tam čeká zvrat, který vás odrovná.
Bravo. Takhle má vypadat pětihvězdičkové čtení.

02.05.2024 5 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Skvele napsany thriller.
Mel vsechno, co ma thriller mit, aby udrzel ctenare v napeti, zajimave postavy a necekane zvraty vas nutili obracet stranky a cist dal.
Byvaly novinar pisici pod pseudonymem vazne umi.

29.04.2024 4 z 5

Vrahova žena Vrahova žena Victor Methos

Výborně napsaný thriller, autor se zlepšuje knihu od knihy. Gradující napěti, parádní zvraty, od knihy se nedalo odtrhnout. Doporučuji.

29.04.2024 5 z 5

Skleněný muž Skleněný muž Anders de la Motte

I tento díl, druhý v sérii s Leo, jsem přečetla jedním dechem. Absolutně skvěle vystavěný a napsaný thriller.

29.09.2024 5 z 5

Kdo má pod čepicí Kdo má pod čepicí Marie Rejfová

Tuto jednohubku mám ve čtečce už několik let a pustila jsem se do ní teď, impulzem byl rozhovor s autorkou v podcastu "Dobré Knihy".
Autorka je sympatická a vtipná, a stejně taková byla i tato jednohubka. Nečekejte detektivní román v pravém slova smyslu, a to nejen délkou, ale ani žánrově. Četlo se to fajn, i když tuto povídku nejde hodnotit jako plnohodnotnou detektivku. Josefina je však správně praštěná postava, tak ji ještě dám šanci v druhém pokračování.

02.09.2024 3 z 5

Doteky zabitých Doteky zabitých Iva Procházková

Po delší době se mi dostala do rukou detektivka české autorky a ač už jsem skeptická - jak k bombastickým anotacím, tak k hodnocením ne zcela odpovídajícím realitě - musím říct, že tato detektivka se mi líbila. Neotřelý příběh a prostředí, zamotaná zápletka, z rozpačitého začátku se to přes tři mrtvoly v polovině docela rozjelo a napínavá druhá půlka skončila velmi solidním závěrem s rozuzlením. Další detektivky autorky si v budoucnu ráda přečtu.

10.08.2024 4 z 5

Outsider Outsider Stephen King

Kinga mám ráda, a po shlédnutí zfilmované série jeho knihy na HBO/MAX jsem se pustila znovu do re-readingu Outsidera.
Bavilo a podle mě byla kniha lepší, než zfilmovaná verze. Musím však říct, že žádné wow se už nekonalo. A Holly, to je mimochodem skvělá postava.

05.07.2024 4 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Od Patrika Hartla se mi víc líbily jeho další knihy, co jsem přečetla na přeskáčku, ale i tato byla fajn. U čtení jsem si odpočinula a vypla, a toto očekáváni kniha splnila, tak za mě spokojenost, a 3,5-4 hvězdy.

28.06.2024 4 z 5

Oheň na pláži Oheň na pláži Chris Ould

Moc povedená série, škoda, že tímto posledním dílem končí.
Musela jsem googlovat základní informace o Faerských ostrovech a od přečtení prvního dílu série mám jejich návštěvu na svém Bucket Listu.

Děj i této knihy britského autora byl skvěle promyšlený, postupně gradoval až do závěrečného zvratu. Detektivka klasického střihu byla velmi dobře napsaná a četla se sama.

20.05.2024 5 z 5

Hra na kočku a myš Hra na kočku a myš Michele Campbell

Výborný, desetihvězdičkový psychothriller.
Kdo hledá dobrý psychothriller, ať si přečte tuto knihu.

10.05.2024 5 z 5

Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Další hezký psychologický thriller. Útlou jednohubku jsem slupla v letadle během letu a mohu jen doporučit.

08.05.2024 4 z 5