Enehy | Komentáře u knih | Databáze knih

Enehy Enehy komentáře u knih

Volba Volba Jakub Trpiš

Volba by mohla být přelomovou knihou pro ty, co stojí na začátku cesty. Našla jsem v ní prvky jógové filozofie a mám dojem, že autor se chtěl ostatním svěřit s průběhem vlastního duchovního vývoje, což by mohlo působit inspirativně. I když to vrže, tak ten pel-mel žánrů docela funguje, včetně impresivního konce. Nejsem ani přehnaně nadšená, ale ani zklamaná. A aspoň jsem znovu začala pokoušet meditovat :-)

01.01.2020 4 z 5

Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Yvonne Keuls

Hodně intimní zpověď ženy, která si prochází vztahovým peklem a která opět trochu poopravila můj nekritický obdiv k Holandsku. Smekám před všemi rodiči, kteří mají takovou zkušenost a jsou schopni si uchovat své duševní zdraví. Taková kniha by měla být povinnou školní četbou.

22.04.2019 5 z 5

Devátý hrob Devátý hrob Stefan Ahnhem

Klasická čtivá napínavá severská detektivka, nic nečekaného, vrah jasný od půlky. No ale, ještě že je neděle. Kdy jindy bych taky měla čas dojet posledních 200 stránek najednou, abych si svoje podezření potvrdila, že? :-)

24.02.2019 4 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Zajímavé, kolik lidí čeká od scénáře to samé jako od románu. Uznávám, že dějové kvality předchozích románů to nedosahuje, ale zase tak hrozné to také nebylo. A ano, vidět to na jevišti bude určitě lepší. Nicméně jednu spojitost jsem s romány našla. Proč se Harry Potter chová jako fracek, který potřebuje dostat přes zadek? Nutno říct, že ten pocit mám jen z anglické verze, ne z českého překladu.

02.01.2019 4 z 5

Playground Playground Lars Kepler

To, že je ta kniha jiná, tady zaznělo už několikrát. I já jsem si po několika stránkách říkala, "Co to je? Já chci klasického Keplera." Ale. Po slabším rozjezdu jsem byla dovnitř vcucnuta jak do tornáda a co je ještě důležitější, pořád mám tu knihu v hlavě a to už dávno čtu něco jiného. Pořád lepší pokus o odklon od typického žánru než detektivky mistra hororu Stephena Kinga.

27.02.2018 5 z 5

Musela jsem zemřít Musela jsem zemřít Anita Moorjani

Anglicky bych tuto knihu popsala jako "eye-opener". Zanechala ve mně veskrze pozitivní pocit a dodala mi energii zavést pár dalších "zvyků" do svého života. Nicméně tato kniha je opravdu jen pro ty, kteří jsou už na ni "zralí". Kdybych ji četla před rokem, označila bych ji jako snůšku nesmyslů.

02.06.2016 4 z 5

Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Abych nepůsobila tak nadšeně, ze začátku mi 'Budoucnost' přišla trochu jako solidní vykrádačka. Jedna špetka Sila od Howeyho, dvě špetky od Orwella. Jenže to byl očividně mylný dojem. Nejenom, že je kniha plná akce, ale také dost zajímavých myšlenek. Jen doufám, že se takového světa nedožiju.

09.10.2015 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

...krásná, oči otevírající, duši laskající a rozhodně ne pro ty, co nad textem nepřemýšlejí...
Škoda, že jsem tuto knihu četla anglicky, tudíž mohu poskytnout jen překlad toho, co dokazuje hlubší smysl knihy (pro všechny, co ho nenašli).
"Lidé nemají čas na to, aby čemukoliv porozuměli. V obchodech si kupují hotové věci. Ale obchod, kde si můžete koupit přátelství, neexistuje. A tak lidé už nemají přátele.
"To, co je zásadní, je okem neviditelné."
"Ale oči jsou slepé. Člověk se musí dívat srdcem."

29.03.2015 5 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Tak trochu nechápu, proč je tahle kniha v modrých číslech, když se dá v pohodě číst tři hodiny a déle bez přestávky a člověk se ani na minutku nezačne nudit. Ano, nedosahuje Dickensových popisů, ani filozofování Zadie Smith (což oceňuje především literární kritika), ale nabízí dost chytlavý a celkem napínavý příběh a hlavně je dost zábavné porovnávat ony dvě verze vyprávění. Pro mě jako člověka, kterého přitahuje psychologie, za pět (hvězdiček). Doporučeno na dlouhé čekání v lese, když váš kamarád sbírá kameny.

04.09.2014 5 z 5

Dýka a kříž Dýka a kříž David Wilkerson

Sama bych si pravděpodobně tuto knihu nekoupila a byla by to škoda. Ukrývá v sobě totiž velmi silný a velmi velmi (toto není chyba) inspirativní příběh. Ačkoliv sama křesťanka nejsem a ke čtení jsem byla spíše donucena okolnostmi, opravdu ji doporučuji. Dobře se čte a třeba vás také přesvědčí udělat něco nezištného pro ostatní.

15.06.2014 4 z 5

Uťatá hlava Uťatá hlava Iris Murdoch

Skvělá kniha, taková zamotaná červená knihovna promíchaná s psychologickým dramatem a hrstí humoru pro náročné.

22.04.2014 5 z 5

Ostrov Duma Key Ostrov Duma Key Stephen King

Jednoznačně kniha určená pro ty, co si rádi hrají se svou fantazií a trochu se sami sebe děsí.

04.10.2013 5 z 5

Hlad / Žízeň Hlad / Žízeň Jozef Karika

Asi jsem moc vybíravá, ale mě kniha kapánek zklamala. Možná byla chyba číst jako první Trhlinu, ale po ní mi všechny Karikovo knihy přijdou tak trochu stejné. Každopádně to, jak se tady postupně všechny příběhy propojují a doplňují, mě opravdu potěšilo. Zapojení již zmiňovaného filozofování je podle mne celkem nenásilné a k ději a vykreslení neznáma to patří. Akorát Karikovo komentáře o koronaviru mi přijdou uměle našroubované. Chápu, že se autor potřeboval k dané situaci vyjádřit, ale proč takhle?

07.10.2023 4 z 5

Za sklem Za sklem Sajaka Murata

Tak jsem asi očekávala více, než jsem dostala. Téma je to rozhodně zajímavé a ten tlak společnosti, aby všichni byli jako přes kopírák, tu v ČR pociťuji také. Navíc některé slovní obraty a postřehy stály opravdu za zaznamenání. Ale nedalo by se to trochu zkrátit? Rozvíjet tu samou myšlenku na 120 stránkách bylo malinko úmorné. I když hrdince to její osobní prozření samozřejmě přeju, mohla k němu dojít třeba už na straně 80.

07.01.2022 4 z 5

Růže a tis Růže a tis Mary Westmacott (p)

(SPOILER) Anglie, 1945. Hugh Norreys má návštěvu. Já si rovnou napsala, že se jedná o detektiva. A ono ejhle. Žádný detektiv, ale muž, který se vyrovnává se svou minulostí, se svým postižením a milostnými city. Navíc tu máme volby do parlamentu, které naruší poklidnou hladinu života v přímořském městečku, a na povrch nám vyplave špína ze dna.

Můj první společenský román od Agathy Christie ve mně vyvolal rozpaky. Nicméně poté, co jsem se oprostila od myšlenky A.C. rovná se detektivní příběh, začala jsem si román konečně užívat do všech detailů, od výborně popsaných postav (dost to ulehčilo mé představivosti) až po výbornou kritiku anglické poválečné společnosti (její povrchnost, nevzdělanost, závist a nezájem). Jak dělané pro současnou situaci.

14.09.2021 3 z 5

Lidi psí, kočičí a ničí Lidi psí, kočičí a ničí Renáta Veselská

Bylo to vtipné, obzvláště pro někoho, kdo má dvě tvrdohlavé kočky. Psané jednoduchým a přirozeným stylem, vhodné pro příjemné nedělní odpoledne. Předpokládám, že v tom jiný záměr ani nebyl.

07.08.2021 3 z 5

Sbohem, Gangsteři Sbohem, Gangsteři Takahaši Geničiró

Hurá, konečně jsem narazila na něco neotřelého, jak obsahem tak stylem. Taková poezie v próze. Občas jedna věta na celé jedné stránce. Soustu myšlenek, životních pravd v hávu absurdnosti. Hra s jazykem dovedená k dokonalosti. Jen pro fajnšmekry.

01.07.2021 4 z 5

Dům fúrií Dům fúrií Madeleine Roux

Pobavilo mě, jak se z klišé a klišé a zase klišé dá postavit nový příběh, který vydá na celou knihu. Osamělá, chudá, avšak krásná a mladá hrdinka se dostane do strašidelného domu, do hromady nebezpečných situací, z kterých je samozřejmě zachráněna. Pak je tu jeden mladík, co se jí líbí, děsivý majitel domu a přítelkyně, které jsou za ní ochotné položit život. Nerada kritizuji knihy, protože si umím představit, kolik energie a času stojí jednu vytvořit, ale tuto mohu doporučit akorát tak opravdu méně náročnému čtenáři na dovolenou, hlavně ne někomu, koho uchvátilo Asylum.

28.06.2021 3 z 5

Můžeš vše, co chceš Můžeš vše, co chceš Katy Yaksha (p)

Ale zase tak hrozné to nebylo. Autorka si prostě sedla a sepsala knížku o tom, jak zapojila to, co se kde dočetla, do svého života. Je pravda, že některé pasáže bych vynechala, ale je dost těžké být objektivní k vlastnímu dílku, obzvláště pokud máte pocit, že tím pomáháte druhým. Knihu bych zařadila do motivační literatury pro začátečníky. Dokáži si představit, že tak před deseti lety bych z ní nadšená byla.

08.03.2020 3 z 5

Metoda 15/33 Metoda 15/33 Shannon Kirk

Původně jsem komentář psát nechtěla, ale ... konečně thriller na téma únosu, který vybočuje z řady. Navíc zajímavá studie člověka, který to má mentálně a emočně jinak než běžná populace. Já bych třeba takový spínač dost ocenila.

24.08.2019 5 z 5