Esmeralda168 komentáře u knih
Už od puberty jedna z mých nejoblíbenějších knih. Nadčasový příběh holky, která koktá a připadá si jako outsider ve škole i doma, kde máma upřednostňuje dokonalejší sestru. Líbil se mi i konec - žádný happy end odnikud nevyletěl, nikdo se nezměnil, jen hrdinka se naučila nezaobírat se jen svými problémy.
Příběh napsaný podle skutečného případu, takže žádná složitá zápletka, popisovaná skutečná práce kriminálky v dřívější ČSSR a pachatel brzy jasný. Jako oddychovka do vlaku dobrý.
Dobře napsaná kniha téměř bez děje. Asi tak.
Viewegh má ten druh talentu, že dokáže psát velmi čtivě a vtipně, ovšem nedokáže vykonstruovat víc než průměrnou zápletku ze života. To je nejlépe vidět na filmech podle jeho knih, ve kterých ve výsledku ten humor a čtivost, co je aspoň v knize, téměř zmizí a nezbude víc než průměrný příběh.
Taky si myslím, že za svou popularitu by měl autor poděkovat hlavně tomu bulváru, který nemá rád. Bez něj by se už "na špici" dávno nedržel.
Zase jedna kniha, kterou všichni chválí, ale já z ní nadšená nejsem.
Číst tolik stránek o utrpení matky, ze které se začíná stávat alkoholička, závislá na lécích a ke všemu ještě se stala obětí násilnického psychopata, a o jejím zoufalém synovi, který se jí snaží pomoct, a z toho zoufalství mu začíná hrabat? Dost depresivní, zdlouhavé a protahované.
Jinak to ale byla zajímavá spletitá detektivka, i když některé situace mi tam přišly nelogické, např. jsem nepochopila, jak se Levi ocitl v tu pravou chvíli zrovna v domě Johnyho matky?
A taky jsem nechápala, že dívek, které zmizely, bylo nakonec takové množství, a jakoby je nikdo ani nepohřešoval a nikdo po nich nepátral.
Mám rozporuplné pocity. Na jedné straně to bylo zajímavé i napínavé, neotřelé, svým způsobem až šokující, na druhou stranu mi příliš nevyhovoval autorčin styl, jakým příběh zpracovala. Hlavně na začátku se čtenář vždycky doví něco důležitého předem a pak jen čeká, až na to přijdou i vyšetřovatelé. A kdo za tím stojí, tušíte už od začátku.
Průměrný krimiromán, občas i napínavý, ale bohužel mě příliš nezaujal. Vadilo mi to střídání současnosti s minulostí, ten dávný příběh na mě působil hodně depresivně. Vrah mě nepřekvapil. Byl jedním z těch, které jsem podezírala.
Příběh to byl dobrý a zajímavý, zhruba do poloviny mě to skutečně táhlo číst, pak se to čím dál víc ztrácelo v balastu, úvahách přes celou stránku atd. Souhlasím s názorem, že knize uškodil styl, jakým byla napsána.
Do poloviny knihy to bylo zajímavé a napínavé, pak byl pachatel odhalen a druhá půlka knihy už byla trochu nuda - výslechy, zjišťování motivu, spolupachatele...
Oceňuji ale, že to byla reálná uvěřitelná detektivka, která dokázala být do půlky napínavá i přesto, že tam nebyla ani jedna mrtvola a netekly litry krve.
Tak s touhle knihou jsem po dočtení měla sto chutí mrsknout o zem.
Myslím, že jsem ještě nečetla příběh, který by skončil až tak moc smutně a depresivně. Do tří čtvrtin jsem knihu hltala, bylo to zajímavé, napínavé atd., a bláhově jsem doufala, že když autorka píše přes sto stran o tom, jak se někdo pokouší někoho zachránit, tak že ho nakonec zachrání - a ouha!
Pozor SPOILER! - Nejenže při pokusu o záchranu týraného chlapce seniorka přijde o život, nakonec zjistíte, že hned poté brutálně zabili i to dítě, a ještě před tím se dozvíte, že už dávno zbytečně umřel i v knize často zmiňovaný Elsin vnuk, a nejen on.
Přišlo mi, jako by cílem knihy bylo dostat do ni co nejvíc tragédií. A nejděsivější na tom bylo, že příběh působil tak uvěřitelně, že se opravdu mohl stát. Bylo mi z toho do breku, a to mě přitom rozpláče jen máloco.
Za mě jeden z nejlepších autorčiných thrillerů. Čtivé, napínavé a tajemné až do konce, velmi překvapivé rozuzlení a pachatel. I když s jednáním Zity jsem mnohdy vnitřně nesouhlasila, hrdinka, která není vzorem všech ctností, působí aspoň v reálně. A hlášky její malé dcerky mě někdy vážně pobavily:-)
Jsem z těch, kterým kniha "nesedla" a děj nepochopili, ale - po jejím přečtení jsem začala vidět autorku jako úplně jinou ženu, než jaká mi připadá na první pohled. Popisovala velmi důkladně například umírání starého otce, se spoustou depresivních úvah, jestli má vůbec smysl, aby se lidé rodili - dýchal z toho na mě pocit, že ten, kdo to psal, musí být asi dost nešťastý a komplikovaný člověk, zahleděný do svých problémů a provozující "psychoterapii psaním".
Autorce bych doporučila navštívit psychologa a držela bych jí palce, aby jí pomohl "najít sama sebe".
Autorce se skvěle povedlo napsat příběh o mnohdy neradostných všedních problémech takovým způsobem, že se u toho člověk musí smát. A smutný konec jen dodává knize na opravdovosti a nutí k zamyšlení.
Zajímavá kniha, ale pokračování už číst nebudu. Líbil se mi totiž ten konec, jaký tam byl - z nebe nespadl happy end, ale hrdinka v sobě sama musela najít sílu vyrovnat se s tím a jít dál. Další dvě pokračování už budou asi něco jako mexická telenovela - rozchody, usmiřování, žárlení a nakonec happy end, protože díky lásce se v knihách mění i na myšlení frajeři. Chápu, že se náctiletým holkám takové příběhy líbí, ale tak nereálné naděje by jim autoři dávat neměli.
Téma povahově rozdílných sester bylo zajímavé, ale nic moc se tam nedělo.
Kniha mi byla doporučena a jak tak vidím, skoro všichni jsou z ní nadšení, ale já se snad do ní ani nezačtu. Nějak nedokážu překonat ani ten začátek, zvlášť když na začátku se hned dovídám, jak to dopadne. Autorův styl psaní asi nebude nic pro mě, když první přímá řeč se objevuje až na straně devět. A děj podle anotace asi taky nebude kdovíjak překvapivý a napínavý. Tak tohle asi nebude zrovna můj šálek čaje:)
Zajímavý thriller pro ženy. Napínavé, dobře se to četlo.
Aleš mě štval tím, jak stále utíkal a skrýval se, i když nic neprovedl. Možný motiv jsem uhádla, ale jako pachatele jsem tipovala někoho jiného.
Taková průměrná detektivka. Podle mě závěrečná zatýkací scéna mohla být následně trochu více vysvětlena - jak vlastně zjistili vyšetřovatelé, co a kde se chystá vrah spáchat a jak na něho nalíčili past, by si zasloužilo trochu více vysvětlení. Trochu mi vadil i neustálý popis toho, co a kde který podezřelý zrovna dělá.
První kniha, kterou jsem od autorky četla, a byla jsem z ní nadšená. Tajemné a napínavé až do konce.
Po několika stránkách trochu zklamání - čtenář se brzy doví, kdo je vrah a jaký má motiv. Naštěstí je ale thriller napínavý dál, až ke konci, a napsáno je to čtivě.