EvaEma EvaEma komentáře u knih

Lady Clementine Lady Clementine Marie Benedict (p)

Skvělá kniha, skvělá žena. Jen jsem se nedokázala ztotožnit z "ich" formou, když vím, že autorkou není přímo Clementine. Kdyby to byl její deník, nebo autentické zápisky...
Ale jinak velmi poučný příběh.

08.03.2022 5 z 5

Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Dočetla jsem do strany 122 a dál už to nešlo. Tak plytké rozhovory, všechno povrchní, o ničem... Taková snaha o Jane Austenovou, ale jejím knihám tato nesahá ani po kolena.

23.06.2021

Ženy o ženách Ženy o ženách Barbora Baronová

Knihu jsem si koupila na základě Vizitky s Barborou Baronovou na Vltavě. Akorát začínala pandemie a já hledala nové kulturní vyžití, když přišlo tolik omezení. V rozhovoru zaznělo, že je kniha rozsáhlá, ale když jsem ji měla konečně v ruce, trochu jsem padla na zadek. Nedá se číst v kuse, každá osoba chce svůj čas. A já knihu četla víc jak rok. Ale stálo to za to. Díky knize jsem si našla cestu k některým velmi zajímavým dokumentům, spoustu dalších tipů mám vypsaných a těším se na ně.
Kniha mě ale také velmi inspirovala a podpořila lidsky. Každá autorka je něčím jiná, některé názory jdou proti sobě, ale každá si svůj názor umí obhájit a já jim rozuměla. Všechny jsou to neskutečné bojovnice!
A ještě jeden velký zážitek mám - na základě knihy jsme v rámci rodiny zkusili měsíční projekt - každý den napsat jednu větu. Různé generace od 6 do 90 let. Vše jsme dali dohromady a máme krásný rodinný poklad.

19.04.2021 5 z 5

Zebra pod postelí Zebra pod postelí Markus Orths

Krásná kniha, podporuje fantazii, odvahu a toleranci. Navíc jsme se s dětmi i výborně pobavili, nechybí humor.

08.12.2020 5 z 5

Vražda v zapadlé uličce Vražda v zapadlé uličce Maureen Jennings

Velmi odpočinkové čtení.

27.11.2019 4 z 5

Šálek čaje v polostínu Šálek čaje v polostínu Alexandr Kliment

První kniha poezie, kterou jsem přečetla, když nepočítám poezii pro děti. Bohužel některým básním nerozumím a určitě mi toho mnoho uteklo. Pak ale byla spousta jiných básní, které jsem četla pořád dokola, jak se mi líbily.

10.10.2019 4 z 5

Nedosáhneš na dno Nedosáhneš na dno Pavel Sekyrka

Knihu bych rozdělila na dvě linie - vztahy tří generací žen (to mě místy až rozčilovalo) a vztah Čechů a Němců v historickém kontextu (tahle linie mě bavila mnohem víc a kvůli ní jsem knihu dočetla). Kniha mě namotivovala zjistit si víc o odsunu Němců a obecně vede k zamyšlení, že všechno má víc úhlů pohledu.
Nostalgicky jsem si zavzpomínala na devadesátky :-)
Jak už ale v komentářích zaznělo, je to jakési kostrbaté, vyumělkované. Nepochopila jsem návštěvu přes kamarádku, kde se jakýmsi zázrakem objevuje dobrodinec, který se vnucuje se svými penězi... pak jsem se zamotala do jazyka, kdo s kým jak vlastně mluvil... nebylo to pro příběh důležité, ale mně to nějak narušovalo plynulost čtení.

30.12.2018 3 z 5

Herkules na zámku Herkules na zámku Alžběta Dvořáková

Dětem i rodičům se kniha moc líbila, podobně jako kniha první.

02.09.2018 5 z 5

Zimní bouře Zimní bouře Karel Jindřich Krušina

Knihu jsem si vybrala pro čtenářskou výzvu a příjemně mě překvapila. Sice je v určitém ohledu poněkud zastaralá, ale princip pomoci druhému zůstává v každé době stejný. Myslím, že povaha záchranářů se nemění. Jde o povídky, ale se stejnými hrdiny. V závěru knihy je popis vzniku Krkonoš a historické údaje, popis poskytování první pomoci, jak se má člověk do hor připravit, vybavit a jak postupovat při nějaké nenadálé situaci. Doporučila bych všem milovníkům Krkonoš a vůbec jakýchkoliv hor.

15.08.2018 4 z 5

Bílá tma Bílá tma Zdenka Hamerová

Čtivé, napínavé, ze známého prostředí. Zápletka moc hezky gradovala, do posledních stránek jsem netušila a vymýšlela si svoje teorie (všechny úplně mimo)... a u poslední stránky jsem skoro zaplakala :-) Taková detektivka pro ženy...a víc takových prosím!

02.07.2018 5 z 5

Ukradený měsíc Ukradený měsíc Ludvík Aškenazy

Ukradený měsíc pro děti, Červená hvězda spíš pro dospělé. Knihu doprovází krásné ilustrace.

02.05.2018 4 z 5

Řek hledá Řekyni Řek hledá Řekyni Friedrich Dürrenmatt

Zařazení knihy do komedií (u nás v knihovně) mě mate, moc jsem se u knihy nesmála. Ale bylo to milé čtení, příběh neustále něčím překvapující, nenudila jsem se :-)

06.04.2018 4 z 5

Fiorella a dům ztracených duší Fiorella a dům ztracených duší Vlastimil Vondruška

Škoda, že níže Martas prozradil pointu ;-) V knize bych osobně uvítala víc historických reálií, více se mi z tohoto pohledu líbil Zločin na Starém Městě pražském od D.Krolupperové.

02.02.2018 3 z 5

Vyzvědačka Vyzvědačka Paulo Coelho

Není to životopis, to je v knize uvedeno. Mně kniha nepřekvapila, Coelho mě nadchl pouze knihou Veronika se rozhodla zemřít. Všechny ostatní, co jsem četla, jsou z mého pohledu průměrné. A mezi ně patří i Vyzvědačka. Pro mě to bylo seznámení s jedním osudem.

27.01.2018 3 z 5

Haló, paní Láryfáry Haló, paní Láryfáry Betty MacDonald

Kniha se líbila dětem i rodičům:-) Každý příběh nesl nějaké ponaučení a byl doma inspirací k dalšímu povídání. Trochu mě ale vadilo, že jsou příběhy pro naše večerní čtení dlouhé a těžko se hledalo místo, kde čtení přerušit.

03.01.2018 4 z 5

Indicie Indicie Jaroslav Putík

Tolik životního moudra v tak tenké knize! Musela jsem si ji koupit, budu se k ní vracet.

10.10.2017 5 z 5

Cestování s Velrybou Cestování s Velrybou Eva Papoušková

Kniha se nám líbila, syn měl neustále po ruce mapu a cestoval s hrdiny. Kniha nás přivedla k mnohým zajímavostem. Jen jsme si zvykli, že bývají dětské knihy s větší dávkou humoru, zde to bylo takové seriózní čtení.

02.10.2017 5 z 5

Zapadávání Zapadávání Vendula Pačesová

Ze života, stručně, jasně, vtipně. Moc se mi kniha líbila.

23.07.2017 5 z 5

Tajný deník Tajný deník Sebastian Barry

Krásně napsáno. Možná jsem jen zápisky Roseanne četla radši, byly nějak více věrohodné. Zápisky doktora mi místy přišly plytké. Závěr byl pro mě překvapující. A tak mám po dočtení chuť číst knihu znovu od začátku.

23.07.2017 5 z 5

Zapletení Zapletení Zygmunt Miłoszewski

Trochu jiná detektivka, pěkně se četla. Jen mě trochu mátla čtvrť ve Varšavě se jménem "Praha", nejdřív jsem myslela, že mluví o nás :-) A zapletení to tedy bylo! Ke konci jsem měla pěkně zamotanou hlavu, nejspíš si to budu muset přečíst ještě jednou :-)

30.06.2017 4 z 5