Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Život Život Guy de Maupassant

(SPOILER) Zaujímavo spracovaný životný príbeh príslušničky aristokracie, ktorý opisuje jej zmarené sny o láske, nešťastné manželstvo preplnené neverou a ponižovaním zo strany manžela, zradu priateľov, či celkovú dezilúziu a sklamanie zo života. Autor svojim postojom súcití s hlavnou hrdinkou a niektoré spôsoby jednotlivých vrstiev vtedajšej spoločnosti podáva s prímesou satiry.

Navzdory depresívne ladenému príbehu,  ma úplne uchvátil autorov štýl písania, či už z pohľadu zvratov v príbehu, alebo strhujúcich opisov myšlienok a emócií predovšetkým hlavnej postavy. Taktiež sa mi páčila aj opísaná atmosféra, ktorá ma preniesla na začiatok 19. storočia, kde som na pozadí príbehu, mohla aj celkom autentický pozorovať zvyky a mravy vtedajšej aristokracie.

21.07.2022 5 z 5

Tieňová sestra Tieňová sestra Lucinda Riley

V tejto časti sa snúbia moje dve vášne, vášeň ku knihám a vášeň pre dobré jedlo, takže hlavný dôvod, prečo ju zatiaľ vnímam ako najlepšiu zo série je jasný.
Zároveň mám pocit, že sa v nej autorka až tak neopakuje, ako v predchádzajúcich dvoch častiach.
Znovu obdivujem vynaliezavosť, akou je vyfabulovaný príbeh, do ktorého sú opäť zakomponované významné postavy a udalostí odohrávajúce sa tentokrát v Londýne počas edwardiánskeho Anglicka.

05.07.2022 4 z 5

Kameny bolesti Kameny bolesti Milena Agus

Jednoduchá, no dojímavá kniha, ktorá ľahko plynie, ale svojím obsahom nie je vôbec ľahká ani jednoduchá.
Popravde som nevedela, čo mám od tejto útlej knižôčky očakávať. Nakoniec ma síce neohúrila, ale rozhodne ani nesklamala. Zvolila som dosť vysoké hodnotenie preto, lebo veľmi krátka kniha je pre autora oveľa náročnejšia na spracovanie, aby dokázal čitateľa nadchnúť i s menším rozsahom strán. V tomto prípade sa autorke príbeh o jednom prázdnom srdci až príliš zúfalo hľadajúcom lásku v celku vydaril.

08.05.2022 4 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

V knihe autorka konfrontuje sloniu materskú lásku s tou ľudskou a u mňa jednoznačne vyhrávajú slonice :-).
Objavila som tu sloní svet, o ktorom som doteraz ani netušila. Autorka nepodáva iba suché fakty, ale našla som tu zaujímavé informácie, ako sú slony medzi sebou a prírodou vzájomne prepojené a kopec ďalších zaujímavostí.
Naopak opísané medziľudské vzťahy ma v knihe až tak neohúrili. Ani jedna postava si nezískala moje sympatie. Nedokázala som napríklad pochopiť postavu Alice, ktorá mi vyznela dosť kontroverzne. Záver bol neočakávaný a úplne zmenil moje pôvodne ponímanie o tejto knihe... osobne som není až tak uchvátená, ako väčšina čitateľov.

05.05.2022 3 z 5

Hořím pro tebe Hořím pro tebe J. T. Geissinger

Dostala som "chuť" na niečo nenáročné, kde sa mi náhodou dostala do rúk táto kniha v českom preklade.
Najskôr ma upútala anotácia naznačujúca opäť príbeh na motívy známej rozprávky, ktorý je pomerne otrepaným námetom pre tento literárny žáner, ale mňa, nenapraviteľnú romantičku, to neodradilo a skôr naopak, mala som dôvod porovnávať.
Moje sympatie si získala profesia hlavnej hrdinky a miestami vtipný podtón príbehu. Recepty v knižných príbehoch začínajú byť v dnešnej dobe akýmsi trendom pre mnohých autorov, ale tu mi vzhľadom na prostredie odohravajúceho príbehu, nespôsobili rušivo.
Prvé sklamanie sa dostavilo, keď som zistila, že obálka knihy vôbec nekorešponduje s charakterom oboch hlavných postáv. Ďalej som sa nestotožnila ani s charakterom hlavného hrdinu a z jeho akože temnou minulosťou, ktorá mi akosi nezapasovala do celkovej pointy.
V konečnom dôsledku je Hořím pro tebe  príbehom, v ktorom sa do popredia dostáva  staré známe "srdcu nerozkážeš", a preto si nemožno nechať uniknúť spriaznenú dušu i za cenu viacerých neželaných okolností. Nakoniec teda aj moja romantická dušička bola predsalen trochu nakŕmená.

11.11.2021 3 z 5

Černé světlo Černé světlo Peter May

Prečo sa mi páči séria Akta Enzo ? Moje hlavné tri dôvody sú:
1. Hlavná postava, ako i všetky ostatné, je veľmi dobre vykreslená a sympatická.
2. Zápletky sú rozmanité a napínavé.
3. Autorov štýl písania je veľmi zručný, obzvlášť sa mi páčia opisy a bohatá slovná zásoba.

Teším sa na ďalšie časti !

29.08.2021 5 z 5

Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Opäť úžasná atmosféra príbehu ma preniesla do Paríža, kde som pri čítaní len tak mimochodom objavovala  nielen jeho kultúrné pamiatky, ale hlavne  vychýrené francúzské zákusky. Mala som obrovskú chuť navštíviť všetky spomenuté parížske cukrárne a ochutnávať zakúsky, ktoré tam ponùkajú...
Som rada, že sa autorka v tomto príbehu "vrátila" a opäť viacej používala cestopisné prvky, ktoré jej príbehom dodávajú originalitu a uvoľnenosť. Chválim zápletku, ktorá iba podčiarkla úžasnú sladkú francúzskú atmosféru a návrat k miestným tradíciam.

27.12.2020 4 z 5

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Oddýchová jednohubka, ktorá sa ľahko číta vzhľadom na jej nenáročný príbeh.
Prvá kniha zo série "Kaviareň v Kodani" bola aj z môjho pohľadu lepšia, lebo obsahovala viacej cestopisných prvkov. V tejto časti sa skôr riešili vzťahové záležitostí a opísaná atmosféra prostredia nemala na mňa až taký strhujúci účinok, ako to bolo v predchádzajúcom prípade.
Na každý pád odporúčam ako relaxačnú literatúru, ktorá okrem hlavnej zápletky, čitateľovi trochu priblížuje mentalitu a spôsob života obyvateľov New Yorku.

20.12.2020 3 z 5

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Rozhodne pútava reportáž, ktorú som prečítala doslova jedným dychom.
Jej autor na mňa pôsobí ako charizmatická osobnosť, ktorá svoje poslanie vykonáva s hlbokou pokorou a rešpektom.
Páči sa mi nadhľad s akým podáva svoje zážitky častokrát okorenené aj trochou čierneho humoru, čo aspoň na mňa pôsobilo veľmi optimistický aj napriek závažnosti konkrétnych situácií.
Oceňujem jeho ľudský prístup jednak smerom k pacientom, kolegom alebo nadriadeným autoritám.
Svoju charizmu a potrebu pomáhať dostal do vienka ako dar, ktorý zdá sa úspešne rozvíja častokrát aj na úkor svojho zdravia alebo vlastného pohodlia...
Lekári bez hraníc máte môj obdiv !!!

01.12.2020 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Ďalší zo silných príbehov zachytavajúci zverstvá páchané počas druhej sv. vojny, ktorý je napísaný jednoduchým jazykom, bez pátosu a zbytočného tlačenia na city čitateľa.
Dej príbehu odohrávajúci sa na konci druhej sv. vojny v zničenom Prusku, kde sa mnoho utečencov pokúšalo zachrániť svoj život únikom na nemeckej nacistickej lodi Wilhelm Gustloff, je síce vymyslený, ale je vsadený do pravých historických udalostí a podložený mnohými výpoveďami priamych účastníkov, ktorí prežili túto veľkú vojnovú tragédiu.
Kniha je napísaná spôsom, ktorý naozaj dokáže zaujať a sprostredkovať iba tie najdôležitejšie informácie. Osobne ma to po prečítaní knihy nútilo vyhľadávať ďalšie faktá o nemeckej lodi Wilhelm Gustloff alebo Jantárovej komnate, ktoré by som si za iných okolnosti nezisťovala.
Preto podľa mňa autorka vyniká majstrovským spôsobom, ktorým čitateľom svoje príhy sprostredkúva.
Jej cieľová skupina čitateľov sú predovšetkým mladí ľudia, tak ako väčšina jej hlavných postáv. Aj z tejto knihy je cítiť jedno autorkine veľké posolstvo, že zverstvá počas druhej sv. vojny boli páchané na obidvoch stranách, ale vždy na to najviac doplácali iba nejnevinnejšie obete ako DETI, zranení, hendikepovaní alebo starí ľudia... Poučme sa !!!

16.10.2018 5 z 5

Hodinky od Ašera Hodinky od Ašera Zuzana Dostálová

Príbeh poukazuje na životné osudy postáv, ktoré sa nedajú plánovať, a častokrát sa vyvíjajú práve opačným smerom, ako by si samé želali. Možno týmto postavám autorka navalila až príliš veľa problémov, čo im z môjho pohľadu uberá na presvedčivosti, ale nakoniec sa jej aj vďaka tomu podarilo zachytiť jedno snáď to najdôležitejšie posolstvo pre život.
Autorka tu píše veľmi jednoducho a snaží sa ísť priamo k jadru celej zápletky, čo síce prispieva k ľahkosti čítania, ale na druhej strane to negatívne vplýva na reálnosť celého príbehu.

19.12.2023 3 z 5

Horké vafle a ledové koupele Horké vafle a ledové koupele Karin Härjegard

Horké vafle a ledové koupele maximálne uspokojili moje čitateľské chuťky. Osobne mi sadol tento román o sebaobjavovaní sa možno práve použitým štýlom jazyka, ktorý ho odlišuje od obdobných príbehov. Musím pochváliť autorku, ako tu vzdáva hold prírode jej úžasnými opismi, z ktorých bolo cítiť neskutočnú harmóniu.
Ďalej som sa tu dozvedela trochu viac z inej kultúry, ktorá sa odlišuje od tej našej, či už iným životným štýlom, zvykmi alebo mentalitou ľudí. Bolo pre mňa tiež zaujímavé sledovať osobnostnú premenu hlavnej hrdinky a som zvedavá, ako bude jej vývoj pokračovať aj v ďalšej časti.

02.11.2023 5 z 5

Lapači prachu Lapači prachu Lucie Faulerová

Príbehy, ktoré sa zameriavajú na vnútorný boj postavy, jej minulosť a súčasnosť, majú často veľký potenciál presadiť sa v srdciach čitateľov. Tu by som zaradila aj knižný debut Lapači prachu, ktorý prináša veľmi autentické nahliadnutie do mysle a pocitov hlavnej hrdinky, čo celému príbehu pridáva na úprimnosti a pomáha čitateľovi lepšie porozumieť jej vnútornému svetu.
Aj keď je dej príbehu plný surovosti a chýba v ňom nádej, táto temná atmosféra je svojim spôsobom fascinujúca a pútavá. Priznám sa, že som čakala iný vývoj hlavnej postavy, ale záver príbehu ma prekvapil a dodal mu jedinečný rozmer.

04.06.2023 4 z 5

Ticho mezi námi Ticho mezi námi Abbie Greaves

"Ticho mezi námi" je smutný a myslím si, že aj celkom dobre napísaný debutový román o absencii komunikácie a bezradnosti vo vzťahu medzi manželmi a vo vzťahu rodič dieťa. Pri čítaní tohto komorného príbehu sa mi striedali rôzne emócie a rovnako tak aj sympatie, či nesympatie s hlavnými protagonistami.
Autorke sa tu podarilo vykresliť autentický obraz manželstva, kde nechýba láska, túžba, radosť, ale aj sklamanie, beznádej, či strata.

08.05.2023 4 z 5

Čekání na Roberta Capu Čekání na Roberta Capu Susane Fortes

(SPOILER) ...K niečomu sa schyľovalo. K niečomu vážnemu, dôležitému... a oni chceli byť pri tom, aby to mohli zachytiť svojimi fotoaparátmi. Leica, Kodak, Linhof, Ermanox, Rolleiflex... svetelné hľadáčiky, teleobjektív, poloautomatický posun filmu, filtre, statívy... Naložilii to na ramená. Boli to fotografi, ľudia, ktorí iba pozorujú. Svedkovia. Ani o tom netušili, žili medzi dvoma svetovými vojnami...
Nič lepšie nevie zachytiť podstatu tejto knihy, ako vyššie uvedený úryvok z nej.
Zaujímavé čítanie o dvoch mladých fotografoch Gerde Taro a Endre Friedmannovi, ktorí boli milenci a partneri v práci používajúci značku Robert Capa.

28.04.2023 5 z 5

Čas mezi šitím Čas mezi šitím María Dueñas

Námet tejto knihy má veľký potenciál, ale mám dojem, že autorka to celé pokazila príliš rozsiahlym popisným štýlom, ktorý ubral na dynamike a vystupňovaní jednotlivých dejových línii.
Osobne som mala problém aj s hlavnou postavou, charakter ktorej si akoby udržiaval odstup od čitateľa.
Na každý pád oceňujem autentické historické kulisy, ktoré spolu s niektorými reálnymi historickými postavami aspoň zčasti pridávajú na celkovej kvalite.
Suma sumárum najzaujímavejších je cca prvých 300 strán, a potom to už ide celé niekam do stratena...
Škoda, lebo takto to bolo pre mňa skôr úmorné ako zaujímavé čítanie.

24.01.2023 3 z 5

Z písku a popela Z písku a popela Amy Harmon

Román Z písku a popela je výnimočný a na plnej čiare si získal všetky moje sympatie.
Naozaj vzdávam hold autorke, ako sa jej podarilo skĺbiť fiktívny ľúbostný príbeh s reálnymi historickými skutočnosťami. Jej tvrdenie: „Snažila som sa zo všetkých síl reprezentovať židovské a katolícke náboženstvo a ľudí s láskou a úctou...“  je na sto percent pravdivé.
Srdcervúci príbeh zakázanej lásky medzi  židovským dievčaťom a mladým katolíckym kňazom je neotrelý  a vzhľadom na historické pozadie príbehu aj uveriteľný. Prenasledovanie talianských Židov  a ich ukrývanie členmi katolíckej cirkvi  počas 2. sv. vojny sa stál vcelku originálnym námetom pre ľúbostný príbeh Evy a Angela. Tieto dve postavy síce neboli skutočné, ale v príbehu sa stretávajú  s mnohými reálnymi postavami  a práve táto skutočnosť stavia román na vyššiu úroveň.
Osemdesiat percent talianských Židov prežilo vojnu !!! Aj toto svedčí o hrdinstve a obetavosti mnohých zainteresovaných členov katolíckej cirkvi, ktorým autorka v knihe nepriamo vzdáva hold.
Nakoniec oceňujem aj autentickosť pri popise všetkých zverstiev a iných neľudských činov, o ktorých sa naozaj nečítalo ľahko.

29.07.2022 5 z 5

No a já No a já Delphine de Vigan

(SPOILER) Kniha No a ja ulahodila môjmu čitateľskému vkusu hlavne svojou prepracovanou psychológiou postáv.
Obidve hlavné postavy boli zaujímavé a nútia čitateľa premýšľať nielen o túžbe pomáhať, ale hlavne o schopnosti túto pomoc aj prijať, lebo iba chcieť v mnohých prípadoch nestačí.
Navyše autorka v príbehu opísala hneď niekoľko druhov pomoci smerom človeka k človekovi, a tým sa celý príbeh stáva akýmsi mementom nabadajúcim k vnímavosti svojho okolia, lebo často sa dá pomáhať iba svojou pozornosťou.
Upútala ma aj hlavná postava Lou, ktorej charakter nie je opísaný priamočiaro, ale dá sa vydedukovať i z náznakov, že okrem nadpriemernej inteligencie má aj istý druh autizmu. Táto diagnóza ju priviedla k nevšednej záľube pozorovať emócie ľudí.
Za mňa knihu hodnotím ako zaujímavú s niekoľkými posolstvami pre život nás ľudí.

16.07.2022 5 z 5

Búrková sestra Búrková sestra Lucinda Riley

Rozmýšľam, prečo vlastne čítam sériu Sedem sestier od Lucindy Rileyovej. Myslím, že jednotlivé časti sú čitateľský atraktívne, pre ich jednoduchosť sa ľahko čítajú a pri čítaní zanechávajú v čitateľovi intenzívny pocit výnimočnosti. Autorka je síce skvelou dizajnér príbehov, ale na druhej strane použitý literárny štýl ich stvárnenia mne osobne moc nevyhovuje. Napríklad aj táto časť obsahuje zbytočné opisy, podané síce z pohľadu inej postavy, ktoré však boli použité už v predchádzajúcej časti. Možno by bolo efektívnejšie, keby sa autorka namiesto toho zamerala viac na vytváranie realistickejších a komplexnejších postáv.
Nakoniec oceňujem hlavne autorkinu fantáziu pri vytváraní zápletky, rešpektujem historické výskumy, ktoré boli do nej vložené a uznávam, že autorka dokonale ovládala vzorec, ktorý chytí za srdce tisíce žien...
Pre mňa je to zatiaľ slušné, ale stále nie úplne dokonalé literárne dielo.
Napriek tomu sa teším na ďalšiu časť.

28.06.2022 3 z 5

Bola raz jedna trieda Bola raz jedna trieda Krista Bendová

Spolu s mojou dcérou som sa prostredníctvom tejto milej knihy plnej detských básničiek vrátila do svojich školských čias. Vtipné básničky mi nostalgický pripomenuli aj samotnú dobu, ktorou sme všetci žili.
Bola som prekvapená niektorými slovami alebo slovným zvratmi, ktoré sa už v dnešnej dobe príliš nepoužívajú a aktuálne vyznievajú zastarane. Dcérka sa ma podchvíľou pýtala:
"Mami, čo je to súdružka ?"
"Mami, čo je to očiť alebo očami gúlať ?"
"Čo je to pánbožková kravička ?"... atď.
Naozaj to bolo milé vtipné čítanie, ktoré už dnešné deti bez vysvetlenia niektorých fráz ani nevedia pochopiť.
Hold časy sa menia...

25.06.2022 5 z 5