Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Román "Emilka" prináša citlivý a hlboko emotívny príbeh mladej ženy, ktorej život je poznačený komplikovanými rodinnými vzťahmi a hľadaním vlastnej identity. Kniha sleduje Emilkino putovanie od detstva po dospelosť, pričom sa dotýka tém ako láska, strata, sebapoznanie a osobný rast.
Hlavnou silou románu je autorkina schopnosť vytvoriť realistické a komplexné postavy. Emilka je protagonistka, ktorá je vykreslená s veľkou starostlivosťou a detailnosťou, čo umožňuje čitateľovi hlboko sa s ňou stotožniť. Jej životné skúšky a triumfy sú podané s takou autenticitou, že čitateľ môže pocítiť jej radosť i bolesť.
Autorka tiež umne využíva striedanie časových rovín, čo dodáva príbehu dynamiku a napätie. Takisto exceluje v opisovaní prostredia a vnútorných svetov postáv, pričom jej štýl písania je plynulý a prirodzený. Tento prístup umožňuje čitateľovi preniknúť hlbšie do myslenia a pocitov postáv, čo je jedným z najsilnejších aspektov románu.
Z literárneho hľadiska "Emilka" vyniká svojou schopnosťou balansovať medzi dramatickými momentmi a tichými, introspektívnymi chvíľami. Oceňujem, že napriek občasnej predvídateľnosti dejových zvratov, kniha neztráca na svojej emocionálnej hĺbke a úprimnosti.

16.07.2024 5 z 5

Poslední zelené údolí Poslední zelené údolí Mark Sullivan (p)

Román "Poslední zelené údolí" sa odohráva na Ukrajine v rokoch 1941 až 1945 a sleduje osudy rodiny Martelovcov, ktorá sa snaží prežiť v období druhej svetovej vojny.
Autor v románe vykresľuje ťažký život ľudí na Ukrajine počas druhej svetovej vojny. Opisuje chudobu, hlad, choroby a vojnové hrôzy, ktoré sužovali krajinu. Zároveň zobrazuje aj silu ľudského ducha a nádej na lepšiu budúcnosť.
Celkovo ide o pútavý a dojemný román napísaný s veľkým citom pre detail, ktorý vykresľuje osudy svojich postáv a ich boj o prežitie. Dej príbehu je plný dramatických momentov, ale aj humoru a lásky.

06.04.2024 5 z 5

O krok pozadu O krok pozadu Kaira Rouda

Kairi Rouda vytvorila pútavý psychologický thriller plný neočakávaných zvratov a temných tajomstiev. V príbehu sa ponára do komplikovaných vzťahov a manipulácií v zdanlivo idylickej rodine. S každou stránkou sa odhaľujú nové okolností a neistoty, ktoré držia čitateľa v napätí až do záverečnej stránky. Autorka tu zručne buduje atmosféru neistoty a rozvíja intrigy, čo robí z tejto knihy pomerne zaujímavé čítanie pre všetkých priaznivcov napínavých psychologických thrillerov.

10.01.2024 4 z 5

Potkan Potkan František Kozmon

Som rada, že som náhodou objavila slovenského autora, ktorý ma zaujal. Musím ho pochváliť, ako sa mu podarilo napísať celkom slušnú detektívku so sympatickým hlavným hrdinom, ktorý pôsobí celkom prirodzene aj vďaka svojim povahovým črtám. Príbeh som prečítala pomerne rýchlo, lebo nemal nijaké hluché miesta, bol vykonštruovaný veľmi presvedčivo a na slovenské pomery aj uveriteľne. Teším sa na ďalší diel.

09.12.2023 4 z 5

Zázrak Zázrak Emma Donoghue

Obálka s anotáciou si určite ziskali moju pozornosť. Opísaná atmosféra rozmočených rašelinísk, či rašelinových  zadymených miestností a domov z prútia alebo hliny, bola takisto famózna. Inak som pociťovala skôr sklamanie ako nadšenie.
Najviac ma sklamali postavy, ktorým chýbala ľudskosť a celý čas som mala nutkanie vdýchnuť im život. Tiež tempo príbehu bolo pomalé a nudné, kde môj celkový dojem nenapravil ani koniec.
Nakoniec chcem podotknúť, že ani ja nie som zástancom akéhokoľvek fanatizmu, ale v dielach oceňujem nestrannosť a nadhľad autora, a tie v prípade tejto knihy u autorky absentovali.

09.06.2023 3 z 5

Lapači prachu Lapači prachu Lucie Faulerová

Príbehy, ktoré sa zameriavajú na vnútorný boj postavy, jej minulosť a súčasnosť, majú často veľký potenciál presadiť sa v srdciach čitateľov. Tu by som zaradila aj knižný debut Lapači prachu, ktorý prináša veľmi autentické nahliadnutie do mysle a pocitov hlavnej hrdinky, čo celému príbehu pridáva na úprimnosti a pomáha čitateľovi lepšie porozumieť jej vnútornému svetu.
Aj keď je dej príbehu plný surovosti a chýba v ňom nádej, táto temná atmosféra je svojim spôsobom fascinujúca a pútavá. Priznám sa, že som čakala iný vývoj hlavnej postavy, ale záver príbehu ma prekvapil a dodal mu jedinečný rozmer.

04.06.2023 4 z 5

Ticho mezi námi Ticho mezi námi Abbie Greaves

"Ticho mezi námi" je smutný a myslím si, že aj celkom dobre napísaný debutový román o absencii komunikácie a bezradnosti vo vzťahu medzi manželmi a vo vzťahu rodič dieťa. Pri čítaní tohto komorného príbehu sa mi striedali rôzne emócie a rovnako tak aj sympatie, či nesympatie s hlavnými protagonistami.
Autorke sa tu podarilo vykresliť autentický obraz manželstva, kde nechýba láska, túžba, radosť, ale aj sklamanie, beznádej, či strata.

08.05.2023 4 z 5

Čekání na Roberta Capu Čekání na Roberta Capu Susane Fortes

(SPOILER) ...K niečomu sa schyľovalo. K niečomu vážnemu, dôležitému... a oni chceli byť pri tom, aby to mohli zachytiť svojimi fotoaparátmi. Leica, Kodak, Linhof, Ermanox, Rolleiflex... svetelné hľadáčiky, teleobjektív, poloautomatický posun filmu, filtre, statívy... Naložilii to na ramená. Boli to fotografi, ľudia, ktorí iba pozorujú. Svedkovia. Ani o tom netušili, žili medzi dvoma svetovými vojnami...
Nič lepšie nevie zachytiť podstatu tejto knihy, ako vyššie uvedený úryvok z nej.
Zaujímavé čítanie o dvoch mladých fotografoch Gerde Taro a Endre Friedmannovi, ktorí boli milenci a partneri v práci používajúci značku Robert Capa.

28.04.2023 5 z 5

Čas mezi šitím Čas mezi šitím María Dueñas

Námet tejto knihy má veľký potenciál, ale mám dojem, že autorka to celé pokazila príliš rozsiahlym popisným štýlom, ktorý ubral na dynamike a vystupňovaní jednotlivých dejových línii.
Osobne som mala problém aj s hlavnou postavou, charakter ktorej si akoby udržiaval odstup od čitateľa.
Na každý pád oceňujem autentické historické kulisy, ktoré spolu s niektorými reálnymi historickými postavami aspoň zčasti pridávajú na celkovej kvalite.
Suma sumárum najzaujímavejších je cca prvých 300 strán, a potom to už ide celé niekam do stratena...
Škoda, lebo takto to bolo pre mňa skôr úmorné ako zaujímavé čítanie.

24.01.2023 3 z 5

Z písku a popela Z písku a popela Amy Harmon

Román Z písku a popela je výnimočný a na plnej čiare si získal všetky moje sympatie.
Naozaj vzdávam hold autorke, ako sa jej podarilo skĺbiť fiktívny ľúbostný príbeh s reálnymi historickými skutočnosťami. Jej tvrdenie: „Snažila som sa zo všetkých síl reprezentovať židovské a katolícke náboženstvo a ľudí s láskou a úctou...“  je na sto percent pravdivé.
Srdcervúci príbeh zakázanej lásky medzi  židovským dievčaťom a mladým katolíckym kňazom je neotrelý  a vzhľadom na historické pozadie príbehu aj uveriteľný. Prenasledovanie talianských Židov  a ich ukrývanie členmi katolíckej cirkvi  počas 2. sv. vojny sa stál vcelku originálnym námetom pre ľúbostný príbeh Evy a Angela. Tieto dve postavy síce neboli skutočné, ale v príbehu sa stretávajú  s mnohými reálnymi postavami  a práve táto skutočnosť stavia román na vyššiu úroveň.
Osemdesiat percent talianských Židov prežilo vojnu !!! Aj toto svedčí o hrdinstve a obetavosti mnohých zainteresovaných členov katolíckej cirkvi, ktorým autorka v knihe nepriamo vzdáva hold.
Nakoniec oceňujem aj autentickosť pri popise všetkých zverstiev a iných neľudských činov, o ktorých sa naozaj nečítalo ľahko.

29.07.2022 5 z 5

No a já No a já Delphine de Vigan

(SPOILER) Kniha No a ja ulahodila môjmu čitateľskému vkusu hlavne svojou prepracovanou psychológiou postáv.
Obidve hlavné postavy boli zaujímavé a nútia čitateľa premýšľať nielen o túžbe pomáhať, ale hlavne o schopnosti túto pomoc aj prijať, lebo iba chcieť v mnohých prípadoch nestačí.
Navyše autorka v príbehu opísala hneď niekoľko druhov pomoci smerom človeka k človekovi, a tým sa celý príbeh stáva akýmsi mementom nabadajúcim k vnímavosti svojho okolia, lebo často sa dá pomáhať iba svojou pozornosťou.
Upútala ma aj hlavná postava Lou, ktorej charakter nie je opísaný priamočiaro, ale dá sa vydedukovať i z náznakov, že okrem nadpriemernej inteligencie má aj istý druh autizmu. Táto diagnóza ju priviedla k nevšednej záľube pozorovať emócie ľudí.
Za mňa knihu hodnotím ako zaujímavú s niekoľkými posolstvami pre život nás ľudí.

16.07.2022 5 z 5

Búrková sestra Búrková sestra Lucinda Riley

Rozmýšľam, prečo vlastne čítam sériu Sedem sestier od Lucindy Rileyovej. Myslím, že jednotlivé časti sú čitateľský atraktívne, pre ich jednoduchosť sa ľahko čítajú a pri čítaní zanechávajú v čitateľovi intenzívny pocit výnimočnosti. Autorka je síce skvelou dizajnér príbehov, ale na druhej strane použitý literárny štýl ich stvárnenia mne osobne moc nevyhovuje. Napríklad aj táto časť obsahuje zbytočné opisy, podané síce z pohľadu inej postavy, ktoré však boli použité už v predchádzajúcej časti. Možno by bolo efektívnejšie, keby sa autorka namiesto toho zamerala viac na vytváranie realistickejších a komplexnejších postáv.
Nakoniec oceňujem hlavne autorkinu fantáziu pri vytváraní zápletky, rešpektujem historické výskumy, ktoré boli do nej vložené a uznávam, že autorka dokonale ovládala vzorec, ktorý chytí za srdce tisíce žien...
Pre mňa je to zatiaľ slušné, ale stále nie úplne dokonalé literárne dielo.
Napriek tomu sa teším na ďalšiu časť.

28.06.2022 3 z 5

Bola raz jedna trieda Bola raz jedna trieda Krista Bendová

Spolu s mojou dcérou som sa prostredníctvom tejto milej knihy plnej detských básničiek vrátila do svojich školských čias. Vtipné básničky mi nostalgický pripomenuli aj samotnú dobu, ktorou sme všetci žili.
Bola som prekvapená niektorými slovami alebo slovným zvratmi, ktoré sa už v dnešnej dobe príliš nepoužívajú a aktuálne vyznievajú zastarane. Dcérka sa ma podchvíľou pýtala:
"Mami, čo je to súdružka ?"
"Mami, čo je to očiť alebo očami gúlať ?"
"Čo je to pánbožková kravička ?"... atď.
Naozaj to bolo milé vtipné čítanie, ktoré už dnešné deti bez vysvetlenia niektorých fráz ani nevedia pochopiť.
Hold časy sa menia...

25.06.2022 5 z 5

Deset malých nadechnutí Deset malých nadechnutí Kathleen A. Tucker

Emotívny príbeh o strate, rozhodnutiach, smrti, odpustení, smútku, láske, druhých šanciach, uzdravení, priateľstve...
Vyzdvihujem hlavne krásnu a vystižnú obálku, pútavý štýl písania, zaujímavé a hlboké postavy, zápletku, ktorá vháňa slzy do očí a milostný príbeh, v ktorom sa z bolesti, smútku a utrpenia vyvinie niečo úžasné.

25.12.2021 5 z 5

Kniha o Baltimorských Kniha o Baltimorských Joël Dicker

Brilantný rozprávačský talent autora v kombinácii s pútavým príbehom a vystížne vyprofilovanými charaktermi všetkých postáv, si ma získali už po prvých prečítaných stranách.
Navyše ma životný príbeh rodiny Baltimorských donútil trochu rozmýšľať nad životom, aký je vŕtkavý...... chvíľu si hore, máš všetko slávu, obdiv, úctu, kde stačí iba málo, napr. taký malý červíček žiarlivosti a rázom prichádzame o všetko...
Dnes je už kvalitná širšia slovná zásoba a množstvo opisov v dielách skôr výnimkou, a preto sa Kniha o Baltimorských pre mňa stáva  oveľa hodnotnejšou a právom si zaslúži čestné miesto v mojej knižnici.

15.09.2020 5 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Autorka ma môj obdiv hlavne za námet, i keď jeho spracovanie do knižnej podoby má zopár nedostatkov, tie som však v tomto prípade dokázala úspešne odignorovať.
Zasiahol má neľahký osud žien, ktorý sa celé generácie dedil z matky na dcéru, akoby to všetko nešťastie, smútok alebo absenciu lásky či už materskej alebo tej partnerskej, mali vopred predúrčené ako tiaživé dedičstvo svojho rodu...
Oceňujem, že na pozadí príbehov boli premietnuté aj spoločenské udalosti s ich dopadmi na prostých ľudí, bez zbytočného politikárčenia alebo filozofovania.
Jednotlivé príbehy, prababičky, babičky, matky alebo vnučky boli smutné a možno pre niekoho vyznievali veľmi depresívne, ale ja vo svojom okolí poznám veľa podobných osudov a viem, že reálny život dokáže byť naozaj takto bolestne krutý a vyberá si svoju daň na duševnom zdraví potomkov cez niekoľko generácií.
Knihu aj autorku hodnotím ako objav, ktorý si ukladám do svojho "hľadačika výnimočných".

09.08.2020 5 z 5

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Kniha "Narodili sa, aby prežili" je veľmi silná hlavne pre jej autenticitu.
Pre mňa osobne je veľmi ťažké čítať o skutočných osudoch ľudí, ktorí prežili holokaust a vždy radšej čítam fiktívne príbehy na pozadí reálnych dejín.
Napríklad Denník Annny Frankovej som dokázala prečítať iba do jej jednej tretiny a viac už nevládzem.....
Pre túto knihu som sa rozhodla kvôli jej optimistickému názvu, no mne bolo ťažko už len pri čítaní o všetkých trýzniach života v koncentračných táboroch, ale tri hlavné hrdinky to naozaj prežili a dokonca tam priviedli na svet svoje deti !!!
Nedokážem si to predstaviť, žeby sme mali prežiť niečo podobné...
Dnešná generácia už má tendenciu spochybňovať existenciu holokaustu, a iba tieto autentické výpovede nám pomáhajú dokázovať krutú minulosť.
ODPORÚČAM !!!

01.03.2020 5 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Malý komorný príbeh jednej rodiny, denne sa reálne odohrávajúci hoc s malými obmenami aj v tisíckách ďalších rodín, kde hlavnú úlohu zohráva predovšetkým sebaklam a schopnosť zapierať nepríjemnú pravdu nielen pred sebou, ale hlavne pred okolím s cieľom presvedčenia, že je to tak najlepšie pre všetkých zúčastnených.
Ťažko určiť, či táto lož je milosrdná, alebo naopak spôsobuje ešte väčšiu bolesť...
Chválim štýl, akým je kniha napísaná, ktorý ju svojim spôsobom odlišuje od obdobných knižných diel.
Osobne ma veľmi zaujalo striedanie troch hlavných rozprávačov príbehu, pri ktorom som si doslova vychutnávala "koncert" ich odlišných pocitov a reakcií na dané situácie.
Táto kniha uspokojila moje čitateľské chúťky a ja ju môžem iba odporúčiť podobným čitateľský gurmánom.

26.12.2019 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane F. (p)

Veľmi silná výpoveď mladučkej, vtedy ešte len štrnásťročnej nemeckej narkomanky, zlodejky a prostitútky, ktorú naozaj nedokážem ohodnotiť.
Čítanie tejto knihy vo mne vyvolávalo silné emócie vo forme smútku, zúfalstva, bezmocnosti, silného odporu, znechutenia až hnevu...

Dlho som rozmýšľala nad tým, čo táto kniha po jej prečítaní môže čitateľovi priniesť...
Predovšetkým je to memento pre nás rodičov, aby aj naše deti kvôli podobným chybám neskĺzli na šikmú plochu a nedostali sa tak do rovnakej bezvýchodiskovej situácie.
Pri čítaní komentárov som si všimla aj názory, aby sa táto kniha stala povinným čítaním pre adolescentov, ktorí si majú uvedomiť, kde ich drogy môžu dostať. Ja naopak tento názor nezdielam, lebo neviem si pomôcť, ale štýl akým je kniha napísaná môže mať pre mladých ľudí presne opačný účinok. Christiane totiž svoj príbeh vypovedala bez nejakej emócie, nepociťovala som z príbehu žiadnú ľútosť alebo úprimne odhodlanie so svojou závislosťou skoncovať, skôr ju k tomu stále dohnal iba strach o život, ktorý vždy dosť rýchle prekonala, aby začala znovu. Aj počas liečby závislosti na heroín, bola vlastne ďalej závislá na ľahkých drogách. Z jej výpovede som stále pociťovala určitú rebéliu, snahu predviesť sa "aha pozrite aká som cool" !!!
Žiaľ dali mi za pravdu aj správy, ktoré som si po prečítaní knihy vyhľadala, a ZOO stanica sa po vydaní príbehu mladej narkomanky stala kultovým miestom, kde sa dodnes schádzajú drogovo závislý z celého sveta !!!

Čudujem sa iba tomu, že Christianin organizmus dokáže toľko vzdorovať všetkým jedom, ktorými ho živí... Jej závislosť vlastne trvá až dodnes !

14.04.2018

Dokonalý zločin Dokonalý zločin Helen Fields

V piatom dieli série s detektívom Lucom Callanachom, Dokonalom zločine, autorka Helen Fields opäť podáva dôkaz o svojom talente pre tvorbu strhujúcich kriminálnych príbehov. Záhada sériových vražd, ktoré sa maskujú za samovraždy, je takmer dokonalá, no Callanach a jeho tím sa nevzdajú. Autorka opäť majstrovsky vykresľuje temnú atmosféru Edinburghu a postupne odhaľuje zložité vzťahy medzi postavami. Hĺbka charakterov a realistické dialógy dodávajú príbehu na autenticite. Svižné tempo a nečakané zvraty robia z Dokonalého zločinu neodolateľný čitateľský zážitok.

27.07.2024 5 z 5