Evaho73 komentáře u knih
Po krátkej prestávke som sa opäť vrátila k mojej obľúbenej historického romantickej ságe Dynastia Morlandov.
Konkrétne táto piata séria ma zaviedla do Anglicka druhej polovice sedemnásteho storočia, kde rodina Morlandov odohráva dôležitú úlohu aj pri dvore a dozvedáme sa tak trochu histórie o kráľovi Karolovi II. Príbeh opäť sleduje osudy členov tejto rozvetvenej rodiny, ich lásku, radosť, smútok, ale aj vojnu a smrť najbližších. História sa opakuje a máme tu opäť silnú ženskú zástupkyňu rodu Annunciatu, ktorá dáva príbehu určitý náboj. Autorka dokáže detailne opísať dobu, v ktorej sa príbeh odohráva, a vtiahne čitateľa do atmosféry a vtedajšej módy v Londýne.
Čo napísať ? Možno iba to, že ide o ľahké oddýchové čítanie, ktoré ma nejako výrazne nenadchlo. Chýbala mi tam výraznejšia akcia a dynamika príbehu.
Uf, táto kniha ma poriadne vytrápila, a to iba preto, lebo nerada odkladám nedočítanú knihu...
Nemôžem povedať, že bol samotný príbeh bývalého vojaka Willa Jaegera nezaujímavý, skôr mi nesadlo jeho literárne spracovanie. Dej bol na mňa monotónny, málo vygradovaný a pritom obsahoval toľko dobrodružných akcií (možno to bol dôvod tejto monotónnosti, menej je niekedy viac...).
Navzdory tomu ma uchvátil fakt, že autor všetko opísal naozaj vierohodne, vedel o čom píše, lebo veľa z toho prežil alebo vyskúšal na vlastnej koži. Toto je pre mňa asi najväčšie pozítivum.
Spletité osudy piatich súrodencov pokračovali i v tejto časti. Tajomstvom boli zahalené i nové postavy, ktoré sa objavili v živote hlavnej hrdinky a neustále si tak udržovali moju pozornosť.
Striedanie malých šokujúcich rozúzlení, či už vo vzťahoch medzi postavami, alebo vo vedľajších zápletkach naprieč celou ságou je ďalším čitateľský atraktívnym prvkom, ktorý musím vyzdvíhnuť.
Moja zvedavosť sa stupňuje a neostáva mi nič iné, iba sa tešiť na ďalšie diely.
Mastičkár je pre mňa unikátny spoločenský román, ktorý mám zaradený na polici "Výnimočné literárne diela".
Krásne vykreslená atmosféra poľského vidieka a vynikajúci námet knihy ma pri čítaní opäť ihneď vtiahli do deja, ale najviac ma uputával vykreslený charakter hlavnej postavy, jeho schopnosti a láskavosť.
Tulák bez minulosti, z ktorého sa "vykľul" doktor je už dnes pre mňa osobne, ako rozprávková bytosť z čias láskavých liečiteľov, ktorí mali dar od boha a svojich pacientov priam milovali.
Čítať túto knihu považujem naozaj za literárny pôžitok !!!
Veľmi slušným a sofistikovaným spôsobom vystavaný príbeh aj celá zápletka.
Zatiaľ túto knihu hodnotím asi ako najlepšiu, akú som doteraz od tejto autorky prečítala.
Reálne zachytená atmosféra prostredia, dobre vyprofilované postavy, ale hlavne vnútorné sondy do myšlienkových pochodov, či už hlavného hrdinu s Aspergerovym syndrómom, jeho matky, brata a ďalších s príbehom súvisiacich postáv, spolu vytvárajú jeden kvalitný a čitateľský atraktívny celok.
Krásne myšlienky, úvahy a rozjímania sú aj v tejto časti. Oproti tej prvej, sa dej trochu spomalil a miestami bol i viac akčnejší.
Autorovi sa veľmi dobre podarilo na postavách vyprofilovať rôzne ľudské charaktery, ktoré odrážali ich zmýšľanie a konanie.
Aké "malichernosti" dokážu zviesť človeka z tej pravej cesty a kvôli ktorým dokáže zbytočne premárniť podstatnú časť života...
Stačí iba prekročiť svoj tieň, priznať si chyby, pochopiť konanie iných a hlavne odpustiť a ísť ďalej...
Obohacujúce literárne dielo, ktoré som prečítala jedným dychom.
Hotel od Arthura Haileya som čítala asi tri krát a vždy som si dokonale vychutnávala úžasne zachytenú atmosféru luxusného hotelového prostredia, presýteného neopakovateľnou spomienkou na šesdesiaté roky minulého storočia.
Hotel je zariadenie na prechodné ubytovanie, spravidla na dobrej až špičkovej úrovni, ale v podaní tohto autora je to zároveň dejisko rôznych intríg, konkurenčných bojov, životov svojich zamestnancov aj hosťov, navyše okorenené ľubostnou alebo detektívnou zápletkou.
Jedinečne vyprofilované charaktery hlavných postáv, dokonalé opisy prostredia a rozvíjajúce sa dejové línie v časovom rozpätí piatích dní naozaj dodávajú tomuto dielu celkový punc kvality.
Hotel odporúčam ako kvalitné dovolenkové čítanie pre všetkých milovníkov nedávnej histórie.
Úžasná kniha, ktorá má pre mňa veľkú výpovednú hodnotu a nejde tu iba o samotný holocast, jeho strašné následky pre celé ľudstvo, pre mnohých jednotlivcov, ktoré sú nezvratné a nezpochybniteľné. Autorka tiež upozornila na stret dvoch generácií, tej vymierajúcej, ktorá buď priamo alebo nepriamo zažila holocaust a tej dnešnej, ktorá ho nezažila, uvažuje o ňom skreslene a dokonca niekedy až spochybňuje jeho existenciu.
Ďalej sa dotkla otázky viery.....nie vždy sa nám vyplatí, keď sa snažíme zobrať spravodlivosť do svojich rúk...
Páčilo sa mi spracovanie príbehu, prelínanie minulosti so súčastnosťou, spomienok s príbehom o upíroch, ktorý bol zároveň podobenstvom tej doby.
Jednoducho úžasná kniha, ktorá vás nutí premýšľať....
P. S. Milo ma prekvapilo, že autorka vie kde sa nachádza Humenné
Paměť mojí babičce je silným debutom, ktorý ponúka hlboký a emotívny pohľad na život v Mongolsku a na osudy žien jednej rodiny. Kniha je bohatým a lyrickým rozprávaním, ktoré vyniká svojou autentickosťou a hĺbkou postáv. Hoci pre niektorých čitateľov môže byť náročnejšia na sledovanie, jej emocionálna sila a krásny štýl písania ju robia výnimočným dielom. Pre tých, ktorí hľadajú hlboký a kultúrne bohatý príbeh, je táto kniha vynikajúcou voľbou.
Tento román ponúka hlbší pohľad na ľudské vzťahy a osobné výzvy prostredníctvom príbehu plného tajomstiev a morálnych dilemat, ktorý určite osloví milovníkov psychologických a rodinných drám.
Príbeh sa odohráva v malom meste na pobreží Severnej Karolíny a je plný nečakaných zvratov a hlbokých citových výziev. Charakter hlavných postáv je prepracovaný do hĺbky a ich vnútorné konflikty a vývoj počas príbehu boli pre mňa mimoriadne pútavé.
Dej začína dramatickou udalosťou, ktorá spúšťa sériu nečakaných odhalení, skrytých tajomstiev a zložitých vzťahov medzi postavami.
Román sa zaoberá témami ako nevera, odpustenie, strata a vykúpenie.
Asi najviac sa mi páčila atmosféra malého prímorského mesta, ktorú autorka zachytila živými opismi prírody a miestneho prostredia. Rovnako aj scenérie a podmanivá krása miestnych pláží a majáku pridávajú príbehu autenticitu a čarokrásnosť.
Kniha je výbornou voľbou pre čitateľov, ktorí hľadajú hlboké a premýšľavé čítanie s autentickými postavami a bohatým dejom
Nízký tlak je napínavý thriller s romantickou líniou, ktorý dokáže zaujať.
Kniha sa číta ľahko a pútavo. Autorka používa jednoduchý jazyk, no zároveň dokáže vykresliť komplexné postavy a strhujúci príbeh. Ak by som mala knihe niečo vytknúť, tak by to bol mierne predvídateľný dej. Skúseným čitateľom thrillerov tak nemusia všetky dejové zvraty prinášať ten nečakaný alebo nepredvídateľný moment prekvapenia.
Moja prvá skúsenosť s komiksovým románom a napodiv som sa dokázala odreagovať pri humorných a absurdných situáciach. Trochu ma zmiatlo množstvo postáv. Konečný dojem mám trochu rozpačitý, lebo túto knihu nedokážem vnímať ako klasické literárne dielo.
A o čom som to vlastne čítala :-))) ?
Kniha patrí do kategórie, ľahké čítanie a rýchle zabudanie.
Ale nie, napodiv som sa celkom bavila, lebo príbeh je z kulinárskeho prostredia, a mňa bavia recepty a technológie príprav chutných pokrmov. Samozrejme bonusom tu bol aj sympatický šekfkuchár :-). Postavy a ich niekedy nepochopiteľné správanie tu veľmi neriešim, lebo u tohto žánru je to bežné a naučila som sa povzniesť sa.
Druhý diel zo série Viníci ma až tak neuchvátil. Dejová zápletka nijak zvlášť nenapredovala, opakovali sa tam stále tie isté scény len v iných variáciách. Prekážalo mi aj to, že autorka tu oproti prvému dielu poprekrúcala charakter niekoľkých postáv a to mňa v knihách zvykne iritovať. Až ku koncu sa dej aj vzťah medzi postavami posunul alebo skôr skomplikoval.
Neviem, som sklamaná a zvedavá na záver, aby som to vedela objektivnejšie prehodnotiť z celkového pohľadu.
(SPOILER) Niektoré knihy oddeľuje od fenomenálnosti k podpriemernosti veľmi tenká hranica, a presne takou je, súdiac podľa preferencií, i kniha Moje najdrahšie zlatíčko.
Autor v knihe poukazuje na tabuizované témy ako sú domáce násilie, sexuálne zneužívanie alebo incest prerástajúci do zničujúcej, nemorálnej a zvrhlej lásky medzi otcom a maloletou dcérou.
Všetko sa to odohráva na pozadí drsnej a nespútanej prírody a rovnako tak sú opísané aj dve ústredné postavy otec a dcéra. Používajú vo vyjadrovaní veľa vulgarizmov, on je psychický narušený, jej pri výchove chýba ženský vzor, a preto preberá od otca jeho mužské správanie a návyky, čím potláča svoju ženskosť.
Myslím, že charakter postáv sa autorovi podarilo zachytiť celkom presvedčivo.
Nepochopila som niektoré opísané scény, ktoré hraničili až s úchylnosťou, kedy som to musela doslova predýchavať. Rozmýšľam, ako to autora vôbec mohlo napadnúť...
Neviem.... na mňa autorov výplod asi nezapôsobil tak, aby som toto dielo považovala ako fenomenálne.
Nemôžem si pomôcť, keďže je to iba fiktívny príbeh, autor na mňa zapôsobil ako úchyl...
Nezdielam všeobecné nadšenie. Osobne sa mi nepáči, keď autori chcú ťažiť z predchádzajúceho úspechu a čitateľský oblúbené postavy hádžu do pomyselnej práčky, aby ich poriadne vymáchali a vrátili ich tam, kde boli na začiatku. Presne taký pocit som mala po prečítaní. Dokonca mi to pokazilo dojem aj z predošleho príbehu...
Po prečítaní mám z knihy veľmi rozpačitý dojem. Celkovo ma zaujala, ale v svojej podstate je to klišé. Zo začiatku bol príbeh zaujímavý, ale každou ďalšou kapitolou boli zápletky podávané veľmi povrchne, predvídateľne, postupne sa stávali monotónne až nudné. Postavy neboli dobre vyprofilované, nepociťovala som medzi nimi žiadanú "chémiu" a príbeh som dočítala už iba zo zotrvačnosti. Po dočítaní som nepociťovala eufóriu z prečítania kvalitnej knihy, ako pri mnohých iných dielách...
Úprimne sa priznávam, že čítať túto knihu nebolo pre mňa vôbec jednoduché. Vyžadovala si moje maximálne sústredenie, lebo stačila mala nepozornoť a už som sa strácala v spleti jednotlivých dejových línií.
Prekvapuje ma, že som na živote jednotlivých postáv nenašla nič výnimočné, ale všetko bolo veľkolepo opísané až rozpísané do najmenších filozofických detailov. Našla som si tu veľa krásnych myšlienok a životných múdrosti.
Zaujal ma i akýsi neustály kontrast medzi postavami, prostredím, časovými líniami alebo štýlom prerozprávania.
Jediné, čo som nepochopila boli sexuálne vsuvky, ktoré boli dosť rušivé.
Nemala som ten pocit, že ich tam autor musel dávať, aby zaujal. Skôr som mala pocit, že je postihnutý nejakou úchylkou a to je na škodu, lebo to ochudobnilo môj celkový čitateľský zážitok.
Po čase som si prečítala aj druhý diel, ale moje rozpačité dojmy stále pretrvávajú.
Mám radšej také thrillery, ktoré sa viac inšpirujú realitou všedného života, možno sú chudobnejšie na prehnané zápletky, ale v konečnom dôsledku sú o to viac skutočnejšie a uveriteľnejšie.
Tento hodnotím ako bohatý výplod autorkinej fantázie a zapôsobil na mňa dosť vyumelkovane. Tretí diel už určite čítať nebudem.