Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Stůj při mně Stůj při mně Daniela Sacerdoti

Opäť jeden emotívny príbeh lásky v niekoľkých podobách, ktorý mne osobne prišiel celkom reálny i napriek malej dávke duchariny.
Prehnaná túžba môže skutočne človeka doviesť až na samé dno, z ktorého sa často nedá odraziť, ale pokiaľ sa to podarí, môže nás nepriamo doviesť na cestu k vytúženému cieľu a popritom získať aj malý kúsok šťastia pre niekoľko ubolených sŕdc a pokoj nejednej zblúdelej duši.
Táto kniha mne osobne ulahodila a zaujala ma práve štýlom akým je napísaná, ako aj dobrou charakteristikou postáv, ktoré mi pripadali celkom reálne vykreslené.

13.12.2020 5 z 5

Co je v domě Co je v domě Táňa Kubátová

Zaujímavé povolania hlavných postáv, celkom reálne vykreslené príbehy, ale najviac obetavý prístup k hendikepovanej sestre s poukázaním na spoločenské predsudky vo vzťahu k obdobne postihnutým sú moje plusové body smerom k tejto knihe.

Nesadol mi však štýl, akým je napísaná, bolo tam veľa nudných, alebo skôr nezáživne opísaných pasáží, ktoré výrazne uberajú na kvalite príbehu.

02.10.2020 3 z 5

Višňový sad Višňový sad Anton Pavlovič Čechov

Je obdivuhodné, ako v tomto útlom diele dokázal Čechov výstižne zachytiť a podať hlavnú myšlienku - dopad spoločenských zmien na ľudí, kde ide hlavne o zrušenie nevoľníctva.
Veď ten bývalý sluha Lopachin si dovolil kúpiť višňový sad ?!
Oceňujem excelentné vykreslenie charakterov všetkých postáv, ktoré vytvorilo tú pravú kulisu na podanie hlavnej myšlienky.
Dômyselne zvolená je aj ústredná zápletka ohľadom predaja višňového sadu, kde samotné višňové či čerešňové stromy boli často považované za symboly smútku a odchádzajúcich čias...
Poetické opisy rodnej zeme a otvorené vyznanie lásky k nej už v súčasných dielach nachádzame iba zriedkavo. Pritom láska k vlasti bola našej generácii vtĺkaná do hlavy práve cez tieto literárne diela, ktorých plný význam až teraz oceňujem viac ako klenoty.
V mladosti som obdobné literárne počiny hlavne od ruských autorov považovala za nudné a iritujúce, ale ako som sa len mýlila !!!

01.01.2020 5 z 5

Střípky ticha Střípky ticha Linda Castillo

Ďalší prepracovaný príbeh s detektívnou zápletkou, ktorému na výnimočnosti pridáva prostredie a kultúra, kde sa dej odohráva. Mám pocit, že tomu prispieva aj neustály boj oboch hlavných hrdinov s minulosťou a jej dôsledkami, ktoré sa podpísali na ich momentálnom psychickom rozpoložení.
Jediné, čo mi v knihe nesedelo boli chlapské maniere Kate hlavne v zmysle požívania alkoholu. Keď teda pije, nemôže to byť viac na ženský spôsob :-), ako sama chľastať vodku s pivom v zafajčenom bare s cigaretou v ruke.....

12.12.2019 5 z 5

Plantážníkova žena Plantážníkova žena Dinah Jefferies

Práve som dočítala dojímavý historický román, ktorý ma zaviedol do exotického prostredia Cejlónu v 20. rokoch minulého storočia. Hlavnou hrdinkou je mladá žena, ktorá sa vydala za majiteľa čajovej plantáže a začína nový život ďaleko od domova. Postupne odhaľuje jeho tajomstvá a minulosť, čo jej prináša neistotu a bolesť, ale zároveň posilňuje jej odhodlanie ochrániť svoju rodinu. Autorka tu strhujúco vykresľuje nielen vnútorný svet postáv, ale aj nádhernú a zároveň surovú prírodu Cejlónu, ktorá dodáva príbehu podmanivú atmosféru. Témy lásky, zrady, predsudkov a koloniálnych rozdielov sú spracované s hlbokou empatiou, čím nútia premýšľať o ľudskej podstate a morálke. Musím vyzdvihnúť aj štýl písania, ktorý je bohatý a poetický, pričom každý detail prostredia a emócií mi doslova ožíval pred očami. Plantážníkova žena je teda príbeh, ktorý spája krásu, napätie a melanchóliu, a mne ponúkol nezabudnuteľný zážitok.

03.12.2024 4.5 z 5

Chirurgova dcera Chirurgova dcera Audrey Blake

Tešila som sa na pokračovanie tohto historického románu, ktorý ma zaviedol do 19. storočia, konkrétne do obdobia, kedy ženy museli bojovať o svoje miesto v spoločnosti, a to najmä v odvetviach, ktoré boli považované za výlučne mužské. Autorky, ktoré používajú pseudonym Audrey Blake, sa tu podujali na zobrazenie fascinujúceho príbehu o žene, ktorá túži stať sa chirurgičkou v čase, keď medicína bola prevažne doménou mužov.
Veľmi ma oslovila silne historická atmosféra, plná napätia a výziev, ktoré musia hrdinovia prekonávať, aby dosiahli svoj cieľ. Autorky sa s bravúrou ponárajú do lekárskeho prostredia 19. storočia, zobrazujúc nielen lekárske postupy, ale aj každodenné problémy žien, ktoré boli v tej dobe podceňované.
Štylisticky je kniha písaná pútavo, kde sa autorky venujú nielen histórii medicíny, ale aj každodennému životu, čo pridáva knihe na autentičnosti. Tempo je stredné, niektoré pasáže sú pokojnejšie a zamýšľajú sa nad filozofickými otázkami, iné zas naberajú rýchlejší spád, najmä počas napínavých okamihov v príbehu.
Ak máte radi historické romány s hlbokým emocionálnym nábojom a silnými postavami, táto kniha vás určite osloví.

26.11.2024 4 z 5

Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Fascinujúci a dojímavý príbeh o ľudskej túžbe po extrémnych zážitkoch a nebezpečenstvách, ktoré sú s nimi spojené. Osobný štýl písania autora spolu s jeho schopnosťou prepojiť fakty s emocionálnou hĺbkou robí knihu zaujímavou a pútavou. Napriek niektorým kontroverziám a kritickým ohlasom, najmä čo sa týka subjektívneho pohľadu, táto kniha ostáva dôležitým príspevkom k literatúre o horolezectve a ponúka dôležité lekcie o ľudských limitoch, odvahe a tragédii. Pre milovníkov prírody, hôr a dobrodružstiev je to povinné čítanie, no kniha si zaslúži pozornosť aj širšieho publika pre svoje zobrazenie ľudských rozhodnutí a chýb v extrémnych podmienkach.

04.10.2024 5 z 5

Neplakala jsem, když táta zemřel Neplakala jsem, když táta zemřel Iris Galey

Kniha ponúka silnu autobiografiu Iris Galey, ktorá odhaľuje traumatizujúce skúsenosti so sexuálnym zneužívaním v detstve. Autorka s odvahou opisuje dlhodobé následky tohto činu na jej psychiku a vzťahy. Kniha je bolestivým, no zároveň dôležitým svedectvom o tom, ako môže zneužívanie ovplyvniť život človeka. Galey svojim príbehom otvára tému tabuizovaného násilia a vyzýva spoločnosť k väčšej otvorenosti a pomoci obetiam. Napriek ťažkej téme je kniha zároveň príbehom o prekonávaní traumy a o nádeji na lepšiu budúcnosť.

17.09.2024 4 z 5

Byla jsem otrokyní Byla jsem otrokyní Mende Nazer

V srdci Afriky sa odohráva príbeh, ktorý zasiahne srdce čitateľa. Mende Nazer, mladá Sudánka, nás vo svojej autobiografii vezme na cestu pekla, ktorou prešla ako obeť moderného otroctva. Unesená ako dieťa, predaná a zneužívaná, jej život sa zmenil na nočnú moru. S odvahou a silou ducha sa však Mende podarilo uniknúť a nájsť nový domov. Jej príbeh je výkrikom bolesti, ale aj hymnou nádeje a odhodlania bojovať za slobodu všetkých, ktorí sú utláčaní.

01.09.2024 5 z 5

Agnetino dědictví Agnetino dědictví Corina Bomann

Hľadáte pútavý román, ktorý vás prenesie do minulosti? "Agnetino dedičstvo" je presne to, čo potrebujete. Táto kniha vás očarí nielen krásnymi opismi švédskej prírody, ale aj silnými ženskými postavami. Agnetin príbeh je inšpiratívny a dojímavý, plný nečakaných zvrátov. Ak máte radi historické romány s prvkami rodinnej ságy, určite si túto knihu zamilujete.

11.08.2024 4 z 5

Tučné úterý Tučné úterý Sandra Brown

Mám už prečítanych niekoľko kníh od SB a  vopred som tušila, čo môžem očakávať aj od tohto príbehu. Prekvapenie sa naozaj nekonalo, kniha nevyčnieva z predurčenejl šablóny, ale tentoraz na mňa akosi dostatočne neučinkovala chémia medzi postavami. Nakoniec príbeh hodnotím, ako priemer a najcennejšou trofejou po prečítaní je pre mňa samotný názov knihy.

15.11.2020 3 z 5

ZlatovláSSka ZlatovláSSka Michaela Ella Hajduková

Kniha ZlatovláSSka je romantický príbeh, ktorého pozadie a dejové zápletky sú umiestnené do obdobia počas druhej sv. vojny.
Prečítala som už veľa kníh s obdobnou tematikou a môj "čitateľský barometer" je veľmi citlivý na kvalitu spracovania, kde napríklad oproti knihám Na smrť alebo Smrť je mojím remeslom, vyznieva táto ako slabý čajový odvar.
Oceňujem autorkinu snahu napísať príbeh z iného uhla pohľadu, a to mladučkej nemeckej skoro učiteľky sympatizujúcej so židovskými rodinami a nemeckého lekára, akože príslušníka odbojovej protifašistickej skupiny. Páčila sa mi aj celkom pravdivá myšlienka, že bez ohľadu na to, na ktorej strane bojovali niektorí nemeckí občania, vždy budú ich skutky hadzané do jedného vreca s nemeckými fašistami, lebo všetci sú skrátka Nemci.
Autorka sa v knihe okrem iného zamerala hlavne na morbídne sadistické a nehumánne experimenty fašistických lekárov.
Opísané dejové zápletky mi však vôbec nevyznievali reálne, boli na hrane mojej uveriteľnosti, vyplývajúcej z plochých opisov, ktoré postrádali hĺbšie prepracovanie s historickými faktami, a táto skutočnosť mi v celej knihe vadila asi najviac.
Nevedela som sa už do príbehu namotať tak, aby som tú po prečítaní na jeho adresu skladala obdivné ódy....

05.10.2020 3 z 5

Baletky Baletky Miřenka Čechová

Baletky z príbehu, tak milovali balet až ho nakoniec nenávideli ?
Taký pocit som z knihy nadobudla a celkom výstižne mi ju charakterizujú texty D. Patrasovej:
...Baletí baletka, baletí,
Pozor, ať do kulis nevletí
Špatně se v baletu učila
Teď neví, kam by dřív skočila…

... Baletí baletka, baletí,
hrůza, co udělá vzápětí,
jezero právě teď rozlila,
protože v dětství moc baštila...

Balet je pre mňa nádherné umenie, kde dobré baletky považujem priam za etérické bytosti.
Byť dobrou baletkou je poslanie, pre vykonávanie ktorého dostane do vienka predpoklady a talent iba zopár vyvolených, ktoré sa dokážu tomuto umeniu úplne odovzdať a podriadiť mu všetko - svojho ducha, svoj život, bolesť, drinu, vyčerpanie, zdravú rivalitu...

Baletky z príbehu sa trápili, a preto rebelovali opíjaním sa, drogovaním, neviazaným sexom, vzdorom a neviem čím všetkým ešte... Evidentne v sebe nenašli to výnimočné poslanie, ktorému by podriadili všetko, a autorka to svojím spôsobom poníma ako krivdu, z ktorej sa musí pred svetom vykričať...
Žiaľ aj takéto odvrátené strany má baletné umenie, lebo prirodzený talent a poslanie pre jeho rozvíjanie, nedostane do vienka úplne každý...

14.06.2020 3 z 5

Mlčení Mlčení Diane Chamberlain

Návykové čítanie, pri ktorom nemôžete knihu odložiť, pokým ju neprečítate celú.
V tomto príbehu sa opäť prelínajú pseudo životy viacerých postáv v dvoch časových pasmách, ktoré vyústila do excelentného finále.
Atraktívna je aj téma psychiatrickej liečebne, v ktorej sa odvíjajú nekalé pokusy s ľudským vedomím.
Odporúčam ako skvelé oddýchové čítanie, kde ľahko zabudnete na čas alebo povinnosti.

09.05.2020 5 z 5

Naděje umírá poslední Naděje umírá poslední Halina Birenbaum

Žiadne slová nedokážu zachytiť tie pravé pocity, ktoré mnohí prežívali v getách alebo koncentračných táboroch počas holokaustu.
Osobne prežívam mučivé pocity už iba pri čítaní každého jedného vypovedaného svedectva, takže prežitie tohto pekla pokladám za zázrak.
Prejavujem uznanie autorke tejto knihy, a okrem nej mnohým ďalším autorom, ktorí zažili holocaust a dokážu o tom vydávať tie najvierohodnejšie kruté pravdy, lebo okrem vytetovaného čísla boli alebo ešte sú celý život poznačení najhoršou stigmou v dejinách ľudstva a žiť s ňou si vyžiadalo ďalšiu silu aj odvahu.
Na tejto výpovedi mi je sympatické aj to, že autorka okrem utrpenia opísala aj malé krehké záblesky šťastia vychádzajúce najskôr zo sily rodinej súdržnosti, od blízkych príbuzných, neskôr priateľov a dokonca aj od nepriateľov, ktoré jej pomáhali prežiť možno aj navzdory jej povahe a optimizmu.

10.04.2020 5 z 5

Vlk samotář Vlk samotář Jodi Picoult

Knihu Vlk samotár zaraďujem medzi čitateľské TOP delikatesy.
Páčil sa mi originálny námet, jeho spracovanie, vyprofilovanie charakterov, ale hlavne prerozprávanie dejovej zápletky z pohľadu viacerých postáv.
Fascinovali ma opisy zo života vlčej svorky s prísnou hierarchiou, kde každý jeden člen ma stanovené svoje postavenie a pravidlá zaručujúce ich prežitie. Koľkokrát sa môžeme my ľudia od nich učiť a je až neuveriteľné, aká múdra dokáže byť naša matka príroda.
V prípade hlavného hrdinu to však bol extrém, ktorý bol do určitého okamihu na škodu nielen jemu, ale aj jeho "ľudskej štvorke"....

25.03.2019 5 z 5

Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Túto knihu považujem za klasiku, ktorú by mal prečítať každy.

09.06.2017 5 z 5

Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Príbeh plný vtipných dialógov, iskrenia medzi hlavnými postavami a krásnych popisov Španielska, ktoré dodávajú knihe pohodovú atmosféru. Hoci je dej predvídateľný, autorka efektívne využíva klišé romantického žánru a obohacuje ho o hlbší emocionálny vývoj postáv. Pre fanúšikov moderných romantických komédií je táto kniha ideálnym čítaním.

20.09.2024 3 z 5

Mathildino tajemství Mathildino tajemství Corina Bomann

Mathildino tajomstvo" je pútavé pokračovanie ságy o silných ženách z rodu Lejongardov. Zatiaľ čo prvý diel sa zameriaval na Agnetinu emancipáciu, v tomto príbehu sa okrem boja za ženské práva objavujú aj motívy lojality, lásky a zrady. Dej zasadený do turbulentného obdobia pred a počas druhej svetovej vojny dodáva románu na napätí. Autorka Corina Bomann majstrovsky spája viaceré dejové línie do koherentného a čítavého celku.

13.08.2024 4 z 5

Temná dáma Temná dáma Nora Roberts

Zatúžila som trochu po oddychovej literatúre a povedala som si, že skúsim dať ešte jednu šancu NR.
Napodiv ma tentokrát príbeh inteligentného zlodeja a doktorky histórie celkom zaujal. Dej mal spád, dobre vystupňovanie okorenené napätím, romantikou ale aj vtipom. Počas čítania som sa nenudila a celkom dobre pobavila na niektorých scénach.

03.06.2020 4 z 5