Evaho73 Online Evaho73 komentáře u knih

Temná dáma Temná dáma Nora Roberts

Zatúžila som trochu po oddychovej literatúre a povedala som si, že skúsim dať ešte jednu šancu NR.
Napodiv ma tentokrát príbeh inteligentného zlodeja a doktorky histórie celkom zaujal. Dej mal spád, dobre vystupňovanie okorenené napätím, romantikou ale aj vtipom. Počas čítania som sa nenudila a celkom dobre pobavila na niektorých scénach.

03.06.2020 4 z 5

Nesnáším tě Nesnáším tě Vi Keeland

(SPOILER) Tento príbeh bol trochu iný oproti žánrovo podobným a zaujala ma hlavne téma s dilémou láska a ťažká diagnóza.
Samozrejme ostatné zápletky sa už nevymykali od štandardu on aj ona obaja krásni, on bohatý, ona chudobná a neskutočne ma vytáčali aj tie neslušné výrazy (našťastie v menšom počte ako v iných knihách autoriek) ....
Ale boli tam aj humorné situácie, rozprávková romantika a aj tá nešťastná "ereska", takže ako celok sa to dalo prečítať.

11.05.2020 4 z 5

Kdo miluje nejvíc Kdo miluje nejvíc Tess Stimson

Kniha podľa môjho čitateľského vkusu, ktorá má svojim spôsobom veľmi oslovila.
Štýl, akým je napísaná nemusí sadnúť každému, ale mne sa opakovanie niektorých dôležitých dejových zápletok z pohľadu viacerých rozprávačov veľmi páčil. Príbeh tým získava viac rozmerný pohľad na jednotlivé situácie, ktoré káždý z rozprávačov vnímal úplne inak a tým to bolo pre mňa obvzláštňujúce.
Celý príbeh v konečnom dôsledku vyznieva pomerne realistický, nie je tam prehnaná romantika.
Moja top scéna bola tá, kde sa jedna z postáv zrieka lásky bez budúcnosti v prospech šťastia milovanej osoby.
Táto postava s temným charakterovými črtami asi dokázala milovať najviac....

08.01.2020 5 z 5

Přítelkyně z domu smutku Přítelkyně z domu smutku Eva Kantůrková

Osobne nerada čítam tie knižné diela, ktoré už boli sfilmované, a kde som najskôr pozerala film alebo seriál pred samotným prečítaním knihy.
V tomto prípade som však nebola sklamaná, lebo aj seriál aj kniha majú svoje čaro a kvalitu.
Obidve diela sú osobité a punc kvality im určite dodávajú aj autobiografické prvky.
Čo kapitola to iná osobnosť, iné správanie, iná komunikácia. Autorka naozaj vykreslila širokú škálu rôzných charakterov a celkom sa trafila do spôsobu myslenia, chápania a názorov ľudí vtedajšej spoločnosti.

06.02.2019 4 z 5

Sladké pokušení Sladké pokušení Cora Reilly

Po náročnejšom čítaní padne vhod napríklad aj takýto romantický príbeh, ktorý sa zameriava na komplikovaný vzťah medzi dvoma hlavnými postavami v kontexte mafiánskej rodiny. Oslovila ma chémia medzi hlavnými postavami, pútavý dej a hĺbka emocionálnych prežitkov. Napriek niektorým klišé a predvídateľným momentom dokáže kniha zaujať pre svoj romantický a dramatický obsah, ktorý osloví najmä fanúšikov tohto žánru.

25.07.2024 4 z 5

Talianka Talianka Giuseppe Catozzella

Dej knihy je inšpirovaný skutočným príbehom Márie Oliveriovej, ktorá sa preslávila ako "la Capitana" a stala sa symbolom odporu proti útlaku a nespravodlivosti. Autorovi však nejde len o historické fakty, ale umožňuje nám pochopiť Máriinu psychiku a motivácie. Ukazuje ju ako komplexnú a rozporuplnú postavu, ktorá nie je len hrdinkou, ale aj obyčajnou ženou so svojimi chybami a slabosťami.
Celkovo je Talianka pútavý a historicky presný román, ktorý si užijú fanúšikovia dobrodružnej literatúry a silných ženských príbehov.

25.06.2024 4 z 5

Volání srdce Volání srdce Janette Oke

Tento historický román nás zavedie do krásnej, no drsnej kanadskej divočiny a vtiahne do života Elizabeth Thatcherovej, mladej učiteľky z mesta, ktorá sa rozhodne prijať miesto v malej osade na západe Kanady. Jej cesta k osobnému rastu a prijatiu nového životného štýlu bola pre mňa celkom zaujímavá a inšpiratívna.
Román obsahuje silné morálne posolstvo o viere, láske a odhodlaní. Autorka jemne a nenásilne prepája duchovné témy s každodennými výzvami, čím dodáva príbehu duchovnú hĺbku a význam.
Napriek tomu má román svoje slabiny a pre mňa najväčšou bol príliš jednoduchý a predvídateľný príbeh s dejovými zvratmi, ktoré často pôsobili klišovito.

13.06.2024 3 z 5

Poslední místo, kam se podíváš Poslední místo, kam se podíváš Kristen Lepionka

(SPOILER) Od začiatku mi nesadol tak trochu hybridný charakter hlavnej postavy, ktorá si vôbec nezískala moje sympatie.
Trištvrtina knihy bola pre mňa nezáživná, kedy som bola hlavnou hrdinkou a jej správaním úplne znechutená. Sem - tam sa objavila nejaká indícia a určitý spád to začalo mať až v poslednej štvrtine knihy, kedy sa konečne detektívna zápletka začala niekam posúvať, ale napokon aj celkom rýchlo skončila.
Neviem, ale asi je teraz taká všeobecná móda, že ženy vyšetrovateľký autori dosť často prezentujú, ako životom poznačené alkoholičky s neurčitou sexuálnou orientáciou, pri ktorých sa rozplačú aj najtvrdší chlapi a ja som zistila, že tieto charakterové črty mňa osobne nijak zvlášť neohurujú.

24.11.2020 3 z 5

Placebo My Placebo My Baja Dolce

Celá trilógia na mňa zapôsobila dosť nevyvážene.
Prvá časť, ako klišovitá a tuctová rozprávka o modernej popoluške, ktorú si však vždy radi prečítajú nenapraviteľné romantičky.
Druhá časť podľa môjho názoru bola najnudnejšia a úplne zbytočná.
Konečne až tretia časť bola bohatšia na napínavejšie dejové zvraty a niesla aj prvky psycho thrilleru.
Osobne mi nesadla charakteristika postáv, ktoré mi neboli sympatické, nestotožnila som sa s ich rozporuplným správaním, a to ovplyvnilo môj celkový dojem.
Zo začiatku som si myslela, že čítam zahraničnú autorku, ale potom som začala nachádzať čudne skomolené slová a slovenské výrazy, pričom som zistila, že vlastne čítam slovenskú autorku.
Môj celkový dojem z trilógie nie je síce najhorší, ale k dokonalosti má (aspoň za mňa) ešte ďaleko.

06.09.2020 4 z 5

Nepřítel mého nepřítele Nepřítel mého nepřítele Kateřina Petrusová

V rámci žánru, do ktorého kniha spadá si myslím, že autorke sa podarilo napísať celkom vydarený príbeh a tento diel sladkej mafiánske story sa mi páčil ešte o kúsok viacej ako ten prvý. Zápletka mi prišla o niečo reálnejšia.
Oceňujem, že v knihe neboli detailné opisy posteľových scén, ako to nachádzame v podobných knihách. Tu sa skôr autorka zamerala na opis pocitov a myšlienkových pochodov jednotlivých postáv, čo z mojej strany veľmi oceňujem.

16.01.2020 5 z 5

Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

Príbeh akvamarínu je zaujímavým pokusom o spojenie súčasnosti s minulosťou. Autorka sa tu nebojí experimentovať s časovými líniami, a tak vytvárať komplexný viacvrstvový príbeh. Hlavná hrdinka bola celkom sympatická a  dalo sa s ňou ztotožniť, ale určité časti románu  pôsobili trochu predvídateľne, a tiež niektoré postavy mohli byť viac rozvinuté. Napriek týmto nedostatkom ma kniha Príbeh akvamarínu oslovila dobre vyváženou dávkou romantiky, tajomstva a mágie.

10.12.2024 3.5 z 5

Nepoučitelná Nepoučitelná Leah Raeder

Kniha mi ponukla intenzívny a emotívny príbeh o vzťahu medzi mladou študentkou a jej učiteľom. Kontroverzný vzťah sa autorka snažíla podať komplexne, no osobne mi chybala hlbšia reflexia nad etickými dôsledkami tohto spojenia. Autorka tu využíva lyrický štýl a bohatý jazyk, ktorý dodáva príbehu poetický nádych. Postavy sú vykreslené s výraznými emóciami, najmä hlavná hrdinka Maise, no ich vzťahy pôsobia miestami povrchne.
Kniha sa z môjho celkového pohľadu pohybuje na hranici medzi literárnou kvalitou a žánrovými klišé. Zatiaľ čo autorka využíva bohatý jazyk a vytvára emotívne silné scény, príbeh zároveň využíva niektoré typické prvky new adult žánru, ktoré mne osobne uberali na kvalite a pokazili celkový dojem.

02.10.2024 3 z 5

Terapia Terapia Sebastian Fitzek

Oceňujem napínavý a psychologicky prepracovaný dej so zápletkou plnou prekvapivých zvratov, čo robí knihu veľmi dynamickou a nepredvídateľnou. Pozitívne hodnotím aj psychologické hĺbkové spracovanie postáv, najmä hlavného hrdinu, ktorého postupné odhaľovanie vnútorných démonov ma udržiavalo v napätí. Celková atmosféra knihy je mrazivá a tajomná,  aj vďaka autorovej zručnosti v práci s psychologickým napätím a vykreslením rôznych vrstiev reality, ktoré nútia premýšľať o tom, čo je skutočné a čo len ilúzia.
Za male negatívum považujem záver, ktorý podľa môjho názoru pôsobí nepravdepodobne alebo až príliš vykonštruovane, čo trochu oslabilo inak silný príbeh.

29.09.2024 4 z 5

Tonoucí duše Tonoucí duše Ava Reed (p)

Kniha je druhým dielom série Nemocnice Whitestone, ktorá kombinuje prvky romantiky a lekárskeho prostredia. Pokračuje tam, kde prvý diel skončil, a opäť ponúka emocionálne a dramatické príbehy hlavných postáv, Sierry Harrisovej a Mitcha Riveru.
Sierra je novopečenou lekárkou, ktorá sa snaží dokázať svoje schopnosti v náročnom prostredí  nemocnice Whitestone. Kolega Mitch, jej neustále lezie na nervy, ale zároveň medzi nimi panuje nepopierateľná príťažlivosť. Môžeme tu sledovať ich vzájomný vzťah, ktorý je plný napätia, ale aj pomalého, opatrného zbližovania.
Autorka úspešne zachytáva emócie a vnútorné konflikty postáv, čím vytvára realistický príbeh. Hoci tu je podľa môjho názoru dej menej dynamický v porovnaní s prvým dielom, oceňujem autenticitu a detailnosť zobrazenia lekárskeho prostredia, ako aj vývoj postáv.
Knihu odporúčam milovníkom dramatických romantických príbehov, ktorí majú radi pomalé budovanie vzťahov a realistické zobrazenie každodenného života v nemocnici.

06.08.2024 3 z 5

Před pikolou za pikolou Před pikolou za pikolou Linda Green

Unesené deti a ich zúfalé matky sa v súčasnosti javia ako trend v napínavých príbehoch a nebolo tomu inak ani v tejto knihe.
Nám čitateľom neostáva iné, iba porovnávať, ktorý z prečítaných príbehov na nás viac zapôsobil, bol napínavejší, zúfalejší, alebo inak čitateľský atraktívnejší.
Mňa v tejto knihe veľmi zaujala konfrontácia dvoch druhov materskej lásky, ktorú my ženy nadobúdame od prírody, ako najzákladnejšiu schopnosť pre výchovu našich detí.
Nezištné obetovanie a odovzdanie sa malo dve podoby, jednú prirodzenú a druhú chorobnú, spôsobenú stratami blízkych a hlavne tou najbolestnejšou stratou matky, akou je smrť svojho dieťaťa.
Knihu hodnotím ako zaujímavú sondu do psychiky matiek, ktoré prežívajú či už dočasnú alebo fatálnu stratu svojích najvzácnejších pokladov.

21.08.2020 4 z 5

S hlavou v oblacích (pejru) S hlavou v oblacích (pejru) Kateřina Petrusová

(SPOILER) Nechala som sa zlákať suprovými referenciami k tejto knižôčke, ale ostala som poriadne sklamaná...
Je to asi spôsobené mojou posadnutosťou, že príbehy vždy porovnávam s realitou života, ale tento mi prišiel úplne mimo jej bežných hraníc.
Hlavné postavy mi vôbec nesadli, ich správanie sa vôbec nehodilo k ich spoločenskej úrovni, napr. vysokoškolský vzdelaná kreatívna riaditeľka mala horšie chovanie a vystupovanie, ako priemerná preafektovaná puberťáčka. Jej vystupovanie a inteligencia mali poriadne ďaleko od zrelej sebavedomej ženy.
Tentokrát tu pre mňa nebola záchrana ani v podobe receptov, aby si príbeh u mňa zlepšil svoju reputáciu.

11.08.2020 2 z 5

Trhačka zubů Trhačka zubů Franz-Olivier Giesbert

Prečítala som....ok, ale vracať sa ku knihe už nebudem a radím ju do kategórie raz stačilo.
Určite ma kniha veľa zaujímavosti, kde som najviac oceňovala rozprávanie o počiatkoch stomatológie, kedy sa okrem trhania zubov začal klásť dôraz aj na ich liečenie a prevenciu. Vyplachovať ústa vlastným močom, ktorý považovali za účinný dezinfekčný prostriedok, by som asi neskúšala...
Inak mi celkovo nesadol štýl rozprávania, kde som mala pocit, že autor išiel niekedy až za hranu a určité násilné a sexuálne scény boli na mňa priveľa.
Hlavná hrdinka bola asi všetko od lesby cez prostitútku, manželku, milenku...
Vyfabulovaný príbeh na pozadí reálnych dejín týmito prvkami akoby u mňa stratil tú pravú čitateľskú hodnotu.

17.07.2020 3 z 5

Zuřivost Zuřivost Sandra Brown

Kedisy som čítala rozhovor so SB, kde povedala, že koliečko od kávy alebo škvrna od opaľovacieho krému na knihe ju potešia viac, ako čestné miesto na poličke medzi váženými klasikmi.
Presne tak vnímam jej tvorbu, ako ľahké odpočinkové čítanie, bez nejakej hlbšej výpovednej hodnoty. Jej príbehy sú písané vždy podľa určitej šablóny, a preto odporúčam čítať jej knihy na striedačku s inými.
Tento príbeh sa nesie v obdobnom duchu a celkom fajn som sa odreagovala.

14.02.2020 4 z 5

Divná Jadie Divná Jadie Torey L. Hayden (p)

Tak to bola sila !!! Počas čítania som mala zimomriavky a myslím, že ani horor by ma tak nedokázal vydesiť.
Román predstavuje skutočný príbeh osemročného dievčaťa s poruchou správania a jej učiteľky Torey L. Hayden, ktorej nebol ľahostajný jej osud.
Postupné odhaľovanie čudesného správania malej Jadie je úžasne a pútavo opísané, kde som pri čítaní naozaj pociťovala rôzné emócie ako smútok, strach, zdesenie...
Najhoršie na tom všetkom je, že sa to naozaj stalo.

04.01.2020 5 z 5

Nádherně krutý Nádherně krutý J. T. Geissinger

Temný romantický triler, ktorý sleduje napätý vzťah medzi mladou servírkou Tru a záhadným Liamom Blackom. Dynamika medzi hlavnými postavami je plná vášne, nebezpečenstva a silnej chémie, ktorá ich vzťah neustále balansuje na hrane.
Kniha ponúka zmes romantiky, napätia a temných tém, ktoré vytvárajú intenzívny a zmyselný príbeh, ideálny pre fanúšikov temnejších románov.

23.08.2024 3 z 5