Evaho73 komentáře u knih
Kniha o bolestných životných stratách, sklamaniach, osudových omyloch, ktoré dokázali jednú ženu zaviesť až na okraj spoločnosti a žiť vo vyhnanstve pod zmenou identity.
Paradoxne sa všetka táto nepriazeň podielala na jej prerode v sebavedomú bytosť s pevnými zásadami a svojou hrdosťou, ktorá sa stala nenahraditeľnou pre ďalšie ženy preberajúce na seba svoje životné poslanie byť matkou. Nakoniec sa jej vyhnanstvo stalo nádejou a začiatkom nového života.
Nebol to klasický romantický príbeh určený ženám. Autorka knihu napísala veľmi autentiký, kde zároveň priblížila život v medzivojnovom období počas hospodárskej krízy a rasovú neznášanlivosť medzi bielym a čiernym obyvateľstvom.
Romantická linka je vedená celým príbehom iba okrajovo a to túto knihu zaraďuje skôr medzi historické nie ľúbostné romány.
Námet ako stvorený pre červenú knižnicu, ale opak je pravdou.
Autor toto dielo povýšil na ďalší nezabudnuteľný čitateľský zážitok a podal ho takým spôsobom, že si z neho odnesiete veľa podnetov na premýšlanie.
Anotácia a nižšie uvedené komentáre vystihujú aj veľa mojich dojmov z knihy, a preto sa nejdem opakovať.
Na záver iba toľko, že človek môže mať všetko, a predsa nikdy nie je spokojný. Stále niečo hľadá, vynaloží k tomu veľa úsila a stratí množstvo času... Nakoniec zistí, že to čo hľadá ma doslova "pod nosom" a nedokázal si to vážiť, až keď...
A presne o tom je aj táto kniha.
Ďalšia smutná výpoveď o domácom násilí, ktorú si netrúfam hodnotiť....
Pri čítaní podobných príbehov ďakujem Pánu Bohu za rodinu, ktorú mám a život, ktorý žijem.
Mnohým ľuďom také šťastie nie je dopriaté a je mi z toho smutno...
Áno, krásne spracovaná novela, ktorej predlohou sa stala starodávna nemecká povesť.
Mám pocit, že autor toto dielo spracoval ako podobenstvo tej doby, kde na pozadí nešťastnej lásky poukázal hlavne na spoločnosť, ktorá znevažovala svoje postavenie, bola "hluchá" k problémom slabších a nižšie postavených vrstiev obyvateľov a zároveň sa vysmieval z majetnejších vrstiev a vysokopostavených hodnostárov, ktorí si pre svoju nadradenosť a chamtivosť "nevideli na koniec nosa".
Dielo sa svojou ideou stalo nadčasovým a je aktuálne vlastne dodnes.
Kniha, ktorá by nemala ujsť žiadnemu milovníkovi romantických príbehov.
Je napísaná veľmi čítavo a príbeh odvíjajúci sa v dvoch rovinách, dejových aj časových, je pre čitateľa atraktívny a strhujúci. Veď boj o prežitie s prímesou dobrodružstva a romantiky dokáže zaujať skoro vždy.
Ešte pred rokom by som túto knihu ohodnotila plným počtom, ale dnes musím jednu hviezdu ubrať za (neviem ako to správne pomenovať) akúsi povrchnosť hlavne v tej dejovej rovine, ktorá popisovala samotný boj o prežitie. Popisované situácie mi prišli častokrát poriadne pritiahnuté za vlasy a dosť nereálne. Čítala som už dosť podobných kníh, ale na rozdiel od nich, táto vo mne nevyvolala emócie v podobe strachu, zúfalstva a beznádeje pri snahe prežiť.
Pri čítaní knihy som mala pocit, že autor skôr kladol dôraz na tu druhú dejovú rovinu, kde sa hlavný hrdina vysporiadaval s minulosťou a práve táto časť mňa osobne zaujala oveľa viac.
Samotný záver knihy vo mne vyvolal dojatie a príjemne ma aj prekvapil.
Kniha bola pre mnňa príjemným prekvapením, lebo mám rada príbehy vypovedajúce o určitej nedokonalosti života. Spolu s hlavnými hrdinami som pri čítaní aj ja prežívala ich pocity a emócie.
Autor dobre zachytil časové etapy života hlavných hrdinov, ktoré najviac ovplyvnili ich sklony k sebadeštrukcii.
Dve "prvočísla", dve hlavné postavy čitateľovi postupne odkrývajú svoj príbeh života, kde ich zblížilo nielen ich prežité utrpenie vo forme traumy zo zdravotného hendikepu, pocitu viny alebo šikany, ale aj ich výnimočnosť.
Toto všetko ich síce zblížilo, ale zároveň to bolo príliš málo pre ich spoločné uzdravenie...
Krátka spomienka maliara na inšpiráciu pre jedno z jeho vytvárnych diel.
Autor v novele dobre opísal kirgizkú prírodu a všedný život obyvateľov tejto oblasti počas vojny. Ústrednou témou je láska, pre ktorú sa oplatí obetovať i napriek porušeniu odvekých zákonov a nesúhlasu okolia.
Neodolala som, a aj ja som siahla po jednej z kníh, teraz tak veľmi populárneho japonského autora.
Musím uznať, že kniha mala svoju osobitú melancholickú atmosféru a jedinečne vyprofilovaný charakter hlavného hrdinu, ktorý predstavoval akési médium pre iné "komplikované" a duševne nevyrovnané ľudské bytosti s rôzne vykreslenými charaktermi.
Prvá polovica knihy bola pre mňa úplne dokonalá....hlavný hrdina mi bol sympatický svojou schopnosťou prežívať city, myšlienky a správanie druhého jedinca v sebe samom, schopnosťou vcítenia sa do inej osoby a svojou neovplyvniteľnosťou. Vrcholová scéna bola pre mňa tá v nemocnici, pri umierajúcom otcovi jednej z postáv tohto príbehu...to bolo tak dokonalé a ľudský krásne...
Čo mi ale osobne dosť vadilo, bola prehnane a niekedy dosť zbytočne popisovaná erotika hraničiaca až s perverznosťou, ktorá narušila akúsi "intimitu" celého príbehu.
Aj napriek tejto osobnej výhrade, toto pozoruhodné literárne dielo hodnotím plným počtom, lebo ma v sebe ukryté hlboké posolstvo hlásajúce toleranciu a ľudskosť.
Šesdesiaté roky
+ Svadobná noc
--------------------------------------------------
= Fatalné životné nedorozumenie
Skvelé literárne dielo o probléme, ktorý možno aj doteraz stojí za množstvom stroskotaných vzťahov, ale kvôli svojej intimite je tabuizovaný.
Autor sa dokonale pohral s témou... Navodil úžasnú atmosféru tým, v akom prostredí sa tento malý komorný príbeh odohrával, ktoré zárovaň aj podtrhovalo charaktery oboch aktérov.
Na jednej strane to bol starodávny hotel symbolizujúci akúsi úpätosť a na druhej pláž predstavujúca voľnosť.
Cez postupne sa odohravajúci príbeh svadobnej noci, zároveň autor opisoval minulosť a zázamie oboch manželov, čím dokonale vyprofiloval ich charaktery.
Je škoda, že spackaná svadobná noc, kvôli nepochopeniu, akejsi traume z detstva a nedostatočným informáciám, pochovala životnú lásku...
Za mňa knihu hodnotím ako poučný čitateľský zážitok hlavne pre tých, ktorí začínajú so sexuálnym životom. I keď dnes, vzhľadom na dostupnosť informácií, je tento problém čoraz zriedkavejší.
Zmes dobrodružstva, kriminálnej zápletky a romantiky, ktorá ma celkom bavila.
Kniha mi niekedy svojim spracovaním pripomínala, akoby autorka opisovala nejaký film.....a to ma pri čítaní trochu rušilo.
Inak odporúčam ako nenáročné oddychové čítanie s bonusom vo forme stupňujúcej sa dávky napätia.
Za mňa túto knihu hodnotím ako jeden vynikajúci psychologický thriller...možno najlepší aký som zatiaľ čítala.
Začiatok tejto psychodrámy je posadený do stereotypu a nudy, presne tam, kde uviazlo manželstvo oboch nedôveryhodných rozprávačov. Netreba sa dať odradiť, lebo aj v zdanlivo nudnej prvej časti sa postupne začínajú profilovať zvratené charaktery oboch hlavných hrdinov a nachádzame tam aj rôzné indície pre ďalšie smerovanie deja.
V druhej časti sa dejové zápletky a ich zvraty začínajú odvíjať oveľa rýchlejšie, kde pri čítaní nestačíte prenášať (ne)sympatie z jedného hlavného hrdinu na druhého, ktorí čitateľov ako rozprávači zásobujú množstvom neistôt a poloprávd. Záverečná časť je vystupňovaná do dramatického a prekvapivého záveru...kto je vlastne skutočnou obeťou, či je ňou vôbec niekto?
Autorka týmto príbehom naznačila, ako ďaleko môže zájsť meniaci sa spôsob manželského života, kde jeden partner manipuluje toho druhého žiarlivosťou, vydieraním...
Po dlhšom čase som sa potrebovala odreagovať na nenáročnom čítaní a táto kniha mi úplne uspokojila moju požiadavku.
Nenáročný oddychový príbeh plný citu, porozumenia, lásky s prísľubom splnených očakávaní ma úplne pohltil a dokonale som pri ňom zrelaxovala.
Nakoľko je to vymyslený príbeh, ktorý je dokonca aj sfilmovaný, autorke odpúšťam aj zopár nájdených dejových nezrovnalostí.
Beznádej a smútok ukryté za zatvorenými dverami...
Debutový psychologický thriller, ktorý síce nebol zlý, ale mal pre mňa ukryté aj svoje slabé miesta.
V prvom rade mi vadilo, že dej plynul dosť monotónne a nebol dostatočne vygradovaný. Postavy neboli dobre vyprofilované, hlavne záporná postava Jacka a Millie s Downovým syndrómom poskytovali oveľa širší priestor na preniknutie do ich mysle a psychických pohnútok, čím by sa napätie a gradácia príbehu podstatne zvýraznili.
Prelínanie dejových a časových liniek sa mi páčilo, len mi trochu prekážalo rozprávanie iba z pohľadu hlavnej hrdinky. Viac by sa mi páčilo, keby bol príbeh obohatený aj o myšlienkové pochody iných postáv.
Celkovo kniha na mňa nezapôsobila až tak, ako tie predchádzajúce žánrovo podobné, ktoré som v poslednom čase čítala.
Veľmi silná výpoveď mladučkej, vtedy ešte len štrnásťročnej nemeckej narkomanky, zlodejky a prostitútky, ktorú naozaj nedokážem ohodnotiť.
Čítanie tejto knihy vo mne vyvolávalo silné emócie vo forme smútku, zúfalstva, bezmocnosti, silného odporu, znechutenia až hnevu...
Dlho som rozmýšľala nad tým, čo táto kniha po jej prečítaní môže čitateľovi priniesť...
Predovšetkým je to memento pre nás rodičov, aby aj naše deti kvôli podobným chybám neskĺzli na šikmú plochu a nedostali sa tak do rovnakej bezvýchodiskovej situácie.
Pri čítaní komentárov som si všimla aj názory, aby sa táto kniha stala povinným čítaním pre adolescentov, ktorí si majú uvedomiť, kde ich drogy môžu dostať. Ja naopak tento názor nezdielam, lebo neviem si pomôcť, ale štýl akým je kniha napísaná môže mať pre mladých ľudí presne opačný účinok. Christiane totiž svoj príbeh vypovedala bez nejakej emócie, nepociťovala som z príbehu žiadnú ľútosť alebo úprimne odhodlanie so svojou závislosťou skoncovať, skôr ju k tomu stále dohnal iba strach o život, ktorý vždy dosť rýchle prekonala, aby začala znovu. Aj počas liečby závislosti na heroín, bola vlastne ďalej závislá na ľahkých drogách. Z jej výpovede som stále pociťovala určitú rebéliu, snahu predviesť sa "aha pozrite aká som cool" !!!
Žiaľ dali mi za pravdu aj správy, ktoré som si po prečítaní knihy vyhľadala, a ZOO stanica sa po vydaní príbehu mladej narkomanky stala kultovým miestom, kde sa dodnes schádzajú drogovo závislý z celého sveta !!!
Čudujem sa iba tomu, že Christianin organizmus dokáže toľko vzdorovať všetkým jedom, ktorými ho živí... Jej závislosť vlastne trvá až dodnes !
Po knihe Mazací tramvaj som siahla úplnou náhodou, keď som ju objavila v kníhkupectve a najskôr ma zaujala iba jej obálka. Pre mňa neznáma poľská autorka a anotácia vo mne nevzbudili príliš vysoké očakávanie, ale niečo ma nútilo túto knihu i tak prečítať.
Aké bolo moje prekvapenie, keď ma hneď od prvej strany tento zaujímavo napísany thriller úplne pohltil. Možno k tomu prispel aj fakt, že podobné žánre veľmi nečítam a námet mi neprišiel až tak okúkaný.
Kniha poskytuje zaujímavý pohľad do duše štyroch odlišných ľudí, z toho je jeden manželský pár, ktorých dokopy spája úplna náhoda a priveľká snaha o pomstu.
Mne sa páčil aj otvorený koniec, ktorý čitateľovi otvára rôzné varianty,
akoby mohol thriller skončiť.
Môžem skonštatovať iba to, že v poslednej dobe mám šťastie a čítam knihy, ktoré ma zaujmu i napriek tomu, že sa snažím striedať žánre.
"Lidičky zlatý", neprečítať túto knihu by bola pre mňa "kapitálni békovina" !!!
Čo dodať ? Veľmi kvalitné literárne stvárnenie historických dejín z pohraničnej oblasti Sudetov od roku 1938 až do skončenia druhej svetovej vojny, zachytené z pohľadu malej Věrky, ktorá vtedajšie dianie pozorovala detskými očami.
Autorke sa dokonale podarilo zachytiť panujúcu napätú atmosféru mezi Čechmi a Nemcami, ktorí usilovali o odtrhnutie od Čiech a pripojenie sa k nacistickému Nemecku.
Seriál s Helenkou Růžičkovou a Stanislavom Zindulkom v hlavných úlohách bol tiež vydarený, ale mne sa viac páči toto literárne stvárnenie, ktoré odporúčam prečítať.
Musím uznať, že kniha je pre čitateľov veľmi atraktívna. Príbeh má aktuálnu tému zo sveta luxusu a bohatstva, ktorá sa síce zo začiatku javí ako lacná story o intrigánskej a závistlivej žene, ale neskôr sa čitateľ stáva svedkom drámy v podobe psychického aj fyzického týrania.
Dejové línie príbehu sú perfektne vystavané, kde sa neustále striedajú rôzné zápletky nabité akciou a napätím, vďaka čomu sa čítanie knihy rýchlo posúva ku jej koncu. Autorky zvolili vystížné a vecné opisy bez zbytočného rozpytvávania jednotlivých situácii, pričom musím vyzdvihnúť aj ich bravúrne vyprofilovanie hlavných postáv.
Prečítanie tejto knihy ma utvrdilo v tom, že nikdy netreba ľudí posudzovať podľa ich výzoru a správania, ktoré môže byť iba pretvárkou skrývajúcou vážne narušenie osobnosti.
Dobre spracovaný vojnový román o chladnokrvnom nemeckom agentovi, ktorý sa zaoberal vyzvednou činnosťou.
Musím iba chváliť štýl akým Ken Follett knihu napísal, kde sa mu opäť geniálne podarilo skĺbiť históriu s fikciou a dej je správne vygradovaný tak, aby čitateľa udržiaval v neustálej pozornosti.
Kniha je svedectvom o neskutočnej ceste plnej utrpenia a prenasledovania, ktorá viedla k obráteniu moslima Muhammada al Musawího na kresťanskú vieru.
Obdivujem hlavného hrdinu, že jeho túžba po stretnutí s Kristom a prijatí sviatosti krstu, mu dala silu čeliť prekážkam zo strany jeho rodiny, štátu ale aj Cirkvi, ktorej vieru chcel prijať. Do vienka dostal úžasný dar nezlomnej viery, ktorú si my veriaci kresťania častokrát nevieme vážiť a nedokážeme sa pre ňu takto obetovať, hoci naša obeta si nevyžaduje ani zďaleka takú vysokú cenu ako tá jeho... Možno stačí prejaviť viac lásky voči svojim blížnym.
Úžasná kniha...
Doteraz som Pannu Máriu považovala za tajomnú nadprirodzenú bytosť, ku ktorej prechovávam svoju nekonečnú úctu.
Rozprávanie známej vizionárky Márie Valtorty mi túto predstavu trochu prenieslo do iného svetla, a ja som v Božej matke objavila ženu z "mäsa a kosti" so všetkými pozemskými radosťami, starosťami a bolesťami.
V knihe je zachytený život Panny Márie od jej počatia, cez narodenie a skrytý život v chráme, stretnutie s Jozefom, Nepoškvrnené počatie Božieho Syna.
Zároveň kniha zachycuje aj časť života Pána Ježiša Jeho narodenie, detstvo, dospievanie, dospelosť a ukrižovanie, ktoré sú spojené so siedmimi bolesťami Matky Božej Márie.
Čítanie tejto knihy sa pre mňa stalo cestou hlbokého poznania a stretnutia s ľuďmi v reálnom čase a priestore, ktorý im kedysi patril na tomto svete. Bolo nádherné ako zrazu predo mnou ožívali biblické postavy a ich vnútorné svety.
Kniha je na vysokej literárnej úrovni a doslova sa z nej prenáša atmosféra nielen vtedajšej Svätej Zeme, ale aj svätosť života Panny Márie a jej Božieho syna.
Pre veriacich prečítanie tejto knihy vrelo odporúčam.