Evaho73 komentáře u knih
Kniha Nacistova snoubenka ma preniesla do temných čias druhej svetovej vojny. Hrdinkou príbehu je mladá Polka, ktorá sa ocitne v centre diania, keď sa zamiluje do nemeckého dôstojníka. Ich láska, hoci zakázaná a nebezpečná, kvitne napriek hrozbe vojny a politickým rozdielom.
Autorka tu zručne vykresľuje atmosféru doby, strach a napätie, ktoré vládli v spoločnosti. Zároveň však nezabúda na jemné ľudské príbehy, ktoré sa odohrávali aj v tých najtemnejších časoch. Láska dvoch ústredných postáv je stredobodom príbehu, no zároveň je len jedným z mnohých nití, ktoré autorka splieta do komplexného obrazu doby.
V knihe Jenom kamarádi je obsiahnutý romantický príbeh, ktorý sa sústreďuje na zložitú dynamiku medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa dohodnú zostať len priateľmi, aj keď je od začiatku jasné, že medzi nimi iskrí oveľa viac. Autorka tu ponúka zmes humoru, nežnosti a dojemných momentov, ktoré robia príbeh pútavým a zároveň autentickým.
Jedným z hlavných pozitív knihy sú skvele napísané dialógy. Postavy si vymieňajú sarkastické poznámky a vtipné narážky, ktoré dodávajú príbehu ľahkosť a dynamiku. Ich vzťah sa vyvíja postupne a prirodzene, čo pozitívne ovplyvňuje autentickosť a robí z príbehu viac než len klasickú romantiku. Okrem romantiky sa však kniha dotýka aj závažnejších tém, ako je úzkosť a vyrovnávanie sa s minulosťou, čo pridáva príbehu hĺbku a emočnú silu.
Túto knihu odporúčam pre fanúšikov modernej romantiky, ktorí hľadajú nielen sladký príbeh lásky, ale aj dielo, ktoré ponúka pohľad na výzvy v medziľudských vzťahoch a cestu k uzdraveniu.
Vděk je pôsobivým a hlboko ľudským príbehom, ktorý núti čitateľa zamyslieť sa nad hodnotou slov, významom pamäti a tichou silou vďačnosti. Delphine de Vigan opäť dokázala, že má jedinečnú schopnosť zachytiť tie najkrehkejšie momenty ľudského života a pretaviť ich do literárneho diela, ktoré zanechá silný emocionálny odtlačok.
Pri čítaní tejto knihy som sa ocitla v temnom svete mafie, kde sa prelína vášnivá láska s nebezpečenstvom a zradou. Hlavná hrdinka je v tomto svete uväznená a snaží sa nájsť svoje miesto. Jej stretnutie s tajomným a charizmatickým mužom, ktorého minulosť je zahalená rúškom tajomstva, jej život obráti naruby. Toľko moje dramatické zhrnutie, ale ...
Námet vôbec nevyniká originalitou a tiež ma sklamali niektoré scény a dialógy, ktoré na mňa pôsobili ako klišé. Takisto určité dejové zvraty sa dejú príliš rýchlo a mohli by byť rozpracované podrobnejšie. Dej bol na mňa monotónny s nedostatkom prekvapení.
Sladkú nevědomost preto odporúčam nenáročným fanúšikom mafiánskych romancí, ktorí hľadajú vášnivý a napínavý príbeh s temnou atmosférou. Avšak, ak hľadáte niečo úplne nové a originálne, možno budete pociťovať sklamanie.
Viktorie Hanišová sa v románe Neděle odpoledne opäť presadila ako autorka s citom pre psychologické hĺbky a schopnosťou vtiahnuť čitateľa do príbehu. Tentokrát sa zameriava na život malého Tea, ktorého detstvo je ovplyvnené podivínskou a samotárskou matkou a izolovaným životom.
Oceňujem, ako autorka výborne vykresľuje dusnú atmosféru, v ktorej Teo vyrastá. Podivné rituály, náboženské fanatizmy a izolácia od vonkajšieho sveta vytvárajú silný a nezabudnuteľný dojem.
Postavy sú komplexné a mnohovrstevné. Najmä vzťah medzi Teom a jeho matkou je vykreslený s veľkou citlivosťou a presvedčivosťou. Trochu som mala problém s Teom, ktorý je síce sympatický chlapec, no miestami pôsobí pasívne a ťažko sa s ním stotožňuje. Román nenápadne poukazuje na problémy súčasnej spoločnosti, ako je náboženský fanatizmus, izolácia a nedostatok empatie.
Celkovo hodnotím román Neděle odpoledne ako silný a emotívny román, ktorý nenechá svojho čitateľa ľahostajným. Hanišová tu opäť potvrdzuje svoj talent a schopnosť písať o zložitých témach s ľahkosťou a citlivosťou. Aj keď nie všetky aspekty knihy sú dokonalé, určite stojí za to si ju prečítať.
Audrey Blake vás v románe V jeho stínu prenesie do viktoriánskeho Londýna, kde ožíva príbeh Nory Beadyovej, mladej ženy túžiacej po kariére lekárky. Autorka majstrovsky vykresľuje atmosféru doby a detailne opisuje medicínske postupy, čím čitateľovi poskytuje autentický zážitok. Pútavý dej, sympatické postavy a nezabudnuteľná atmosféra robia z tohto románu neodolateľné čítanie pre všetkých milovníkov historických románov.
Kniha "Dýchej za mňa" je inšpirovaná životom a dielom Augusty Nekolovej, jednej z najtalentovanejších českých maliarok začiatku 20. storočia.
Román sa zameriava na vzťah medzi Augustou Nekolovou a jej mladšou sestrou Miladou. Prostredníctvom ich príbehu autorka vykresľuje nielen život umelkýň v turbulentnej dobe prvej svetovej vojny, ale tiež témy ako silné sesterské púto, zložité rodinné vzťahy, ženská emancipácia a umelecká tvorba.
Střihavková sa snaží v knihe poskytnúť autentický pohľad na život žien v tej dobe, keď boli ich možnosti značne obmedzené.
Veľmi oceňujem, že autorka sa pri písaní knihy opírala o historické pramene, aby čo najvernejšie ztvárnila dobu a prostredie, v ktorom Augusta Nekolová žila a tvorila.
Knihu odporúčam čitateľom, ktorí hľadajú inšpiratívne príbehy o silných ženách.
Kniha Ztraceni v divočině prináša ďalší príbeh od známej autorky Sandry Brown, ktorá sa špecializuje na kombináciu romantiky a thrilleru. Hlavná zápletka sleduje príbeh veterána Coopera a realiťačky Rusty, ktorých spojí nečakané dobrodružstvo. Prostredie divočiny dodáva deju potrebnú dávku napätia a prirodzených prekážok, ktoré dvojicu tlačia k vzájomnej spolupráci. Sandra Brown sa v tejto knihe drží svojho typického štýlu, kde kombinuje akčné scény, romantické napätie a dobre dávkované tajomstvá, čo udržiava pozornosť čitateľa.
Na druhej strane tu chýbajú hlbšie prepracované charaktery postáv alebo zložitejší dejový vývoj, pretože príbeh je miestami predvídateľný a sústredí sa skôr na dynamiku vzťahu hlavnej dvojice. Kniha však môže byť príjemným oddychovým čítaním pre tých, ktorí hľadajú nenáročný romantický thriller s dávkou dobrodružstva a napätia.
Predchádzajúca kniha "Kosti v srdci", ktorú som od Colleen Hoover čítala sa mi páčila. V knihe "Příliš pozdě" sa autorka pokúša priniesť napätie a emocionálnu hĺbku, no mne tu chýbala originálnosť a konzistencia príbehu. Dej pôsobí miestami preplnene a chaoticky, ako keby sa autorka snažila naraz pokryť príliš veľa dramatických zvratov, čo znižuje ich účinok a vytvára skôr pocit umelého napätia než prirodzeného vývoja. Postavy sú ploché a chýba im hĺbka, čo spôsobuje, že ich konanie sa niekedy zdá nelogické alebo nútené a ja som sa k nim nevedela citovo priblížiť. Dialógy sú veľakrát nepresvedčivé, miestami až klišé, čo narúša autentickosť atmosféry. Celkovo ma kniha "Příliš pozdě" sklamala, pretože aj napriek zaujímavému námetu mi nedokázala priniesť pútavé a súdržné čítanie.
Svedomie mi v tomto prípade nedovolí dať viac ako 2*.
Dívka beze jména od Lisy Regan sleduje detektívku Josie Quinnovú vyšetrujúcu prípad ženy bez identity, ktorá môže byť spojkou k dávno nezvestnému dieťaťu. Pri pátraní sa odhaľujú temné tajomstvá a komplikované vzťahy v malom meste, pričom Josie bojuje aj so svojimi vlastnými traumami. Autorka buduje napätie cez emotívne zvraty a silnú hlavnú hrdinku, ktorá je odvážna, no ľudsky zraniteľná. Príbeh má rýchly spád, i keď sa občas objavia žánrové klišé. Kniha osloví fanúšikov detektívnych príbehov so silnými ženskými postavami a dynamickým dejom.
Kniha Balada pro Emily je hlboký psychologicky román o osamelosti, vine a hľadaní vykúpenia, ktorý sleduje hlavnú postavu Emily pri jej návrate do rodného mesta, kde sa snaží vyrovnať s minulosťou. Autorka tu využíva poetický štýl a citlivo vykresľuje vnútorný svet hlavnej hrdinky, čo dokáže poskytnúť silný emocionálny zážitok. Kniha ma upútala hlavne svojou krásnou tajomnou obálkou. Pre čitateľov, ktorí majú radi psychologicky orientované príbehy s výraznou atmosférou, je tento román pútavým dielom, hoci jeho pomalšie tempo nemusí sadnúť každému.
Kniha „Nedotýkej se mě“ od Laury Kneidl je new adult román, ktorý sa zameriava na hlavnú postavu Sage a jej boj s psychickou traumou. Príbeh sa realisticky a citlivo venuje témam ako sebaprijatie, emocionálne uzdravenie a vzťahy. Autorka zobrazuje hlbokú psychologickú cestu hlavnej hrdinky, pričom jej trauma je spracovaná empaticky a s rešpektom. Hoci sa dej miestami vyvíja pomalšie a romantická línia je predvídateľná, celkové emocionálne prepojenie s čitateľom a silné postavy robia z knihy uspokojivý príspevok do toihto žánru.
Ide tu o psychologicky nabitý triler, ktorý sa zameriava na vnútorné boje hlavnej hrdinky. Joy Fieldingová sa tu snaží efektívne skúmať tému osobného zlyhania a zložitosti medziľudských vzťahov. Kniha obsahuje niektoré časti, ktoré mali stagnujúce tempo, a tiež vedľajšie postavy nedostávali dostatok priestoru preto, aby lepšie vynikla zápletka. Škoda, lebo mi to dosť podstatne ovplyvnilo celkový zážitok z čítania.
Ide tu o komplexný psychologický triler, ktorý prináša napätie a nečakané zvraty. Autor efektívne využíva neistú naráciu, čo udržuje čitateľa v neustálom napätí. Postavy, najmä Sophie, sú psychologicky prepracované, čo umožňuje hlboký ponor do jej emocionálneho rozkladu a paranoje. Napriek tomu, že kniha je bohatá na prekvapenia a dôsledne rozvíjanú zápletku, trochu mi prekážali dve veci, ako zložitosť štruktúry a pomalší úvod. Zvraty v deji sú však šikovne prepojené, čo zaisťuje, že každý detail má svoj význam. Celkovo ide o pôsobivé dielo pre tých, ktorí oceňujú psychologicky intenzívne a hzložité príbehy.
Občas rada stiahnem aj po takejto nenáročnej, no zábavnej romantike s vtipnými dialógmi a intenzívnou chémiou medzi hlavnými postavami. Hoci príbeh neponúka veľké prekvapenia a je postavený na tradičných klišé obdobných románov, celkom som pri čítaní odreagovala aj vďaka štylistickej zručnosti obidvoch autoriek, ktoré tak dokázali pre mňa vytvoriť relaxačné počítaníčko.
Napínavý kriminálny triler, ktorý sa zameriava na tému zmiznutia a vyšetrovania v malom meste. Autorka vytvorila silnú a odhodlanú hlavnú hrdinku, detektívku Josie Quinn, ktorá ma zaujala svojím odhodlaním a zložitým charakterom. Lisa Regan tu dômyselne spája napätie s emocionálnymi témami, čím pridáva príbehu viacrozmerný rozmer. Hoci kniha prináša mnoho zvratov, niektoré z nich môžu pôsobiť predvídateľne pre skúsených čitateľov tohto žánru. Celkovo je to silný začiatok série, ktorý ma dokázal udržať v napätí až do konca.
"Nový život" stvárňuje portrét dvoch žien, ktoré sa rozhodli nevzdať svojich snov. Therese a Gisela, každá svojim spôsobom, bojujú za právo na sebarealizáciu v dobe, kedy boli ženské ambície často potláčané. Príbeh nás vťahuje do ich vnútorného sveta, kde sa prelínajú túžby, obavy a odhodlanie.
Autorka s citom vykresľuje emócie svojich hrdiniek, ich radosti i sklamania. Čitateľ sa s nimi stáva svedkom ich víťazstiev i pádov, a tak si ich príbeh hlboko zapamätá. Celkovo tento román vnímam ako dojímavű oslavu ženskej sily a odvahy.
Táto kniha je emotívna dráma o láske, strate a prekonávaní ťažkých životných skúšok. Autorka Rebecca Yarros ma opäť presvedčila o svojom talente vytvárať komplexné postavy a pútavé príbehy.
Deviata časť série sa odohráva na konci 18. storočia, v období Napoleonských vojen a priemyselnej revolúcie.
Aj v tejto časti autorka opäť prejavuje svoje detailné znalosti o politických a sociálnych zmenách, ktoré zasiahli Anglicko. Opisy Napoleonských vojen, vplyvu priemyselnej revolúcie na bežný život a meniaceho sa postavenia aristokracie sú realistické a vierohodné. Cynthia Harrod-Eagles dokáže čitateľa vtiahnuť do atmosféry tej doby, pričom využíva nielen historické fakty, ale aj drobné detaily každodenného života.
Rodina Morlandovcov je bohatá na rôznorodé charaktery, a práve táto rôznorodosť dodáva príbehu dynamiku. Postavy sa vyvíjajú, čelia morálnym a osobným dilemám, čo ich robí živými a autentickými. Autorka sa nebojí zobraziť postavy v rôznych svetlách, či už ide o ich úspechy, alebo zlyhania, čo zvyšuje ich ľudskosť. Jedným z kľúčových prvkov knihy je zobrazenie, ako veľké spoločenské zmeny ovplyvňujú jednotlivcov. Morlandovci sa musia vyrovnávať s dôsledkami industrializácie, meniacimi sa rodovými rolami a politickými nepokojmi. Tieto témy sú spracované veľmi citlivo a hĺbkovo, pričom pridávajú knihe ďalší rozmer.
Hoci je kniha veľmi kvalitne napísaná, pre nových čitateľov, ktorí nečítali predchádzajúce diely série, môže byť ťažké zorientovať sa v množstve postáv a ich vzťahoch.
Lenka Horňáková-Civade vo svojej knihe vykresľuje životy troch generácií žien z Východnej Európy, spájajúc ich osudy s historickými udalosťami 20. storočia. Autorka, ktorá sama pochádza z tohto regiónu, prináša do románu hlboké porozumenie ženskej skúsenosti v kontexte spoločenských a politických zmien. Kniha sa vyznačuje poetickým jazykom a detailným vykreslením ženských charakterov. Autorka sa tu zamýšľa nad témami materstva, identity a slobody, ktoré sú prepletené s historickými udalosťami ako vojny a komunizmus.
Napriek svojej hĺbke bola kniha pre mňa príliš introspektívna a pomaly plynúca. Negatívum pre mňa osobne bol práve poetický štýl a zložitejšie historické súvislosti, ktoré si niekedy vyžadovali odo mňa väčšiu pozornosť.