Evaho73 komentáře u knih
Druhá časť príbehu o lovcoch perál, kde sa uzavreli životné príbehy hlavných postáv sa mi páčila rovnako ako tá prvá.
Oceňujem, že autor dokáže vo svojich dielách skĺbiť historické reálie so súvisiacim príbehom, ktorý potom vyznieva veľmi reálne.
Dej príbehu bol dobre vystupňovaný, kde sa striedali dramatické pasáže s emotívnymi čo ma nútilo čítať stále ďalej až som zrazu, ani neviem ako, mala knihu prečítanú.
Lovci perál a Perly nebies sú krásne dobrodružné knihy, ktoré odporúčam milovníkom tohto žánru.
Moja tretia kniha od Falconera a opäť musím iba chváliť jeho originálny námet ku knihe o pre mňa doteraz nepoznámom svete morských lovcov perál.
Môj čitateľný zážitok umocnil pútavý príbeh s trochou trpkej romantiky aj napätia, autorov svojský štýl rozprávania, atraktívne prostredie a originálne postavy, ktoré dodali príbehu ten správny šmrnc.
Príbeh má aj hlavnú myšlienku a tou je honba človeka za falošným bohatsvom, pre ktoré je ochotný zapredať aj svoje srdce a zaslepuje mu to pravé bohatstvo - lásku. Keď si to uvedomí už je neskoro....
Ďalšia kniha, ktorá si vyžiadala väčšinu mojej prebdenej noci.
Majstrovský napísaná kniha, ktorú som zhĺtla, ako jednohubku.
Nádherné a neskutočne živé opisy, ktoré v čitateľovi evokujú pocity, akoby sa nachádzal priamo namieste a vdýchoval vôňu krásnej prírody premiešanej s vôňou morského vzduchu, v diaľke počúval spev vtákov a šumenie morskej zátoky...
Krásne dialógy a vynikajúco vykreslené charaktery všetkých postáv dodávajú tomuto dielu punc kvality.
Možno niekomu príde príbeh povrchný a ľahko predvídateľný, ale mne naopak prišiel veľmi prepracovaný, kde každé slovo, každé konanie a správanie všetkých postáv mali svoj význam.
Moja prvá kniha od Daphne du Maurier a veľká spokojnosť. Už sa teším na Rebeccu, pre ktorú si nechávam plný počet môjho hodnotenia a dúfam, že oprávnene.
Bežne si ani nedokážeme predstaviť, aké neprekonateľné rozdiely sa skrývajú v dvoch rozličných kultúrach a náboženských tradíciách.
Príbeh Betty nám odkrýva jej osobnú tragédiu života, ktorá vznikla práve manželským spojením týchto dvoch rozličných svetov.
Smutný príbeh ženy a jej dcérky uviaznutej v spleti islámskych zákonov, psychopatického manžela a jeho rodiny.
Bolo ťažké čítať o všetkej beznádeji, bezmocnosti, násilí, strachu o svoj život a strachu zo straty svojej dcéry. Zároveň ma fascinovalo Bettyno rozprávanie o pre mňa nepoznanom spôsobe života vo vojnou zmietanom Iráne, kde ženy nemajú skoro vôbec žiadne práva.
Neodsudzujem ani neposudzujem jej konanie, že si zobrala moslima, lebo láska dokáže najviac zaslepiť akýkoľvek zdravý rozum. Keď zistila, aká je pravá tvár jej manžela, bolo už žiaľ neskoro na vycúvanie z tohto chorého vzťahu.
Nakoniec som sa radovala, že vyhrala jej nezlomná viera a statočnosť, ktoré pomohli Betty a jej dcére po mnohých útrapách uniknúť z tohto islámskeho pekla.
Hlavným historickým pilierom tohto románu je vznik najstaršieho židovského ghetta na svete pred viac ako 500 rokmi, ktoré sa zachovalo až do dnes.
Autor nám v knihe cez príbehy hlavných predstaviteľov sčasti približuje udalosti, ktoré predchádzali zriadeniu ghetta, ako aj spolunažívanie obyvateľov dvoch silných znepriatelených náboženstiev - kresťanského a toho židovského.
Dej románu sa odohráva prevažne v Benátkach, kde sa autorovi dokonale podarilo zachytiť ich atmosféru z tej doby. Opísal lesk Benátok v podobe impozantnej architektúry budov, ako aj ich biedu v podobe chudoby a všade prítomného smradu a špiny.
Kniha je zároveň zaujímavým opisom temnej minulosti cirkvi a jej hodnostárov, ktorí ju zneužívali na svoje mocenské ciele a vlastné obohacovanie. Využívali k tomu svätú inkvizíciu a sfanatizovaných veriacich, kedy neprávom obviňovali nevinných ľudí z kacírstva a čarodejníctva.
Zaujalo ma aj to, ako autor okrajovo priblížil históriu francúzskej choroby - syfilisu, ktorú do Európy údajne zaniesli moreplavci.
Hlavné postavy príbehu prechádzajú zajímavým vývojom od nepriateľstva, nenávisti, zrady, pomsty ku silnému priateľstvu, láske a odpusteniu, kde sa veľakrát museli podriadiť nepriaznivým podmienkám, ale nakoniec úspešne došli k vytúženému cieľu.
Milujem folklór a naše slovenské tradície, ktoré zosobňuje aj táto humorná poviedka.
Protialkoholické liečenie v podaní Adama Krta, by pomohlo viacerým rodinám aj v dnešných časoch...
Kuchárka Starenky Oggové bola pre mňa príjemným rozptýlením. Konečne viem, kto bol hlavnou kuchárkou na preslávenej Rokfortskej strednej škole čarodejníckej, kde si na vyberaných jedlách podľa tejto kuchárskej knihy pochutnával aj Harry Potter so svojími kamarátmi :-).
Nejedná sa iba o kuchárske recepty, z ktorých niektoré podľa mňa boli veľmi zaujímavé, ako napríklad "Ovčie oči" alebo "Žabie zelené pilulky", ale ide predovšetkým o recepty na životný optimizmus a radosť zo života.
Veď ako povedala starenka Oggová:
"Kuchárske umenie vzniklo preto, aby z ničoho urobilo niečo, a potom si za to niekto mohol účtovať nekresťanské peniaze..."
Kniha má aj perfektné ilustrácie, kde má najviac zaujal obrázok, ako sa porcujú krysy.
Výnimočný, strhujúci a srdcervúci koncert žitia a prežitia talentovaného poľského klaviristu židovského pôvodu počas druhej svetovej vojny.
Jeho životný príbeh ma uchvátil, kde som sa nestačila čudovať, koľko "šťastia" dostal do vienka, aby dokázal prežiť. Koľkokrát koketoval so smrťou, bol ochotný si zobrať život vlastným pričinením, len aby nepadol rukou nemeckého vojaka. Paradoxne to bol práve nemecký dôstojník, ktorý mu ku koncu vojny zachránil život a nakoniec sa ukázalo, že nebol jediný komu takto pomohol.
Príbeh, v ktorom sú opísané všetky nefalšované hrôzy a zverstvá pachané na poľských židoch rukami gestapa a židovskej polície, ktorá aj tak neunikla svojmu krutému osudu.
Príbeh, v ktorom nebol hlavný hrdina opísaný iba v kladnom svetle, ale ukazuje nám aj jeho obyčajnú ľudskú zbabeloť, kedy bol ochotný za svoje prežitie urobiť čokoľvek.
Nakoniec je to príbeh, ktorý nám ukazuje, že aj na strane nepriateľa sa skrývala ľudskosť, ako malé svetielko nádeje pre všetkých prežívajúcich strasti holokaustu a druhej svetovej vojny.
Dokazuje to aj denník Wilma Hosenfelda, bez ktorého by klavirista Wladyslaw Szpilman, poľský žid, asi neprežil.
Smutná výpoveď týranej ženy jedná z mnohých a určite nie posledná.
Niekto si ani nemusí zobrať cudzinca, k tomu ešte moslima a zažíva obdobný príbeh. Úplne stačí, ak sa jedná o násilníka, alkoholika alebo chorobného žiarlivca.
V tomto prípade to bol navyše muž pochádzajúci z Bosny - inej kultúry, kde sa všeobecne muži pokladajú za príliš vznietlivých a horkokrvných.
Pri čítaní som si aj poplakala, ešteže to celé dobre dopadlo.
Naozaj je to veľmi šokujúca, škandalózna a drsná kniha, ktorá ma veľmi zasiahla. Tomuto literárnemu žánru sa vyhýbam, preto som po knihe siahla iba vďaka výzve a musím sa priznať, že aj kvôli búrlivému ohlasu, ktorý vyvolala.
Autor celej tejto série musí mať naozaj obrovitanskú odvahu...
Podsvetie, mafiánske praktiky a hierarchiu mafie popísal veľmi autentický, k čomu prispel aj opis reálneho politického diania a niektorých udalostí u nás na Slovensku.
Sčasti knihu môžeme vnímať aj ako psychologický román, lebo postupne od detstva autor vyprofiloval tri hlavne postavy, kedy vykreslil predovšetkým všetky tie udalosti, ktoré významne vplývali na premenu alebo rozvrat ich osobnosti.
Osobne mi hlavne v prvej polovici knihy vadilo zbytočne veľa opisov o zvrhlých sexuálnych praktikách, ktoré mi boli vyložene proti srsti a musela som sa kvôli tomu nútiť k dočítaniu tejto knihy. Druhá polovica tejto mafiánskej story bola pre mňa výrazne zaujímavejšia.
Pokiaľ vás zaujíma ako funguje mafia a máte k tomu žalúdok, táto kniha splní svoj účel.
Nedá mi, aby som nenapísala svoje vyznanie k Babičke, ku knihe, ktorá je mojou srdcovou záležitosťou.
Babičku som od detstva čítala niekoľkokrát a navždy ostane pre mňa malou osobnou bibliou.
Toľko jednoduchej úprimnej ľudskej múdrosti a lásky vo všetkých podobách nám môže dať iba máloktorá kniha.
Nikdy nezabudnem ako si babička vážila pre niekoho "obyčajný" chlieb. S akou láskou ho pripravovala, bez požehnania z neho neokrojila a ani omrvinky z neho nepremárnila.
S akou láskou pristupovala k prírode. Nikdy si z nej nebrala viac ako potrebovala. Dokázala s prírodou prirodzene splynúť, poznala všetky bylinky a plody, ktoré ľuďom pomáhali. Nezabúdala ani na zvieratá, pre ktoré mala vždy vo vrecku suchú kôrku chleba.
Akou láskou oplývala k ľuďom. Smútnych potešila, bezradným poradila, bezmocným pomohla a s tešiacimi zdielala ich radosť. Nebola zákerná ani zloprajná.
Žila s vierou v Boha, ku ktorému pristupovala s bázňou a pokorou. Verila na božie požehnanie, bez ktorého nikde nepustila svoje deti ani vnúčatá.
Tieto hodnoty sa im snažila ďalej odovzdávať.
Som prekvapená, aké nízke celkové hodnotenie ma tento klenot.
Darmo súčasným mladým ľuďom už tieto hodnoty nič nehovoria. Radšej uznávajú iné, načo by sa mali s niekým stretnúť a prehodiť milé slovo. Veď preto majú sociálne siete. Žijú virtuálny život a vôbec si neuvedomujú, aký prázdny život žijú.
Som matka, aj keď ešte nie všetky moje štyri detí čítali babičku, spolu sme niekoľkokrát pozerali film, kde som sa ich snažila upozorniť na všetky jeho posolstvá.
Babičku - moju srdcovú záležitosť - odporúčam všetkým bez rozdielu !!!
Zaujímavý prierez našimi dejinami, ktoré nám autorka vykresľuje prostredníctvom hlavnej hrdinky zo zmiešaného česko - nemeckého manželstva. Detailnejšie kniha odhaľuje hlavne tú časť našich dejín, nad ktorými visí tieň previnenia voči ľudskosti a dodnes je zo strany spoločnosti tabuizovaný.
Vysídlovanie nemeckej národnosti z bývalého Československa bolo nezákonné a ako autorka uviedla pacháne pod zámienkou kolektívneho previnenia, lenže na to väčšinou doplatili iba nevinné detí, ženy a starí ľudia.
V knihe ma tiež veľmi zaujal aj povojnový vývoj v našej spoločnosti, ktorý zase smeroval k ďalšej diktatúre. Ľudia žijúci v tejto dobe to mali naozaj veľmi ťažké, lebo viacerí prechádzali od jednej tyránie k druhej a nemali dostatočný priestor na svoj vlastný plnohodnotný život.
Autorka tiež zaujímavo až psychologický vykreslila, ako sa pod vplyvom politickej situácie a nerovného rodinného usporiadania vyvíjala a menila osobnosť a svetonázor hlavnej hrdinky Gerty Schnirch. Niektoré zásadné udalosti, ktoré ovplyvnili jej život, autorka vykreslila iba v náznakoch, napr. zneužívanie, nenávisť k vlastnému otcovi alebo otcovstvo jej dcéry.
Žiaľ aj takéto smutné a bolestivé sú naše dejiny, pred ktorými za žiadných okolností nesmieme zatvárať oči a je len dobre, že nám ich autorka touto knihou pripomenula. Nech sú mementom pre nás a naše budúce generácie, že ľudskosť musí byť na prvom mieste, najmä vtedy, ak ide o detí a nevinných ľudí.
Kniha, ku ktorej sa ešte rada vrátim.
Zaujímavý príbeh o kontroverznom chlapcovi s komplikovanou osobnosťou a nadpriemernou inteligenciou, ktorý bezhlavo šiel za svojím snom. Zriekol sa konzumného spôsobu života, svojej rodiny a vydal sa do divočiny, aby splynul s prírodou.
Príbeh Christophera McCandlessa sa ma veľmi dotkol a núti ma zamyslieť sa, čo alebo kto môže ľudí doviesť, k tak radikálnej zmene životného štýlu.
Musím súhlasiť s predchádzajúcimi komentármi, že toto je jedna úžasná kniha, ktorú som doslova zhĺtla ako jednohubku.
V príbehu proti sebe v súdnom spore stoja dva sympatické manželské páry, ktoré bojujú o svojho syna, ktorý je pre jedných adoptívny a pre druhých vlastný. Zoberie nekompromisný sudca do úvahy záujmy dieťaťa alebo zákona ? Ako sa zachová, aby neporušil právnickú etiku ?
Autor veľmi dobre vyprofiloval charaktery všetkých postáv tohto románu, kedy som mala pocit, že ich až na jednu výnimku, vykreslil skôr v kladnom svetle. Dokonale čitateľom priblížil aj ich konanie a vnútorné pohnútky, vďaka čomu čitateľ naozaj prežíva dilému, na ktorú stranu sa ma prikloniť. Dejové línie sa navyše po celý príbeh vyznačovali svojimi novými zvratovými situáciami a napätie sa stupňovalo až do samého konca.
Odporúčam hlavne pre milovníkov psychologických románov a súdnych sporov.
Kříž u potoka mi dal pri čítaní poriadne zabrať, lebo táto kniha je napísaná starodávnou češtinou s množstvom zastaraných výrazov.
Rodová kliatba s následným obetovaním sa múdrej, láskavej a vernej ženy pre jej zrušenie, chytí za srdce asi väčšinu čitateľov.
Dnes toto dielo už môžeme považovať za rozprávku, kde dobro zvíťazi nad čiernou mágiou, lebo si neviem predstaviť súčasnú ženu, aby sa dokázala takto obetovať. Pravdupovediac neviem si to predstaviť ani v dobe, do ktorej bol príbeh postavený...
Kniha, ktorá sa pre mňa stala poriadnou výzvou.
Kniha mojej mladosti, ktorú radím k svojim TOP prečítaným knihám.
Príbeh lásky dvoch povahovo rovnakých ľudí, ktorý mi zároveň priblížil aj občiansku vojnu Juhu proti Severu.
Legendárna Scarlett O´Harová ma niekedy poriadne vytáčala svojou vypočítavosťou, tvrdohlavosťou, namyslenosťou alebo neustupnosťou a inokedy som zase na nej tieto vlastnosti obdivovala, lebo vďaka ním sa nevzdávala a išla tvrdo za svojim cieľom aj v najťažších chvíľach svojho života.
Najviac mi bolo ľúto, že i napriek veľkej vášnivej láske, ktorá ju spájala s Rhettom Butlerom, nedokázali spolu žiť po jednom boku. Svojimi rovnakými povahovými vlastnosťami si totižto navzájom ubližovali.
Kniha, ku ktorej sa vždy rada vrátim.
Musím sa priznať, že do tejto knihy som sa začítala až na druhý pokus. Prvý raz som ju zhruba po päťdesiatich stranách odložila ako nedočítanú.
Vzhľadom na jej úžasné referencie som sa do nej pustila znovu a teraz vôbec nebanujem, že som počiatočný odpor prelomila.
Príbeh, v ktorom je láska naozaj iba slovo... Detský internát, ktorý sa stal akousi "čakajúcou stanicou" plnou po láske túžiacich detí rôzneho veku, ma donútil priznať, že láska je pre ľudí rovnako k životu dôležitá tak, ako napríklad slnko. Absencia lásky a nenaplnená láska často nutí ľudí robiť také veci, ktoré sú nezlúčiteľné so životnými princípmi alebo životom samým....
Autor sa v knihe okrajovo dotkol aj traumy Nemcov, vyrovnávajúcich sa s nacizmom a jeho dôsledkami.
Kniha, ktorá čitateľa donúti zamyslieť sa nad životom.
Kniha, ktorú osobne vnímam ako vstupenku do exotického a tájomného sveta japonských gejší, ich kultúry, zvykov, tradícií a náboženstva.
Pri čítaní som žasla, čo všetko museli vytrpieť a obetovať tieto cupkajúce japonské bábiky v drahocenných kimonách, ktorých tvár sa ukrývala za hrubým nánosom bieleho makeupu s červenými perami v tvare srdca, aby sa stali symbolom etérickej krásy a stelesnením pôvabu.
Autor túto knihu napísal krásnym jazykom, ktorý u čitateľov vzbudzuje uvoľnenú a vznešenú atmosféru, akú sa často pokúšali svojím umením navodiť aj samotné gejše.
Kniha sa pre mňa stala výnimočnou, lebo mi priblížila tento vzdialený a pre mňa neskutočný svet.
Slávik ma prevapil hneď dvakrát za sebou. Prvý krát pod stromčekom a druhý svojím silným námetom.
Strhujúci a emotívny príbeh z vojnového obdobia podaný očami dvoch povahovo rozdielnych žien - sestier, ktorých najsilnejšou zbraňou proti nepriazni osudu sa stala láska, a to vo všetkých svojich podobách.
Autorka úžasne zachytila atmosféru Francúzka spolu s povahovými vlastnosťami jej obyvateľov, čo v čitateľovi evokuje pocit dôveryhodnosti tohto príbehu. Osobne som s hlavnými hrdinkami zdielala ich strach, hlad, zimu, sklamanie, zúfalstvo, bezmocnosť a nekonečnú prázdnotu zo straty svojich blízkych, ktoré postupne prerástli v boj o prežitie a silné odhodlanie zmeniť podľa svojich možností túto neľahkú situáciu.
Slávik je ďalšou dychberúcou knihou, ktorá do čitateľov vlieva nádej, že každá obeta z lásky sa mnohonásobne vyplatí.
Malý princ z ďalekej krajiny sa u nás doma nenudí. Je stále pripravený pre moje detí, aby spolu cestovali po rozličných planetách a spoznávali čudný svet dospelých. Nám dospelým zase nastavuje zrkadlo, kde sa nestačíme čudovať ako smiešne v ňom vyzeráme detskými očami.
Úžasná rozprávka, ktorá svojou jednoduchosťou povie strašne veľa.
Rozprávka, ktorá nám dospelým pomáha uvedomiť si, že nie všetko musí byť zložité.... Veď aj v obyčajných veciach je krása, ktorú si uvedomujú hlavne deti.
Odporúčam sa inšpirovať Malým pricom hlavne nám dospelým.