evelýny komentáře u knih
Pro mě klasika, prověřená staletími. A to v knižní nebo filmové podobě. Poprvé jsem ji přečetla ve svých 17 letech o od té doby ještě několikrát. Z mého pohledu jde o knihu, která nikdy nezklame.
Tato autorka opravdu dovede vtáhnout čtenáře do děje.
Tato kniha mě pobavila a protože mě přesvědčila, že úklid ani žehlení mi neutečou a obědvat se nemusí v pravé poledne, tak mně nezbývá než udělit plný počet bodů. A ještě jsem tentokrát neměla problém uvěřit pravdivosti příběhu.
Tato kniha měla pobavit. Humor a vtip balancují na tenké hraně s absurditou. A když vaše fantazie vyhraje nad rozumem a jste nakloněni nadsázce, tak se pobavíte. A protože vtipných knih není nikdy dost, tak za mě 4*
Tenhle díl mě dostal. Sice odstíny šedi jak vyšité, ale mě se líbil psychologický aspekt . A ten konec - za ten jsem přidala jednu hvězdičku. Bohužel originalitu v této knize nenajdete.
Ať krásná nebo učiněná - pro mě stále katastrofa, i navzdory nastíněné budoucnosti v epilogu. Upřímně - ten mi připadal fakt mimo mísu.
Do třetího dílu zatím nejdu.
Knihu jsem koupila svému švagrovi jako vánoční dárek. Po nahlédnutí do ní mu ji ani nechci dát. Kniha mě opravdu bavila - ve skrytu duše doufám, že je napsána pravdivě.
Švagr svůj dárek pod stromeček samozřejmě dostane a moje knihovna je o jednu knihu bohatší.
Tato kniha mě absolutně pohltila. Verše pana Fouska jsou fakt nádherné. Báseň "Blues krátkého knotu" jsem se musela naučit nazpaměť. Stejně tak mi učarovaly fotografie paní Pilarové. Kniha oslovila i moji dceru a dokonce i manžela.
Celkový dojem: SUPER! SUPER!SUPER!
Nad knihou se bavíte, v některých úsecích jsem se smála nahlas, ale nějak mi tu něco chybělo. Přítomnost příběhu se zde prolíná s minulostí formou vzpomínek hlavní hrdinky, ale já se v tom někdy ztrácela. Ke konci mě docela štvalo autorčino ,,tlačení na pilu" v podobě neuvěřitelných příhod hlavní hrdinky. Ale konec je fajn. Takže díky konci 4 hvězdy.
Nádherná kniha, nádherné fotografie, které jsou doplněny pěkným textem. Nad některými fotografiemi se vám zastaví srdce úžasem. Vylidněný Karlův most s jedinou postavou v oranžové bundě v dálce - v dnešní době spíše science fiction.
Pane Všetečko, jak dlouho se na takovouhle fotku čeká?
Tak tohle mě velmi bavilo navzdory kostrbatému začátku. A když neřešíte věk hlavních protagonistů, tak si přečtete tak trochu neobvyklý začátek jedné lásky s vtipnými - inteligentními dialogy, které mě opravdu rozesmály. A nakonec jemně nastíněná budoucnost mě potěšila.
Je to však kniha, která patří do tzv. Alzheimerovské kolekce: přečtete - zapomenete, přečtete - zapomenete. Na druhou stranu zase ušetříte :-)
Nádherná kniha - pro mě bohužel jenom půjčená, takže některé básně si musím opsat.
Miluji poezii, ale nečtu ji tak často jako prozu. Na poezii musím mít tu správnou náladu. Někdy naopak poezie tu správnou náladu vytvoří, někdy ji používám ke zklidnění. Někdy.... Posuďte sami:
To nezpívám já, ale květy které jsem spatřil
To se nesměju já, ale víno které jsem vypil
To nepláču já, ale láska kterou jsem ztratil
Co na tom, že je sbírka přeložena několika autory, ty ,,svoje" verše jsem tam stejně objevila.
Na mě místy hodně přeslazené.Kniha je napsána svižně, vtipně - nad určitými pasážemi jsem se opravdu smála nahlas.
Romantikou ve filmu nepohrdnu, ale že bych ji sledovala dokolečka do kola hlava se mi točí - to ne. Takže mnohdy jsem se v knize ztrácela nad hláškami z filmů, ale v předvánočním chaosu docela dobrý relax.
A nakonec: zazvonil zvonec...a jestli neumřeli, žijí tam dodnes.
Na tuhle knihu potřebujete hodně fantazie, o to více mě překvapil konec - byl předvídatelný a takový,,normální." Začátek rozpačitý, prostředek celkem napínavý, konec mě však nudil - přeskakovala jsem. A že u konce autorka zvolí neoriginální zápletku mě zklamalo - vzhledem k fantastičnosti předchozího děje.
Tato kniha byla napsána v duchu několika nepřímých úměrností. Čím krásnější obálka - tím nekvalitnější obsah; čím slibnější začátek - tím horší konec.
Vezmeme -li v úvahu přímou úměrnost: čím absurdnější zápletky - tím stupidnější hrdinové.
Nakonec nám z toho vyjde jednoduchá rovnice: Nekvalitní kostrbatý překlad + nevěrohodný příběh = otrávený čtenář
Ono to má ještě dva díly?! V tom případě se budu držet nepřímé úměrnosti: čím horší první díl - tím lepší díl druhý. A díl třetí? Ten bude zajisté nejlepší :-)
Já posílám mozek na dlouhou procházku a hurá na Učiněnou katastrofu. Vánoce přede mnou - mlha za mnou.....
Knihu jsem přelouskala ve svých ,,telecích letech" za hluboké totality. V dnešní době, kdy je svět přehlcen spoustou knih a již se asi nenajde téma, které by nebylo zpracováno, se kniha musí zákonitě jevit jako odpadová. Ani já se ke kníze již nikdy nevrátila, ale film podle ní natočený zkouknu vždy - ať verzi s Jaroslavou Tvrzníkovou nebo s Miroslavou Šafránkovou. A když si uvědomíme, v kterém roce byla kniha napsána...., Pro mě zlatá střední
A důležité: příběh Blaženky a jejího otce si pamatuji 40 let: pohárku kříšťálový, zítra ti vítr poví, o čem dnes mlčela má ústa nesmělá, a vítr praví - kdo ví.... kdo ví?
Čtenáři se dělí na ty, kteří Malého prince uctívají a na ty, kteří jej zatracují. Nevím, kterých je více. Já si k němu cestu hledala skoro 15 let - několikrát jsem jej odložila a opravdu nedokážu určit věkovou hranici, kdy se ze ,,zatracenců" stanou ,,uctívači". Já se uctívačkou stala ve svých 35 letech :-). Asi dost pozdě na to, že tuto knihu musíte hledat v dětské literatuře. Ale kdo tuto hranici určuje?
Pro mě je tento příběh geniání a budou jej uctívat a zatracovat čtenáři napříč staletími. Jsem ráda, že jsem pochopila, protože správně vidíme jenom srdcem. Co je v životě důležité, je pouhým okem neviditelné. Pane de Saint-Exupéry: ,,Spásl beránek růži? A jak se má Malý princ?" Pozdravujte jej, prosím, ode mě.
Je zajímavé, že žádnou další knihu od tohoto autora jsem nečetla. Měla bych to napravit. A nebo je to obava ze zklamání....kdo ví?
Dovětek: Kniha je zajímavá svojí proměnlivostí, i když toto je relativní, neboť text v ní obsažený se samozřejmě nemění. Kdykoli ji však čtu, vždy v ní najdu něco nového - neobjeveného, což trochu nechápu, protože já mám knihu opravdu načtenou. Samozřejmě, na vině jsou moje nálady, pocity, ubíhající léta... Ale pro mě je tímto kniha kouzelná. A kouzla já mám ráda.-)
Z mého pohledu u této knihy poměrně vysoké hodnocení, které mě nalákalo. Nemohla jsem se do knihy začíst (je nějak divně napsaná nebo přeložená), chování hlavní hrdinky mě rozčilovalo, laciné a tím úplně hloupé zápletky ke čtivosti knihy nepřidaly. Jedna hvězda za příběh s dětmi, druhá za ,,akční" konec, který určitě mnohé z nás naláká k četbě druhého dílu.
Za mě radost, že jsem počkala a knihu si půjčila v knihovně.
Když přestanete uvažovat nad reálností příběhu, tak si užijete neobvyklá větná spojení včetně výrazů. Občas se pobavíte, ale jinak...? Já další knihy od této autorky riskovat nebudu :-)
Příběh o dospívání pro dospívající. S takovou lehce hořkou patinou - rodiče Žanety bych pověsila do průvanu. Nebudu hodnotit logičnost a tím věrohodnost příběhu, protože nejsem cílovou čtenářskou skupinou.
Na své si přijde i pozorný čtenář: ...,,nové výstřiky barevného sperma svatebního orgazmu". No uznejte - originílní vyjádření ohňostroje.
Asi zrovna na tento druh literatury nemám tu správnou náladu. Nezaujala mě ani tématem, ani formou - prostě ničím.