exitus exitus komentáře u knih

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Nelehké čtení, ale stojí to rozhodně za to. Autor přesně využívá specifického, strohého stylu k vykreslení světa, ve kterém se dva hrdinové, taktéž stroze popsaní, pohybují. Myslím, že jejich jednoslovné rozhovory, obyčejné popisy každodennosti a jen občas nějaká ta akce naprosto navozují tu tísnivou atmosféru, pocit prázdna a beznaděje, který musí všude kolem být. Kniha je napsaná opravdu geniálně, protože pokud se dokážete ponořit do příběhu a přijmout formu vyprávění, poté vás dostane každé pečlivě zvolené slůvko, každý projev lásky mezi mužem a chlapcem - "To se nám povedlo, viď tati." Silný zážitek (film se velmi věrně drží předlohy, ale síly knihy nedosáhne)

04.02.2014 4 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Určitě jsem ovlivněná svojí slabostí pro pana Svěráka, ale knížka mě nesmírně potěšila. Nejspíš skutečně pomohlo, že si pan Svěrák klekl do trávy, aby viděl svět dětskýma očima, protože příběh byl napsán tak krásně a nevinně dětsky (v dobrém slova smyslu), že jsem se musela celou dobu pousmívat. Kniha dokáže i dojmout a rozporuplná postava strejdy Vlka by obstála i v náročnější literatuře. Kdyby mi pan Svěrák příběhy vyprávěl u krbu, bylo by to na 5 hvězd :).

23.01.2014 4 z 5

Svědectví Svědectví Stephen King

Mám pocit, že ve Svědectví spousta lidí opět hledá to, co tam není. Ano, náboženský podtext tam je, čehož jsem se po přečtení komentářů dost bála, protože to není můj šálek čaje, ale rozhodně jsem neměla pocit, že je mi něco vnucováno, že si musím vybrat mezi dobrem a zlem. Koneckonců, ve Vegas nebyly jen typy jako Loyd a Trashcan Man, že? Dobro a zlo je v každém z nás a jen závisí, kam se rozhodneme jít a to tu bylo moc pěkně vyjádřeno. Co se týče příběhu, samozřejmě měl slabší stránky, ale například celý první díl Captain Trips je naprosto špičkový. Systematické šíření choroby je popsáno velice sugestivně. Hlavní hrdinové, kterých je tu požehnaně, jsou úžasné charaktery (ne pouze ti dobří), jediné s čehož kritikou mohu souhlasit je zvláštní, rychlé vyřešení zápletky. S tím má King dlouhodobě problém a po 1400 překonaných stránkách to trošku zamrzí. Nicméně i tak se jedná o jedno z nejlepších apokalyptických děl, jež jsem zatím měla čest číst.

21.01.2014 4 z 5

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Zařadila bych ji mezi knihy "na efekt", mezi které řadím třeba i Zlodějku knih. Společným znakem je velká čtivost, "silný" příběh, zasazení do nelehké doby, brutální vylíčení lidských útrap. I přesto všechno ve mě ani jedna z těch knih nevyvolala žádné emoce, ačkoliv snaha byla veliká. U obou knih byl také velmi dobrý rozjezd, zde až šokující vylíčení nelehkých podmínek života v Sovětském svazu, které myslím, že ani nebylo moc přehnané. Bohužel pak byl příběh trochu neuvěřitelný, šokující pointa mi přišla přitažená za vlasy a konec po tom všem, co jsem se o praktikách v Sovětském svazu dozvěděla, velmi nepravděpodobný. Převeliký hype.

21.01.2014 3 z 5

Lunapark Lunapark Stephen King

Průměrná Kingovka, které by asi slušel širší formát. Příběh byl velmi zajímavý, ale všechno mi to přišlo takové rychlé. Avšak konec byl velmi pěkný, což u Stephena Kinga rozhodně není jistota.

11.01.2014 3 z 5

Hotel New Hampshire Hotel New Hampshire John Irving

Z počátku jsem byla nadšená, perfektní směska humoru, tragiky a bizarnosti. Avšak v polovině (příletem do Vídně a vším, co se událo kolem), mne kniha skutečně rozhořčila, nevím, proč je tomu tak, většinou přijímám zvraty v příběhu s nadšením, ale tady jsem bohužel byla velmi zklamaná a nedokázala jsem se do knihy už pořádně začít. Také mám pocit, že s příjezdem do Vídně se vytratil příběh a začlo se jen hodně mluvit a ječet a předstírat orgasmus. Kniha odložena.

08.11.2013

Malevil Malevil Robert Merle

Hned řeknu, že jsem čekala něco velkolepějšího. Nemohu říct, že bych se u knihy nudila, některé scény byly vysloveně skvělé a našlo se i pár mouder, nad kterými jsem se musela pozastavit. Nicméně mi na příběhu neustále něco vadilo, zejména pak otázka dělení žen a Emanuelovo neustálé sebevychvalování ( i když skryté). Tak kladného hrdinu už jsem dlouho nezažila a musím říct, že mě dost štval svými obratnými řečmi a machinacemi, kterými ovlivňoval všechny kolem, ale samozřejmě pro širší dobro. Ocenila bych trošku méně černobílé charaktery. Ale jinak se kniha dobře čte a jak říkám, má celkem dost silných míst.

23.10.2013 4 z 5

Záskok Záskok David Nicholls

Je nefér přistupovat ke knize s přehnaným očekáváním, protože "ta první knížka od tohohle autora byla úžasná". Nicméně, čtenář se neubrání. Oceňuji, že příběh byl úplně jiný, kniha se dobře četla a byla hodně vtipná. Nicméně ke konci trošku ztrácela dech a mě přestal hlavní hrdina, Stephen, ne Steve :), vlastně zajímat. Kromě toho mi romantická linka přišla lehce nepravděpodobná.

22.10.2013 3 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Nemohu souhlasit s nadšenými komentáři, podle mne je to dost průměrně napsaná knížka s ještě průměrnějším příběhem a to, že je v tom smrt a rakovina to ještě nedělá zajímavějším. Dost mě rušil nepříliš atraktivní styl psaní, kdy je kniha napsaná velmi jednoduchou formou a asi pro efekt občas postavy pronesou hlášky, které puberťákům prostě nevěřím. Nejsem necitlivá a soucítím s nemocnými, ale tohle mě nedostalo. Bohužel

07.10.2013 3 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Ve zvláštním rozpoložení mne zanechala tato neobvyklá kniha. Zpočátku jsem byla nadšená a do doby příjezdu Maxe se mi knížka četla jedna radost a užívala jsem si originalitu a působivost slov a děje. Poté však pro mne paradoxně začala ztrácet dech a nezachránil to ani pěkný závěr, ve kterém byl pro mne poprvé naplno využit potenciál originální vypravěčky.

Co mne na knize rušilo bylo neustálé tlačení na pilu (rozuměj na emoce). Téměř každý odstavec končil téměř osudovou větou či sdělením, napovězením, naťuknutím. Raději si více domýšlím a dojímám se proto, že to tak cítím a ne proto, že bych zrovna v té chvíli měla. Bohužel proto na mne Zlodějka knih nezapůsobila natolik, abych uronila slzu. Což byl evidentně záměr.

30.09.2013 3 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Tak silná kniha, že jsem nebyla dost dlouho schopná zformulovat komentář a hlavně přečíst jinou knihu. Opravdu velký příběh, kdy jsem skutečně nevěděla, co si o celé situaci myslet. Mám dojem, že je nám vtloukáno do hlavy, kdo je "dobrý" a kdo "zlý" v druhé světové válce, ale už méně se hovoří o tom, co následovalo. A bohužel, i tady vyplývá na povrch pravda, že nejvíc vždy trpí ti nevinní. Naprosto souhlasím s autorkou - že Gerta kromě několika málo šťastných chvil žila velmi nešťastný a vlastně zbytečný život.

19.09.2013 5 z 5

Zrádci Zrádci Jiří Šulc

Pro mne velmi zajímavé a neprobádané období dějin našeho státu. Velice objevné pro mne byly části z Německa, bohužel mnohdy jsme přesvědčeni, že "všichni Němci byli špatní", čemuž tak samozřejmě není a kniha to krásně odhaluje. Příjemná romantická dějová linka. To, že člověk ví, jak to celé dopadne, mi tady ani nevadilo, dodávalo to příběhu sílu a pocit beznaděje, že s tím nejde nic udělat, jsem měla ještě dlouho po dočtení knihy. Občas mám pocit, že je pan Šulc až moc patetický, ale pořád jsme v beletrii, kde si to může dovolit.

19.09.2013 4 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Opět nádherná kniha, s jiným formátem, s více postavami, ale i tak chytne za srdce a nepustí. Je pravdou, že autor má výhodu v exotičnosti prostředí a kultury, kterou popisuje, jelikož jeho knihy jsou již tak velmi zajímavé. To by ale samozřejmě nestačilo. Pan Hosseini přidává i nádherný jazyk, rozporuplné postavy a velká dilemata. Příběh je opět silný a emotivní a tak to má u krásné literatury být.

19.09.2013 4 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Kniha, které čas vůbec neubírá na vtipu a kouzlu. Překvapila mně, jak byla krásně ironická a ve své době musela postava Elizabeth působit opravdu velmi nezávisle. Dějová linka je trošku chatrnější a vede k jasnému cíli, ale četba je rozhodně potěšením. Jen jsem si nemohla odpustit přemýšlení: "dělaly ty mladé holky tenkrát vůbec něco jiného, než u vyšívání čekaly na ženicha?" A samozřejmě, pan Darcy byl báječný, možná k tomu přispěl fakt, že jsem si ho představovala jako Colina Firtha.:)

17.09.2013 4 z 5

Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Sice jsem knihu četla až po shlédnutí filmu, ale mohu říct, že mi to na zážitku z četby neubralo. Film je výborný, ale komplexnosti knihy nedosahuje. I když jsem věděla, jak příběh skončí, byla jsem opravdu napnutá. Zatímco ve filmu jsem dlouhou dobu fandila Šakalovi, zde byl na mně moc chladný a tvrdý, fandila jsem proto detektivu Lebelovi. Úžasné popisy Šakalových příprav a poté pátrání policie po sebemenší informaci, opravdu výborně napsaná kniha.

05.09.2013 4 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Tuto knihu jsem nikdy nedočetla. Byla jsem na ni dost zvědavá, slyšela jsem na ni pěkné ohlasy, ale vlastně se mi celá tématika dost hnusila a nebyla jsem schopná se vcítit ani do jedné postavy. Film s Jeremy Ironsem je taky dost děsný. Možná jsem prudérní, ale bohužel mi tato opěvovaná klasika přijde jako pěkná úchylárna. Bohužel.

09.08.2013

Koně se přece střílejí Koně se přece střílejí Horace McCoy

Velmi zvláštní příběh, trochu mi kniha připomínala Dlouhý pochod od Kinga - stejně omezený prostor k vyprávění, stejně absurdní soutěž. Na omezeném prostoru krásně vykreslené charaktery postav a to co vám na začátku přijde absurdní a nemyslitelné, není tak překvapivé na konci. Jak málo někdy stačí. Velmi mne také zaujalo "odpočítávání" - rozsudek vepsaný mezi kapitolami.

07.06.2013 4 z 5

Na plechárně Na plechárně John Steinbeck

Vtipná, odpočinková kniha, ale moc mě "nedostala". A na to jsem u Steinbecka zvyklá.

07.06.2013 3 z 5

Mosty do Tel Avivu Mosty do Tel Avivu Jiří Šulc

Musím se přiznat, že narozdíl od Dvou proti Říši jsem o této tématice (zejména neuvěřitelné události kolem zakládání Izraele) moc nevěděla a proto jsem se v knize a postavách a jejich jednání občas trošku ztrácela. Jak děj ubíhal, lepšilo se to a konec byl velmi dobře vygradovaný. Občas mne maličko rušily dialogy, které historickým postavám příliš nešly do úst, ale jinak opět velmi dobrá kniha. Oceňuji autorův přehled a zájem o témata, o kterých píše. Je vidět, že má obrovský přehled.

28.05.2013 4 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

S Velkým Gatsbym mám problém. Zanechal ve mne hluboké roztrpčení a zhnusení nad postavami a celou společností, o které píše. Což byl účel, tedy vše v pořádku. Bohužel nemohu mít z knihy dobrý pocit, když mne iritují všechny! postavy, na hlavním hrdinovi žádnou velikost nevidím a obrovská lovestory mne vůbec nezasáhne. Na druhou stranu již čtrnáct dní přemýšlím o tom, jak mne ta knížka naštvala. Věřím, že pan Fitzgerald vyjádřil naprosto přesně, jaká situace v té době panovala, popsal krásně malost lidí a moc peněz, ale já se s tím nechci smířit a takový příběh mne bohužel za srdce nechytí, i když literární kvalitu mu odpírat nebudu.

26.05.2013 3 z 5