fanous21 fanous21 komentáře u knih

V ringu s Bohem V ringu s Bohem Tim Guénard

Z emailu mému kamarádovi:
"S tou knihou, cos mi zapůjčil, si mě okradl o v podstatě celý den, včera večer jsem to otevřel a vím, že to ještě dnes dočtu, je to totiž excelentní čtivo a navíc excelentně napsané..."

22.06.2016 5 z 5

Mořská lilie Mořská lilie André Pieyre de Mandiargues

Lyrický skvost, v němž slova hladí duši, s mírně erotickým přídechem, literatura jak má být bez jakéhokoliv odstínu šedi...

30.05.2016 5 z 5

Brida Brida Paulo Coelho

Pracovali jste někdy v restauraci u myčky? Bývá tam kýbl, kam se lijí veškeré zákazníky nedopité tekutiny. Ke konci šichty to bývá nechutná páchnoucí naprosto nepitelná šlichta. Když jsem četl Bridu, vybavil jsem si tento obraz. Spleskání křesťanství, magie (černo-bílou, jedno jest), esoterična, magie (bílo-černou, jedno jest), čarodějnic, sabatů, rituálů všeho-ne-chuti, nahoty, minulých životů... a pojmy Duch, Cesta, Láska, Tradice (a více si odmítám pamatovat a z hlavy své vytěsnit tu napsané) s rozuzlením ... vlastně jakým?... poučením... vlastně jakým?... radou do života... vlastně jakou?... naorientování se... vlastně kam? Tohle je všechno jenom ne moudrost. Plytkost. Lidově třesky plesky. Tohle se ne-a-ne-a-nepovedlo. Tu osamělou hvězdičku za punc jakési čtivosti. Těm, kterým v desetině knihy se nebude čtivo být zdát vypadat, radím knihu rovnou odložit. (Nepovedený komentář k nepovedené knize.)

15.04.2016 1 z 5

Zázraky Zázraky C. S. Lewis (p)

JednoDuše zázračné čtení!

18.03.2016 5 z 5

Balada z hadrů Balada z hadrů Jan Werich

Uf, zklamání. A ten závěr...

05.08.2015 1 z 5

Noc Noc Elie Wiesel

Strohé, úderné, odporné, varovné, doporučeníhodné!

05.11.2014 5 z 5

Orgasmus na Západě: Dějiny rozkoše od 16. století do současnosti Orgasmus na Západě: Dějiny rozkoše od 16. století do současnosti Robert Muchembled

Velká očekávání, a (asi i proto) mírné zklamání. Z pěti kapitol mě oslovily dvě, a to raný novověk a viktoriánské období. Renesanční doba, pojatá jako úvod, byla příliš povšechná, nová doba (1960 do soudobí, tzn. 2004) přehršlí výňatků z různých výzkumů (nevysvětleno, proč zrovna z těch daných), zejména pak z jednoho z roku 1948. Byť nejsem zastáncem dogmatického držení weberovské neutrality v humanistických vědách, zde by se autor mohl poněkud krotit. No a závěr, dvacet stran ale zhola o ničem - což je svým způsobem taky umění. Takže nám zbyly dvě zajímavé kapitoly o pojímání sexu, sexuality, změnách v západní společnosti, třeba že za Ludvíka XIII. se lidi na veřejnosti běžně koupali nazí, zatímco za královny Viktorie se zakrývaly nejen dívčí kotníky a nožky, ale i nohy od klavíru. Nuže - neurazí, nenadchne.

23.11.2024 3 z 5

Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers Karel Müller

Jedna hvězdička dolů za cílovku, do které, jak trpce zjišťuji, již definitivně se svými čerstvě nabytými čtyřmi křížky nepatřím. Některé vulgární výrazy se svým podbízivým podkladem mi již přišly přes čáru. Druhá hvězda dolů za spíše převažující "nic-neříkají-cnost". Tak alespoň hrst(ka) postřehů autorů byla zajímavá. Videa dvojice jsem nikdy neviděl, dává se ale tušit, že audiovizuální formát bude vhodnější než tento knižní.

10.08.2024 3 z 5

Evangelium sv. Marka Evangelium sv. Marka Meinrad Limbeck

Výklad Marka je mnohem údernější než topornější Matouš téhož autora.

12.11.2023 5 z 5

Pražský tanec smrti Pražský tanec smrti Olga Von Barényiová

První kniha tak za 20 let, kterou jsem (úmyslně) nedočetl. Vpravdě bída snad po všech stránkách (sic!). Literárně chudé, ba bídné, záměrně útržkovitý "děj-neděj" je fragmentarizován až v podstatě na drť, nestojí zde kámen na kameni. Otázka autenticity? Když čtu úvod, kde se autorka kasá, že všechny postavy jsou reálné, jejich životy a děje též, takže mám pocit, že kniha bude jakýmsi doku-dramatem, avšak následně čtu de facto proněmeckou agitku, kde všichni všehochuťoví Němci jsou beránci a zralí v oběť rukou pekelníků Čechů řezníků, doku-drama se nekoná, naopak přechází v čechobijnou černočerno-bílobílou agitku. Jistě, jaro 45 byl děs, následné měsíce také, ale tato kniha z péra člověka, kterého prasklá struna němectví odsoudila ke klapkám na oči, je pro mě nečitelný paskvil. A ještě poznámka k literárnímu rozměru - zároveň čtu povídky O'Connorové, ježto jsou zcela a diametrálně odlišným literárním vesmírem...

13.10.2023

Doupě latinářů Doupě latinářů Ivan Wernisch

Začátek byl slibný, nápaditý, vtipný... skorem by se dalo říci přepálený, neboť čtenáře poetu navnadil až příliš, avšak co následovalo, slabším bylo, a to víc a víc a konec už zcela nezajímavý... asi jako tyto moje komentáře.

29.09.2023 4 z 5

Trapná poesie Trapná poesie Egon Bondy (p)

"SSSR
se se sere"
... to by šlo :)

22.08.2023 3 z 5

Sovětistán: Na cestě Turkmenistánem, Kazachstánem, Tádžikistánem, Kyrgyzstánem a Uzbekistánem Sovětistán: Na cestě Turkmenistánem, Kazachstánem, Tádžikistánem, Kyrgyzstánem a Uzbekistánem Erika Fatland

Brilantní vhled do zemí Střední Asie. Měl jsem možnost 4 z 5 pojednávaných zemí procestovat (ano, vyjma Turkmenistánu, ale není všem dnům konec :) ) a mohu autorce dát v mnohém za pravdu. Její zápisky a zážitky jsou napsané velmi lehce, osobní setkání s lokálními lidmi a jejich životními příběhy mísí s vhledem do historie povětšinou blízké, výjimečně vzdálené; předkládá aktuální politické, společenské a hospodářské dění, opětovně velmi čtivě; a obšírněji poukazuje na "nej" každé země (Turkmenbaši, hedvábí, Aralské (ne)jezero, únosy nevěst atd.). Po přečtení zdejších komentářů jsem si četbu jednotlivých zemí nadávkoval s odstupem cca jednoho týdne a díky tomu jsem eliminoval jistou šablonovitost, která de facto v knize je, ale takto nebyla patrná. Rozhodně doporučuji k četbě.

19.08.2023 5 z 5

Tři prózy Tři prózy Ladislav Fuks

První dvě novely luxusní, třetí mě až tolik nezaujala (v jiném pořadí čtení by tomu možná tak nebylo). Vydání ČK jako obvykle výborné, byť tentokráte komentáře spíš stručnější.

13.07.2023 5 z 5

Nejznámější mýty Nejznámější mýty Gerold Dommermuth-Gudrich

Prima čtení, s velmi povedeným servírováním, v souvislostech, s vazbami na současnost, klíčové postavy (bohové a hrdinové) antické mytologie, celá řada odkazů na umělecká díla jako je literatura, drama, hudba, výtvarné umění. Opravdu velmi zdařilé a edukativní.

20.04.2023 5 z 5

Ďalší deň života Ďalší deň života Ryszard Kapuściński

Vlastně skvělé dílo. Ale: jelikož jsem trávil více než rok v Angole a o zemi a válce jsem dříve již četl, čekal jsem ještě o něco kvalitnější reportáž. Na druhou stranu jde o reportáž z první ruky, nikoliv dokumentární knihu... že. Přesto si nemohu pomoci a trochu kacířsky hodnotím 4 hvězdami... (nikoliv hvězdičkami).

02.08.2021 4 z 5

Starý zákon - překlad s výkladem: 7 - Ezdráš, Nehemjáš, Ester Starý zákon - překlad s výkladem: 7 - Ezdráš, Nehemjáš, Ester neznámý - neuveden

Další standardně kvalitní počin této řady.

03.02.2021 5 z 5

Hostinec Hostinec Julian Stryjkowski

Filosoficko-nábožensko-historicko-lyricko-poeticko-epické počtení par excellence.

06.09.2020 5 z 5

Portugalština Portugalština Jaroslava Jindrová

Kdysi jsem z ní jako samouk studoval a nemohl jsem si ji vynachválit. Opravdu vřele doporučuji.

15.06.2020 5 z 5

Starý zákon - překlad s výkladem: 4 - Jozue, Soudců, Rút Starý zákon - překlad s výkladem: 4 - Jozue, Soudců, Rút neznámý - neuveden

Další brilantní výklad (sic!) starozákonních textů. Stručně, jasně, v kontextu, přesvědčivě a především pochopitelně.

21.05.2020 5 z 5