Fifth Element komentáře u knih
Četlo se to dobře, to ano. Ale kdyby se to tak blizce nedotykalo opět jen Guerrerove, bylo by to mnohem lepší, po dvou předchozích knihách už je to až příliš...
Za mě skvělé, magie, kouzla, vtip, sarkasmus, Láska s velkým..., co víc si můžu přát! :)
Jenom pořád nechápu, když čtu ty komentáře, co každéj má s tím, že se téměř ve třiceti ještě dokážou chovat jako puberťaci a nechovají se tak, aby zapadli do škatulky dospělý? Mě to přijde naprosto normální a jestli to některé dámy i dnes neumí alespoň v soukromí nebo se svými blízkými, je mi z nich opravdu smutno.. Plus proč by každá fantasy musela být nutně YA, jenom proto, že chování hrdinů neodpovídá představám čtenářek?
Mě se toto dílo velmi líbilo a mezi adult se fakt už nějakou dobu neřadím..
Upozorňuji, že jsem nevěděla, podle anotace, do čeho jdu a kupovala jsem podle poutavé obálky :) ale zaujala mě právě ta a následně i první kapitola.
Vyprávění o neradostném životě, dětství, dospívání i části dospělosti jednoho českého autora (a nejspíš mnoha dětí a dospělých), místy nenásilně proloženo motivačnímy povzbuzenímy, jak dát sám sebe dohromady, vypěstovat si sebevědomí bez egocentrismu a v podstatě se postavit na vlastní nohy.
Kniha na mě působí jako zbývající, byť nikdy ne poslední, pomyslná tečka, nebo potřeba předat chcete-li, ozdravné (samo?) terapie ke zbavení se svého, převážně z dětství naprogramovaneho a nakumulovaneho smýšlení a nalezení vlastního místa ve světě. Teprve v poslední třetině celé knihy se dozvíme, co je smutným, přesto nejspíš tím skutečným důvodem vlastní osobnostní změny a potažmo celého vyprávění.
Krom oživení pár vzpomínek z vlastního dospívání, jako třeba povinná chmelová brigáda :), je to moc pěkně napsané – stále v krásném, starém stylu vět rozvitých, s osobitým humorem a kupodivu téměř bez chyb, což se dnes velmi cení (speciálně já sama se českým "novodobým" autorům vyhýbám, protože jim prostě psaní nejde, bohužel). A vůbec bych neřekla, že to je čistě román, spíš z 95 % biografie či otevřena zpověď (kdy zřejmě vystihl osud mnoha rodin) a není možné nesoucítit.
Autorovi přeji hodně zdraví a mnoho dalších šťastných let!
BTW Wim Hof mě nebere, motivace může přicházet různými směry :)))
Taková stupnujici se detektivka, která ovšem opět spěje do zcela odlišného, byť nepopiratelne a neméně fascinujícího finále, jak to umí snad jen Loubry. Nicméně Útočiště z jeho tvorby, i přes velmi zajímavé vrcholové téma této knihy, pro mne zůstává stále top.
Nemastna neslana detektivka s komisařem, který je každou desátou stranu hladový, každou druhou pije hektolitry Café, jinak mu to nemyslí a který se za každý výslech omlouvá za neomalenost... A abych nezapomněla, hodně věcí, resp pocitů nenávidí :) To už i Stabenowe Kate Shugak je živější a živelnejsi než Dupin, býť stejně utahana a rozvlacna...
Gangsterka se superhrdinou z českého prostředí. Nebylo to špatný, po stylistické stránce dobrý, ale..
Nelogicky poskládané pasáže, nektere víceméně nemají ani mnohdy vliv na příběh, který se na konci spojí v jeden celek, a jsou jen vyplní, možná bych i řekla zbytečnou.
Co mi chybělo, byly především akce mezi akcemi, vícemene se dozvím jen "máme udělat" a pomalu v dalším řádku "je hotovo" , to je dost málo.
S tím jak všechno začalo a probíhalo už se mi tam sci-fi, anebo spíš mystično, tak docela nehodilo, jak kdyby tam bylo nacpane doslova jen na sílu.
Na pět to není, ale zlatý střed si asi zaslouží..
Stále jako předchozí, takový odpočinkový, líně ubihajici příběh, kde vás ani nezaskočí zvrat v podobě hrozící smrti..
Vyklesleni krajiny, okolí a historie se však nepodobá zatím ničemu, co jsem osobně četla, spíš mi to přijde jako cestopis nebo místopis, než thriller nebo detektivka, ale to tak docela nevadí :)
Jedna obrovská pochvala za jazykové zpracování! Konečně zase jednou někdo, kdo umí :)
Nicméně fejetony nejspíš nebudou mým oblíbeným žánrem, sice jsou čtivé, místy k zasmání, i když při "ňuňáncích" jsem měla chuť vraždit a jsem nesmírně vděčná za starou nudnou češtinu (jedny z nich v této době už nejsou bydlenky, ale mamynky), to už líp unesu "jsy hezkej", ale bohužel mě osobně neoslovily. Možná některý ze životopisů/rozhovorů, které autor sepsal, bude, z mého pohledu, zajímavější, už jen proto, jak píše... na českého psavce :)
Jednu hvězdu navíc za tu poslední bitvu.
To už neexistuje překladatel nebo korektor, kteří by nechali projít knihu zcela bez chyb???
Edit : když čtu fantasy, chci fantasy a ne přemýšlet o názoru na nespravedlnost světa, který je spoustou komentujícich vyzdvihovan, k tomu jsou biografie a literatura faktu..
Líbila se mi, líbila se mi moc, ale co mě docela štvalo, byly chyby v překladu, kupovala jsem ebook s tím, že bych uvažovala i o koupi tištěné, ale s tímhle?
Ještě jsem se snad nikde nesetkala, že by profesionální překladatel "My dad passed two years ago" mohl přeložit jako "Táta umřel dva roky po ní". Nejen, že to je blbost, ale i v kontextu toho, co bylo řečeno později, to nedává smysl, a to mě donutilo se podívat na originál a i s mojí chabou AJ si to přeložim. To to nikomu nepřišlo divný?
Nicméně za to nemůže autorka a její kniha, ale překladatelka, respektive korektorka, takže za mě i tak plný
Kromě toho, že je to nejspíš první díl jakési série, což tady dřív uvedeno nebylo, mi tahle kniha tak docela nesedla. Nemůžu specifikovat, co mi vadilo, ale něco mi celou knihu vadilo i přesto, že se to četlo dobře. Nevím, jestli si poradím s dalšími díly, jestli se mi do toho vůbec chce i přesto, že obvykle nemám s "minulými životy" problém
Splnila veškerá očekávání a ještě je předčila, protože Nora je Nora a kniha s tímhle názvem si zadělává na problémy se srovnáváním.. Autorka jede ve stylu právě jejích knih včetně detektivní zápletky.. Stejně tak jako u Nory nehodnotím jak moc průhledná nebo napínavá byla, protože všechny knihy tohoto žánru řadím mezi oddechovky, a to od nich také očekávám - žádné velké přemýšlení, čtivý text, optimální romantická i detektivní linka... na to ostatní mám thillery, horory, fantasy a podobné.. Jediné, co nesnesu, když je hlavní hrdinka (nebo hrdina) totální blbka (blbec), což se v tomto případě nestalo :) takže za mě plný počet na "novou" česky překládanou autorku. Za chvíli začnu druhý, a těším se na třetí díl, a doufám, že bude dál překládaná, čte se velmi dobře...
Nějak nemůžu hodnotit plným počtem. Bylo to čtivé, o tom žádná, bylo to zajímavé, o tom taky žádná, ale příliš dlouho zmatené a s dalšími přibývajicimi osobami... navíc mi po jednom uvedeném datu tak docela nesedí časový sled...
Po pěti letech jsem knihu znovu otevřela a zjistila, že si vubec nepamatuju o čem příběh byl.. Takže jsem ji znovu přečetla a je stále stejně dobrá jako tenkrát :D
Není to Rainshadow se svými okatymi, prachovými králíčky, ale je to stále tatáž Amanda. Nechybí paranormálno, napětí, vyšetřování a samozřejmě láska. Za mě jednoznačně skvěle napsané. Opět...
Jen to naznačene pokračování chybi...
(SPOILER) Samotnou mě mrzí, že musím takto hodnotit, na knihu jsem se celkem těšila, baví mě toto téma, ale bohužel. Kdybych nečetla už dřív jiné, podobné knihy, po tomhle díle by se ze mě stal skeptik a odpůrce.
Začátek je cítit vyloženě propagací služeb..
Vadí mi, že nechce člověka na terapii nazývat pacientem, škatulkovat, ale nemá problém všechno směřovat k tomu, že "základem" je Bůh a všechno pochází od Něj.
Pouštějte budoucí matky jen do přírody a hlavně ať s nikým nemluví, aby špatným slovem nepoškodily psychiku svých budoucích dětí, které nosí, mějte vztahy bez vášně, protože když žena náhodou otěhotní, jenom tou vášní partneři poškodí budoucího potomka...
Nechoďte na terapii ze zvědavosti, to nepřináší nic dobrého.. Ale čím se autorka pochlubí? Přítel zasel semínko zvědavosti, později jsem se vrátila do svého minulého života a navštívila svou "vnučku"...
Uff.. Dočetla jsem to, ale chtělo to fakt silnou vůli.
Bohužel si nedokážu zakázat srovnání s B. L. Weissem, a to už jsou roky, co jsem knihy četla, ale ve srovnání s tímhle dílem je na mnohem a mnohem vyšší úrovni.
Druhou knihu už nedám...
Za mě horší než první, Shanti se chovala jak arogantní slipka s žádnou špetkou sebereflexe a respektu vůči názorům druhých. Tohle byl rušivý prvek celé knihy a jedna vysvětlující věta téměř na konci ji fakt neomlouvá
O trochu lepší než předchozí díl, ale už vím, co mi vadí.. Ta arogance, která čiší z celé knihy..
A to jako važně? A ani ještě není kompletne napsany další díl? Neeeeeee...
Začíná se to docela slušně zamotavat.. Uz aby byl přeložen další díl. :-)