fons komentáře u knih
Dokonalá knížka!
A co dokáže taková dokonalá knížka?
Dokáže vám ukrást část spánku jenom proto, aby jste ji za tu noc přečetli!
Já si jí neskutečně zamiloval...
...a cítím se nekonečně!
Pokud nemáte moc času číst, doporučuju výbornou audioknihu s Miroslavem Táborským, jehož hlas dává příběhu tu správnou tajmenost a zcela jiný rozměr - při poslechu zavřete oči, necháte se unášet a častokrát se leknete. Mám ji již několikrát naposlouchanou a i tak si to rád pouštím znovu a znovu!
Ten Hrabal má výborný vyprávění.
Ale když ono je to prostě "o hovně"...
No doháje!
V poslední době čtu snad jenom skvělý knížky.
A u týhle pořád nemůžu uvěřit, že je česká!
Poutavý příběh - atmosféra, díky které chci žít na zapadlém venkově - a konec...prostě ten konec!!!
Jednoduše...bravo bravo bravo!
A musím zde zmínit i perfektní grafickou úpravu knihy od Martina Peciny - ta totiž kvalitu díla žene ještě o další dekády víš!
Až se vás dítě zeptá, kdo je kouzelník - odpovězte, že Tolkien...
...protože tohle je kouzelný!
Kdo odsuzuje tuto knihu jen proto, že to napsala S. Meyer, tak je na pěst vhodný idiot! Podle mě touto knihou autorka ukázkově předvedla, že nenapíše jen fantasy romance, ale i vyspělý, vygradovaný sci-fi příběh, který se skvěle čte a má hlavu i patu. Já těch 500 stránek Hostitele zkousnul během víkendu a jen co si knihu pořídím domů, začtu se znova. A s napětím očekávám film, který doufám nepodělaj a stane se uznávaným sci-fi kouskem! :)
(Po druhém přečtení a zhlédnutí filmu měním svůj komentář)
Mám-li někomu popsat děj, je to nepředstavitelný problém. Do toho se člověk prostě musí dostat sám.
Nevím čím to je, ale ne zcela srozumitelné příběhy mně fascinují - hledám pak lépe pointu.
A tak je jedno jisté - Atlas mraků se stal mojí Biblí...
Kniha tak strhující, že nikdy nepochopím, jak může být učební plán literatury na školách tak chudý. Tohle je látka hodná rozboru a uvažování. Toto dílo je jako šperk, posetý nejkrásnějšími diamanty, které jsou občas těžké, ale honosné. Upřímně musím říct, že mi po přečtení knihy velmi pomohl film - díky němu ožily mé představy a stal se tak kvalitním leštidlem, udržující vznešenost tohoto mistrovského díla!
Mě bavila knížka o rybách? No to tedy bavila! Nečekal jsem to, ale na to, jaké naděje jsem vkládal do Komu zvoví hrana, tak tohle mě tedy nadchlo víc. Děj sice vázne, ale i tak je to perfektní, hlavně kvůli úchvatnému vyprávění. Malá knížka s velkým srdcem!
Četl jsem již mnohokrát a četl jsem i nedávno. Ta knížka mi naprosto změnila pohled na svět! A i nadále je pro mě tou nejtajemnější a nejméně probádanou. Nedokážu dát plný počet, dokud si nepřestanu klást otázky - Proč Malý princ existoval? Existoval vůbec? A nebyl to všechno jenom sen?
Nějak mi došla slova. Ale na pár se zmůžu - Dojemné. Dokonalé. DECHBEROUCÍ!
Je to precizně vybroušené, hořké, těžce stravitelné dílo, které stoprocentně nesedne každému. Je třeba se na tuto knihu správně naladit a nedávit se jí po velkých soustech. Na mě to zafungovalo dokonale a jediné, co jsem chtěl bylo, abych nikdy nedopadl stejně jako hlavní postava!
Kniha to je pěkná, o tom není pochyb. Jako čtení ve stáří ideální, ale jako maturitní četba ne. Možná to bylo právě tím nátlakem, jednodušše mi nikterak neutkvělo v paměti o čem ta knížka vlastně byla. Na můj vkus moc zdlouhavé pasáže a kolikrát nezáživný děj. Až si to přečtu za 30 let, snad to poberu lépe!
Ve všech ohledech naprosto epické mistrovské dílo. Tento díl je z celé série můj nejoblíbenější - stejně jako film - a to i přes to, že kniha a film jdou každý jiným směrem. Kniha jako taková je skutečně impozantní příběh, který nasazuje laťku zatraceně vysoko nad předchozími díly. Na to, že děj se odehrává, když je hlavnímu triu 13 let, jde o nesmírně inteligentní, vyspělou stylistiku, která mi až moc připomíná třeťák na střední. Vězeň z Azkabanu podle mě už není tak úplně pro děti - v jistém ohledu je to plnohodnotný dramatický fantasy příběh pro odrostlé a dospělé (už jen samotné chování a vyjadřování postav). Emoce z vás tento díl dostane na maximum a s postupným tempem ani nedýcháte. Já osobně to beru jako nejlepší fantasy knihu, kterou jsem četl - jednoduše BRAVO!!!
Stále je to úžasné, kouzelné vyprávění, ale pro mě patří mezi trošku - vážně jen trošku - slabší díly série. I tak se u této knihy člověk zabaví, já se několikrát přistihl, jak se pitomoučce usmívám. Na Tajemné komnatě je nepochybně nejlepší potemnělý konec, v knize mi ovšem přijde uspěchanější než ve filmu (v tomto případě preferuji film) a scény s načančaným Lockhartem jsem téměř probrečel smíchy (až moc takových lidí skutečně znám). Po nedávném přečtení si posmutněle říkám - jak můžu být dospělý, když jsem stále ještě dítě?
Přesně si pamatuju, jak jsme na prvním stupni četli Kámen mudrců místo čítanky, jen mě tehdy prostě čtení nějak nebavilo, takže mi bylo milejší povinné chození na Harryho do kina. Až teď, po tolika letech mě napadlo, že si jí znovu přečtu ... a je to úžasný. Neskutečně kouzelný, milý - prostě skvělý oddych od maturitní četby. Tento díl je sice takový moc mírný a pohádkový, ale pro mě úžasná vzpomínka na dětství a já to měl za večer přečtené. Chce se mi až brečet při pomyšlení, jak už je to dávno, co jsem tento kultovní svět Harryho Pottera začal milovat a rostl jsem s ním celý jeho vývoj!
Tahle kniha mě dostala. Na svojí dobu velmi nadčasová záležitost a neobvyklé téma. Občas mě znepokojovaly natahované monology, ale to nic nemění na mém hodnocení, protože tento počin si to zaslouží!
Příběhy mi byly čteny jako malému a proto se teď, při jejich znovunalezení, dostavuje určitá nostalgie. Souhlasím, že je to psané spíše pro děti, ale já si to i tak užívám a navíc - neskutečně se mi líbí překrásné Dorého ilustrace.
Stylistika knihy, kterou se autor prezentuje, je při prvním čtení velmi náročné sousto. Časem to však člověk překousne a dostává se do příběhu, drsného a tragického, z kterého mrazí. Já osobně tuto knihu beru jako dobrou ukázku toho, co z vás závislost dokáže udělat. Proto dnes patří k mým nejoblíbenějším a i filmové zpracování můžu jedině doporučit!
Věřím, že se mnou mnozí nebudou souhlasit, ale já osobně nechápu, proč je zrovna toto vyzdvyhováno jako skvost české literatury. Nepamatuji se, kdy naposledy mě nějaká kniha nudila natolik, abych jí znechucením ani nedočetl. Nejméně týden jsem se ještě ujišťoval, jestli umím dobře číst, protože já netušil o čem příběh vlastně pojednává. Že se jedná o maturitní četbu mě ani trošku netěší, místo čtení si raději pustím film, který sám o sobě je paskvil, ale dá se to jen kvůli krásné krajině!