frantisek8863 komentáře u knih
Japonská oddanost císaři , cti k rodině, vlasti a disciplinovanost je legendární. Ovšem, zde se Onoda díky skoro třicetileté izolovanosti ostrova a naočkované válečné paranoie přiblížil k fanatismu ducha i těla. Silný příběh sepsaný autorem o sobě samém se dobře čte, občas sem se divil nad jeho mentalitou z pohledu středoevropana, jindy obdivoval vůli, vytrvalost, víru v japonskou čest a sebezapření. Občas mě napadlo, co by na tento válečný postoj řekl Švejk? Navíc, když tohle nebyl osaměle smýšlející a konající jedinec, ale jeden z mnoha. Propaganda je stále morem a zlem dnešní společnosti. Jak se asi cítil voják Onoda, když zjistil, že 29 let marně "bojoval" za vlast a zcela zbytečně se okradl o tolik desetiletí svého života. O kolik toho přišel...
Dodnes mám knihu v salátovém provedení, protože v době vydání prošla z ruky do ruky, jak na učňáku tak i na intrernátě. Jednoduchý, ale dobře vykreslený děj, prostá strašidelná oddechovka s občas nechutnými detaily a erotikou. Pro mě slušný horor, co nezklame a udrží při plném napětí až do konce.
Opět nepříjemný pocit z osobních kolizí hlavních postav, opět mnoho náhod a opět se to točí dost blízko Muncha. Číst se to dá, postavy se dají tolerovat a tak nějak i oblíbit, hodnotit děj si netroufám, ovšem mě to vše jako celek osobně spíš zklamalo. Dám přednost jiným severským autorům.
Pohled na strádání v zákopech českých rekrutů rakouské armády, kteří si na ruské frontě vytvořili vlastní zázemí. Rozdílný život, starosti a dril prostých rekrutů proti jinému světu sobeckých důstojníků.
Vyprávění o odysee váguse Táty a jeho rodiny mě moc nezaujalo, nenadchlo, ale ani neurazilo, místy vtipné. U knihy jsem zůstal do konce jen díky čtené verzi Petra Čtvrtníčka na Radiotéce.
Přes velký nástup na začátku jsem musel přijít na chuť příběhu a postavám policistů, ale děj je dobře vykreslený, místy až ponurý a vyšetřovatelé jsou sympatičtí i svým osobním životem. Jsem zvědav na další pokračování, protože zbylá nit po vyřešení případu se díky Švýcarovi táhne dál do dalšího příběhu.
Autor vtipně vypráví v krátkých povídkách o velké a rozmanité rodině Krausových. Překvapuje mě jeho otevřené vyprávění a soukromích věcech okolo rodiny. Zřejmě se to celé musí brát trochu s rezervou.
Dnes již notoricky známí film a kniha se mi svým napínavým podáním líbili. Obě verze jdou svou vlastní cestou, přesto je hodnotím velmi kladně a mam rád obě verze.
Od tak úspěšné spisovatelky s tak brilantní fantasií jsem čekal lépe propracovaný děj.Místy velmi nudné a nezáživné, občas jsem se do čtení musel nutit. Jediné co musím kladně ohodnotit je vytvoření Strika a jeho asistentky, zbytek je slabota. Hedvábník mě zaujal mnohem více.
Zajímavý nápad na knihu, propracovaný děj a postavy. Izolované město pod vedením diktátorského radního, který hájí pouze své sobecké zájmy a snaha odhalit tajemství vzniku kupole. Jen závěr knihy, tedy rozuzlení zápletky mě nemile překvapilo svou jednoduchostí, jako by byl napsaný někým jiným. Druhému radnímu jsem přál více nepříjemný závěr než pouhé selhání srdce za jeho aroganci, násilí, tvorbu vlastních pravidel, manipulaci a rozložení společnosti.
Romantický pohled na anglický středověk, šlechtu a mocenské intriky.Jako dítě jsem s knihou trochu zápasil, ale obsahovala tolik lákadel jako byl zbojník Robin Hood, rytíři, templáři, král v přestrojení a kdy dobro vítězí a trestá zlo.
Je tomu již nějaký čas co jsem četl pokračování knihy Hochů od Bobří řeky. Už tehdy na mě působila smutně a tísnivě oproti prvnímu dílu, ale taková byla doba Protektorátu. Závěr je otevřený a odkazuje na ducha přátelství a s nadějí otevřený do budoucích zítřků. To ještě autor netušil, že přijde další temná doba se zákazy a rušením takových spolků a ideálů, které by jistě vydali na další knihu, ale to by se autor víceméně opakoval.
Úžasná a napínavá kniha. U téhle Foglarovky jsem se jako kluk večer při čtení bál, stejně jako u Modré rokle. Rozhodně doporučuji k přečtením všem klukům a holkám. I jako dospělí jsem si tuto knihu s chutí přečetl a užil. Mnoho knih od "Jestřába" jsem nečetl, ale vždy na mě silně působilo popisované přátelství, nadšení kluků a zábavnost oddílů, které jsem jim občas i záviděl. Obzvlášť, když tyto knihy byly nepochopitelně označované jako ideově závadné a byly tabu, tak tím více se četli.
Kniha se docela slušně četla a mile mě toto sklářské téma překvapilo. Pohled do poválečného šumavského pohraníčí a historie byl zajímavý. Dalo se z toho dostat místy více napětí, ale jsem spokojen s autorovo záměrem. Jistě si najdu čas na další šumavská dobrodružství od pana Sichingera
Co díl, to nová hlavní postava a nová komunita. Opět se propojují osudy minulých postav. Všemi třemi díly se opakuje linie citových pochybností, litování se, nevyspitatelné emotivní kotrmelce, alespoň to zachrańuje hororová atmosféra. Jako celek je trilogie s dobrými a slabšími místy vhodná k dočtení. Jen si nejsem jistý, že kvůli slabinám stojí za to se k trilogii někdy později vrátit.
Druhý díl se mi líbil víc, ikdyž se opakovala romantická konstrukce v izolované komunitě ohrožované nemrtvými.
Druhý díl dával větší smysl než první a byl zajímavější. Chování hlavních postav bylo trochu podivné, ale bylo to slušně čtivé. Co bylo pro mě hned na začátku nepochopitelné, v extrémním světě hladových zombíků co se volně toulají světem dostane skupina dospělích s dětmi skvělý nápad, že si klidně postaví na volném prostranství u lesa malé stanové městečko.Bez zabezpečení a hlídek, je to opravdu bezpečné místo pro ně samé a jejich děti?
Dobře napsaná pravěká detektivka. I když jsem znal věci okolo nálezu Ötziho, tak mě závěr mile překvapil.
Pohled na protistranu z prvního dílu. Díky pražské anabázi se zde víc pije, chválí české pivo a u toho se opět tlachá. Kniha má několik dobrých momentů a rozkrývání vrstev, které kryjí jiné vrstvy a zájmy. Osobně jsem z tohoto světového hitu zklamán. Další části této série už nechám jít vlastní cestou a filmy si zřejmě také nechám ujít.
Rozhodně mě zaujala více než trilogie Krys. Četl jsem to dost dávno, ale klidně bych si ji přečetl znovu. Jako obvykle autor děsí lidi násilím, strachem, boj o přežití a opět do příběhu zamíchá trochu erotiky.