Frizer Frizer komentáře u knih

Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Krátký příběh, nenašel jsem na něm nic zvláštního. Jako jeden díl, sci-fi televizní show asi ok. Za hodinu to ale dokončíte. Takže možná dobré na jeden den do MHD. Zajímavá premisa robokata sledujícího telenovely se vyčerpá po pěti stránkách a zůstane nuda.

18.12.2022 1 z 5

Masky apokalypsy Masky apokalypsy Robert R. McCammon

Tahle kniha byla supr. Líbilo se mi to ještě víc než Stand od Kinga. Asi mnohem víc tíhnu k atomovému holocaustu než nějaké hloupé chřipce. Nevadily mi ty "nadpřirozené věci" jako některým a kniha se mi maximálně líbila. Jde o knihu se čtivou prózou a velice zajímavými postavami. Možná byl příběh v závěru až moc optimistický, ale proč ne...pěkná pohádka pro dospělé. Zlé a dobré postavy jsou stejně zajímavé a sázky jsou vysoké... nemůžu uvěřit, že jsem objevil Roberta tak pozdě.

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Určitě existují mnohem lepší knihy o cestování časem, existují lepší thrillery a pravděpodobně lepší milostné příběhy, ale ne mov. Jsou zde velice dobře napsané hlavní postavy a obrovské množství práce, které bylo pravděpodobně potřeba vynaložit na napsání této knihy, je výjimečné. Existuje několik klasických opakujících se motivu v Kingových knížkách, ale většinou vás dostanou. Za tohle je to naprosto čtyřhvězdičkové čtení, další hvězda za posledních sto stran a konec. A jaké zakončení!

Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

Jedna z nejlepších knih, které jsem od Stephena četl. Jde o civilnější, ale opravdu dojemný příběh se skvělými postavami. John Smith je zatím spolu s Beverly Marsh mým nejoblíbenějším protagonistou z jeho knížek. Hlavní postava je samozřejmě učitel, protože proč ne. Chová se však tak věrohodně, že by mohl být vaším sousedem. Kniha prochází svými několika hlavními mini zápletkami tak dobrým způsobem, že nevím, která se mi líbila víc...Karneval, Záhada vražd, Velký požár, Atentát...je tam všechno a spousta dalšího.

Každá kniha, která ve mně vyvolá emoce, si zaslouží 5 hvězdiček.

Stín bohů Stín bohů John Gwynne

Moje první kniha od Johna Gwynna... Mike z Mikes review ji docela chválil. Viděl jsem televizní pořady Vikingů, hrál God of War a AC Vallhalla, také četl severskou mytologii od Gaimana a nedávno jsem v práci přednášel o severské historii. Takže budování světa je dobré a pro mě známé, mohl bych se obejít bez bohů a poskvrněných....ale dobře.

Každopádně, tvorba světa je skvělá (s některými dobrými neotřelými nápady), zbytek už tolik ne (V žádném případě, můžeme mluvit o úrovni Abercrombieho....ani s velkým odstupem) Děj byl dost dobrý na to, abych pokračoval, dokonce i pomyšlení střední část knihy mi přišla trochu pomalá.

Také je to typická první kniha z ....trilogie?! Takže je to většinou jen nastavení kousků kolem....

Celkem 3,5...ale určitě se podívám na další díla od Johna

P.S.: Slovo Seax si budu pamatovat navždy.....nemám tušení, kolikrát bylo použito, ale bylo to hodně

17.12.2022 3 z 5

Hněv draků Hněv draků Evan Winter

Naprosto nudná a předvídatelná kniha. Hlavním hrdinou je idiot, který chce obyčejným člověkem bez talentu, pak tu máte kastovní společnost a někdo mu zabije otce. OK. Hlavní hrdina se mstí a díky své zuřivosti se stává jedním z nejtalentovanějších šermířů. Jen díky tomu...) Bojové scény jedna za druhou a ani jedna postava, které by se dalo fandit, naprosto jednoduchá zápletka.... V nejlepším případě průměr....nic co by vyniklo natolik, aby se mi to líbilo.

Meta Meta Pavel Bareš

Tak tohle ne, celá kniha na mě působila asi jako když jedu metrem, čtu si něco kvalitního a do toho vedle na sedačkách blábolí polo češtinou, polo angličtinou pár rozjívených pubertaku. Chápu že dnešní mladá generace ani neví co byly internetové kavárny...ale ta kombinace angličtiny a češtiny byla něco otřeseného. Tím jak všichni vyrůstají s youtubem, netflixem, twitchem a sociálními sítěmi se z většiny mladých stává jednolitá masa která konzumuje totéž. Autor se snaží využívat popkulturni odkazy na seriály, filmy, komiksy a anime, bohužel má očividně přehled jen o těch nejznámějších a nejzprofanovanejsich. Dále se snaží upozorňovat na "problémy"dnešního světa, bohužel viděnou optikou amerického univerzitního woke studenta. Být náctiletou dívkou, asi by mě kniha zaujala....a chápu že je to psané hlavně pro ně, vzhledem k tomu že asi tvoří největší fanbase...dá se propagovat na YA festivalu.....lol,such cool....ale tahle kniha mě opravdu minula. Jediné co mě těší je, že alespoň polovina mých kolegů ve věku kolem dvaceti let se chová a mluví rozumněji než hlavní hrdinka knihy......

17.12.2022 1 z 5

Město v oblacích Město v oblacích Kristýna Sněgoňová

Tak jsem si po čase zase řekl že zkusím místního autora. Dáma je vychvalována, v Pevnosti si z ní můžou ucvrnknout, tak si říkám za pokus nic nedám. Měj otevřenou mysl a třeba to bude v pohodě. Bohužel nebylo. Knížka začíná jako kombinace 1984 a Fahrnhaita...ok. Slovo "pamfletar" mě bude budit že sna ale budiž. Antiutopickemu městu v oblacích vládne obligátně "Císař". Proč, netuším, stejně tak by to mohl být První Občan, Dohlížitel whatever. Z postav mi žádná k srdci nepřirostla, možná proto že nejsou nijak extra vykreslené. První část knížky uběhla, a dejme tomu. I když netuším kdo a jestli to editoval vzhledem k tomu že se na jedné stránce dozvím "Císař ti nevěří" abych se po dvou stránkách dozvěděl "Císař ti bezmezně věří". No stránkách...to asi není vina autorky, ale kniha čítá 540 a víc stran které by bohate zabrali klasickou knížku o 200-250 stranách. Co k tomu vydavatele vede jde mimo mě. Zpátky k příběhu...hlavní postava je do Císaře asi zamilovaná a i když má spoustu pravomoci, stejně netuší co se kolem děje. Druhá část začne slibne, abysme se dostali na zhuntovanou zemi kdy se už nejezdí na koních ale všichni mají pušky, auta se objeví atd. Hlavní postava chce na zemi uniknout, v poslední chvíli se jí to podaří, aby se vzápětí opět chtěla co nejdřív vracet zpět. Autorka má taky nejspis něco proti nosum, protože během knihy jich krupne nebo je přerazeno nejméně 6. Možná by bylo fajn si zjistit jak je těžké se někomu trefit do nosu natož ho přerazit. Konec knihy už v podstatě odsypa jen tak aby byla kniha dopsána. Jo a ještě je někomu na pár stránkách furt něco vstřikováno do těla. Jed, protijed, falešný jed, vakcína...to bylo zajímavé...:D Chování lidí na zemi bylo úplně retardované, ale totálně. Upřímně v půlce knihy jsem si říkal že by se dalo hodnotit 3, 3-5 hvězdy. Druhá část to poslala ke dvoum. Přitom pár dobrých nápadů tam bylo, ale editace opravdu marná. Takže dvě hvězdy za nápad s plovoucím městem, to jsem zatím zažil jen v Bioshocku.

17.12.2022 2 z 5

Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Tohle bylo zle, moc zle. Hlasky jak pro nedomrle pubertaky. Opravdu pochybuju ze nekdo z BIS se vyjadruje jako kromanonec. Zacatek slibny , pak jen uteky sem a tam, zadny vetsi popis fungovani sveta, popis mimozemšťanů, v podstate nic. Hlaska, akce, hlaska, akce. Brakova trotlovina na entou, ale sve ctenare si to jiste najde. Jen me mrzi, ze takovehle knihy maji na CZ trhu uspech...pan Kotleta se zasekl v devadesatych letech, nebo spis osmdesatych kdy koukal jako maly na brakove filmy na VHSkach a ocividne se moc neposunul.