Frizer Frizer komentáře u knih

Maus – Souborné vydání Maus – Souborné vydání Art Spiegelman

Povinná četba pro všechny. Není co řešit.

Billy Summers Billy Summers Stephen King

Pokud by knížka skončila zhruba po polovině, šlo by o naprosto výtečný thriller.....druhá polovina je již bohužel trochu nudnější a originalita skomírá, pořád jde ale o čtivé a zajímavé dílo. Konec se za mě ale moc nepovedl....proto si odmazávám z hlavy posledních 20 stránek a tím se pro mě příběh stává velice dobrým až skvělým.

Z krve zrozená Z krve zrozená Nathan Long

Geniální atmosférická WH fantasy. Rozhodně jeden z nejlepších upírských příběhů které jsem četl. Rozervaná Ulrika potácející se mezi světem upírů a lidí je skvělá postava, upíří společnost skvěle popsaná a když už člověk zahlédne světýlko naděje v příběhu, je následně udusáno do země za šustotu hedvábných šatů lady Gabrielly. Konec ve vás zanechá naprosto hořkou pachuť, přesně tak, jak to mám rád.

18.12.2022 4 z 5

Páté roční období Páté roční období N. K. Jemisin (p)

Jakmile člověk prokoukne v určité fázi....někdo dříve, někdo později....hlavní pointu, kniha začne ztrácet kouzlo. Rozhodně jde o originální počin, ale mezi top moderního fantasy bych to určitě neřadil. Na to se v celé knize stane hrozně málo....až příběh začne i časem trochu nudit. V podstatě ani nevím, jestli budu časem pokračovat....rozervaný svět je v každé druhé knize a hlavní hrdinka mě nikterak nepřesvědčila k tomu, abych chtěl číst dále její příběh. Ale pointu má kniha skvělou, to zajisté...

18.12.2022 3 z 5

Wetemaa: Kniha osudu jedenácti družiníků krále Gudleifra Wetemaa: Kniha osudu jedenácti družiníků krále Gudleifra Adam Andres (p)

Naprostá nostalgie a jedno z nej Fantasy které se urodilo v našich luzích a hájích. Je tam vše...mnoho rozdílných hrdinů, společná výprava, labyrint, magie, smrt hlavních hrdinů, mučení....až na nudnější pasáže s Baldem v horách jsem se náramně bavil. Musím si knihu zase někdy zopakovat. Poslední čtení bylo již před čtvrtstoletím.

Prokletá věž Prokletá věž Michaela Merglová

Zábavná oddechovka. Nejzajímavější byli antagonisti a způsob jakým skonali. Rozhodně se nejedná o drsné čtení, možná pro mladší čtenáře. To že zakokrhá jedna rodinka, není nic neobvyklého, tak to chodí v každé druhé fantasy knize. Hlavní postavy jsou standartní vyděděnci na okraji společnosti kteří se snaží urvat kus světa pro sebe. Být kniha dvakrát dlouhá a svět pořádně rozepsaný, dal bych více hvězd....

Rudý úsvit Rudý úsvit Pierce Brown

Hunger games pro dospělejší čtenáře....i když jde serie kvalitou později dolu, první díl je výborný. Autor má originální přístup ke psaní a tvorbě vět, což je osvěžující. Jinak jde o kastovní, antiutopické sci-fi s několika dobře vykreslenými postavami....nevím proč v CZ nevyšli další díly.

Inferium Inferium Roman Bureš

Vůbec jsem netušil do čeho jdu, ale celou knihu jsem přelouskal ze jedno odpoledne. Ztvárnění pekla je výtečné a originální. Zasazení do období 2. Světové války je taky geniální nápad. Knížka se čte sama a i když je dost věcí nevysvětleno a některé věci nedávají úplně logiku, pořád je to něco jiného a nového. Paráda. Docela se těším na druhý díl, snad kvalitu udrží.

18.12.2022 4 z 5

Pes a motorová pila Pes a motorová pila Tacuki Fudžimoto (p)

Vcelku blbůstka, ale příjemná. Na kosení démonů motorovkou bude vždy něco přitažlivého a hlavní hrdina je naprostý lůzr, pro které mám slabost. Jako odreagování, proč ne.

Falešní bohové Falešní bohové Graham McNeill

Výborný díl HH. Nepotřebujeme se seznamovat s postavami....už víme o co jde. Akce je méně, ale Horův postupný propad do šílenství je ztvárněn dost unikátně a zcela brilantně. Chudák Magnus... Z první trojice knížek je tato za mě nejsilnější....i když největší pecka nastane v knize First Heretic s Lorgarem.

Habibi Habibi Craig Thompson

Vizuální stránka knihy je naprosto úžasná, o to nic. Co chtěl autor ale celým zbytkem říci jde zcela mimo mě. Mix všehomožného co ho zrovna napadlo....příběh se odehrává v jakémsi bezčasí kdy sledujeme osud dvou sirotků...poměrně nechutně ztvárněný....toto dílo mě naprosto minulo.

Zabíječ skavenů Zabíječ skavenů William King

Za mě osobně, zatím nejlepší kniha Gotreka a Felixe....jsem zvědavý jestli bude překonána. Skaveni jsou naprosto úžasní nepřátele, kniha je prodchnuta černým humorem a hutnou atmosférou. Poprvé se zde objevuje Thanquol, jeden z nej fantasy antagonistů vůbec. Výborné a vůbec ne hloupé.

Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Patrick píše velice hezky o ničem. V celé knize se v podstatě nic zásadního nestane. Hlavní postava je Mary Sue, ale musíme se dobrat k tomu proč vůbec. Kvoth se také zadívá do Jenny?!/ Jenna což je jedna z nejodpornějších bytostí a lásek hlavních hrdinů vůbec. Nikde to neni v knize uvedeno, ale jde o prachsprostou šlapku. Celou knihu čekáme nějáké zásadní odhalení ale to nepřichází, nicméně napsané je to nádherně....to nejspíš stačí aby se to ve všech žebříčcích vyšvihlo vysoko. Druhý díl jsem ani nedokončil....navíc pokud si o Patrickovi zjistíte něco více.....dojde vám, že je to poměrně odporný člověk a čichač vlastních prdů.

Nespasitelní Nespasitelní Michael R. Fletcher

Velice originální svět a zasazení. Pořádná Grim dark Fantasy tak jak to mám rád. Depresivní, temné, brutální, psychózní....naprosto parádní a velice se těším na druhý díl. Jsem si jist že to spoustu čtenářů nevydýchá, mě to ale sedlo velmi...

Lži Lockeho Lamory Lži Lockeho Lamory Scott Lynch

Naprosto úžasná Fantasy se skvělými postavami zasazená do města připomínajícího " Renesanční Benátky". Locke a speciálně Jean Tannen jsou skvělé duo hrdinů....svět je skvěle vykreslený, vedlejší postavy jsou zajímavé a zvratů v příběhu je tak akorát....bojové scény knihu nikterak nezahanbí a celkově jde o jeden z top Fantasy příběhů vůbec. Škoda jen, že autor píše 4. díl skoro již deset let.

Já legenda Já legenda Richard Matheson

Chápu že Já legenda byla inspirací mnoha moderním autorům a jistě má své kouzlo. Na mě ale příběh nefungoval....upíři,ok...hlavní postava...no dejme tomu, ale celkově to skončí dřív než začne a konec i když očekávaný, mě nikterak nezasáhl....škoda...Ty desítky let od napsání jsou sakra znát....

Golema a džin v New Yorku Golema a džin v New Yorku Helene Wecker

Nádherný příběh z konce 19. století kdy do NY proudily zástupy přistěhovalců. Pokud máte rádi atmosféru NY....mimochodem skvěle popsaného....a není vám cizí Arabská mytologie společně...a v tomto případě pro nás obvzláště přitažlivé, židovské mytologie....určitě nešlápnete vedle. Tempo vyprávění je pomalejší ale Džinovi i Golemě ve světě lidí nelze než nefandit. Úžasné vyprávění a venku již je druhý díl...

Měsíční píseň Měsíční píseň Patricia Briggs

(SPOILER) Standartní urban Fantasy, pro změnu s hlavní hrdinkou. Automechanička co se umí převtělit do kojota a je rozháraná mezi světem lidí a světem nadpřirozena. Vlkodlaci, upíři, standartní mix. Jednoduchý, po povrchu klouzající děj mixnutý romantikou....ach jo...ale čtenářky si to jistě najde.

Kirké Kirké Madeline Miller

Skvělé převyprávění legendy o čarodejnici Kirké. I když je postava v řecké mytologii spíše vedlejší, její příběh byl velice pěkně uchopen a Kirké fandíte všemi deseti. Pomalé tempo vyprávění ale určitě ne nudné, zajímavá hrdinka propojená s Oddyseou....supr kniha pro jakýkoliv věk.

Fulgrim Fulgrim Graham McNeill

Turbulentní cesta k šílenství. Úžasné čtení pro fanoušky WH40. Část v Opeře, kterou jsem četl asi 3x, je naprosto skvělá. Fulgrim je okázalá a zároveň skvělá postava a všichni, "kdo si pamatují " dostanou svůj díl šílenství