Frizer
![Prach snů Prach snů](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96794/prach-snu-xFs-96794.jpeg?v=1582631045)
Série bude končit a tato část je zjevně velká zahřátí před epickým koncem. Zápletek je více než v Dani pro ohaře, i když většina z nich se odehrává na kontinentu Lederas. Konec je jako vždy skvělý a napumpovaný. Zápletky s Barghasty a Bounty huntery/Malazskými vojáky jsou docela dobré, jiné mě tolik nezajímaly. Někdy pro mě byla kniha více prace než zábavy. Tak doufám, že konec bude epický....tuto knihu bych nedával tak vysoko jako ostatní knihy ze série. Ale celkově ok
![Misery Misery](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1150/misery-xgk-1150.jpg?v=1515949997)
Annie je pravděpodobně jedním z nejlepších/nejhorších psychopatů v literatuře. Některé scény v knize jsou tak brutální, že je asi bylo potřeba pro film změnit, což je skvělé. V knize mě moc nebrali pasáže o Misery , ale bylo jich jen pár
![Zelená míle Zelená míle](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181720/zelena-mile-7Cu-181720.jpg?v=1601556257)
Film jsem viděl mnohokrát, vždy je skvělý a vždy bude patřit mezi nejlepší filmy, jaké kdy byly natočeny. Až na malou změnu na konci je kniha, původ příběhu, úplně stejná. Celý příběh je kouzelný, doporučuji každému. Jak často uroníš byť jen jednu slzu za mrtvou myš. Literatura v celé své kráse
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Akira 1 Akira 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468539/akira-1-TTT-468539.png?v=1680101495)
Anime jsem viděl několikrát a líbil se mi.
Tento komiks/manga jsem četl poprvé. Příběh je v pořádku....i když trochu zastaralý, ale vizuál a naprostá intenzivita si zaslouží 4 hvězdičky.
Je to pravděpodobně jeden z nejdynamičtějších komiksů, které jsem kdy četl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovci kostí Lovci kostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/5347/lovci-kosti-l7t-5347.jpeg?v=1582630272)
Lovci kostí jsou opět další příběh o cestování, vzestupu a přesunu hráčů na jedno přesné místo pro další knihu. Existuje spousta postav, které už známe. Nejzajímavější osobou je Flaška a samozřejmě Šumař. Přemýšlel jsem ohodnotit 3/4 hvězdy, ale posledních 150 stran je totálně nabitých akcí a stojí za to.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Při výkonu služby Při výkonu služby](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307245/gotham-central-1-pri-vykonu-sluzby-C6g-307245.jpg?v=1472810595)
Věděl jsem, že to má být dobré, ale nečekal jsem, jak moc. Tohle byl vážně jeden z nejlepších kriminálních příběhů ve všech médiích. Skvělá atmosféra, dobré obsazení postav a Gotham jako pozadí....potřebujete víc?!. Snadno se zařadí bok po boku s nejlepšími kriminálními televizními pořady jako S.H.I.E.L.D nebo The Wire...až tak je to dobré. Pokud máte rádi kriminální příběhy, udělejte si laskavost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Duna Duna](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29765/duna-2V7-29765.png?v=1641245946)
Dunu jsem četl potřetí, první čtení bylo asi před 25 lety a druhé asi před 15 lety...s každým přečtením jsem si knihu užil o něco víc...pro mé desetiletá byla kniha bolestně pomalá, pro 20 rok staré já byla kniha v pořádku, ale nic zvláštního. V dnešní době velmi oceňuji tempo a prózu knihy.
Příběh je možná trochu zastaralý (a to určitě je), určitě jsou sci-fi příběhy, které mě bavily mnohem víc, ale v Duně jsou i docela velké myšlenky, myslím, že pokud vás to baví, můžete diskutovat o příběhu, důležitosti myšlenky a všeho toho myšlení za myšlením až do konce světa.
Mně stačí určité postavy a pohled do jejich hlav k tomu, abych se k této knize určitě znovu vrátil.
Baron Harkonen, Liet-Kynes, Lady Jessica a hlavně Gurney Halleck jsou pravděpodobně jedny z nejlepších postav, které kdy byly napsány
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Valnirova zhouba Valnirova zhouba](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26646/valnirova-zhouba-26646.jpg?v=1259505553)
Snadné, rychlé čtení, Dirty dozen se setkává se světem Warhammeru, i když jich je asi 10. Děj je celkem jednoduchý, ale fajn rychlá akce na vymanění se z náročnějších knih.
Konec je v pořádku a je tu dobrý příslib pro další díly, doufejme, že se dozvíme více o zbývajících hlavních protagonistech.
3,5 a budu pokračovat ve čtení dalších dílů
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mravenci Mravenci](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/2948/mravenci-4ch-2948.png?v=1637791612)
Skvělá kniha. O lidskou linii jsem se tolik nestaral, bylo to v pořádku, ale nic zvláštního, ale příběh o mravencích byl obzvláště dobrý. Získal jsem o nich docela dost znalostí, které se mi moc líbí. Co jsem nečekal, byly nějaké vážné brutální věci kolem setkání s datlem, ještěrkou a nějakým dalším hmyzem a zvířaty, které každý obvykle považuje za samozřejmost. Rozhodně by mi nevadila podobná kniha o některých jiných druzích
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zabij, nebo budeš zabit. Kniha první Zabij, nebo budeš zabit. Kniha první](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487130/zabij-nebo-budes-zabit-kniha-prvni-5he-487130.jpg?v=1647354448)
Je to depresivní, je to zajímavé, je to docela dobře vyprávěné. Je tu pěkný svěží pohled na vyprávění, díky kterému je kniha docela dobrá. Vizuál knihy je civilní, což je fajn a NY City je nakreslený přesně tak, jak vypadá. Plus body za NY atmosféru. Docela by mě zajímalo, jak bude příběh dokončen ve druhé knize, protože mě napadají minimálně tři nebo i více různých konců a závěrečná pointa.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Noc Noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238722/noc-238722.jpg?v=1423242066)
Této knize nemohu dát méně než 5 hvězdiček kvůli svědomí. Nevím, jestli je lepší číst o holocaustu z historických pramenů a mít celý obrázek nebo z pohledu skutečného svědka. Nečte se to snadno, ale společně s Mausem je opravdu důležité si to přečíst, abyste nikdy nezapomněli. Jedinou otázkou pro mě zůstává. Jak může sakra kdokoli, kdo prošel těmito hroznými zkouškami, stále věřit v Boha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prohnaný Prohnaný](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126466/prohnany-126466.jpg?v=1340208997)
Tato kniha je jak další stránka z knihy receptů, jak psátobecnou městskou fantasy. Další sarkastický, nešikovný hrdina, údajně se spoustou moudrosti, ale nechová se tak. Přidejte nějakou mytologii, upíry, vlkodlaky a další. Další generická Mercy Thompson nebo Harry Dresden. Stejná kategorie, stejné zápletky, docela plytké, pár zábavných momentů....relativně krátké...jsem si jistý, že to má své fanoušky, ale já mezi ně nepatřím. 5/10
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Půlnoční vlny Půlnoční vlny](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/2984/pulnocni-vlny-FYV-2984.jpeg?v=1582630109)
Po druhém přečtení musím říct, že je to opravdu dobře napsané. Příběh je o dvou odlišných kulturách, které proti sobě stojí, s hloubkou názorů a charakterů. Zatím mým oblíbeným Malazem by byly Vzpomínky Ledu Na obou stranách konfliktu jsou fajn postavy, přičemž Tehol a Bugg zaujímají nejvyšší postavení. Kniha neobsahuje tolik bitev, asi nějaké hluboké myšlenky se objeví, ale střet kultur jako hlavní nosné téma mi stačí
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Legie Legie](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462823/legie-BqK-462823.jpg?v=1610532066)
Legie je docela dobrá kniha....svižný špionážní thriller s pěkným pohledem na fungování Alpha Legion. I další postavy fungují docela dobře, Soneka, Branzi, Grammaticus. Konec je z mého pohledu trochu uspěchaný a mohl být epičtější...na druhou stranu, rozdíl mezi zlým/dobrým špatným/pěkným koncem je čistě na čtenáři. Je to jako největší odstín šedi, jaký jsem zatím četl. Pěkný díl v HH, ale Fulgrim se mi stále líbí víc
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ateliér špičatých klobouků 5 Ateliér špičatých klobouků 5](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475100/atelier-spicatych-klobouku-5-s4G-475100.png?v=1653685210)
Po 5 dílech této série a 1000 stranách musím říct, že je to opravdu krásný příběh. Je to jednoduché, a přesto podmanivé. Vizuál je překrásný, magický systém originální a zajímavý, je v něm spousta pěkných nápadů a já se těším, co bude dál. Myslím, že to může být také ideální otevření pro mladé čtenáře, aby si zamilovali manga a fantasy příběhy a pro starší čtenáře, aby si užili něco jednoduchého, ale jedinečného a krásného.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Moudrost davů Moudrost davů](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505779/moudrost-davu-TZ5-505779.png?v=1668616125)
Možná jsem měl příliš velká očekávání, ale pro mě byla Wisdom of Crowds nejslabší knihou z nové trilogie.
Kniha obsahuje z velké části téma revoluce nebo Velké změny, jak se tomu říká, ale pro každého, kdo zná něco o historii, francouzské revoluci, dalších revolucích v historii a ví alespoň, kdo byl Robespierre, to není nic nového a šokujícího.
Po dlouhé době (po polovině knihy) je tu spousta zvratů, některé očekávané, některé ne, některé jen zvrat pro zvrat. Méně by v tomto případě bylo více. I tato kniha pro mě na konci dostává dost hořkou příchuť..
Dokonce jsem uvažoval o 3 hvězdách kvůli příběhu a tomu, jak to dopadlo, ale jako vždy je Joe na vrcholu svého řemesla, takže by to bylo nespravedlivé.
Psaní je na špičkové úrovni, postavy fajn jako vždy, ale příběh a rozuzlení minulé kapitoly jsou na můj vkus trochu slabé. Zvlášť když Trouble with Peace bylo naprosto úžasné
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jurský park Jurský park](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/5208/jursky-park-5208.jpg?v=1300312799)
Zatímco film podle této knihy je natočený jako rodinná cesta, kterou každý zná, kniha je trochu jiná svým poselstvím a stylem. Před 30 lety to musel být velký hit, dnes už tolik ne, alespoň pro mě. Kniha je spíše vědecká než dobrodružná, což je v pořádku, ale nemám ponětí, kolik z těch "vědeckých" věcí je správných a co je prostě jasně řečeno. Ale z toho, co jsem pochopil, jsou paleontologické „věci“, jak jsou popsány v knize, docela nesmysl. Postavy byly fajn, kromě dětí. Byli opravdu velice otravní.
Kdybych měl jedinou možnost, film nebo knihu, mnohem raději bych si vybral film. 3,5/5
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zhroucený čas Zhroucený čas](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433385/zhrouceny-cas-RQI-433385.jpg?v=1587281352)
Jde o docela konzistentní příběh "cestování v čase" s několika hlavními postavami a opravdu dobře napsaným dějem.
I když má pár drobných "zápletkových děr", je to jeden z nejlepších příběhů o cestování časem, které jsem zatím četl, Dveře do léta jsou pro mě stále na prvním místě.
Pro každého, kdo má rád sci-fi se zápletkou o cestování v čase, je to skvělé čtení a pro mě solidní 4. V budoucnu se těším na Temnou hmotu od stejného autora.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zámek a klíč (kompendium) Zámek a klíč (kompendium)](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490775/zamek-a-klic-kompendum-zYt-490775.jpg?v=1645089613)
Tato edice je překrásná. Vizuál je v této nadrozměrné verzi špičkový a příběhu nechybí ani kvalita. Hlavně konec je trochu nečekaný a temný. Mezi ponurou/temnou stránkou příběhu a pozitivnějšími událostmi je dobrá rovnováha. Rozhodně to není kniha pro děti....celkově to připomíná převážně mix Stranger things/IT a lovecraftovského hororu. Postavy jsou fajn, ale zápletka zde dominuje a záhady se odhalují rovnoměrně. Těším se někdy na druhé přečtení, což nyní považuji za nutnost, abych celý příběh plně pochopil a užil si ho
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šest vran Šest vran](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345027/sest-vran-2dL-345027.jpg?v=1496002075)
První polovina knihy byla fajn, příjemná atmosféra, postavy ok, příprava na loupež. Dokonce občas i věci pro dospělé. Druhá polovina už nebyla tak silná...na můj vkus šlo všechno až moc hladce a jednoduše. Žádný dějový zvrat, pouze hladké dovnitř a ven. Postavy měly také trochu dementní dialogy... zdálo se mi, že autorka by uměla psát fantasy pro dospělé, ale pak se rozhodla, že musí být prodávána pro teenagery kvůli penězům a upravila to spíše pro dívky, které hladoví po romantice. Chtěl jsem si přečíst něco jednoduchého a v tomto ohledu to splnilo svůj účel.