fruitbueno fruitbueno komentáře u knih

Tereza Raquinová Tereza Raquinová Émile Zola

Vynikající studie zla lidské duše s tak nadčasovým přesahem, že mě místy mrazilo. Grandiózní finále. Bravo!

19.01.2016 5 z 5

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Chytrá, vtipná, upřímná kniha!

11.01.2016 5 z 5

Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Kdyby nebylo poslední povídky, hodnotím mnohem přísněji. Celou dobu jsem si říkala - čtení průměrné, někdy až podprůměrné, odtržené od života a přitom se tvářící zcela reálně. Ty starosti mít! říkala jsem si v každé druhé větě... V poslední povídce (Hoteliéři) se autorka nebývalým způsobem zlidštila. P.S. Považuju vyloženě nefér vysmívat se takto veřejně jiným autorům, ba dokonce přítelkyni-spisovatelce. To se nedělá...

10.01.2016 3 z 5

Starý král ve vyhnanství Starý král ve vyhnanství Arno Geiger

S hodnocením jsem dlouho váhala, zato komentář jsem měla připravený o dost dříve... Autor napsal text, který neváhám označit žánrem útěšná próza. Tím, jak vypsal příběh svého tatínka, ulevil především sám sobě. Přesně vím, jak se cítí! Text je na můj vkus trochu přehlcen aluzemi na ostatní autory, jako by měl potřebu opírat se o autority, brát jejich slova atd. Nebylo třeba. Text je plný krásných myšlenek, které jsou vlastní pouze autorovi.

05.01.2016 4 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

To byla jízda! Minier napsal knihu, kterou doslova zhltáte. Ze standardní zápletky (série podivných a nechutných vražd) vytvořil nevídaně šikovné čtení se sympatickými postavami, přesahem do jejich minulosti a hlavně se mu to povedlo opravdu výtečně. Střídání jednotlivých rovin příběhu mi začalo vadit až v závěru, protože jedno druhé brzdilo. Ale velká spokojenost. Tuto sérii budu sledovat i dál.

29.12.2015 5 z 5

Vyhasínání mozku Martina Kleina Vyhasínání mozku Martina Kleina J. Bernlef

Těžké čtení o nepěkných věcech...

26.12.2015 5 z 5

Mezi červenou a černou Mezi červenou a černou Jan Guillou

Pořádně se začíst do třetího dílu mi trvalo nekonečnou dobu, prakticky mě chytila až poslední třetina knihy, kdy se konečně (!!!) probíraly osudy postav, ne politika, politické názory, třenice atd. Autor evidentně potřeboval někam vyhodit svůj osobní přetlak názorů na to či ono, po této stránce tedy dost zklamání.

17.12.2015 3 z 5

Hostující profesoři Hostující profesoři David Lodge

Když jsem si knihu půjčovala, těšila jsem se, že dostojí svému žánru: že se pobavím, zasměju, že bude produkovat humor. Ejhle! Forma zvítězila nad obsahem a jedno pousmání mi nestačí.

24.11.2015 2 z 5

Hra o manželství Hra o manželství Jeffrey Eugenides

Zpočátku mě děj vůbec nebavil.. Plno odkazů, aluzí, plno nabubřelých řečí studentů, kterým teče mlíko po bradě a ze všeho nejvíc by potřebovali pořádně zapřáhnout! Ale postupem času jsem uvykla tempu a brutálně neosobnímu tónu vyprávění a musím ocenit, jak autor dovedl vykreslit jednotlivé charaktery.

16.11.2015 4 z 5

Není jiné cesty Není jiné cesty Trygve Gulbranssen

Poslední díl hodnotím podobně jako druhý. Dlouhé málomluvné pasáže, které spíše uspávaly a ubíraly na atmosféře dusivého severu...

03.11.2015 3 z 5

Vane vítr z hor Vane vítr z hor Trygve Gulbranssen

Bylo-li v prvním díle málo dialogů a přímých řečí, druhý díl jej s přehledem triumfuje. Vše zůstává při starém - dlouhé pasáže, zaměřené více na úvahy, Boha, "problémy vezdejší na tomto světě", zároveň barvitě vylíčený daleký sever, jeho lidé a zvyky... a člověk tak nějak tuší, že jiné to nebude... Tedy trochu zklamání.

02.11.2015 3 z 5

Nesmrtelná túra do Compostely Nesmrtelná túra do Compostely Jean-Christophe Rufin

Shrnout dojem z knihy do několika vět je mimořádně obtížné. Jedná se o složité čtení, plné úvah, myšlenek a dojmů, které jsou pečlivě, s nadhledem a odstupem formulovány. Nejednou jsem se přistihla, že autorovým postřehům nevědomky souhlasně pokyvuji hlavou. Těžké čtení, o kterém svědčí to, že jsem knížku četla (nezvykle) dlouhou dobu - skoro týden. Přinese ale člověku, podobně jako Cesta či cesta, samé příjemné pocity.

30.10.2015 4 z 5

Dokonalý pár Dokonalý pár Ally Condie

Skrz na skrz průměrná scifárna, která ale dokáže udržet pozornost čtenáře rychlým a svižným dějem... Postavy však plytké, zajímavá je ale úroveň neurčitosti a tajemného.

25.10.2015 3 z 5

Můj horizontální život - Muži na jednu noc Můj horizontální život - Muži na jednu noc Chelsea Handler

Knížka nebyla vtipná, šokující, originální. Bohapustá šeď, nuda a průměrnost autorčiných povídek nezachránila ani rádoby skandalita chování hrdinky, popis sexuálních zkušeností či plejáda obětí-mužů.

04.10.2015 1 z 5

Hodina tance a lásky Hodina tance a lásky Pavel Kohout

Výborné!

24.08.2015 4 z 5

Fahrenheitova dvojčata Fahrenheitova dvojčata Michel Faber

Zpátky na stromy, chtělo se mi řvát při této Faberově knize. Kafkovské panoptikum vyvedené do nejvyšší absurdity je velice znepokojivou knihou, která víc než cokoli svědčí o tom, v jak zvráceném světě musíme žít...

06.07.2015 3 z 5

Evangelium ohně Evangelium ohně Michel Faber

Text na podmračené odpoledne, který neurazí, nenadchne...

29.06.2015 3 z 5

Nikdy se nezměň Nikdy se nezměň Elizabeth Berg

Kupodivu jsem se u čtení nedávila a nezajíkala blbostí, i když pár lapsů by se i tady našlo.. Nenáročné čtivo na vážné téma, které neurazí, ale nenadchne.

23.06.2015 3 z 5

Jeden den Jeden den David Nicholls

Nepochybuju o tom, že knížka zasáhne a osloví mraky lidí. Ale mi se kniha začala líbit prakticky až v úplném závěru (od okamžiku, který jsem nečekala ani trochu). Prostřední část byla nudná a stereotypní (Dex opilec, Emma bezcílná v KFC či jinde), a proto nemůžu jinak než tři hvězdy. Každopádně palec nahoru za způsob vyprávění, dialogy a některé myšlenky.

07.06.2015 3 z 5

Dějiny lásky Dějiny lásky Nicole Krauss

Pořádně zamotaný příběh, který, ač působivý, si ke mně až tak silnou cestičku dojmů a emocí neprošlapal. Velký problém mi dělaly jednotlivé pasáže, promluvy a vyprávění různých postav, které jsem od sebe měla problém rozlišit. A ještě jedna věc mi vadila: autorka povýšila spojku ALE na funkci vět. Ne, že bych tuto pěknou českou spojku neměla ráda. Ale. Mi to vadilo. Děsně!

14.04.2015 3 z 5