Fuksinka | Komentáře u knih | Databáze knih

Fuksinka Fuksinka komentáře u knih

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Miluju dlouhé knihy, ale jak to udělat, aby i dlouhá kniha byla zajímavá? Mistr King to ví. Napsal úžasný román s trochou mystiky, trochou detektivky, trochou love story. Napsal svým vytříbeným jazykem krásný příběh s naprosto perfektním a nečekaným koncem. Příběh o nesobeckosti a sebeobětování, příběh o záchraně nevinných, o sebeovládání. Příběh velké lásky. Malinko bych možná zkrátila dobu těsně před atentátem, ale vzhledem k dokonalosti zbytku knihy, tohle lehce odpustím.

27.01.2014 5 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Světlo, Tma, Dobro, Zlo a věčný boj. Jaké lze použít prostředky pro prosazování dobra, intriky, lži, polopravdy? Lze pro vítězství dobra někoho obětovat? A je to pak ještě vůbec dobro?
Čekala jsem skvělé a originální fantasy a dostala mnohem víc. Děkuji.

Škoda, že má 90% fantasy knih tak hnusné obálky.

31.10.2013 5 z 5

Konec vlka samotáře Konec vlka samotáře Miroslav Žamboch

Dík moc neOk - díky tobě jsem měla z celé knížky o hodně menší radost. Když někdo vykydá pointu hned do prvního řádku komentáře a ani nenapíše: spoiler, zasloužil by od Koniáše dostat za vyučenou.

Jinak knížka suprová, vtipná, napínavá. Mimochodem pane Žambochu: nechcete nám konečně prozradit ze kterého rodu Koniáš pochází? Mám určitou teorii.... :-D

23.07.2013 5 z 5

Tma Tma Ondřej Neff

Příště se asi nemám na žádnou knížku těšit. Začátek byl výborný. Apokalypsa, rabování, z drbanů se stávají páni a teror je prostředek k udržení "pořádku". Vláda se snaží zachránit, co se dá. Vše ok, velice zajímavý a řekla bych že reálný pohled. Ale potom... Chvilkama jsem se musela k dočtení nutit. Honza vyjede za Markétou a najednou střih a je správcem města. Kapitán ovládá kousek Prahy a najednou střih a ovládá půlku města. Ten hlupák a alkoholik? Vážně? K tomu Vasil Bilak? Klaus na kůlu? To už je jako groteska? Myšlenka : pokud chcete vládnout, musíte lidem ukázat, koho nenávidět a co z toho budou mít - s tím souhlasím, ale nevěřím, že by se lidé vzdali techniky jen proto, že jim někdo říká, že je špatná. Ani po epidemii "moru" by takhle nemohli zblbnout. Konec s novodobými zbohatlíky, otrokáři a převratem to zase trochu napravil, ale celkově mám z Tmy pocity asi jako když se vám zabije tchyně v novém autě...

Zapomněla jsem poznamenat tu hroznou hrubku, která se dostala do knihy, fakt ostuda: "...i cikáni makali jako šroubi....."

25.04.2013 3 z 5

Kar Kar Miloš Urban

Rozhodně jedna z lepších Urbanových knih. Skvělá atmosféra, originální postavy, tajemno a určitá porce bizáru. To jsou důvody, proč mám jeho knihy ráda. Doporučuji.

18.09.2019 4 z 5

To To Stephen King

To jsem se pokoušela číst několikrát. Nikdy jsem se ale nedostala přes dlouhý úvod. Tentokrát jsem jsem se ale rozhodla, že zjistím, co na té knize všichni mají. S překvapením jsem zjistila, že ten úvod není vůbec dlouhý a čte se to tak nějak samo. Nebudu knihu rozebírat. O ní už toho bylo napsáno tolik, že to nemá smysl. Bezpochyby se jedná o špičku nejen v rámci žánru. Ovšem fanatickým fanouškem se nestanu. Pro mě stále zůstává nejlepší Kingovka Dolores Claiborn a nejstarašidelnější Pytel kostí.

21.12.2017 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Není na škodu si občas připomenout, na čem záleží. Žádné objevné myšlenky tu nejsou, ale je to kniha pro děti. Marně přemýšlím pro jak staré. Spíš bych to viděla tak, že rodič bude číst dítěti a pak si s ním o tom povídat. Dospělého každopádně pohladí po duši.

15.05.2016 5 z 5

Urbo Kune Urbo Kune Miloš Urban

Nenapadá mě nikdo povolanější pro spojení literatury s architekturou, než je Miloš Urban. On už to přece dělal několikrát a vždycky dobře. Urbo Kune sice není žádná katedrála a nedýchá z něj atmosféra dávných věků a příběhů, ale atmosféru má také a to hustou. Celková koncepce v nově příchozím musí nutně vyvolat aspoň v malé míře záchvat klaustrofobie (dokud se nastane Urbanem - ha, ha). Líbí se mi, že Urban město kriticky rozebírá a přibližuje nám ho se všemi možnými klady i zápory.

Příběh není moc rychlý. Prvně se spolu s hlavním hrdinou seznamujeme s městem a poměrně dlouho trvá, než se objeví první záhada a začne ta akčnější část knihy. Zápletka je originální a já jsem z ní nadšená. Tím ale nechci říct, že úvodní část je nudná. Ani omylem. Jednak mě Urbo hodně zajímalo a je to tak skvěle napsané, že není kdy se nudit. Urban nás na víc celou knihu baví různými jazykovými přesmyčkami jmen ze svých knih i z našeho světa. Znalost jeho předchozích knih je výhodou, nikoli však nutností. Pokud vás nepobaví Rott a Untermesser, tak na vyžilou Tchernou se určitě chytnete.
Doporučuji a samozřejmě přidávám velké plus za grafické zpracování knihy.

23.03.2016 5 z 5

Nahý jsem přišel na svět Nahý jsem přišel na svět David Weiss

Kniha není zajímavá jenom tím, že popisuje život Augusta Rodina, ale také spoustu význačných umělců a osobností té doby a dobu samotnou.
Myslím, že mnoho čtenářů bude stejně jako já rozladěných, když se dočtou o charakterech svých oblíbenců. Samozřejmě, kniha je román a je v ní jistě spousta autorovy představivosti, ale je pravděpodobné, že základní charakterové rysy dodržel. Nejednou jsem byla znechucena Rodinovou sebestředností a hrubiánstvím. Je jisté, že člověk, který je zcela pohlcen svou prací, nemá pochopení pro tak "triviální" věci, jako jsou pocity druhých. A z vlastních zkušeností vím, že geniální lidé většinou nejsou v oblasti sociální tak dobří, jako my "obyčejní". Přes to všechno mě ale jeho chování rozčilovalo, protože bez těch, kteří se o něj nezištně starali, by velice těžko dosáhl takového úspěchu.
Kniha samotná je velice čtivá na začátku, když popisuje Augustův boj o to, být umělcem. V polovině mě hodně nudila, opakovaly se stále stejné věci za neustálého Augustova fňukání. Ovšem příchodem nové ženy do jeho života a popisu z jejího pohledu se kniha zase rozjela a já ji dočetla na jeden zátah. Zejména aféra kolem Balzaca byla neuvěřitelně zajímavá. Překvapilo mě, jak moc se umění střetávalo s politikou.
Pokud se chcete příjemnou formou seznámit s Rodinem a Francií druhé poloviny 19. století, určitě si knihu přečtěte.

28.02.2016 4 z 5

Ohnivé znamení Ohnivé znamení Juraj Červenák

Ještě jsem nečetla knihu u které jsem musela několikrát na google. Slova jako kordován, nebo taverník, jsem si hodně užívala. Řekla bych, že u překladu si užíval i Robert Pilch.
Ďuro má zase perfektně nastudováno a tentokrát přihodil i dobový recept. Rozdílné povahy Steina, Barbariče a Jaroše opět perfektně baví. Zejména Steinova upjatost s hrubiánství (nejen) v bordelu nemělo chybu. Příběh je skvělý, napínavý, dobová atmosféra dokonalá. Podezřívala jsem skoro všechny. Zapojit do příběhu postavu "Žádnýspoiler" mi přišlo v první chvíli naprosto debilní. Pak jsem si ale uvědomila, kdo vystupoval v prvním díle a musím uznat, že to nebylo debilní, ale logické. A po odhalení všech souvislostí jsem byla i ráda, že se na ni nezapomnělo.
Zatím nejlepší příběh série. Velké plus za vyšší počet stran.

19.11.2015 5 z 5

Krása nesmírná Krása nesmírná Irina Karnauchovová (p)

Z nějakého důvodu jsem si z dětství pamatovala, že je to super knížka. Poté, co jsem louskala Červenákova Bohatýra, jsem si na ni vzpomněla. Jak jinak, než díky Koščejovi... Vyhrabala jsem ji na půdě u našich a poctivě celou přečetla. Nadšení se nedostavilo. Omezená slovní zásoba. Stále stejné věty a hlavně "hrdinové"! Hrdiové naprosto o ničem. Lemry líné, za které to vždycky někdo oddřel, sami pomalu na nic nesáhli a vůbec byli morálně celkem k ničemu. Hlavně znásilněná holka, která porodí Medvídka a ten pak trhá dětem ruce je fakt lahůdka. Zlatá Božka.

24.08.2015 1 z 5

Bivoj běsobijce Bivoj běsobijce Juraj Červenák

Prosím, přepište seznamy doporučené četby. Tohle bude děcka určitě bavit víc, než Jirásek. A že je to čistokrevná fantasy? No a co? Jirásek taky nebyl právě kronikář a Červenák má fantazii o mnoho větší. :-D
Kanec jako nesmrtelný běs, Krokovy dcery jako čarodějky, zástup bohů a nadpřirozených bytostí v rychlém a napínavém příběhu. Mňam!

"... myslíš, že bys pro ni (pro klisnu) mohla dojít, zatímco já budu hlídat náš úlovek? Přece jako mamlas neponesu kance až na Vyšehrad na vlastních ramenou?!"

24.06.2015 5 z 5

Brána Irkally Brána Irkally Juraj Červenák

Indiana Kornelius Báthory Jones. Proč ne?
Nebavila mě Čelebiho květomluva k "nadřízeným". Já vím, že to k tomu patří, ale přece jenom otrava. Čelebimu jsem vůbec nepřišla na chuť. Těžko říct, jestli to bylo kvůli jeho muslimsko-dobyvačným kecům, nebo nadutosti. Každopádně bych se nezlobila, kdyby ho někde odpravili. I magie mohlo být trochu méně. Naštěstí je zde Stěpan, skvělí záporáci a samozřejmě Kornel. 80% s prémií.

18.06.2015 4 z 5

Strážcové Varadínu Strážcové Varadínu Juraj Červenák

Začínám mít pocit, že Červenák by udělal zábavnou záležitost i z návodu na pěstování rajčat.

17.06.2015 5 z 5

Zlato Arkony. Kniha druhá Zlato Arkony. Kniha druhá Juraj Červenák

Dočetla jsem a přemýšlím, jak napsat komentář, kde by nebyly samé superlativy. Vyřešilo se to samo. Prostě jsem se naštvala. A hodně.
Naštvala jsem se po přečtení komentářů. Jak evidentně napsané pro peníze? Děláte si prdel?
Oproti první sérii má zlato Arkony o hodně víc vymakaný příběh, vymakané postavy, vymakané dialogy. Vymakanou atmosféru - díky popisům (od budov, přes zbraně a rituály až po oděv) si můžeme docela dobře představit, jak to tenkrát asi mohlo vypadat. U první série šel děj poměrně dobře odhadnout, tady ne. Zvraty a podrazy. Nejistota, kdo zradí a kdo zůstane věrný, kdo vyrabuje Arkonu a kdo si sedne na rujánský trůn. Nechybí samozřejmě ani vtip: Scéna, kde se Gorja vydává za Černoboha je prostě skvělá.
Jestli takhle výborná fantasy je napsaná pro prachy, tak by mě zajímalo, jak vypadá ta, která je psaná s láskou a péčí. U té bych evidentně musela uchcávat blahem.

13.06.2015 5 z 5

Zlato Arkony. Kniha první Zlato Arkony. Kniha první Juraj Červenák

Zlato Arkony má přesně to, co mi u předchozích Černokněžníků chybělo. Trochu intrik a strategie. Lépe vykreslené postavy a ne tak přímočarý děj. Vtip a akce naštěstí zůstali. Vše psáno zkušenější rukou, než starší díla.
Na co vymýšlet jiný popis, když stačí dát Ďurovu úvodu za pravdu: "...pokračuje cyklus Černý Rogan v tradici oddechové četby. Nemá v úmyslu dávat lekce z dějepisu a archeologie a ohromovat složitými dějovými strukturami. Je to pořád především jednohubka, která má pobavit, poskytnout zážitek ze čtení jedním dechem a přitom přenést čtenáře do dob našich dávných předků. Bez přikrášlování a přitom s nádechem tradiční dobrodružné romantiky..."

11.06.2015 5 z 5

Útěk z tábora 14 Útěk z tábora 14 Blaine Harden

Opravdu těžké hodnocení. Informační hodnotou je kniha na 100% pětihvězdičková. Já mám ale už od prvních stránek pocit, že je nedotažená a z tohoto fascinujícího příběhu by se dalo "vytřískat" daleko víc. Možná by to chtělo změnit formu vyprávění. Příběh, ač naprosto děsivý, ve mě nevzbuzoval moc emocí. Nevolám po laciném dojáku, tohle je však příliš neosobní. Doplňující informace o SK, jsou zajímavé a k dotvoření obrazu nutné, avšak ještě víc odvádí čtenáře od emocí.
Postrádám i hlubší pohled na důvody Sinova podivného chování v US. To pro mě byla nejzajímavější část knihy. O té nejvíc přemýšlím a vlastně mě nejvíc zasáhla. Přerod "zvířete" v člověka. Důvody k pro nás nepochopitelnému chování, navazování běžných lidských kontaktů. Nevím, jestli ze své nespokojenosti mohu vinit autora. Těžko říct, co všechno byl Sin ochotný prozradit.
Přes to všechno si myslím, že tuto knihu by si měl přečíst každý a tím více například aktivisté, prosazující kvóty pro ženy a genderové bojovnice. Třeba jim jejich práce potom přijde povrchní a začnou bojovat za něco, co má smysl a co je skutečný problém.

03.04.2015 3 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Potkají se homosexuální malíř, šovinistické prase, mladý narcis a plkají spolu o ničem. Ne, to není začátek anekdoty, ale můj pocit z první poloviny knihy. Pokud měla být postava Henryho provokující, tak se povedla, hnul mi tedy pěkně. Pokud měla popisovat mistrného manipulátora, tak se nepovedla. Nevěřila jsem mu to. Rádoby vzletný sloh mě neokouzlil. Pokud měla kniha nastínit prázdný život aristokratických povalečů, tak zůstala na půl cesty. V těch nudných kecech se ztrácela jakákoliv myšlenka a atmosféru jsem nenašla vůbec.
Druhá polovina knihy po letech, je o stupeň zajímavější. Postrádám zde ale postupné chátrání Dorianovy duše. Postrádám popis toho, jak se stalo, že na své přátele měl tak zhoubný vliv. Ničil je schválně? Místo toho se dozvíme, jaké měl doma hudební nástroje, drahé kameny a gobelíny.
Oceňuji popis Dorianova zvrhlého uvažování a sem tam, nějakou zajímavou myšlenku. Samozřejmě i tehdy originální námět. To je asi všechno.
Ať si jsem klidně za ignoranta, ale tahle klasika mě neokouzlila. Ve své době jistě vzbudila spoustu emocí. Já mám ale pocit, jako bych četla prvoplánově provokující dílko.

03.12.2014 2 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Poslední díl je skvělý, nápaditý. Válečné scény jsou velice působivé, politika skoro tak hnusná, jako válečná jatka, bitva s hlavním padouchem a hlavně scéna po ní, perfektně napínavé. Marigoldova "dobrodružství" a trpaslíci tradičně vtipné. Setkání všech tří krásné a dojemné. Vykreslení poválečné deprese mistrovské. Konec? Ano i ten se povedl.

Hm, tak proč jsem tedy nedala plný počet, když tak chválím? Porovnala jsem Paní jezera s ostatními díly. Tenhle je prostě nejhorší. Tady podání příběhu z pohledu různých postav, které nás v podstatě nezajímají, knize hodně uškodilo. Paní Nimue by si měla zalézt někam se svým Rybářem a nevystrkovat nos. Její dějová linka byla strašně otravná a zbytečná. Jatka na hradě mě znechutila - byla hodně přehnaná. Hrdinů prostě umřelo moc.
Přes to báječný zážitek, úžasná sága.

21.03.2014 4 z 5

Americký upír Americký upír Stephen King

Příběh byl super, ale dost často mě vadila kresba. Velmi povedené scény střídají evidentně odfláknutá políčka s plochými ksichtíky. To je ta mínus hvězda. Jinak je příjemné, že se po všech těch citově vyšinutých chcípáckých upírech zase objevil "pravý upír".

18.01.2014 4 z 5