fvalek komentáře u knih
No... Celá série začala hrozně zprudka a už od prvního dílu řešila velmi vážné zápletky a problémy, než aby se raději nějak pěkně uvedla. Tenhle díl je ale veliký pokles a prakticky jsme se sekli na třídílném souboji s jinou školou. Přestože pak jde o souboj na život a na smrt, což úplně nechápu, když jde o přátelské klání dvou škol, navíc jsou zaklínači vzácná málo početná rasa, tak nevím, jestli je úplně logické jim dělat zábavné zápasy, kde mohou zemřít... tak je to asi úplně o ničem. Postavy sice vykazují nějaký vývoj a odhalují svou minulost, přítomnost, pohnutky a motivace, ale je to takový falešný vývoj kruhem, protože to postavy nikam neposouvá. Alespoň je výhoda, že většina bojů byla opravdu pěkná, a že se chystá něco víc. Jinak velký, veliký průměr...
Výprava v oblacích posouvá příběh nahoru, a to nejen prostorově, ale i kvalitou. Odhaluje se další a další část zápletky a vysvětluje se, proč se kdo chová jak, a proč se věci vyvíjí daným způsobem. Trošku mě začíná otravovat postava Emily a nevím proč, nedělá nic špatného, ale není to zrovna povaha, která zaujme. Bráška je lepší, ale ten nemá prakticky žádný prostor. Zajímavá je postava elfího prince i krále, i když bych nečekal tak rychlé převlečení kabátu, snad se objeví ještě nějaké intriky a úskoky a nebude to tak čisté jako doposud. Pěkná je postava pilota vzducholodě a celkově to, co se pak na ní děje. Pátrání po tajemném městě Cielis je záhada, která sérii dodává hloubku a zajímavost, i když finální kapitola s odhalením je trošku nudnější. Minulost amuletů je pěkná, ale člověk si říká, že jestli mají takovou moc, proč to dopadlo, jak to dopadlo. Tahle série má příliš mnoho otazníků a já doufám, že se zodpoví pěkně a povedeně, i když už se rýsuje pár hluchých míst.
No, tahle série o Harley je taková nemastná neslaná. Celé je to hrozně vybočené od hlavního universa, že vlastně příběh nemá žádnou hloubku, ani se v něm neděje nic skutečně důležitého. Jasně, je to sranda a odpočinkové čtení, někdy vtipně, ale hlavně je to úplně bezvýznamné a o ničem. Dokonce i zápletky, které se zdají být zásadnější, jsou nakonec příšerně bagatelizovány. Vloupání do Arkhamova ústavu je totální kravina, která si zahrává s halucinacemi, což příběh ještě víc odtrhuje od reality a smyslu. Pak se objeví pak vejce, což není moje zrovna oblíbená postava. Potom Vánoce, tak ty ani nepočítám, ale setkání s Batmanem a je to vlastně taky úplná ptákovina, přestože by člověk čekal aspoň malý maličký přesah. Harley je prostě uzavřená komický série sama pro sebe, bez jakéhokoliv přesahu.
No a když tuhle věc přijmeme a pochopíme, tak si to člověk zvládne užít a pobavit se, ale jak říkám, asi to nesedne úplně každému. Přesto v téhle Harleyně bublině probíhají nějaké zápletky, které jsou docela zajímavé. Vývoj vztahu s Masonem, šílené pracovní nasazení nebo vytvoření gangu Harleyek, který v podstatě pokračuje až do Rebirthu a dál. Přál bych si ale nějaké větší zapojení do velkých eventů nebo crossoverů... Vždyť i ten Joker je tu taková ubohá parodie na DC.
Wow, tak tohle bylo drsné. Série Temný rytíř snad už ani temnější být nemůže. Hurwitz odvedl svou práci možná až příliš dobře a já měl ze čtení opravdu nepříjemné pocity a šel mi mráz po zádech. Mad Hatter byl vždycky postranní a spíš úsměvný padouch. V tomhle příběhu je ale hlavní hvězda a dává všem okusit svoje šílenství. Hodně se mi líbil jeho origin, který nebyl bůh ví jak kouzelný, ale svůj účel splnil a vytvořil hezké pozadí, na kterém se dá stavět. Celkově mě pak jeho postava zaujala, i když v přítomnosti jí chybí jakákoliv hloubka a jde spíš jen o obyčejný nechutný plán. Ale jak nechutný... Množství úmrtí v tomhle jediném díle je vyšší, než snad v celém Rebirthu nebo i dosavadních číslech New 52. Mad Hatter nemá žádnou úctu k životu a nejhorší je, že většina lidí se nechá ochotně zabít jako ovce, protože je ovládá pomocí svých mikročipů. Velké finále v Jezeře slz na mě bylo až moc a fakt se mi z toho dělalo na nic. Stejně tak u jiných částí, jako třeba přicvaknut paruky hřebíky apod.
Batman bohužel zase v pozadí, jediná taková zásadní věc je vývoj jeho vztahu, ale nic moc. Tahle série si zkrátka dává záležet na vykreslení záporáků a celkově představení jejich minulosti a pohnutek, ale Batman tu funguje jako nějaká archetypální postava, o které každý ví, jak funguje, takže není třeba dělat něco navíc.
Pátrání po vrahovi Brucových rodičů mě nějak moc nedojímalo, je toho všude plnou, nicméně pořádný příběh okolo Scarecrowa byl bezva. Líbí se mi, že tahle série zpracovává originy a hlubší příběhy druhořadých klasických záporáků. Každý z nich byl jednou dítě a každý z nich má za sebou nějaká traumata. V podstatě kdo z Batmanových nepřátel něco takového nezažil, když se jeho Nemesis vyznačují psychickou poruchou stejně, jako se Supermanovi nepřátelé vyznačují mimozemským původem a Flashovi kriminální minulostí...
Nicméně vraťme se ke Scarecrowovi, jeho origin se mi líbil hodně, i když byl možná příliš jednoduchý. Přenos tohohle všeho do aktuální situace, kdy se ztrácejí a znovu objevují děti, je nápaditý a celkově se mi premisa příběhu líbila. V podstatě se mi v nějakém zvráceném malém měřítku líbil i Scarův vztah s dětmi a dětí k němu. Kam se v tomhle hrabe Batman, který má v celém příběhu druhořadou roli a je jen obyčejným detektivem jako kdekoliv jinde. Temný rytíř sám o sobě není nijak temnější než kdy jindy, naopak tahle minisérie je mnohem drsnější něž klasika. U Batmana stojí za to podotknout jeho nový rýsující se vztah. Jinak vcelku průměr co se týče jeho postavy konkrétně.
Druhý díl je rozhodně lepší než první, a to hlavně tím, že je konstantní a docela dobře začíná vysvětlovat děj okolo. Chybí tu taková ta banální premisa "Omg, našli jsme kouzelný svět, tak honem do něj bez otázek a kritiky!" Ukazuje se, že vlastnit amulet není zadarmo, což je parádní zvrat, který se trošku rýsoval už dříve. Ukazuje se hlavní záporák i zatím nevyhraněný antihrdina. Ukazují se další aspekty kouzelného světa a objevuje se proroctví a vyšší poslání. No zkrátka na druhý díl je toho dost a dost, což je super, protože první díl byl vcelku o ničem.
Stále si ještě nemyslím, že je tohle nějaké high fantasy, ale série se slušně rozjíždí. Pokud to nebudou tahat na 20 dílů a přidávat další a další vykonstruované zápletky, ale budou se držet čisté fantasy osnovy, která v sobě možná ještě ukrývá tajemství amulety, příbuzných apod., tak z toho může být něco velkolepého, i když je to takové dětinštější, ale to už je můj osobní problém v tom, že jsem starý. :)
Neustále jsem Mýty měl v košíku, ale nakonec je vždy vyhodil ve prospěch něčeho jiného, ale konečně jsem se k nim dostal a sice na mě působí trošku smíšenými dojmy, ale rozhodně jsem si čtení užil!
Celé mi to připomíná seriál Once Upon a Time, kde byly pohádkové postavy vyhnané do našeho světa kletbou a nevěděli, kdo jsou. Tady je to trošku jinak a postavy vyhnalo zlo, které je doslova vyštvalo a vyhnalo do New Yorku, kde si každý žije plně si vědom svého předchozího života, což ovšem opět otevírá příjemné a zajímavé zápletky týkající se jejich původního postavení, majetku a podoby. Každý díl by měl být o něčem jiném a na první připadla detektivka, což není úplně můj žánr, ale přesto mě zaujala.
Samotný případ vypadá skvěle - silní podezřelí, tuna zápletek, manipulací a špíny pod povrchem, krví zalitý pokoj... Popravdě mě vůbec nenapadlo, jak by to mohlo být, i když myšlenka smrti a nesmrti tam byla vždy. Celkové řešení bylo vlastně hrozně jednoduché a zřejmé, ale není to na škodu celému příběhu, protože hlavní je cesta a ne cíl. No a další díl mě asi zvládne nalákat. :P
No, anotace o sérii píše jako o novém vrcholu fantasy jako třeba Narnie, Harry Potter nebo dokonce Star Wars. Já tam až takový vrchol tvorby nevidím, ale věřím tomu, že si sága své fanoušky najde. Pro mě to bylo už více dětské čtení, které není ani moc milé, ani moc úchvatné, ale má velký potenciál se vypracovat. Postavy jsem si zrovna moc nezamiloval, a to jsme už v půlce druhého dílu. Spousta zápletek je takových zrychlených, zběsile nahozených, ne úplně dobře uvedených. Existence kouzelného světa je sice fajn, ale opět, ne moc dobře uvedeno a rozpracováno. Co se týče amuletu, schválně tam zůstávají mezery, které je ještě třeba upravit, ale zatím na mě tedy působí docela zle, což nevím, jestli by měl. No zkrátka - beru tuhle sérii s velkou rezervou, pár dílů přečtu, uvidím jestli všechny, ale určitě si to nedám do knihovny kvalitního fantasy... :D
Začátek nové etapy Batman Detective Comics se nese v dost dramatickém duchu velké záhady, která má všechno, co by měla mít - super podezřelé, nevyřešitelnou zápletku, mystickou příšeru a hodně smrtí a zranění. Celé je to takové typicky batmanovské a snaží se jít ke kořenům, prakticky až skutečně k batmanovské mytologii. Nicméně finále to celé poslalo do pekelných hlubin a pokazilo nejen celý dojem, ale zase jen ukázalo na Brucovu pitomou snahu být vždy nejlepší a zoufale chránit všechno a všechny na vlastní úkor. Takže nebudu úplně vyzrazovat, jak to skončí, ale berte celý příběh s rezervou... Ale zase na druhou stranu asi je jedno, za jakých okolností se objeví výborné postavy z Batmanovy minulosti, navíc ta příšera, za je prostě vtipná a děsivá zároveň... A ještě tedy krásný detail je vražda v akváriu, pěkně vymyšlené. :)
Zásadní chyba tohohle komiksu je, že se odehrává někdy během Year of the Villain, což je event, který v Česku ještě vůbec nevyšel a asi dlouho vycházet nebude. Takže děj je v podstatě hozený do budoucnosti a pro přítomného čtenáře se stává hrozně nesmyslný a těžko se v něm orientuje. Přesto se v něm docela dá začíst, protože se zaměřuje jen na Flashe a Leonarda, jen je třeba vypustit vše okolo. Člověk pak neví, jestli jde o nějakou fiktivní budoucnost a je třeba události brát s rezervou, nebo jestli vše brát zcela vážně. Takže já v podstatě vůbec nevím, co napsat... Líbí se mi, že se zdroj rychlosti zjevně dokáže revitalizovat. Líbí se mi, jak se vyvine Lenardova vize budoucnosti a co se tam vše stane, stejně tak role Iris a zbylých tempařů. Ale zbytek je tak nějak... o ničem a celý díl je prostě hrozný guláš kvůli neexistujícímu českému reading order.
Ano, po minulém dílu, který byl hrozná otrava a naprosto bez zajímavého děje, se tenhle díl zase vrací tak nějak ke kořenům a odhaluje nám jednak velký kus zápletky, zároveň se konečně i něco děje. Hodně k tomu přispívá návrat Yellow, odkazy na Golda a Silvera, stejně tak Reda, ale i návrat muže s maskou a starších trenérů stadionu. Tohle všechno příběhu jedině přidává. Co mu opět ubírá, je nekonečné Suicunovo hledání někoho, kdo by ho porazil. Číst to už tři díly, to je prostě bída a úplně o ničem. Aspoň se objevují zbylé legendy, aby to trošku oživily. Crystal sice není má oblíbená postava, ale v tomhle díle dostává hezké pozadí a docela hloubku. Spolupráce se staršími hrdiny ji podle mě hodně posune a celý příběh se sjednotí a dostane nový směr a spád.
Já asi půjdu zase proti proudu a klidně uznám, že to je možná primitivní názor, ale mně to přišlo jako dost nelíbivě nakreslené nelogické působení na city. Logan potká holčičku s podivnou schopností, která je buď nějaká přetrvávající psychická stopa, nebo regulérní duch. Nemám nic proti, ale jednak je ta holčička příšerně otravná, zároveň Logan naprosto nekriticky dělá, co mu řekne. Chápu, pomoc dítěti, ale to mu není vůbec nic divné? Celá ta záhada není vlastně vůbec záhadná. No a další věc, kde se tam vzal Banner? Celý ten hype o boji Hulk a Wolverine je jen jedna velká fakenew. A co se týče finále, tak bych možná ocenil lepší časově ukotvení, protože sice Hulk má asi trošku jiné stárnutí, ale pokud se znal s holčičkou z letadla, tak jak je možné, že jezero vyschlo, zasypalo se usazeninou nebo erozí a prostě je to celé v hodně pokročilém stádiu... Samotný konec je opět takové působení na city jako z Posla ztracených duší. Mám rád nekonvenční komiksy, ale tohle jsem od Marvelu nečekal, a kdybych to nečetl, tak se nic nestane.
Pěkné, ale ne úžasné. Popravdě čekal jsem nějaký velký boj a sice jsem ho dostal, ale bylo to takové hodně okecávací a zaměřené na jednu jedinou postavu, a to právě Lemilliona. Popravdě se na něj celý děj zaměřoval tak úzkostně a soucitně, že jsem čekal, že umře... ve finále to ale schytal někdo jiný... No i tak. Je velká škoda, že se děj zaměřil jen na něj a ne na Izuka a další známé postavy, taková Uraraka, ta už tam je spíš jako epizodní host než nějaká stálá postava, přitom měla tak hezky rozdělanou romanci. Kdyby do děje nevstupovala Liga padouchů, tak by to snad dokonce byla i nuda. Lemillion je fajn postava, ale nikdy mě příliš netankoval, už jen proto, že ho hodně postav považuje za lepší volbu, než je Izuku. A možná právě proto, že ho za lepší volbu považuje i řada čtenářů, tak se autor snaží tuhle postavu milosrdně odstranit, nebo alespoň tak to na mě působilo.
nevím, jestli to je tím pomalým českým vydáváním, ale celá tahle akce proti Yakuze mě hrozně vyčerpala a přijde mi šíleně zdlouhavá. Doufám, že v příštím díle se dějově někam hodně posuneme a třeba i klidně zpátky do školy, protože tohle už bych tedy upřímně neroztahoval a bral to za ukončené. Navíc co si budeme povídat, finále tohohle souboje skončilo jako vždy neuspokojivě...
Nemůžu si pomoct, ale celá tahle komiksová Stranger Things série je tak hrozně zbytečná, nesmyslná, nevelkolepá a nekvalitní pračka na peníze... Ze všech dosud vyšlých komiksů mě zaujal jen ten o Šestce a její partě, jinak je to prostě bída. Čím víc se komiks týká děje nakousnutém v seriálu, tím větší blbost z toho vyjde. Ale dobře, Kamčatka ještě nějaký význam má... Ale opravdu zase kopírujete zápletku "děti proti temnému světu a sovětské armádě"? To vám nestačí, jak hrozně přehnané je to i v klasickém seriálu, natož když to tu ještě zduplikujete? Nízká kreativita a chabý důraz na detaily a rozvoj universa. Raději bych přijal komiks o dospělých a jak se tedy demogorgon dostal do Ruska, to by za to stálo, ale udělat z toho dětskou záchranou akci... To už není pro dospělé fanoušky. Vůbec nemám chuť tohle ani vzdáleně přijímat jako kánon. :/
Tak, první půlku Barakudy mám za sebou a sice nevím, kdy pořídím druhou, ale rozhodně ji mám v plánu. Příběh pro mě sice není nic moc, důraz na piráty není zrovna můj styl, takže mě sám o sobě neuchvátí a příběh jako takový taky ještě neměl takovou sílu. Ale líbí se mi, jak se rozjíždí tři dějové linky na základě toho, kde skončil jaký člen dvora a rodiny. Máme tu unesenou šlechtičnu, která se stává pěkně badass paní domácí. Nevysvětlitelně podivnou zápletku o změně pohlaví, která ale překvapivě skvěle funguje. A nakonec vdovský pozůstatek v podobě dobrodružného hledání poklad. Z toho bohužel nebylo ještě vůbec nic vidět, takže snad v dalším díle.
Jelikož první díl rychle utekl, byl kratší a spíš měl za úkol představit postavy, tak bych více ocenil spíš nádhernou kresbu, která je pro tuhle edici typická, stejně tak jako neuvěřitelně krásné a kvalitní vydání od desek až po papír. Sice to není úplně top téhle série, ale pro milovníky pirátů a fajnšmekry rozhodně ano! :)
Tahle starší New 52 série mi tolik nesedí. Co se týče nějaké kvality příběhu a postavy Harley, tak to není nijak jiné než Rebirth, ale právě o to horší takhle zpětně pozorovat, jak se vůbec nic nemění. Ty příběhy jsou ironické, vtipné jak kdy, ale hlavně naprosto zbytečné v nějakém celkovém měřítku DC univerza. Proč by Harley taky nemohla mít nějakou klíčovou roli ve velkých událostech?!
Příběh je zase epizodní, i když Power Girl si nárokuje velkou část příběhu. Bohužel celá ta zápletka se ztrátou paměti je hrozně nudná, nevtipná a zdlouhavá... Naštěstí do ní vstupují nějaké akčnější momenty, ale celkově to bylo utrpení to číst a hrozně se to táhlo. Nějaké další příběhy s Jokerem a Comic Conem, to úplně vynechávám, protože to bylo tak zbytečné a kýčovité, až bych to nejraději přeskočil. Ukazuje se zkrátka, že na Harley prostě musíte mít chuť, jinak je to hrozně otravné čtení, které navíc kvalitativně poskakuje díl od dílu...
Druhý díl skvěle navazuje na první a ještě ho převyšuje a vyvíjí, nicméně pokud jste nečetli Zabijačku, tak možná narazíte na drobné zbytečně velké časové skoky, dějové skoky a hlavně logické nesrovnalosti, které se vysvětlují právě v jiném komiksu. Nicméně ani tak to ničemu nebrání, natož pochopení, které není zase tak složité. Prostě je to velká brutální řežba, která se ve druhém díle nebojí krve a vraždění. A je to právě Chris a jeho šílenství, které z docela realistické podívané udělá skutečnou superhrdinskou výpravu dobra proti zlu.
V podstatě mi nevadí, jak se celý příběh vyvíjí, a že doopravdy získává hloubku a akci, i když je to na úkor toho hezkého počátečního pocitu, že je to superhrdinský komiks z normálního světa. Velké události na konci týkající se rodiny a kolegů apod. jen ukazují, že Millar se nebojí nejen krve, násilí a boření konvencí, ale ani zabíjení postav. O kapku lepší než už tak skvělý první díl. :)
Trošku jsem si vyčítal, že jsem tenhle díl nečetl jako druhý v pořadí, protože je opravdu velmi důležitý a vysvětluje hodně dějových a logických mezer ve druhém dílu, ale nakonec z hlediska nostalgie bylo příjemnější přečíst si po dokončení trilogie. Asi každý si všiml, že po prvním díle se Zabijačka stává hlavní postavou, na které visí hlavní zápletka a jakákoliv další hrdinská činnost. Zabijačka se doslova stává mýtem a překračuje tenhle žánr realistického komiksu. A je to dobře. Přestože by bylo dobré udržet si nějaké zakotvení v našem fungujícím světě, prostě je potřeba mít tam nějaký skutečně sci-fi superhrdinský prvek.
Velmi malý výskyt Davea a naopak extrémní důraz na Zabijačku není na škodu a čeká se. Komiks dobře funguje i tak a je čtivý. Kresba, která je poněkud jinačí než u klasické trilogie, se hodí a je hodně příjemná. Mindy jako vypravěčka je autentická a čtivá. Zároveň do děje vstupuje Christopher, který taky musí před druhým dílem vysvětlit určité věci, takže svou úlohu má, i když mě osobně už jeho příběhová linka tolik nezaujala.
Takže v podstatě bonusový díl, který by ale mohl být regulérním dílem celé série, případně by mohl klidně navázat dalšími bonusy. Za mě příjemné čtení a nejen bonus, ale i dost důležité doplněné mezery mezi díly. :)
Je velká škoda, že tenhle díl už nezfilmovali, protože úžasně zakončil celou trilogii (tetralogii), a to i přesto, že už má trošku tendenci přehánět a vycházet z "uvěřitelného, realistického" komiksu. Zabijačka je tu doslova stigmatizovaná jako nadčlověk, který dokáže v podstatě vše, co si zamane apod., ale úplně to neberu jako chybu. Jednak to dodává velkou dynamiku, kterou třetí díl a navíc finále prostě potřebuje, zároveň by to tu bez trochy superhrdinské nadsázky nefungovalo. Co se týče průběžného děje, tak asi shodný s ostatními díly. Série si kvalitu drží stejně jako téma, které se spíš vyvíjí, než aby se nějak výrazně měnilo. Potěšil mě návrat několika starých postav, které spíš hrály na detail na potřebnost v ději, ale právě proto to působilo hezky propracovaně a hluboce. Třeba taková Angie a její život a vztah ke Chrisovi. Přijde mi, že docela malý důraz připadl na Davea, který si spíš pomalu buduje svůj šťastný konec, než aby tu začíval nějaké velké dobrodružství. Naopak Zabijačka je velkým středobodem, což se podle mě stalo u čtenářů už tak nějak samovolně po prvním dílu.
Finále se mi líbilo hodně. Přestože je trošku kýčovité, je velkolepé, hodné superhrdinského komiksu, i když plné klišé, ale hlavně zamete za celým příběhem a udělá skutečnou tečku. Drobné osudy v budoucnu na konci příběhu jsou milá tečka, nijak neotravují. Líbí se mi i jak se zachovají některé postavy. Zabijaččina máma a její názor na hrdiny, Chris, ve kterém podle mě i přes jeho magorství zůstala ta mladická nekritická láska k superhrdinům apod. No a naprostá třešnička na dortu je osud Zabijačky a kéž by to byly pomyslné otevřené dveře k nějakému dalšímu speciálu. :3
Dobře, tak tohle je překvapení... Filmy mě zprvu vůbec neoslovily, zalíbily se mi až nějak dva roky dozadu, ale stejně jsem komiks pořád odkládal a neměl na něj chuť. Teď jsem se vlivem lednové pauzy ve vydávání k Nářezovi dostal a je to tedy vážně pecka. Všechno, co napíšu, bude objevení Ameriky s křížkem po funuse, ale bohužel, dříve to nešlo.
Samotný svět, který je velice podobný našemu, až je vlastně přesně náš, je krásně propracovaný a je tématem, které se v komiksech hodně autorů snaží využít, ale vlastně to vždy dopadne nějak fantasticky či sci-ficky... Tady je to přesně to, co čekáme a sice se z toho vyvine pěkný nářez, ale přesto nevybočíme ze zcela uvěřitelného základu. Celé téma komiksu je téma, které asi společností komiksových maniaků rezonuje dnes a stále, ale náš svět má poměrně přísnější zákony o mlácení lidí na ulici, stejně tak je mnohem nebezpečnější. Ale je to takový vlhký sen každého fanouška komiksu, udělat si kostým a někde pomáhat a bojovat se zločinem. Takže postava Davea je velmi sympatická a vyjadřuje tajný chtíč každého z nás. Jeho uvedení do praxe je ta třešnička na dortu, která z toho dělá akční příběh a ne realismus.
Celkově se mi zalíbilo i jak je příběh naturalistický, a to hlavně neustálou vulgaritou a náchylností k násilí, krvi apod. Co si budeme povídat, on je Dave docela vedlejší, protože ho extrémně zastiňuje Zabijačka, která je milionkrát roztomilejší než její filmová verze. Celkově ale skladba postav funguje skvěle a komiksu nechybí vážnost, dobré vyobrazení vztahů a sociálního prostředí a taky ta samotná akce. Inu... tenhle měsíc dokupuju celou sérii a už se těším! :)