gab72 komentáře u knih
Nechápu jak jsem v dětství takový poklad mohla přehlédnout. Nicméně teď skrze vlastní děti jsem se k němu dostala. Výborná kniha plná napětí a čtivě popisují okolí. Doporučuji.
Již jsem přečetla několik knih od M. Holcové a mohu jen přisvědčit, že to nejsou "cajdáky". Výborné postřehy, nejspíše svou zkušeností získané. Hluboce opět smekám před touto paní, hlavně díky str.222, kde popisuje základní rysy středního věku žen. Výborné. Nejenže to objevila, jako možná spousta žen, ale ona to dokázala i popsat tak, že tomu druhý rozumí. Paráda:).
Výborná kniha, kde se možná každá čtyřicátnice najde:). Velice vtipné a přitom moudré se spousty životních postřehů. Pro mě zatím to nejlepší co jsem od paní Holcové četla.
Na otázku, kde se v rytíři vzalo kamenné srdce, těžko odpověď. Nicméně je krásně napsané, že sám Kato nejvíce trpěl a to sám sebou. Že pod kamenným srdcem většinou je ukryt smutek, který pramení z nedostatku lásky. Přirovnáno k úplnému opaku Kata k malému drobnému ptáčku. Prostě paráda.
Opět nádherný příběh, první co jsme četli byl "Bratři lví srdce", jak se i se strachem dají dělat velké věci, ke kterým nás ponouká svědomí a které vedou ke svobodě, lásce a naději:).
Četli jsme s dětmi a nejspíše s k ní vrátíme tak jak k Lvím srdcím:)
Výborná kniha, krásně napsaná, se spoustou postřehů ze života Tunguzů a bohužel i o potírání jejich původního způsobu života komunisty.Mnoho životních pravd a až někdy neskutečné zážitky. Doporučuji.
Čím dál tím více obdivuji úsudky G.Orwella. Výborná kniha, se skromnými postřehy autora. Nějakým záhadným řízením osudu jsem po této knize četla knihu Poslední svědci: Sólo pro dětský hlas, dost mě překvapila souvislost mezi úvahami Orwella a svědectvím dětí, jak jim byla přezentována občanská válka ve Španělsku. Na jedné misce vah upozorňování autora na jeho subjektivní úvahy, aby každý k nim byl kritický a druhé misce totální, nevyvratitelná "pravda" tehdejší Sovětské vlády o událostech ve Španělsku.
Další skvělá kniha, plná přímých vzpomínek lidí, kteří zažili dané události. Dost mě překvapili souvislosti mezi vyprávěním některých starších dětí o občanské válce ve Španělsku a knihou od G. Orwella Hold Katalánsku.
Další překvapení, a že jich bylo, prodej hlíny nasáklé olejem ze skladů potravin, za blokády Leningradu. A další a další.... . Velmi oceňuji nezasahování do výpovědí, kdy se přeskakuje z tématu na téma. Tato vyprávění obyčejných lidí, jsou velmi silná, hlavně dětí....člověk se pak na současné dění dívá poněkud jinak.
Velice pěkně zpracovaná kniha, která vede k pokoře. Čtenář se dozví dost o Slunci, Zemi, celém vesmíru, o nás, o vodě...o nepředstavitelných vzdálenostech. Témata jsou systematicky řazena, informace se někdy opakují, protože patřík danému tématu, ucelují obraz. Poslední kapitoly o možném životě v jiných galaxiích i nás samotných jsou krásným závěrem knihy. Začátek poslední kapitoly "Žijeme v naprosté závislosti na vesmíru: jsme vybudováni z vesmírné pralátky jako všechna tělesa a věci v celém kosmu. Slunce pro nás uvolňuje klidovou energii ze svých protonů. Zeleň listová uskladňuje zachycenou sluneční energii do molekul organických látek....." Kniha dává klid a mění pohled na svět, na sebe sama atd...aspoň u těch, kteří si dovolí svůj pohled změnit :). Děkuji za "Život se Sluncem a ve vesmíru"
Velice pěkně napsané, v základu stejné jako křesťanství. Dost hlubokých a zároveň jednoduchých pravd :). Každopádně všude, an obou stranách, najdeme lidi takové i makové.
George Orwell je známý, velmi známý.... ale je taky dobré si všímat toho pěkného na tomto světě, a tomu taky dávat svou pozornost.
Veliká překvapení... Aliss, Will jak řeší její úmrtí, reinkarnace harničářských koní :). Super téma. Po delší době jsem po učni sáhla a tenhle díl přečetla jedním dechem. Krásný příklad jak místo pomsty, přijmout co je a jít dál. Stejně Willovi se nakonec podařilo Aliss pomstít, ale jen "jakoby" náhodou. A další jak naučit královskou dceru, že je jen člověk, ne nic lepšího něž ostatní. Dost se zabýval vztahem koně a člověka. Pan Flanagan nějaké zkušenosti musí mít :). Pěkné.
Maličká a velmi výživná knížečka. Krátké texty, zamyšlení nad vírou, nad Ježíšem, modlitbou.... . texty vycházejí z duchovních cvičení, které pan Armbruster vedl. Skoro každý text je zakončen otázkou, která vlastně prostor otevírá. Narozdíl od definice, jenž prostor uzavírá. Krátké texty mají co říci ....
Lehké pokračování odkazu Dračích jezdců. Za mě dobré, jednak jsem se těšila na pokračování a to co jsem si od knihy slibovala to bylo. Jen mě mrzí, že tento díl byl přeložen někým jiným než tetralogie. Kdyby aspoň dotyčný překladatel si přečetl předešlý díl a ctil do češtiny přeložené názvy a jména. To jediné mi vadilo.
Velice pěkný fantasy příběh. Prvně jsem ho četla kvůli synovi, moc se mu líbil, pak jsem se začetla sama :). Je krásně vidět, že tetralogii píše mladý autor. S každým dalším dílem se prohlubují myšlenky i motivy hrdiny ( k lepšímu :)). Nevěřila bych, že mě takový příběh, tak moc nadchne :). Parádní dílko.
velmi zajímavý příběh o první ženě nositelce Nobelovy ceny za mír. I pěkně vylíčené tehdejší poměry ve vyšší společnosti. Za mě, super napsané. Doporučuji.
Ze začátku jsem moc nerozuměla, pak mě pak mě konverzace postav úplně pohltila. Malá, útlá kniha jejíž hloubku lze zaznamenat pod jednotlivými větami. Lidi, kteří prožili hrůzy vidí pravdu a nemusí o ní ohnivě mluvit. Stačí jen slovo, krátká věta. Výborná.
Hodně mě překvapila. Výborná, s úžasnými lidskými postřehy hlavně v kapitolách z roku 1952. Krásně jsou vykresleny současné rádoby problémy ku opravdovým problémům. Pro mě velké příjemné překvapení.