Gabux Gabux komentáře u knih

10 rande naslepo 10 rande naslepo Ashley Elston

Na začátku jsem neměla žádné očekávání. Vlastně jsem měla po prvních pár stranách pocit, že jsem šáhla vedle. Ale musím upřímně uznat, že tahle krásná a roztomilá jednohubka je pohlazení po duši, které jsem potřebovala.

Sophie je skvělá hlavní postava s úžasně praštěnou rodinou! A její babička je babičkou, kterou by měl mít každý. Ano, ano. Ze začátku se v její rodině budete ztrácet, ale to ničemu nevadí. A rozhodně si jejich praštěnost užijete na plno.
Ano. Skoro od začátku budete vědět jak to asi dopadne. A ano. Je tam spoustu klišé. Ale je to tak skvěle napsané a tolikrát se u knihy pobavíte, že ji to odpustíte stejně jako já.

Doporučuju knihu všem, kteří si chtějí u příběhu odpočinout, zasmát se a hlavně se jím nechat pohltit.

04.03.2021 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Knížce jsem se dlouho bránila a nechápu proč. Zhltla jsem ji během jednoho jediného dne, tak moc mě dostala. Nemá smysl ji více slovně hodnotit. To si prostě musít přečíst. Navíc ten konec? P-A-R-Á-D-A!

17.06.2018 5 z 5

Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Skvělé zakončení. Rozhodně se mi líbilo nahlédnout do hlavy i Christianovi. :)
To, že kniha popisuje něco, co mnoho lidí považuje za tabu neznamená, že je to brak. Sex a celkově erotika do života patří a lidé by se měli přestat bát o tom mluvit. Kniha je napsaná dobře a čtivě. Erotických knih existuje spoustu, ale jen tato vyvolala takové pozdvižení. Právě díky tomu stylu psaní. Za mě je to fajn oddechová knížka.

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Jediná poezie na kterou nedám dopustit.

Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Miluju doktora Lectera. Jeho postava je naprosto geniální, uvěřitelná a tak fascinující! Neuvěřitelné, jak reálná mi jeho postava přijde.
A Starlingová je skvělá a hlavně dost reálná.
Nejvíce mě bavily rozhovory Lectera a Starlingové a jejich vztah mě opravdu zajímal

17.06.2018 5 z 5

Pravda o zázracích Pravda o zázracích Atticus (p)

Jiná témata, jiná energie a jiné myšlenky. Poskládané přesně tak, jak jsem já zrovna teď potřebovala.

Hodnotit poezii je těžké. Je inspirativní, svá a proměnlivá v závislosti na okolnostech, kdy ji čteme. Přesto si myslím, že tato kniha je povedenější než ta předchozí. Minimálně pro tuto chvíli pro mě.

“Stárneme a nepřestáváme se pídit po pravdách, které jsme jako děti věděli.

29.04.2024 4 z 5

Nemilosrdný král Nemilosrdný král Meghan March

Tak tohle byla jízda. Nemohla jsem se od toho odtrhnout, tak dobře je to napsané. Příběh odsýpá a dokonce i chápete chování postav. Hlavní postavy jsou dobré a mají mezi sebou zajímavou chemii. I ty vedlejší jsou dobře nastíněné. Zároveň jich není moc, takže se v tom člověk neztratí.

Neuvěřitelně mě to bavilo. Jasně. Není to nějaká extrémně kvalitní literatura, ale já dostala to, co jsem dostat chtěla. Příběh, co mě pohltí a bude mě nutit číst dál a dál. Už dlouho se mi nestalo, že bych knihu přečetla za jeden den. Za mě skvělý start do nového roku!

Takže pokud hledáte odpočinkovou lehkou literaturu plnou erotiky, napětí a klasického mafiána a vzpurné hlavní hrdinky, tak tahle kniha vás nezklame.

06.02.2023 5 z 5

Temné a osamělé prokletí Temné a osamělé prokletí Brigid Kemmerer

Tahle kniha se čte absolutně sama. Autorka má velké nadání na vtáhnutí člověka do příběhu a udržení si jeho pozornosti.

Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů. Harper a Rhena. Oba pohledy mě bavily, ikdyž Rhenův o malinko víc. Máme zde ale 3 hlavní postavy a musím říct, že jsou napsané opravdu dobře a snadno si je oblíbíte. Hlavní hrdinka není dokonalá a dokonce má viditelné následky z mozkové obrny a musí se s nimi potýkat. Za to velké plus!
Celý svět je poměrně zajímavý a je to rozhodně jeden z těch lepších retellingů na Krásku a zvíře. Musím uznat, že i pojetí toho zvířete je originální.

Pojďme ale na to ale, které určitě cítíte. Záporná postava je čistě záporná. Autorka vás nutí ji nenávidět. A přitom ji pořádně neznáte. Je tam jen náznak její historie a důvodů proč je taková jaká je. Prostě se fakt nepovedla.
Velké překvápko na konci vlastně vůbec není překvápko. Je to dost logické vyústění “záhady”. A epilog za mě celkově palec dolů. To zakončení se mi prostě příliš nelíbilo. Nějak mi to nesedlo. Chápu, že to má nalákat na další díly, ale mě osobně to spíše odradilo a číst je nebudu.

Závěrem ale musím říct, že kniha je milá, čte se dobře a u knihy krásně vypnete. Určitě doporučuju. Za mě krásné 3,5*

30.06.2021 3 z 5

Maminčin mazánek Maminčin mazánek Sarah Flint

4,5 *
Tahle kniha je stále stejně dobrá jako když jsem ji četla poprvé. Krátké kapitoly, rychle se to čte, skvělé postavy, propracovaná zápletka. Co víc si přát? Až do konce jsem, při prvním čtení, neměla ani tušení, jak to nakonec dopadne. Bylo zajímavé, že některé kapitoly jsou i z pohledu vraha či obětí. Dodává to tomu spád a člověk se víc vžije do příběhu. Rozhodně doporučuju!

16.09.2020 5 z 5

Za zdmi Za zdmi Hollie Overton

4,5*
Už dlouho se mi nestalo, že bych knihu takto prožívala. Kniha je dobře odvyprávěná bez zbytečných výplní. Oceňuji velmi originální prostředí, kterou se stává věznice. Díky knize nahlédneme i do zákulisí texaských věznic a poprav. Postavy se mi zdály jako živé. A ten příběh? Já ho žila s nimi. Byla to jízda, která ve mně zanechala spoustu emocí. Tato kniha mě téměř donutila plakat. A to nejen jednou. To se mi často nestává a je to dalším důkazem jak dobrá tato kniha vlastně je. Hollie Overton je Spisovatelkou s velkým S!

10.09.2020 5 z 5

Ohnivé květy Ohnivé květy Susan Meissner

Taryn i Clara jsou sympatické postavy, které vás do svého příběhu pomaloučku a polehoučku vtáhnou a už vás nepustí. Clara dostala o něco větší prostor na vyprávění svého příběhu a možná proto mi přirostla k srdíčku o něco víc. A na konci knihy se i dozvíte, proč tolik autorce šlo o Ellisův ostrov.
Co neskutečně oceňuji je originální způsob propojení těchto dvou příběhů. Musím říct, že tohle se opravdu povedlo. Stejně tak oceňuji dobré dávkování nových informací. Člověk se pak necítí zahlcen a zvládá všechno zpracovat. Připravte se na to, že tahle kniha není odpočinkový romantický příběh. Tohle je příběh, kde najdete hluboké myšlenky a některé okamžiky vás donutí se na chvíli zastavit a popřemýšlet o některých věcech. Mimo jiné vidíme u Clary i Taryn, jak prožité trauma a výčitky svědomí umí zamíchat s lidskou psychikou. Také se připravte na to, že možná zjistíte, že existují situace, kdy je lepší neříkat pravdu, protože ta někdy může velmi ublížit. A nebo taky ne a jen se utvrdíte v tom, že pravda se má říkat za každé situace.
Jediné co musím trochu vytknout je styl psaní. Na můj vkus až příliš poetický a pro mě dost vleklý. Kniha mě tedy nedostala úplně do kolen, ale rozhodně mě zasáhla.

09.05.2020 4 z 5

Musím to vědět Musím to vědět Karen Cleveland

Po knize jsem šáhla víceméně náhodou, ale nelituji ani minuty strávené nad ní. Kniha se četla snadno, jelikož je to psané velmi přívětivým stylem. Příběh jako takový je originální, i když se může zdát některým čtenářům neúplný, tak bychom měli pochopit, že autorka jako bývalá zaměstnankyně CIA nemůže prozradit přesné postupy a proto se nám to občas může zdát naivní či neúplné. Rozhodně musím pochválit postavy. O Mattovi jsem až do konce nevěděla, co si myslet. Na jednu stranu dokonalý chlap a na druhou dokonalý lhář. Viv byla poměrně naivní a chytala se stébla, ale s ohledem na její situaci se jí ani nedivím. I další postavy byly velmi dobře vykreslené a reálné. A třešničkou na dortu této knihy je rozhodně její konec. Za mě klobouk dolů!

16.06.2019 4 z 5

Finále Finále Becca Fitzpatrick

Já nemám slov. Čtvrtý díl byl třešničkou na dortu. Postavy se chovaly logicky, děj ubíhal a napsáno i přeloženo to bylo opět skvěle. A ten konec? Hořkosladký. Ale už mlčím, abych neprozradila spoilery.
Líbí se mi, že v průběhu knih získali prostor i jiné postavy ať už Scott či Marcie. Tahle série rozhodně stojí za pozornost!

11.06.2019 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Skvělá ukázka toho, že "Není všechno zlato, co se třpytí". Naprostá dokonalost. A třeba nám tato kniha otevře oči a my se začneme více zajímat o naše blízké a známé. A přestaneme věřit jen očím, ale začneme důvěřovat intuici a náznakům.

17.06.2018 5 z 5

Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

Tento díl mě bavil o něco více než díl první. Vlastně ho mám z celé série nejraději.

Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Tahle kniha se musí trefit do vašeho rozpoložení. Mně se poprvé netrefila. Po čase jsem se ale rozhodla ji dát druhou šanci a jsem neskonalou ráda, že jsem to udělala!

Příběh se vyvíjí velmi postupně a dovoluje čtenáři si všímat náznaků a pravých i falešných stop. A gradace byla výborná!

Kniha se četla lépe a lépe jak příběh pokračoval. Autorka člověka mate a neustále ho nutí přemýšlet, zda jeho odhad byl ten správný. Já jsem Jacka odhalila už nikdy na začátku, ale přesto se autorce párkrát povedlo mě znejistit v mém odhadu. Za mě tedy skvěle napsané!

Popisy činů a těl jsou velmi podrobná. Nic moc pro slabší žaludek. Historický Londýn, řádění vraha, pitvy, vyšetřování i nástrahy mezilidských vztahů a společenských očekávání jsou vykresleny skvěle.

Audrey a Thomas jsou rozhodně jedni z nejpovedenějších hlavních postav, co jsem kdy potkala. Každý má svou osobnost. Silné i slabé stránky. Oba jsou inteligentní a jejich vzájemné škádlení příběh obohacuje, ale neutlačuje hlavní linku.

Nakonec musím autorku ještě pochválit. Na konci příběhu má podrobné rozebrání originálního příběhu a své verze a vysvětluje tam smyšlené věci, vynechané věci i věci, které jsou převzaty ze skutečnosti s respektem k událostem i k obětem Jacka Rozparovače.

19.01.2024 5 z 5

Divoký princ Divoký princ Meghan March

Tahle autorka mě učarovala. Píše neuvěřitelně čtivým způsobem. Postavy jsou jako živé a příběh dává smysl. A není to jen o sexu, i když sex v tomto díle představuje mnohem výraznější součást příběhu než v sérii první.

V této sérii se opět potkáváme s postavami, co známe z předchozí série. jsou zde ale upozaděné, i když hrají svou roli. Hlavní postavy tohoto příběhu jsou zajímavé. Temperance má za sebou divokou minulost a momentálně žije poměrně klidný život. Než se to jednoho dne změní. Hlavní mužská postava má opět silnou auru tajemství kolem sebe a to ho dělá přitažlivým. Příběh se v tomto díle jen lehce rozjíždí a spíše si zvykáme na styl uvažování postav a poznáváme důležití vedlejší postavy. Například spolubydlící Temperance naprosto miluju!
Hodně chválím netradiční prostředí, které dodává příběhu úplně jinou šťávu.

Pokud hledáte oddechovou literaturu plnou erotiky a poměrně inteligentních postav, tak jste zde správně. Tato série lehce navazuje na předchozí. Pokud se na autorku chystáte, tak doporučuji prvně přečíst Mount Trilogy. Není to ale nutnost.

06.02.2023 4 z 5

Marley a ja Marley a ja John Grogan

Marley a já. Kniha, kterou jsem poprvé četla jako malá holka. Kniha, u které mám dost často na krajíčku. Výborná kniha o životě jednoho ztřeštěného psa. Kniha o životě celkově. Můžete si z ní vzít hrozně moc a nebo taky nic a jen si užít obyčejný příběh ze života. Je to na vás. Největší síla této knihy je v tom, že vás do ničeho netlačí. Autor jen vypráví příběh. Bez zbytečných dramat. A vše, co se v knize děje, se může stát i nám.

“Pes soudí každého podle toho, jaký je uvnitř, a ne podle barvy pleti, vyznání nebo společenského původu. Je mu jedno, jestli je člověk chudý či bohatý, vzdělaný či ne, chytrý či hloupý. Je to tak prosté a přitom nám lidem, kteří jsme o tolik chytřejší a sofistikovanější, vždy dělá takové problémy rozeznat, na čem záleží, a na čem ne.”

15.06.2022 5 z 5

Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Tyhle komiksy jsou rozhodně roztomilé, často úsměvné a rozhodně je na nich něco pravdy.

Tak proč jen 2,5*?
- Papír je dost tlustý a špatně se mi v knize listovalo
- Nevyhovoval mi font. Špatně se mi to četlo.
- Nepřišlo mi to zas tak vtipné. Občas mi to trochu zavánělo trapností.
- Některé věci mi přišly dost přehnané. A malinko mi občas přišlo, že se hází trochu negativní světlo na čtenáře.
- Žije to hodně ze stereotypů.
- Na to, kolik humbuku kolem knihy bylo, to nebylo zase tak něco extra.
- Více bych to ocenila jen v elektronické podobě. Přijde mi to jako Škoda papíru tato kniha.

Kniha není špatná. Ale jsou to obyčejné komiksy, kterým by, za mě, bylo líp na internetu.

30.06.2021 2 z 5

Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

První anglická kniha, co jsem kdy přečetla. Je to sice “jenom” komiks, ale pro mě to znamená hodně.
Takže moje hodnocení je možná o hvězdičku výš než by bylo normálně, ale věřím, že to chápete!

Navíc si tento příběh opravdu zaslouží dobré hodnocení. Komiks je krásně ilustrován a popisuje příběh dvou obyčejných kluků. Postavy jsou úžasné. Stanou se vašimi přáteli. Tak reálně jsou vykreslení. Příběh hezky odsýpá, ale nikam nespěchá. Pro mě velmi příjemné pohlazení po duši.

Doporučuji tuto knihu všem lidem, co si v angličtině nevěří. Věřte mi, že to zvládnete. Já to zvládla taky. Dokonce jsem knihu reálně četla pouhé 3 dny :)

04.03.2021 5 z 5