genie genie komentáře u knih

Manželé, kteří ukradli atomovou bombu Manželé, kteří ukradli atomovou bombu Walter Schneir

Docela zajímavé pojednání o tom, jak to (pravděpodobně) tenkrát s tou "atomovou" špionáží manželů Rosenbergových bylo. KGB, FBI, politika, lži a manipulace ... Dobře se to četlo, ale na můj vkus se některé informace zbytečně opakovaly. Naopak oceňuji poznámkový aparát s fotografiemi.

23.11.2020 4 z 5

Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

(SPOILER) Bez debaty opět hodně svižné - od začátku do konce. Co mě moc nebavilo, byla ta osobní rovina celého případu směrem k Hunterovi a Garciovi. Pokud jde o ty morbidní vraždy, asi si dám od Cartera zase chvíli klid. Ale jinak vysoký standard - jako vždy.

22.11.2020 4 z 5

Poslední dítě Poslední dítě John Hart

(SPOILER) Skvělá knížka, ke které jsem se opět dostala jen díky ČV. Mimořádného a posedlého Johna jsem si velmi brzy oblíbila, stejně tak i detektiva Hunta. Moc se mi líbily „polodospělácké a zároveň dětské“ dialogy vedené mezi Johnem a Jackem, jejich cesta do Hush Arbor a setkání s Levim na mě dost zapůsobily. Celkově velmi dobře vykreslená atmosféra – míst i pocitů. Asi zkusím i jiné Hartovy knihy …

21.11.2020 5 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Zdá se, že to je autorčin styl - jednoduchost a nenáročnost textu. Ovšem ve srovnání s její prvotinou pro mě byl Nevítaný host naopak vítaným zpestřením na jedno odpoledne/večer ... Na tak krátkou knížku tu bylo (nečekaně) celkem dost mrtvol. "Vraha" jsem si sice tipla, motiv ale zůstal neznámý opravdu až do konce. Tentokrát jsem zklamaná nebyla.

18.11.2020 4 z 5

Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Ještě zvrácenější vražedná díla než v předchozích částech. Ale rozhodně opět oceňuji způsob vyšetřování dokonalého Huntera a jeho kolegů a to, kam nás svými kroky postupně vedou až k překvapivému odhalení. Uvažuji však nad tím, jak to "prakticky" ten vrah mohl zvládnout. No nevím ...

15.11.2020 4 z 5

Smutné pondělí Smutné pondělí Kathy Reichs

(SPOILER) Knížka mi nesedla tak, jak jsem čekala ... Samotný krimi námět byl dobrý, ale já bohužel spíš než krimi linku vnímala (nadměrné) záležitosti a vztahy kolem Ryana, Anne, Claudela. Brennanová mi nijak k srdci nepřirostla. Vadila mi jistá roztěkanost hlavní hrdinky, pak některé momenty v ději ... Přemýšlím třeba, kolik kvalitních policajtů asi nezná pojem "Stockholmský syndrom", že jim ho musí uprostřed případu někdo vysvětlovat, nebo když se ("x"krát v ději) řeklo "zůstaň na místě", tak se samozřejmě neuposlechlo, no a ten konec ... našlo by se toho víc. Prostě další díly nejsou nic pro mě.

11.11.2020 3 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Pro mě je tento díl zatím nejlepší v sérii. První třetina knihy v pohodě, ale s příchodem Bergmana a Sylvie na scénu dostává děj opravdu slušný spád. Jednotlivé charaktery postav velmi "živé", zápletka a vyústění "bavily".

07.11.2020 5 z 5

Posledné mesto Posledné mesto Blake Crouch

Třetí díl se mi líbil stejně jako ty předchozí. Relativně akční, svižné ... Konec se sice dal cekem brzo odhadnout, ale i tak jsem se u knihy a celé trilogie velmi bavila.

03.11.2020 5 z 5

Zhroucený čas Zhroucený čas Blake Crouch

Občas jsem musela zpomalit a číst pečlivěji. Ve výsledku to však bylo skvělé, čtivé, mělo to spád. V závěru popisované přechody časových smyček byly celkem sugestivní. A ten konec - jo, jsem spokojená. Už aby Crouch zas něco napsal ...

03.11.2020 5 z 5

Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Není to tak dlouho, co jsem přečetla Blackout - podobné téma, ale jiné pojetí. I tady se mi velmi líbil námět a rozehraný scénář „apokalypsy“ s reálným základem. Bohužel se ale přikláním ke skupině čtenářů, jimž vadil ten americký patriotismus a uvědomělost hlavních hrdinů. Do dalšího dílu se zatím nehrnu …

01.11.2020 3 z 5

Charles Manson: Život a doba Charles Manson: Život a doba Jeff Guinn

Podtitul knihy "život a doba" opravdu odpovídá jejímu obsahu. Autor se velmi detailně věnuje nejen samotnému Mansonovi a jeho Rodině (a rodině), ale zasazuje celý jeho život do celkového kontextu neklidné doby a života v Americe. I když jsem nebyla schopná knihu přečíst naráz, musím autorovo pojetí a dílo ocenit.

31.10.2020 5 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Autorka je pro mě už vlastně sázka na jistotu. Opět velmi čtivé dílko plné různých lidských charakterů a osudů.

25.10.2020 5 z 5

Blackout: Zítra bude pozdě Blackout: Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Děj slušně ubíhal, námět se mi opravdu líbil, ale na můj vkus byla knížka trochu povrchní (zejména postavy). I když - pro představu potenciálních následků (zejména pro obyčejného člověka) to stačilo.

22.10.2020 3 z 5

Tři dámy na zhubnutí Tři dámy na zhubnutí Lucy Diamond (p)

Příjemné čtení pro ženy, nenáročné a inspirativní.

23.08.2020 4 z 5

Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Zase víc než brutální … Carter má ovšem dar vtáhnout vás do děje prakticky hned od první stránky, a to pak prostě nejde nečíst dál.

11.02.2020 4 z 5

Milada Horáková: justiční vražda Milada Horáková: justiční vražda Miroslav Ivanov

Výborné pojednání zejména o společenském a politickém životě (i smrti) M. H. Autor velmi dobře pracuje se zdroji, vše je dobře uspořádané a srozumitelné. Chvílemi "těžší" čtení (ty emoce), tahle knížka se mi komentuje trochu hůř než ostatní, ale určitě doporučuji.

09.02.2020 5 z 5

Tichá planeta Tichá planeta Julie Nováková

Poklidné, celkem neakční, ale dobré sci-fi. Zaujme verze mimozemského života, který je slušně vykreslen.

03.02.2020 3 z 5

Útek z pekla Útek z pekla Juraj Šebo

Dobře zpracovaný příběh a Osvětim zase z trochu jiného úhlu pohledu – člověka, kterému se podařilo utéct. Autor nejde do přílišného detailu, uvádí relativně stručná fakta a zasazuje je do celkového kontextu té doby, to důležité tu však čtenář najde. Navíc je kniha doplněna mnoha fotografiemi.

02.02.2020 4 z 5

Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Michio Kaku

Ne vždy zrovna jednoduché čtení (občasnou nesrozumitelnost zcela přičítám vlastní omezenosti v oblasti současné vědy a fyziky, nikoliv autorovi).
Na knize oceňuji to, že se autor věnuje i historickým základům (astro)fyziky či raketového inženýrství. Mnoho z uvedených vizí je pro mě celkem pochopitelných, mnoho z nich – zejména z té vzdálenější budoucnosti – jsou jak z říše sci-fi. Z knížky si odnáším tak trochu dilema – člověk (lidstvo) ve svých přirozených a odvěkých touhách po poznání a pokroku versus „vytěžit a využít“ ve svůj prospěch další světy. Velmi mě zaujala témata transhumanismu, (digitální) nesmrtelnosti či biotechnologie. Doporučuji.

01.02.2020 5 z 5

Inferium Inferium Roman Bureš

Autor mě zaujal svou trilogií "Propast času", takže očekávání byla vysoká … a ano, tohle dílko je zase skvělé. Nápadité, postavy "jako živé" a Peklo - bizarní a neuvěřitelně uvěřitelné. Doporučuji.

27.01.2020 5 z 5