gladya gladya komentáře u knih

Rány na cti Rány na cti Anthony Riches

Mám slabost pro historické knížky, takže automaticky hvězda nahoru. Autor se pravděpodobně opravdu vyzná v římském válečném umění. Jinak je to typický dobrodružný román se všemi pozitivy i nectnostmi žánru. Mladý hrdina schopnější než ostřílení bojovníci asi patří k žánru, možná ani to, že hrdinové myslí spíš jako současní lidé není nic vyjímečného.

20.02.2018 4 z 5

Fiorella a Bratrstvo křišťálu Fiorella a Bratrstvo křišťálu Vlastimil Vondruška

Přesně, jak to píše Piquillio. Dodám jen, že to, co v historických detektivkách pro dospělé náročnějšímu čtenáři oprávněně vadí, se u knížky pro děti snese spíš. Tím nechci děti podceňovat a tvrdit, že je to "jen" pro děti a tak to stačí. Naopak, jednoduchost, jasnost charakterů apod. svým způsobem k dětské literatuře asi patří a je to v pořádku. Je pravda, že existuje "hodnotnější" literatura pro děti, ale to nevadí . Tohle si mladý čtenář může užít. Ostatně my, co si Vondruškovy detektivky s chutí čteme jako nenáročné oddechovky, si je taky užíváme.

02.02.2018 4 z 5

Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Anotace srovnávající s Brownem téhle knížce v mých očích spíš uškodila. Jisté podobnosti tady jsou, ovšem to nemusí být jen pozitivní. Dávkování napětí, konec kapitoly a změna dějové linie v "tom nejlepším" mi trochu Browna připomnělo, no "je to čtivé", ale až trochu podbízivým způsobem. Oproti Brownovi chybí velký "globální problém" , historie jedné rodiny je přece jen něco jiného než tajemství církve, použití antihmoty, zápletka Inferna apod. A hlavně, vše je mnohem předvídatelnější než u Browna. Jiná srovnání? Moc podobností s Larsonem nebo Doylem jsem neviděla.

Celkově je to příjemná oddechovka, nenadchne ani neurazí.

06.04.2016 3 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Stín větru po naprosto úchvatném začátku, který sliboval něco naprosto dokonalého a zcela výjimečného sklouzl mezi "pouze" velmi dobré až skvělé knížky.

Kladných hodnocení je zde dost, zmíním jen drobné vady na kráse. Absolutně osudových lásek až za hrob je tam nějak moc. Příběh Nurie není vložen zrovna šťastnou formou. To nemá být minimálně povídka vložená v románu, to má být dopis na rozloučenou. Příběh jiné postavy by se dal i do románu psaného ich formou vložit. Například tak, že by bylo odlišené vyprávění jednotlivých postav. A setkala jsem se v knížkách i s tím, že do příběhu psaného ich formou bylo vloženo klasické vyprávění er forrmou.

Ale jako celek je Stín větru pořád vysoký nadprůměr.

25.10.2015 4 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Docela dobré a čtivé, ale zázrak to není. Soukromý detektiv vyřeší případ, který nezvládne Scotland Yard se svými specialisty a forenzními experty, no to patří k žánru minimálně od dob Sherlocka Holmese. Pravda, posun tu je. Za dob Holmese nebyly tak sofistikované vyšetřovací metody a C. Strike má přístup k zprávám vyšetřovatelů. Víc mi vadilo, že zločin byl až moc překombinovaný a pachatel se nechoval moc logicky. Ale jako oddechovka, proč ne.

26.07.2015 3 z 5

Světlo jeho očí Světlo jeho očí Maryna Radoměrská (p)

Klasická Červená knihovna, hodnotím v rámci žánru.

26.01.2015 3 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Dokonalé. Smrt jako vypravěč, dobře napsané postavy, silný příběh. Takhle mě dlouho žádná knížka nedostala.

16.09.2014 5 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Osudy čtyř přátel během několika desetiletí, zajímavé téma a dobře napsané. Pravda, závratně úspěšné kariéry všech čtyř hrdinů jsou až neuvěřitelné. To ale nevadí a asi je to záměr. Je zajímavé, že vlastně ani jeden z hrdinů nevyhovuje beze zbytku představě „ heterosexuální muž s tradiční rodinou“, jen jeden se jí hodně blíží. Nejpůsobivější je asi to, co prožil Jude. Na jednu stranu se až nechce věřit, co s takovým startem v životě dokázal. To, že ho traumata z dětství poznamenala ovšem uvěřitelné je. I to, že obviňoval i sebe. Nevím, jestli je možné, aby dítě takhle dlouho „uniklo“ systému.

Dlouhé a „tlusté" knihy mi nevadí, ale tady se přidávám k názoru, že tahle knížka by mohla být kratší.

01.11.2023 4 z 5

Polygon Polygon Ladislav Kubizňák

Bylo to zajímavé. Pravda je, že literární úroveň není oslnivá. U některých věcí jsem přemýšlela, proč je tam autor dává. Přeskakování v čase se mi zdálo trochu zmatené.

Zaujalo mě, jak to chodilo a někdy pořád chodí mezi zpravodajci a popis některých příběhů a případů.

Při hodnocení je asi čtenář ovlivněn svými politickými názory. Zamyslela jsem se nad postojem člověka, který patří k poraženým ve studené válce. A hodně věcí asi nepochopil. Opravdu sloužil vlasti? Vždyť naši zpravodajci byli podřízeni KGB. V historii hodně lidí "jen sloužilo vlasti a poslouchalo rozkazy." Jenže jde i o to, jaký je ve vlasti režim a jaké jsou rozkazy. A změma režimu znamená i některé personální změny. V tak citlivé oblasi jako zpravodajské služby je to pochopitelné a asi i nutné.

Úsměvné je, jak autor "závidí jednomu kolegovi z KGB", který začínal v podobné době a působil v NDR. No, Vladimír Vladimírovič to dotáhl mnohem dál než pan Kubizňák.

14.12.2020 3 z 5

Božská komedie Božská komedie Dante Alighieri

Poslouchala jsem audioknihu, takže nebudu hodnotit. Když jsem zjistila, jak hodně je to zkrácené, rozhodla jsem se si tenhle klenot přečíst. To asi hovoří za vše.

31.10.2020

Otázka sociální Otázka sociální Tomáš Garrigue Masaryk

Zaujalo mě to jako polemika s marxistickým dialektickým materialismem. Masaryk Marxe a Engelse evidentně četl a pochopi, na rozdíl od některých Marxových kritiků i některých "marxistů". A Masaryk možná Marxe pochopil lépe, než Lenin .

27.11.2018

Vůně deště Vůně deště Lenka Lanczová

Jsem skoro o dvě generace starší než čtenářky, pro které je knížka určená. Byla jsem zvědavá, co čtou dnešní dívky ve věku, kdy moje generace četla Šmahelovou nebo Rudolfa. V rámci žánru celkem dobré. Zdá se mi, že je to určeno spíš mladším čtenářkám než je hlavní hrdinka, Pavla se na 18 let na internetu chová docela naivně. No, možná se pletu.

07.03.2018 3 z 5

Kletba svitků Kletba svitků Barbara Wood

Příběh celkem zajímavý, ale zázrak to není. Dost věcí je předvídatelných. Něco do sebe ale tahle knížka má. Přesto, nebo možná právě proto, že jsem ateista (nebo spíš agnostik) mě vedla k zamyšlení nad vírou, ale i fanatismem , významem a smyslem různých přikázání, která jednotlivá náboženství věřícím dávají .
A nejde jen o desatero. Vždyť ke kamenování hříšníků, pomyslnému a v některých zemích skutečnému, nemají někteří lidé daleko
Za zmínku stojí i to, jak se Ben vyrovnával s minulostí a původem.

02.12.2017 3 z 5

Otcův duch a jiné pohádky romských autorů Otcův duch a jiné pohádky romských autorů * antologie

Některé pohádky jsou podobné klasickým pohádkám jiných národů a etnik, na některých je vidět, že jsou jiné. U některých příběhů není důležité, že hrdina či hrdinové jsou Romové, jsou tam ale i příběhy, kde romská identita a vztah k nám gadžům hraje důležitou roli.

V zájmu poznání romské kultury je to určitě zajímavý počin. Nejsou to pohádky pro malé děti.

06.09.2017 4 z 5

Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Hodnotím celou trilogii. Příjemné a docela vtipné oddechové čtení. Jistě, mladistvý vyvolený či vyvolená jako hrdina tady není poprvé. Ale v rámci žánru tahle knížka určitě patří k tomu lepšímu. Samozřejmě příběh má mouchy, nějaké to klišé se najde, některé postavy se nechovají moc logicky, hlavně strážci. Mladí hrdinové jsou jsou většinou cool a hustý. Lituju jen toho, že už dávno nejsem cílová skupina, jako náctiletá bych si to asi užila víc. Dodám, že Gven by vlastně teoreticky mohla být dokonce moje vnučka (stačilo by abych se stala matkou před dvacítkou a můj potomek by šel v mých stopách).

04.07.2017 3 z 5

Láska za časů cholery Láska za časů cholery Gabriel García Márquez

Rozhodně to není špatná knížka, ale hodnotím ji jako průměr. Dala jsem už víc hvězdiček z hlediska literárních kvalit mnohem horším knížkám, které mě ale něčím víc zaujaly. Tady nějak nepřeskočila jiskra. Možná jsem ji nečetla ve správné době a správném rozpoložení.

03.10.2015 3 z 5

Papírová města Papírová města John Green

V žánru YA to není špatná knížka a musím vzít v úvahu, že nejsem cílová skupina, "adult " už jsem hodně dlouho. Plus za začátek, pro mládež určitě zajímavé postavy a také za konec. Docela příjemný je autorův styl. Cílovou skupinu asi osloví i to, jak jsou popsáni rodiče. I na malém prostoru, který je jim poskytnut, jsou stejně nemožní jako rodiče všech vrstevníků hlavních hrdinů. Mně osobně se chování Margo zdálo hodně přehnané. Celé pátrání po Margo mi přišlo slabší, až na závěrečných 19 hodin.

03.10.2015 3 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Dala jsem stejný počet hvězdiček předchozím dílům. Nejde o to, jestli Lagercrantz píše jako Larson. Důležité je, že je to v rámci žánru dobrá knížka. Podle mě je zachován "duch" předchozích dílů Milénia i charaktery postav. Líbilo se mi další rozvedení příběhu Lisbeth a její rodiny. Za co tedy hvězda dolů? Lisbeth a vlastně někdy i Mikael a někteří "padouši" mají až nadpřirozené schopnosti. To ovšem patří k žánru a u Larsona je to podobné. Nevím, jestli na jeden příběh není různě potrhlých géniů až moc. Dost věcí bylo snadno předvídatelných. Ale to vše jsou celkem drobné vady na kráse.

07.09.2015 4 z 5

Aktivní kovy Aktivní kovy Štěpán Kopřiva

Je to absurdní, místy vtipné,místy na hranici nebo možná za hranicí,ale docela jsem se bavila, A to zdaleka nejsem "ciílová skupina".

22.08.2015 3 z 5

Budoucnost mysli Budoucnost mysli Michio Kaku

Tuhle knížku jsem si nakonec nechala na dovolenou. Stojí za přečtení. Netroufám si posoudit vědeckou úroveň, ale řešené problémy a kladené otázky jsou opravdu zajímavé a inspirující. Autor zmiňuje řadu sci-fi knížek a filmů. Překvapilo mě, že ač zmiňuje Asimova, ani v kapitole věnované možné "vzpouře strojů či robotů" nepřipomněl tři zákony robotiky, klidně jako něco nemožného a nereálného.

26.07.2015 5 z 5