Gordonlord Gordonlord komentáře u knih

Královská hraničářka Královská hraničářka John Flanagan

Musím fakt ocenit Flanagana, že se rozhodl vystoupit z bezpečné zóny již silně zatuchlého status quo své série, posunout děj o 15 let dopředu a pár postav rovněž zabít či nechat umřít. Obzvlášť v sérii pro mlaďase je zbourání zažitých pořádků obdivuhodné. Bylo to hodně potřeba a sérii to hodně prospělo.

Navíc na rozdíl od minulého - neskutečně slabého, vyčerpaného a nenápaditého dílu, zde se to nápady jen rojí. Will už je postarší hraničář, řeší vnitřní démony, jde si za pomstou a na scéně se objevuje nová postava hraničářky Meddie, jenž se stává jeho učenkou. Willa v nové úloze je uspokojivé sledovat. Po mnoha předchozích dílech, kde neustále dokazoval, jak je super, bylo vážně načase, aby vyrostl z dětských bot a ukázal se v již legendárním světle. I dějová linka Meddie, včetně její proměny z rozmazlené princezny v hraničářku, byla poutavá.

Je vidět, že Flanagan chytil svěží vítr a chuť psát.

Má to ale i vady na kráse. Je jasné, že novou hrdinkou mládeže je Meddie a proto tady musí mít nějaký "cool moment". A ona ho dostane. Sejme jednoho ze závěrečných padouchů a má u toho i dobrou hlášku. Do tohoto okamžiku bylo navíc všechno velmi hezky vyvážené a v rámci pravidel hry hraničářského příběhu i krásně uvěřitelné. Ale ne, Flanagan musel - stejně jako kdysi v případě Horác versus Morgarath, silně přestřelit.

Závěr patří celý Meddie, všechno zvládne a zachrání situaci. Sotva doučená, rozmazlená princeznička mnohem lépe zvládne věci, na které ani nejlegendárnější hraničář království nestačí. Ok, tohle byl hodně blbý fan servis pro fakany a dost přestřelený závěr, dokonce doplněný o citově opět přestřelený epilog. Obojí docela zkazilo dojem a dle mě i desetiletý čtenář pozná, že tohle je trochu blbý....

Jinak dobré dojmy převažují a doufám, že druhý dech autorovi vydrží i do dalších dílů.

10.06.2021 3 z 5

Maestro Maestro R.A. Salvatore (p)

Tahle kniha měla vlastně skvěle nakročeno k tomu, být šíleným odpadem.

Prvních osmdesát stránek je totiž ukrutný hnůj. Sledujeme totiž jenom nekonečné pletichaření temných elfů. Těch je tady snad padesát, všichni mají úplně stejnou - zákeřnou a po moci toužící - povahu bez morálky. Tím pádem jsem vůbec netušil kdo je s kým, kdo je proti komu a už vůbec jsem netušil kdo je vlastně kdo a upřímně mi to bylo jedno, protože je to stejně fuk.

Vzhledem k tomu, že předchozí trilogie byla docela slabá, čekal jsem, že tohle bude už jen korunovace Salvatoreho úpadku. Ale kniha nejen po této úvodní, prudce ubíjející anabázi nabrala dech, ale i svinské obrátky.

Postav se již v Drizztově sérii nahromadilo požehnaně a fakt milé je, že každá má svůj poměrně unikátní charakter a své nezastupitelné místo v příběhu, tudíž se nestane, že by tu někdo jen natahoval zbytečně příběh. Naopak - prolínání jejich vzájemných vztahů zde nadhazuje jednu nesmírně vzrušivou a napínavou vedlejší dějovou linku za druhou a sytí tak jinak akční jízdu dalším palivem, které čtenáři nedovolí od knihy odejít byť jen na vteřinu.

Drizztův vztah s Artemisem Entrerim - nejzajímavější postavou série, se opět vyvíjí dál. Hlavní postavou je tentokráte Jarlaxl, který zde exceluje se svými gadgety ála James Bond. Gromph se snaží sbalit Catti a Yvonnel Věčná nakonec připraví fakt krutý a zběsilý plán, jak zatočit s Drizzem. Nakonec, když se navíc už na třetí pokus konečně dočkáme finálního souboje Drizzt versus Tiago, byl jsem zcela uchvácen tím, jaký spád a šťávu příběh dostal. Ale to ještě nebyl konec, protože výborně vypointovaný závěr událostí načatých již v knize Arcimág, dodá knize další, větší rozměr a ještě jednu megamonstrózní bitvu na závěr. Tyhle "over the top" přepálené akční pasáže a souboje na Drizztově sérii miluju a zde byly předvedeny s maximální razancí.

Co je ještě lepší - tentokrát na mne nepřátelé nepůsobí jako předem mrtvé figurky pod Drzztovými scimitary, ale jako skutečně mocní a nebezpeční soupeři, se kterými není radno si zahrávat a na které j i prakticky nejmocnější trojice bojovníků v Říších - Jarlaxl, Entreri a Drizzt - krátká.

Kvůli první mizerné čtvrtině knihy (kterou si určitě nenechte zkazit dojem!) je to reálně tak na tři hvězdičky, ale dál to byla prostě tak brilantní jízda, že je to podle mě minimálně od "Poslední Hranice" nejlepší Drizztova kniha a já jen žasnu, jak Salvatore i v Drizztově dobrodružství s pořadovým číslem 30+ pořád dokáže vykouzlit neuvěřitelně autentickou, ryze Dungeons and Dragons atmosféru zlatých devadesátek, navíc až po okraj napěchovanou tak kulervoucí akcí a napětím, že to bere dech.

A to i navzdory tomu, že již vlastně zase a znovu točí ty stejné zápletky s pořád těmi stejnými postavami, což je něco, na čem by si kterýkoliv jiný spisovatel brakového fantasy jistojistě vylámal zuby.

04.06.2021 4 z 5

Asterix a kotlík Asterix a kotlík René Goscinny

Náčelník sousední vesnice Nemoralix dá Asterixovi k ohlídání kotlík plný sestercií. Avšak sestercie se z kotlíku ztratí a Asterix je za své selhání vypovězen z vesnice s úkolem napravit její čest.

Peníze se mu nedaří najít a spolu s Obelixem se rozhodne, že je tedy zkusí vydělat. Avšak obchodní talent není silnou stránkou našich Galů.

Při pokusu získat peníze dojde i na nápad vyloupit banku, což je silně nemorální čin u hlavního hrdiny dětského comicsu. Rovněž i rasistické vtipy jsou na denním pořádku. Takhle volnomyšlenkářské nápady by byly dnes příkře odsouzeny, ale konec šedesátých let holt ještě nebyl tak podělaný z bezpečné morálnosti a korektnosti.

Vtip je zde ve zdravé míře, kresba opět překrásná a přijde mi, že místy i detailnější než obvykle a navíc má příběh dobře vypointované vyústění. I přesto, že vlastně docela očekávané. S potěšením také shledávám, že magický nápoj tentokrát nehraje zásadní roli a hrdinové si musí poradit jinak.

28.05.2021 3 z 5

Conan a Páni severu Conan a Páni severu Ivana Kuglerová

Jedná se v podstatě o přímočarou vyvražďovačku. Conan a jeho družina putují severskou, zamrzlou zemí a jsou pronásledováni tajemnou postavou, známou jako "Lovčí". Cestou zažívají dobrodružné souboje a překonávají nástrahy, přičemž jsou jen loutkami ve hře čarodějů.

Nic víc v tom není, jde to celou dobu takhle rovně dopředu, bez překvapení, bez vzruchu a docela bez zájmu. A stejně tak to i celé skončí, velmi rychle useknuté na několika málo stánkách.

Conan je zde jen vedlejší postava, moc se neprojevuje a celkově z knihy vůbec nemám pocit, že by měla do Conanova universa patřit. Ta atmosféra a styl příběhu je kompletně jinde.

Hlavní postavy jsou vesničané, putující s Conanem, jejichž osud a poslání jsem moc nepochopil, ale na tom stejně vůbec nezáleží, protože žádnou důležitou roli nesehrají.

Vyloženě marná kniha to nebyla, jen prostě nezajímavá, rovně přímočará a navíc nudná a bez Conanovské atmosféry.

27.05.2021 1 z 5

Dárek od Caesara Dárek od Caesara René Goscinny

Literatura. Nesmírně přeceňované kulturní médium. Poslední dobou mám fakt "štěstí" na samé velmi ceněné klasiky, které se většinou ukáží být prázdným a špatným paskvilem. Proto, abych na literaturu nezanevřel a těžké čtenářské časy nějak vydržel, pouštím se v takové chvíle do četby Asterixe, který ještě nezklamal.

Dárek od Caesara se ukázal být dokonce jedním z nejlepších dílů. Tentokráte se nikam neputuje, děj se odehrává ve vesničce a kouzelný nápoj spojený s mlácením Římanů, kterýžto se jako zdroj vtipu již začal velmi těžce vyčerpávat, si užijeme až na samém konci.

Celý comics je tentokrát postavený na chytrém příběhu, masitě prošpikovaném zatím snad nejlepšími a nejnápaditějšími vtipy, do detailu promyšlenými a nadčasovými hláškami. Svůj prostor dostávají další do té doby více či méně anonymní obyvatelé vesničky a krasně tak dobarvují Asterixovský mýtus.

Tohle byla radost číst. Geniální nápady a chytré vtipy snad v každém okénku a sem tam, pro již dávno tolik potřebné osvěžení i pár nových prvků, jako třeba Asterixova nutnost řešit souboje i bez kouzelného nápoje.

Perfektně vypointovaný a promyšleně napsaný příběh, u jehož tvorby se autoři evidentně skvěle bavili, je samozřejmostí stejně, jako poutavě vymyšlené postavy. Navrch milá a ikonická kresba a dohromady z toho máme jeden velký, nadčasovým zážitkem dýchající comicsový balíček.

Já jsem tedy plný sil a můžu se opět ponořit do světa "velké, kvalitní, propracované a odborníky vysoce ceněné" literatury, která Asterixovým dobrodružstvím mnohdy nesahá ani po kotníky.

10.05.2021 4 z 5

Asterix věštec Asterix věštec René Goscinny

Asterixovský příběh, tentokrát s poučením platný i na dnešní dobu.

Vtip a hlášky jsou stále na svém místě. Více prostoru, charakteru a jmen začíná dostávat čím dál tím více - do té doby vcelku anonymních - postav z Asterixovy vesnice, jako třeba Majestatixova žena Bohemína, nebo prodavač ryb, s jehož zapáchajícím zbožím se zde váže pár povedených gagů..v budoucnu vlastně running gagů. Stejně jako je třeba loď vikingských nájezdníků, zas a znova potápěna zuřivými galy. I tahle srandička je zde samozřejmě opět přítomna.

Tenhle díl má jednu z nejpamátnějších a nejvýraznějších zápletek - Věštec je už prakticky klasika. Ale protože se mi po devíti předchozích dílech moje čidlo na rozpoznávání kvalitativních prvků začíná pomalu tupit jejich neustálým opakováním, již necítím ten úžasnou pecka super bomba pocit, ale pouze dojem z nadprůměrné, o všech stránkách kvalitní comicsové zábavy, hraničící s klasikou.

06.05.2021 3 z 5

Asterix a Caesarův vavřínový věnec Asterix a Caesarův vavřínový věnec René Goscinny

Majestatix se v opilosti s bratrem své ženy vsadí, že mu uvaří jídlo kořeněné listem z Caesarova vavřínového věnce. A získat ho do Říma jedou pochopitelně Asterix s Obelixem.

Je tu spousta nových hlášek, svěžích zajímavých vtipů a naštěstí tentokrát humor nestojí na nekonečném mlácení Římanů. Nápady, humor a slovní hříčky jsou stále v zajetém duchu předchozích povedených příběhů, ale tentokrát mi přišlo, že mají lehce novou a cerstvou poetiku.

A navíc se tu tentokrát docela chlastá, a to nebylo úplně zvykem.

S radostí vidím, že i některé, pomalu zasmrádlé running joky se dočkaly osvěžujících nových prvků. Takže zase jednou vydatná comicsová krmě v nezaměnitelném a jedinečném stylu.

04.05.2021 4 z 5

Asterix v Helvetii Asterix v Helvetii René Goscinny

Dobrá zápletka, humor postavený na orgiích a švýcarských stereotypech. Novinkou je, že mezi kladné postavy se vedle galů vůbec poprvé zařadil i Říman, který byl dokonce pozván k závěrečnému hodovnímu stolu v galské vesnici. Jsem rád, že jsou autoři občas schopni lehce porušit své stereotypy, protože systematika Asterixovych příběhů svádí snadno k tomu, aby do onoho zasmradleho stereotypu stejně lehce spadla.

Slovní hrátky a gagy jsou opět přítomny, i když ne v tak velkem množství jako u Zlatého srpu nebo předchozí Kleopatry.

Mezi nejpamátnější nápady patří hostinský, který každou půlhodinu vyřvával na své hosty "kuku" a oni museli obrátit přesýpací hodiny ve svém pokoji.

Pořád dobrá a zábavná Asterixovská... No nebojím se říci klasika.

23.04.2021 3 z 5

V sevření intrik V sevření intrik Margaret Lindholm

Při čtení "předposledního" dílu série Snědý muž jsem zjistil, že se nejedná o předposlední díl. Po sedmé části, která následuje a která zároveň v ČR vyšla jako poslední, totiž ještě následuje jedna trilogie, která celý příběh uzavírá. Takže po přečtení nějakých 15-ti knih jsem zjistil, že se kvůli diletantství nakladatelství Návrat závěru příběhu nedočkám. Návrat měl tehdy vážně velké oči. Nevím co se stalo. Možná se změnila nálada na trhu a mezi čtenáři a časy prostě klasickému fantasy přestaly přát. Vycházet totiž tehdy přestal nejen Farseer, ale i veškeré rozjeté série Forgotten Realms, Dark Sun i Dragonlance a další světy klasického fantasy, jenž hladily mé srdce. Akorát že u Farseera to zamrzí, protože knihy na sebe navazují stylem seriálu, o jehož velké vyvrcholení byli čeští čtenáři kousek před koncem ochuzeni.

Takž tuhle knihu jsem dočítal už poměrně otrávený z toho, že se nedočkám velké výpravy prince Dutifula do ledových zemí s úkolem zabít draka Icefyra, jenž mu zadala Narčeska - jeho vyvolená princezna, kterou si musí vzít za ženu, aby upevnil spojenectví mezi dvěma vévodstvími v Šesti Královstvích. Nedozvíme se ani, jestli se Fitz opět shledal s Burrichem a řekl mu o tom, že tehdy nezemřel a zda se někdy potká se svojí dcerou Nettle...no, ale nepřídbíhejme. Možná že se to čtenář dozví. Po tomhle díle vyšel ještě jeden, do kterého už kvůli výše popsaným skutečnostem nemám chuť.

Nicméně díl sám o sobě stále ještě trochu trpí tím, že se zde autorka pomalu rozjždí s build-upem následného děje, pomalu rozjíždí důležité a zajímavé zápletky a směřuje k finále. Vztah Šaška a Fitze je už teď nohem komplikovnější než dříve a o to zajímavější. Nettle už tuší, že Fitz, kterého navštěvuje ve snech, bude asi něco víc, než jen její spřízněný kamarád, kterého ve spánku vyhledává za pomoci umění. A politická zápletka, která zpočátku vypadala otravně, začíná nabírat jasnější kontury a velmi zajímavou podobu. Kdo je tajemná komorná Narčesky ? co má za lubem její opatrovník ? Postaví se Fitz za zájmy Šesti vévodství a jak slíbil - zabije draka Icefyra a dostojí tak důvěře svého dávného mentora Chadea ? A nebo poslechne Šaška, jenž předpověděl, že Icefyra nesmí zabít, jinak se strhne kataklyzma událostí, které zničí svět ? Dozví se nakonec všichni, kdo je Tom Badgerlock ? Jak to dopadne s postavením lidí Staré Krve ve společnosti - dostane zvířecí magie možnost fungovat beztrestně ? A navíc už se konečně začíná projasňovat, kdo a co je ten Bílý Prorok, jímž Šašek evidentně není a co má vlastně v plánu. Tato postava se v drobných zmínkách objevuje již od začátku původní série a teď do sebe konečně všechno začíná zapadat a Margaret ukazuje, že fakt umí napsat šíleně promyšlený a poutavý epos, který je vážně radost číst.

Ovšem radost jen pro ty, co umí anglicky a najdou si čas a trpělivost to dolouskat v cizím jazyce. Ostatním českým čtenářům zbyde jen hořkost na patře z nedodělané práce nakladatelství Návrat.

23.04.2021 3 z 5

Dračí hrozba Dračí hrozba Margaret Lindholm

Po utahaných a dějově prázdných dílech přichází konečně osvěžující léčivá injekce v podobě invenčního a rychlejšího spádu.

Všechny možnosti vývoje vztahů hlavních postav, dějových linek a zajímavých lákadel v podobě nedořešených tajemství už konečně neleží ladem u cesty, ale byly sebrány, oprášeny a konečně se s nimi se zápalem a péčí začíná pracovat. Téměř tak dobře, jako to bylo na denním pořádku u série Farseer.

Nejzajímavější mi přišel Thick - znetvořený imbecilní sluha poradce Chadea a jeho vztah s Fitzem, který ho učí umění a začleňuje ho do své neobvyklé a zajímavé koterie. Zamotanec intrik, zvratů a překvapení nabírá šíleně na obrátkách, ale je zamotaný takovým tím velmi čtivým, jednoduchým a dokonale přehledným způsobem, ve kterém se prostě neztratíte, ani když u čtení na chvíli usnete. Avšak to neznamená, že je jednoduchý, nebo hloupý - ba naopak !! Vše je brilantně a pečlivě promyšleno tak, aby na každém řádku číhalo napětí a člověk se jen klepal, jak se vztahy a situace vyvinou. Šok a zvrat je na každém rohu a vrací čtenáří adrenalin, který ho nutí do stále další četby a nedá šanci únavě ani nudě.

Jak jsem již naznačil - není tady moc akce. Je to postavené hlavně na postavách, brilantně zajímavě provázaných vztazích, postavených na velmi dospělých tématech s hořkým podtónem zodpovědnosti, cti, zrazeného přátelství, nepochopených dobrých úmyslech a chybách, kterým se člověk nevyvaruje, jejichž lejtmotivem je pohnutý a tvrdý osud, který se s nikým nemaže a je naprosto nepředvídatelný. Tak nepředvídatelný a nepříjemný, že to na fantasy není moc obvyklé.

Všem hrdinům fandím, vžívám e opět do jejich kůže a držím jim palce, protože to, co prožívají, je sepsáno tak sugestivně, jako bych každou ránu osudu, jenž si protrpí, prožil na vlastní kůži.

Doufám, že nadšení spisovatelčina - do této chvíle pouze dřímajícího, před nějakou dobou uspaného talentu - se vrací konečně v plné síle.

18.04.2021 4 z 5

Čas změn Čas změn Margaret Lindholm

Velký příběh série Farseer je u konce a cyklus "Šedý muž" navazuje 15 let po jeho konci. Fitz Chivalry žije po jménem Tom Badgerlock na samotě a vychovává nevlastního syna. Jeho dny plynou v osamění a klidu, narušovaném touhou po umění a částečně po návratu do starých kolejí.

Prostřednictvím návštěv svých přátel z dávné minulosti zjišťujeme pozadí mnoha dějových linek. Rovněž se dozvíme, co Fitz dělal oněch 15 let, které uběhly od konce posledního dílu "Hra o Krále". Celé se to ovšem táhne velmi líně, jen v prostředí jedné chatičky kde Fitz bydlí a vypráví se události minulé a nic se nikam moc nehýbe.

Situační retrospektiva, které je předehrou něčemu většímu. Připomíná mi to první díl původní Farseer série. Ten na tom byl podobně. Tady už je nastíněno pár zápletek a postav, které budou vážně zajímavé. Celkově tohle bylo nic moc, ale dává to tušit, že dál už to bude mnohem lepší

03.04.2021 2 z 5

Hra o krále Hra o krále Margaret Lindholm

Nějak jsem nevěřil tomu, že se všechno stihne rozřešit a dokončit, když se minulý díl táhnul jak smrad. Nekonečné tanečky a natahování děje kolem oživování draka byly úmorné. V posledním díle ale vyšlo najevo, jaké nepříjemné oběti je třeba pro to podstoupit.

I přesto, že si závěr čtyři hvězdičky nezaslouží, tak na mě celkový pocit a dopad děje zapůsobil vážně silně a docela zajímavý způsob ukončení si budu dlouho pamatovat.

Chybou bylo, že velitel nájezdníků Rawbread nedostal vůbec žádný prostor, přemožení jejich bílých lodí bylo popsáno na pár řádcích jako technická zmínka pod čarou a finální zůčtování s Regalem jsem čekal přece jenom o něco pompéznější.

Jako u některých jiných dílů, i na tomhle závěrečném se moje nadšení, promítnuté do finálního hodnocení, zakládá asi nejvíce na skvělém build-upu děje a postav z minulých dílů, které dokáží táhnout dopředu silou nadopované kobyly i chudší a prázdnější dějová místa.

03.04.2021 4 z 5

Výprava k bohům Výprava k bohům Margaret Lindholm

Čekal jsem, že k tomu dojde už dávno a je to tady. Autorka zvolnila, píše roztahanějším stylem, opouštěje tak svůj svižný a velice sympaticky střemhlavý způsob vyprávění.

Fitz se zotavuje ze zásahu šípem do zad a spolu s s Kettricken, Šaškem, Kettle, vlkem Nighteyesem a zpěvačkou Starlight se vydávají na výpravu do hor, aby nalezli právoplatného následníka trůnu Verityho a s ním bájné Elderlingy - proroctvím naznačenou naději na záchranu Šesti Království.

Tuhle zápletku s cestováním by autorka v předchozích svazcích bravurním způsobem dokázala popsat během maximálně jedné kapitoly. Zde se s tím páře téměř celou knihu, aniž by se něco významnějšího či zajímavého stalo. Tohle je fakt škoda. Pro mě zatím jeden z nejslabších dílů.

Čekal jsem, že před posledním dílem, který se podle mého očekávání mohl zabývat závěrečným zůčtováním s Reglem, se zde otázka Elderlingů a Verityho uspokojivě vyřeší a ono kde nic, tu nic. Ale abych nebyl nefér - pořád tady jsou skvěle napsané postavy, které si čtenář nemůže neoblíbit, jsou zde zajímavé situace a čte se to velmi dobře. Jen se to prostě zbytečně táhne.

30.03.2021 3 z 5

Stará krev Stará krev Margaret Lindholm

Fitz Chivalry vstává z hrobu a jde po krku Regalovi, jenž neprávem uzmul právo na trůn svému bratrovi Veritymu. Fitzovi mentoři - stájmistr Burrich a tajemný mistr vražedného řemesla Chade ustupují do pozadí, protože Fitzovi již nedůvěřují. Vlk Nighteyes, spřízněný s Fizem Moudrostí, potkává svou vlastní smečku a hlavního hrdinu opouští.

Šílené dějové tempo předchozích knih se s koncem minulého dílu dostalo do finále a začíná úplně nová etapa Farseerovského příběhu o bastardu Fitzovi. Všechno je opět tak nějak na začátku a rozjíždí se to, ale i přesto nemohu dát jen tři hvězdičky, které by si kniha samotná, sama o sobě jako taková, zasloužila. Buil-up z minulých dílů je tak silný, že dává hnát kupředu i jinak pozvolný a ne tak úplně strhující děj "Staré krve".

Tato kniha - jak už název napovídá - se více soustředí na "Moudrost", jenž je světem odsuzována jako zakázaná a úchylná zvířecí magie. Dozvíme se ní nejen něco více, ale hlavně otevře vrátka a možnosti dalšímu budoucímu ději a jeho směřování.

Pořád je to lidské, naprosto uvěřitelné a díky tomu, že veškerý děj vnímáme z první osoby a pouze očima hrdiny Fitze, je o to více pohlcující. Fitz dělá spoustu chyb a osud se s ním nemazlí. To, jak s ním všechny jeho strasti, pochyby a neúspěchy dovedu při čtení prožít, mi přijde až jako neuvěřitelný masterpiece spisovatelského řemesla a nemohu si odpustit, než to už po několikáté znovu zdůraznit.

Tentokráte tedy ne tak pohlcující a dokonalé jako minimálně poslední dva díly, ale pořád úžasné, strhující a prvotřídní fantasy.

26.03.2021 4 z 5

Královská magie Královská magie Margaret Lindholm

Skoro jsem měl tentokrát nutkání dát čtyři hvězdy.

Příběh, stylistika a vůbec všechno zde dýchá kouzelnou, nostalgickou atmosférou naivních fantasy 90. let, s malebnými obálkami a nádherně optimistickými, klišoidními zápletkami. Naivita oné éry je přítomna i zde a to já miluju !

I když tady se nesoustředí na akci ve stylu party dobrodruhů světa Dungeons and dragons, ale zaměřuje na dvorní intriky, které mě ve většině fantasy neskutečně vytáčí svojí zbytečností a vatovostí. Zde jsou ovšem podán vcelku jednoduše, jako stěžejní osa děje. Postav je tak akorát, všechny mají své místo, charakter a hloubku, tak akorát, abyste k nim zaujali nějaký vztah.

Příběh plný dvorních intrik, točící se kolem mladého královského assasina a zároveň šlechtického bastarda Fitze, plyne velmi pomalu. Je vyprávěn retrospektivní formou, kdy Fitz na svá dávná dobrodružství vzpomíná a vypráví z první osoby. Je to zajímavý a dost pohlcující způsob.

Finále bylo nakonec ale docela zmatečné, používání "umění" mi mátlo hlavu a já chvílemi nejen nevěděl, co se děje a která bije, ale přišlo mi, že prostřednictvím onoho umění autor vytváří Deus ex machiny, kterými si děj srovná tak, jak se mu chce, což mi přišlo trochu smutné, vzhledem k tomu, jak si na vztazích a intrikách dával jinak celou dobu velmi uvěřitelně a logicky záležet, a potom to ukončí takhle blábolovitě.

Jinak dobré dojmy převládají, čte se to hezky a poutavě a jdu na další díl !

12.03.2021 3 z 5

Asterix a cesta kolem Galie Asterix a cesta kolem Galie René Goscinny

Slovních hříček a vtipů bylo velmi málo, děj byl také přímočarý, jednotvárný a chudý. V podstatě šlo o to, že naše duo došlo nebo dojelo do nějakého města, kde nakoupilo místní specialitu, zmlátilo římany a tak pořád dokolečka.

Spád to mělo střemhlavě šílený, možná až moc. Sice díky tomu kniha hrozně rychle a snadno utekla a člověk si ani nestihl všimnout, jak je ten příběh vlastně prachbídný, ale základnímu nápadu by víc prostoru, stránek a péče vážně prospělo.

Sice detaily, slovní hříčky, libůstky a celkově vlastně i dobré nápady dost chyběly, ale jedna detailní libovka se zde přesto objevila - nenápadný origin Idéfixe, kterého si všimnou možná jen pozorní čtenáři.

Takže vcelku slabý Asterix, kterému hodně pomohla rychlost vyprávění, spád, krátký rozsah a samozřejmě opět krásná, nostalgicky ikonická kresba.

03.03.2021 3 z 5

Krev a jed Krev a jed Margaret Lindholm

Co mě mile překvapilo, byla obstarožní atmosféra dávných, klasických fantasy z 90' let, ve stylu Feistova Mága, avšak o kus poutavější a záživnější. A to i přesto, že děj se táhne, není orámovaný žádnou záplekou, nemá padoucha, vyvrcholení a svým způsobem nemá ani klasicky stavěný děj.

Jedná se o příběh šlechtického bastarda, vyprávěný z první osoby. Levoboček Fitz přísahal naprostou věrnost králi a v jeho službách se učí jemnému umění asasinace a plnění úkolů, jemu králem zadaných.

Zatím to na mě působí jako nikam nespěchající, líně plynoucí rozjezd větší série, v které se toho doufám bude dít mnohem více, než předvedl tenhle úvodní díl.

03.03.2021 2 z 5

Asterix a Gótové Asterix a Gótové René Goscinny

Standardně zábavná Asterixovka.

Hlášek a slovních hříček, které táhly například druhý díl "Asterx a Zlatý srp" zde už není tolik, ale naštěstí jsou přítomny. Dobré nápady taky, ale opět se zde nevyskytují v tak šílené kadenci.

Potenciál to mělo větší, tady je to spíš jen o tom, že Asterix a Obelix jdou pořád dopředu a mlátí Góty i Římany jak padlé žito.

19.02.2021 3 z 5

Asterix gladiátorem Asterix gladiátorem René Goscinny

Převládá zde neporazitelnost hlavních hrdinů a nekonečné ponižování Římanů.

Dobré nápady a hlášky tady jsou, ale ne v takové kadenci a hojnosti jako ve druhém díle.

Ikonická kresba je už samozřejmost.

Ve své podstatě docela klasický díl Astrixe s veškerým kořením, které od něj fanoušek očekává, ale bez takového toho "wow" efektu, který z comicsu učiní nezapomenutelnou záležitost.

14.02.2021 3 z 5

Conan a šamanova kletba Conan a šamanova kletba Sean A. Moore

Conan a šamanova kletba je totální klišé heroické fantasy. To by bylo v pořádku. Ale pokud stejně jako já máte tohle klišé rádi podávané rafinovaně, poutavě, s nadšením a dobře napsané, tak ruce pryč.

Přitom celé to začíná zajímavě. Conan je proklet a za úplňku se mění v supersilnou, agresivní horskou opici, která zabíjí na potkání. Posléze je uvězněn na pirátské lodi, téměř bez možnosti úniku. Obě dějové udičky nabízely možnost zaháčkovat čtenáře netušenými způsoby scénáristické akrobacie. Autor je ovšem nedokázal využít ani minimálně.

Většinu knihy se tupě běhá po džungli, kde se bojuje s pavouky a netvory. Když se nebojuje, tak je třeba očima ze stránek slízat husté cákance literárních blitek, v podobě planých úvah a nikam nevedoucího řečnění o postavách, které už se v knize neobjeví, nebo jejichž pozadí nebude v ničem moc hrát roli. Jinými slovy vata.

Celkově je tahle kniha stroze a bez zájmu odpracované klišé. Provedené s podobným zápalem, s jakým si odpracujete dvanáctku ve fabrice.

Juraj Červenák a Leonard Medek mi přišli v Conanově světě hodně slabí, ale tohle je snad ještě horší.

07.02.2021 1 z 5