hakunamatata | Komentáře u knih | Databáze knih

hakunamatata hakunamatata komentáře u knih

Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Věděla jsem, že je to klasika, kterou si chci přečíst, ale vůbec jsem nevěděla o čem to je.
A bylo to hodně překvapující.
Alex deLarge miluje Beethovena. Ale taky sex a násilí. Znásilňování žen, pouliční potyčky a krádeže jsou na denním pořádku.
Dokud se Alex neocitne ve Státním nápravném zařízení, kde mu brutálním způsobem vymyjí mozek.
Kniha je psána neuvěřitelně naturalisticky, některé scény jsou opravdu nechutné, přesto je to skvost!
Ten jazyk jakým je to psáno, ta myšlenka díla, to jak vás autor dokáže přimět litovat hlavního hrdiny, který je neuvěřitelný sígr...
To všechno stojí za to, abyste si knihu přečetli!

01.05.2019 5 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

S holocaustem se nám roztrhl pytel. Aby ne, věřím, že jsou tyto knihy hodně čtené, sama je zbožňuju.
Bohužel, tohle je fakt průser. Respektive - autorka vzala skvělý, zajímavý životní příběh, zmuchlala ho a zahodila do koše. Napsat něco tak těžkýho tak lehce, obyčejně a plytce...to teda opravdu nevím jak to dokázala.
Tohle teda fakt ne - potenciál by to mělo, jen by to musel napsat někdo jiný a úplně jinak.

27.12.2018 2 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Na tuhle knihu jsem se velice těšila. A on to je slabý podprůměr.
Je fakt, že detektiv Wolf mi připadal svým způsobem hot. Tím všechna pozitiva končí.
Vůbec mě to nechytlo. U dektektivek miluju, když vás nutí číst do noci, na autobusové zastávce, při jídle a na wc.
Děj se furt tak plytce povrchně vlekl a nedělo se nic napínavýho. Rozřezaný těla a krev cákající až za roh přece není ukazatel kvalitní detektivky.
Inu, dobrá reklama dělá divy. Mrzí mě však, že mi takto unikne spoustu skvostných knih.

12.07.2018 2 z 5

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

K čemu je žirafa? Pampelišky nejsou plevel, ale krásné květiny. Ponožky ze sušičky elektrizují a dají se tak nosit po celém těle. Ta špína co máte za postelí a stolem jste hlavně vy a hvězdný prach.
A já miluju Fulghuma víc a víc.

20.08.2017 5 z 5

Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

V poválečném Německu žije 11letá Leni, která si připadá jiná. Nerozumí spolužákům, její rodina jí opovrhuje, dokonce ani rodičům není podobná. Jen její babička je laskavé světlo naděje, které ji provází zasmušilým životem. Leni však hlavou probleskují vzpomínky, které jsou jako z jiného světa, jiného života.
Vše se změní, když Leni zaslechne rozhovor mezi babičkou a matkou o svém původu. Začne pátrat po tom, kdo doopravdy je a jestli je nějaká šance najít své pravé příbuzné.
Silný příběh vlivu druhé světové války očima dítěte, které vycítí, že je někde navíc.

29.12.2024 4 z 5

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Rok 1953 v Sovětském svazu. Doba Stalina, prověřování MGB, špionáže a doba naprostého vymýcení zločinnosti.
Jenže jednoho dne najde Lev Děmidov mrtvolu malého chlapce. Na vlastní pěst se rozhodne pátrat po pravdě a dá tím všanc svoji rodinu, svou důstojnost a své zdraví. Mučící praktiky režimu jsou děsivé a nepřítelem se může stát každý. Ale jen díky tomu zjistí Lev, kam se poděl jeho dávno ztracený bratr.
Současná dějová linka je protkaná minulostí - hladomorem, kanibalismem a sériovým vrahem Andrejem Čikatilem.

Knihu jsem četla jedním dechem, neskutečně mi odsýpala a inspirace skutečnými událostmi byla zajímavá a poučná.

10.03.2024 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Lovci hlav byla jedna z nejlepších detektivek, které jsem kdy četla.
Upřímně, začátek byl hodně mdlý, nezáživný, až jsem měla pocit, že knihu odložím. Když se ale prokoušete tím nudným začátkem, čeká vás smršť.
Nejvíce mi utkvěla scéna s latrínou (asi jako každému), která je popsána tak detailně, že je to fakt na grc.
Tohle za mě jo.

23.10.2022 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Moc jsem se na knihu těšila, ohlasy byly dobré, navíc po Vránách…
No…
Je to naprosto průměrný příběh obyčejného doktora, který neustále chlastá a mluví sprostě. Lidské osudy byly sice smutné, ale byly vylíčeny tak zdlouhavě, že mě polovina knihy nudila. Ubrat 150 stránek nebo zrychlit spád, a ne se furt jen utápět v negativistických myšlenkách, by za mě knize prospělo.

19.06.2022 3 z 5

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Klub divných dětí od Petry Soukupové.
Být dítětem není lehké, a už vůbec ne, když se odlišujete. Čtyři děti, které se potkají a které mají nějakou zvláštnost, kterou se vymykají.
Milovnice pavouků, introvertní čtenářka, strašpytel bojící se tmy a kluk s berlemi. Tito čtyři se vydají na cestu plnou dobrodružství.
Milé, pěkné čtení, postavy jsou hezky vykreslené a příběh má spád.

25.06.2021 5 z 5

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Prašina je místo uprostřed Prahy, kde nefunguje elektřina, nejezdí tramvaje a mobily nemají signál.
A Prašina se rozrůstá. Jirka, Tonda a En musí zachránit svět dříve, než ho Prašina pohltí.
Vojtěch Matocha nás zavádí do Foglarovského příběhu, kde dětem stačí periferie města a nepotřebují žádné sci-fi ani fantasy výmysly, aby se dokázaly zabavit.
_________________________________________
Na mě až moc akční, trochu zvolnění by příběh snesl a nemohu si pomoct, ale připadá mi, že vykreslení En bylo pod velkým gendrovým tlakem.
Jinak ale knihu doporučuji holkám, klukům, všem!

12.01.2020 4 z 5

Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Ačkoliv je téma této knihy těžké, je psána a čte se s neuvěřitelnou lehkostí.
Můj první Coelho, nezklamal.
A co jsem si z této knihy vzala? Že si zase vážím života o fous víc. Že i když je to někdy fakt v prdeli, vždycky je pro co žít a ve výsledku je to přece skvělý. Žijte!

05.06.2018 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Zbývalo mi jenom 100 stran, ale stejně jsem ji musela táhnout až do Rakouska, protože to bylo tak napínavý, že bych týden nevydržela. Super pohled na to jak život bohatých je cennější než chudých a celkově jedna z těch lepších detektivek.

05.08.2017 5 z 5

Birthday Girl Birthday Girl Haruki Murakami

Po Spánku a Útoku na pekárnu na mě čekala ještě Birthday girl.
A i ta doplnila mé zklamání z Murakamiho povídek. Tohle není geniální nedokončení díla, tohle je jen nedokončení, kde si konec musíte utvořit sami. Mně to bohužel moc nešlo.
Murakamiho povídky, za mě, ne. Pokud se s Murakamim teprve seznamujete, sáhněte po jeho románech.

29.06.2020 2 z 5

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Hlavní postavou je Jana, nadšená japanoložka. Jedna žije v Praze, druhá uvízla v Japonsku, omezená časem i prostorem.
Autorka vykresluje Japonské prostředí - jednou v Japonsku, podruhé jeho vnímání a postavení v Česku.
_
Mně to přišlo jako taková snaha o Murakamiho magický realismus. Jenže nikdo neumí psát tak, jako Murakami. Navíc jsem se těšila, že se dozvím něco o japonské kultuře, bohužel mi kniha nic nového nedala. Každopádně je to čtivě psané a příběh rychle ubíhá.
Takže v souhrnu takový lepší průměr, nějak zatím nejsem v souznění s Magnesií literou.

03.02.2020 3 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Trhlina se mi líbila více než Tma. Přesto mohla být o půlku kratší a nic by se nestalo. Spád to mělo na začátku a na konci, prostředek děsná nuda.
Ale zas mě ten konec navnadil k navštívení Tribeče a nechal mě v takovym tom divnym rozpoložení, kdy cítíte prázdnotu a nejistotu po dočtení knihy. To mě děsně rozčiluje a když to kniha dokáže, tak svoje poslání splnila.

21.07.2019 4 z 5

Plešatá zpěvačka / Židle Plešatá zpěvačka / Židle Eugène Ionesco

Plešatou zpěvačku jsem si chtěla přečíst už od gymplu (5 let). Je super. Je to sakra divný a absurdní až na půdu, zároveň je to mega vtipný. Místy jsem se smála nahlas - četla jsem to v tom správným rozpoložení. Což bývá u knih velmi důležitý.
Ale vysvětlete mi, lidé moudří a vzdělání. V mém vydání zpěvačka končí slovy Sudkulatý-rystupije-tujekára-tenturyje. A tohle "pořekadlo" frčí u nás doma několik desítek let a bylo mi jasné, že ze zpěvačky není. Sudkulatý je z pohádky Jak se Honzík učil latinsky od Boženy Němcové. Klasická Plešatá zpěvačka končí slovy Proč tam stojí tamta pumpa. Čím to? Proč se jednotlivá vydání tak diametrálně odlišují?

30.09.2018 5 z 5

Zabij mě znovu Zabij mě znovu Rachel Abbott

Když se mi tato kniha dostala do ruky, byla jsem trochu skeptická.
Obal nic moc (obal dělá dojem, že jo), autorka neznámá a ten název mi připadal spíše vtipný.
Na desáté stránce jsem si říkala: ježišmarja, to je přece úplně jasný jak to dopadne.
Hah, jsem se spletla.
Tyvado, to byl nářez! Každejch 5 stran se totálně otočilo kdo je vlastně vinnen, kdo je oběť a jak to teda dopadne. Skvělý to bylo a doporučuju všema deseti!

15.06.2018 5 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Také jste ji měli tak rádi? Bohužel znovupřečtení mi zkazilo ten nadšený, dětský dojem z knihy. Chápu, proč jsem jako dítě knihu milovala a věřím, že děti ji stále budou milovat. Bohužel teď už mi připadala...nijaká. Ovšem ilustrace Heleny Zmatlíkové jsou stále nadčasové, milé a hřejivé.

01.02.2018

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

V Reykjavíku je brutálně zavražděna žena a jediným svědkem je její malá dcera, která se v době vraždy ukrývala pod postelí. Traumatizované malé dítě není pro policii zrovna ideálním svědkem a práce s ním nebude jednoduchá. Vraždy se však opakují a modus operandi zůstává stejný.
Kdo je vrahem? Vraždí opravdu nevinné lidi?

Příběh je psán čtivě, vraždy jsou popisovány do detailů, líbilo se mi zapojení, ne zcela běžného koníčku, radioamatérství, díky kterému byl celý případ rozuzlen. Bohužel je kniha místy zdlouhavá a hlavní detektiv není zrovna ztělesněním sympatií. Nicméně je tohle jedna z detektivek, kterou přečtete jedním dechem.

30.10.2024 4 z 5

Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

V téhle detektivce bylo fajn ozvláštnění - verše z Květů zla. Jinak je to klasika - rychle se to čte, děj se několikrát otočí a za půl roku vůbec nebudete vědět, o čem to bylo.
Jako nějaká jednohubka je to dobrá detektivka, ale nic, co by ve mně zanechalo hlubší stopu.

04.07.2022 3 z 5