HalllkaB HalllkaB komentáře u knih

Pianista Pianista Władysław Szpilman

Skutečně strhující příběh, který se mi asi navždy otiskl do paměti. Kniha je neskutečně dobře a čtivě napsána, ale z pochopitelných důvodů to ani zdaleka není jednoduché čtení.
Životní příběh Wladyslawa Szpilmana je naprosto dech beroucí. Je naprosto neuvěřitelné, čím vším si musel projít. Jeho odvaha a touha po tom žit, ale často i jaké štěstí ho potkalo mě nepřestává udivovat.
Slovy nedokážu popsat jaký neskutečný respekt a obdiv mám k Wladyslawu Szpilmanovi.
Toto svědectví ve mně vyvolala spousty pocitů. Od smutku až k absolutnímu zhnusení z toho, čeho všeho jsou lidé schopni. Je hrozně důležité, abychom nezapomínaly na to, co si lidé jako Wladyslaw Szpilman museli prožít. Knihy jako je právě Pianista, mají a vždy budou mít neskutečnou hodnotu. Zas mi jednou něco pomohlo si uvědomit, že bych si měla mnohem více vážit toho co mám a podmínek v kterých žiji.
Jsem přesvědčena, že by si každý tuto knihu měl přečíst, popřípadě shlédnout film a nebo nejlépe obojí.

29.05.2020 5 z 5

Talentovaný pan Ripley Talentovaný pan Ripley Patricia Highsmith

Stejně jako mnoho dalších lidí jsem nejprve viděla film (s Mattem Damonem). Až skrz to jsem se se dostala ke knize a upřímně obojí mě moc bavilo a příjemně překvapilo.
Kniha se mi četla úplně sama, jelikož je neskutečně napínavá a moc se mi líbilo jak je napsaná.
Patricia Highsmith nám v knize umožnila chvílemi až děsivý a neuvěřitelný pohled do hlavy hlavní postavy Thomase Ripleyho. Tom je za mě naprosto fascinující a neskutečně dobře napsaný charakter. Je inteligentní, manipulativní a nic ho nezastaví v tom, aby dosáhl svého.
Rozhodně mám v plánu si přečíst další z knih této autorky, jelikož tato mě naprosto nadchla.

16.03.2020

Králové Wyldu Králové Wyldu Nicholas Eames

Úžasná fantasy knížka!
Rozhodně jsem se při čtení vůbec nenudila. Hrdinové jsou neskuteční sympaťáci a upřímně jsem pro jednou zas byla ráda, že hlavním hrdinou nebyl náctiletý chlapec nebo dívka. Svět, ve kterém se příběh odehrává, je pěkně propracovaný a žije v něm snad každá příšera, co kdy byla vymyšlená.
Taky musím říct že se mi neskutečně líbí design obálky.

Knihu jsem si moc užila a párkrát jsem se i nahlas zasmála. Skvělé napsané fantasy, moc se těším na další autorovi knihy. Rozhodně stojí za přečtení.

07.02.2020

Stín kapradiny Stín kapradiny Josef Čapek

Skutečně nevšední kniha. Určitě při čtení musíte mít klid a plně se soustředit. Styl kterým je příběh napsán nemusí asi úplně každému sednout a i mně se chvílemi kniha četla poněkud obtížně.
I přesto Josef Čapek úžasně zachytil jak povahu a myšlení dvou hlavních postav, tak i krásu lesa.
Příběh byl velice silný a myslím si, že jsem tuto knihu rozhodně nečetla naposledy.

27.11.2019 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Kniha je velmi čtivá, jsou v ní zajímavé postavy a líbilo se mi prolínání minulosti a budoucnosti, ale jinak mě nijak zvlášť nenadchla. Když totiž jsem poprvé četla anotaci knihy, velmi mě upoutal nápad s křídovými panáčky, ale ti mi nakonec přišli, že byli v příběhu jednoduše řečeno jen tak na okrasu. Nejvíce mě ale asi zklamal konec, který byl dle mého názoru průhledný a z části odbytý.
Nápad měl velký potenciál a já se nemůžu zbavit pocitu že nebyl plně využitý, což mě velice mrzí.

23.09.2019 3 z 5

Nerieš to Nerieš to Edward St. Aubyn

Autor v knize otevřeně mluví o nemorálnosti, zlobě, snobství a krutosti. Odhaluje tajemství na první pohled pohádkového života ve vyšších, britských vrstvách.
Na pár stránkách se autorovi podařilo ukázat hrozivou bolest a strach kterému hlavní hrdina, pětiletý Patrick musí čelit a jak i jedna jediná noc může navždy ovlivnit naše životy a pohled na celý svět.
Kniha je napsána velmi poutavým stylem a každá kapitola odkrývá nová tajemství a názory.
Po dočtení jsem měla jistý pocit prázdnoty a nenávisti (převážně vůči postavě otce Patricka- Davida Melrose) .
I s těmito pocity ve mně kniha zanechala mnoho otázek, které snad z dalšími částmi budou zodpovězeny.

05.06.2019 5 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Kniha je za mě velmi čtivá, neuvěřitelně smutná, emotivní a plná myšlenek o následcích našich činů a obecně o životě . Co se mi na knize velmi líbilo, byl detailní a zajímavý popis vnitřního rozpoložení postav, který je pro mě vždy velkým plusem.
Původně jsem do knihy šla s očekáváním něčeho trochu více hrůzostrašného a hororového, než jak tomu nakonec bylo. Jak již jsem byla poučená, tento román je psán v duchu romantismu a nemůžete o něm prostě přemýšlet jako o horroru, kterým není. Upřímně nakonec jsem si knihu i přesto užila. Co se pak rozsáhlého popisu krajiny týče, tak mě osobně nijak nenudil, ba i naopak.
Určitě bych se ke knize chtěla někdy ještě vrátit.

16.05.2019 4 z 5