HalllkaB komentáře u knih
Skutečně strhující příběh, který se mi asi navždy otiskl do paměti. Kniha je neskutečně dobře a čtivě napsána, ale z pochopitelných důvodů to ani zdaleka není jednoduché čtení.
Životní příběh Wladyslawa Szpilmana je naprosto dech beroucí. Je naprosto neuvěřitelné, čím vším si musel projít. Jeho odvaha a touha po tom žit, ale často i jaké štěstí ho potkalo mě nepřestává udivovat.
Slovy nedokážu popsat jaký neskutečný respekt a obdiv mám k Wladyslawu Szpilmanovi.
Toto svědectví ve mně vyvolala spousty pocitů. Od smutku až k absolutnímu zhnusení z toho, čeho všeho jsou lidé schopni. Je hrozně důležité, abychom nezapomínaly na to, co si lidé jako Wladyslaw Szpilman museli prožít. Knihy jako je právě Pianista, mají a vždy budou mít neskutečnou hodnotu. Zas mi jednou něco pomohlo si uvědomit, že bych si měla mnohem více vážit toho co mám a podmínek v kterých žiji.
Jsem přesvědčena, že by si každý tuto knihu měl přečíst, popřípadě shlédnout film a nebo nejlépe obojí.
Stejně jako mnoho dalších lidí jsem nejprve viděla film (s Mattem Damonem). Až skrz to jsem se se dostala ke knize a upřímně obojí mě moc bavilo a příjemně překvapilo.
Kniha se mi četla úplně sama, jelikož je neskutečně napínavá a moc se mi líbilo jak je napsaná.
Patricia Highsmith nám v knize umožnila chvílemi až děsivý a neuvěřitelný pohled do hlavy hlavní postavy Thomase Ripleyho. Tom je za mě naprosto fascinující a neskutečně dobře napsaný charakter. Je inteligentní, manipulativní a nic ho nezastaví v tom, aby dosáhl svého.
Rozhodně mám v plánu si přečíst další z knih této autorky, jelikož tato mě naprosto nadchla.
Úžasná fantasy knížka!
Rozhodně jsem se při čtení vůbec nenudila. Hrdinové jsou neskuteční sympaťáci a upřímně jsem pro jednou zas byla ráda, že hlavním hrdinou nebyl náctiletý chlapec nebo dívka. Svět, ve kterém se příběh odehrává, je pěkně propracovaný a žije v něm snad každá příšera, co kdy byla vymyšlená.
Taky musím říct že se mi neskutečně líbí design obálky.
Knihu jsem si moc užila a párkrát jsem se i nahlas zasmála. Skvělé napsané fantasy, moc se těším na další autorovi knihy. Rozhodně stojí za přečtení.
Skutečně nevšední kniha. Určitě při čtení musíte mít klid a plně se soustředit. Styl kterým je příběh napsán nemusí asi úplně každému sednout a i mně se chvílemi kniha četla poněkud obtížně.
I přesto Josef Čapek úžasně zachytil jak povahu a myšlení dvou hlavních postav, tak i krásu lesa.
Příběh byl velice silný a myslím si, že jsem tuto knihu rozhodně nečetla naposledy.
Kniha je velmi čtivá, jsou v ní zajímavé postavy a líbilo se mi prolínání minulosti a budoucnosti, ale jinak mě nijak zvlášť nenadchla. Když totiž jsem poprvé četla anotaci knihy, velmi mě upoutal nápad s křídovými panáčky, ale ti mi nakonec přišli, že byli v příběhu jednoduše řečeno jen tak na okrasu. Nejvíce mě ale asi zklamal konec, který byl dle mého názoru průhledný a z části odbytý.
Nápad měl velký potenciál a já se nemůžu zbavit pocitu že nebyl plně využitý, což mě velice mrzí.
Autor v knize otevřeně mluví o nemorálnosti, zlobě, snobství a krutosti. Odhaluje tajemství na první pohled pohádkového života ve vyšších, britských vrstvách.
Na pár stránkách se autorovi podařilo ukázat hrozivou bolest a strach kterému hlavní hrdina, pětiletý Patrick musí čelit a jak i jedna jediná noc může navždy ovlivnit naše životy a pohled na celý svět.
Kniha je napsána velmi poutavým stylem a každá kapitola odkrývá nová tajemství a názory.
Po dočtení jsem měla jistý pocit prázdnoty a nenávisti (převážně vůči postavě otce Patricka- Davida Melrose) .
I s těmito pocity ve mně kniha zanechala mnoho otázek, které snad z dalšími částmi budou zodpovězeny.
Kniha je za mě velmi čtivá, neuvěřitelně smutná, emotivní a plná myšlenek o následcích našich činů a obecně o životě . Co se mi na knize velmi líbilo, byl detailní a zajímavý popis vnitřního rozpoložení postav, který je pro mě vždy velkým plusem.
Původně jsem do knihy šla s očekáváním něčeho trochu více hrůzostrašného a hororového, než jak tomu nakonec bylo. Jak již jsem byla poučená, tento román je psán v duchu romantismu a nemůžete o něm prostě přemýšlet jako o horroru, kterým není. Upřímně nakonec jsem si knihu i přesto užila. Co se pak rozsáhlého popisu krajiny týče, tak mě osobně nijak nenudil, ba i naopak.
Určitě bych se ke knize chtěla někdy ještě vrátit.