Han-nah komentáře u knih
Kniha, jejíž děj se odehrává ve Švédsku je napsaná formou vyprávění hlavní představitelky Maji a party mladých lidí. Drogy, pařby, sex, problémy s rodiči, život i násilná smrt. Toto vše se čím dále tím víc stává na všech místech světa.
Krásný a něžně růžový obal , ale drsný, krutý příběh dívek v "Prokletém roce", kdy se dívky mění v ženu. Vše ostatní už napsali přede mnou.
Už jen čtenář, který se zamyslí nad citáty na začátku knihy, najde jejich podstatu při čtení.
Už jenom podle názvu této knihy je zřejmé , co je základ děje. Nemoha jsem se ze začátku začíst, hodně postav, trochu chaotické, než jsem si dala postavy do souvislosti, ale pak děj dostal spád. Kniha je svým námětem velmi zajímavá a opět ukazuje, že za peníze lze skoro vše koupit.
Vše už napsali čtenáři přede mnou. Úžasný autor a věřím, že jeho myšlenky jsou bezedné a čekají nás další krásné příběhy s nádhernými zápletkami, které nám bystří mozek.
Ze začátku mi dělal problém střídání kapitol "Teď" a "Tenkrát". Při dalším čtení jsem zjistila, že to byl dobrý tah spisovatelky, která tím napětí k dočtení poslední stránky knihy jenom umocňuje. Perfektně popisuje hlavně psychiku člověka, zneužitelnost, manipulaci, smutek, rodinné ipřátelské vztahy, ale i lásku. To vše použila v napínavému ději.
Tak , jak jsou předešlé komentáře. Kniha trochu chaotická, vláčná, s příběhem života, lásky , ale i smrti.
Z této knihy :
Všechno má svůj čas, každá věc pod sluncem má určenou chvíli.
Je čas rození i čas umírání.
Je čas plakat i čas se smát.
Čas milovat a čas nenávidět.
Čas boje i čas pokoje.
A já si k tomu přidám :
Žij svůj život!!!
Jako vždy u tohoto autora nás seznámí s danou oblastí, její architekturou, životem lidí, náboženstvím a dějem nás tam vtáhne, jako bychom byli s hlavními hrdinami.
četla jsem v době koronaviru a mnohokrát jsem si uvědomila, že genetika a biologie, vývoj a testování biologických zbraní je hrozbou tohoto světa.
Tento poslední díl uzavírá život hlavního hrdiny. Jeho těžký život, radost z rodiny, radost z obdělávání půdy a toho, co dokázal. Za zajímavost stojí i život jeho bratra. Všechny díly - skvělé čtení. Popisuje toto období rozvoje Ameriky, kdy taky hodně Čechů a Slováků odjíždělo za "lepším životem!" za velkou louži.
Jsou sice na pevné zemi, ale co dál.Ještě, že tam byla větší komunita Švédů. Neznalost jazyka, hledání půdy k obdělání a postavení domu a zajištění rodiny.
Rodina a ostatní stavějí dům, začínají obdělávat půdu. lovit zvěř. Kniha se dobře čte, jako bych byla s nimi a viděla tu nádhernou přírodu / Já bych se k něčemu takovému ani v dnešní době neodhodlala/ - obdivuji.
Všechny čtyři knihy Vysěhovalci, Přistěhovalci, Usedlíci a Poslední dopis do Švédska popisují těžký život obyčejných lidí. Bída, beznaděj, víra v lepší život je vede k opuštění své rodné vlasti, svých rodin a vypravit do Nové země - Ameriky. Příběhem nás provází nebojácný a odvážný Karl Oskar Nilson se svou milující manželkou Kristínou a dětmi. Plni nadšení s dalšími odvážlivci vstoupí na loď, kdy po útrapách se jim podaří v r. 1850 vystoupit v New Yorku na pevnou zem.
Děj je velmi napínavý a až při čtení posledních listů přijde rozuzlení a opravdové překvapení - vyústění dějové zápletky, která se autorce opravdu povedla. Nečekala jsem takový závěr.
Autorka hezky popisuje i rodinné vztahy a ač máme někoho velice blízkého, stejně ho dobře neznáme. Každý má svou 13. komnatu.
Detektivní příběh s trochu komplikovaným, ale zajímavým dějem. Uvězní toho pravého?
Analytička Sloan dostane práci v Nejvyšším kontrolním úřadě . Práci zpravodajské služby CIA, FBI, ochrana prezidentky USA, ale taky boj o moc, zrady, politické aktivity, zákulisní tahání špagátů, studenou válku, politické machinace a to vše je v napínavém ději této knihy. Ukázka boje o moc.
V ději knihy je láska i násilí, možnosti kaligrafie využít pro potěšení , krásu, ale i k falšování.
Mě z této knihy zaujal život sběratelů, aukce a popisy falšování, ale spíše z toho, že mě písmo vždy zajímalo. Dnes v době techniky skoro zapomínáme hezky psát. Cítila jsem to pero v ruce a vůni inkoustu a chtěla bych si třeba napsat na stěnu nějaké to " moudro nebo citát", ale abych to po sobě přečetla.
Londýn 1944, kde se mladé dívky z růzého prostředí účastní kurzu na zdravotní sestry. Kde našly tu vnitřní sílu vzdát se svých rodin, pohodlí a odjet do Francie setkat se v první linii s hrůzou a útrapami války. Jsou mladé, zažívají i své malé radosti a lásky. Přežijí a začnou po válce svůj "normální" život?
Kniha s fotografiemi a mapami rajské země zaslíbené z r.1965, kdy naši cestovatelé Zigmund a Hanzelka zkoumali život lidí v Arábii - Ammán, Bagdád, Kurdistán, Jordánsko, Jeruzalém, Perský záliv, Kašmír, Damašek, Babylón, Irák, Mrtvé moře. Ukázali život Kurdů, Nomádů i Nababejců. I když je to stará kniha, je to jako cestovat do minulosti, I když v těchto místech se některé věci mění velmi pomalu nebo vůbec.
Věděla jsem, že tento můj oblíbený herec byl vysoce věřící člověk, V knize popisuje své dětství a následný život, jsou tam krásné fotografie.
Velmi milý, chytrý,sečtělý, oblíbený, laskavý a hlavně " Pan HEREC"
Perfektní čtení, jako vždy od tohoto spisovatele, opět nezklamal.
"Úhel pohledu" - podle toho, z jakého úhlu se díváme, se odvíjí další věci. Tak jak v celém našem životě stačí tento úhel trochu posunout a vše je jinak.
A zase čekat a těšit se na další knihu.
Ještě, že jsem viděla před čtením filmové zpracování a představila jsem si herce, jinak bych knihu ani nedočetla.