hankapimi hankapimi komentáře u knih

101 minut 101 minut Štěpán Kopřiva

Moje první dílo od Š. Kopřivy a jistě ne poslední. Nikdy jsem si nedovedla představit, s čím vším je v metru spojená taková běžná lapálie jako je výpadek el. proudu. Jaké nebezpečí s tichým zabijákem hrozí zachráncům i zachraňovaným. Někdo si může představovat, že práce hasičů je držet hadici s vodou a mířit do ohně, ale tato kniha všechny vyvede z omylu. Napínavá, akční, čtivá a poučná. Jak sám autor poznamenal, dovedl 101minut až na samou hranici pravděpodobnosti. Ale živě si dovedu představit mezi zachraňovanými cestujícími daleko víc prudičů, nerváků, potížistů a hysterie. 101 minut se mi líbila jako velká poklona a poděkování pro všechny hasiče, záchranáře, záchranné i zdravotnické složky. Určitě doporučuji.

08.04.2022 4 z 5

Fénix Fénix Cynthia Harrod-Eagles

S celým světem jako by to šlo od desíti k pěti. V Americe pokračuje finanční krize, stále stoupá chudoba a nezaměstnanost, sucho zničilo veškerou úrodu a žene nahoru ceny potravin. V Rakousku a Německu se rozhoduje mezi socialismem a nacismem, němečtí průmyslníci začínají spíš financovat totalitní nacistické strany. Anglie dosud zápasí s hospodářskou recesí , v průmyslových oblastech je každý třetí muž bez práce a hádky kabinetu způsobily pád vlády. A téměř celý svět je na pokraji revoluce, přibývají stávky a nepokoje. Kvůli podvýživě obyvatelstva se šíří tuberkulóza, děti trpí křivicí a přibývá úmrtí po porodu. Německý kancléř Hitler slibuje konec nezaměstnanosti, potlačila se svoboda tisku, svoboda shromažďování, zavedly se domovní prohlídky, konfiskace majetku, internace a kritika je prohlášena za zločin. Norimberské zákony byly zacílené na protižidovská opatření k zachování čistoty árijské rasy. V Itálii se dostává k moci Mussolini a hodlá rozšířit italské teritorium. Británii a Francii se vůbec nechce do války, ale strach z války umožňuje agresívním státům bez následků si brát, co se jim zlíbí. Zoufalá snaha po míru paradoxně zvyšovala pravděpodobnost války...
Nesmírně obdivuji paní autorku za tento rozsáhlý historický počin, pro mne to byl na dlouhou dobu nezapomenutelný čtenářský požitek a řadím Dynastii Morlandů ke svým TOP knihám. Tradičně plný počet a doporučuji přečíst všem, všem, všem...

11.02.2021 5 z 5

Zakladatelka rodu Zakladatelka rodu Cynthia Harrod-Eagles

Z 15. století existuje jen velmi málo historických knih z důvodů nedostatku dostupných a spolehlivých pramenů. Autorka má můj hluboký obdiv, že začátek své ságy zasadila do tohoto opomíjeného historického období a prostudovala pečlivě všechny dostupné materiály. Jen ta představa tolikadílné historické ságy je obdivuhodná ! Navíc autorka píše čtivě, drží se dostupných historických pramenů a popisuje velmi podrobně jak obyčejní lidé i šlechta žili, co si oblékali a z jakých materiálů, čím se zdobili, co jedli, jak bydleli. Zakladatelka rodu Morlandů Eleanor musí být tak trochu "Matka pluku" , v té drsné době mezi samými válkami a tahanicemi o anglický trůn nebylo pro slabochy žádné místo. Dávám netradičně plný počet hvězd, pomyslně smekám před autorkou klobouk, těším se na další díl a doporučuji všem milovníkům historické četby.

08.02.2020 5 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Takový soft německý Downton Abbey, velmi čtivý a pohodový. Ideální na změnu a oddych od náročnější četby historické, válečné i detektivní. Užila jsem si všechny tři díly vrchovatě, doporučuji.

28.12.2019 4 z 5

Blackout: Zítra bude pozdě Blackout: Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Napínavé, dobrodružné, uvěřitelné, dobře se četlo. Po technické stránce jsem spolkla autorovi všechno i s navijákem.. Daleko lépe bych se však vžila do této reálné energetické katastrofy, kdyby se autor víc pověnoval osudům jednotlivých postav a podrobněji přiblížil, jak si v této situaci poradili.. Dalo mi to práci soucítit s postiženými a vyburcovat svou představivost jen dle povrchního vylíčení momentální situace tu a tam. Prostě mi tam chyběla autorova pečlivost v detailech...

20.01.2019 3 z 5

Rozervané království Rozervané království František Niedl

Zase mne zastihlo při četbě svítání...V duchu jsem si vynadala a slíbila si, že ještě jednu kapitolku a už tu čtečku fakt odložím. Jenže další kapitola nechtěla naskočit, až jsem si všimla, že jsem na konci ! A takhle já to mám s každou knihou od Fr. Niedla, schlamstnu na posezení a pak zase rok čekám na to čtenářské "pošušňáníčko" !!! Panu Niedlovi bych popřála hodně zdraví, vytrvalosti, nápadů a síly, aby jeho knihy mohly být pro nás natěšené čtenáře čím dál tím tlustší... Jednoznačně všem doporučuji, za mne opět plný počet !

05.01.2019 5 z 5

Umíráme na objednávku?: Když se léčba stane zločinem Umíráme na objednávku?: Když se léčba stane zločinem Tomáš Kašpar

Tak jako se komunistům podařilo zlikvidovat babky kořenářky, bylinkáře a léčitele, tak se novodobým kapitalistům daří posílat do zapomnění přírodně léčitelské znalosti a postupy, bylinkové léky a substance mizí potichu z trhu. Pod záminkou ochrany našeho zdraví se dozvídáme o zákazech a příkazech. Napadne nás :proč ? Proč to dělají? Kdo má z toho prospěch? My to tedy určitě nejsme !!!

26.01.2018 5 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Osudy dvanácti žen, jejich příbuzných, dětí a známých nutně způsobí absurdně překombinovaný děj, nelogické situace a nepřehlednost, kdo ke komu patří, patřil či bude patřit. Několikrát jsem uvažovala, jestli si vyrobit k té depresivní a smutné knize "pavouka", či s ní mrsknout do kouta. Připomnělo mi to, Jak kočička s pejskem vařili dort : "To je dobrý, to tam dáme taky...." Autorčin styl psaní, myšlenková smršť a vichr v hlavě, jedna dvě velmi rozvité věty na stránku se mi špatně četly. A časté autorčiny obraty ...dám si rohlík s máslem nebo tak něco... je to tak a tak nebo vlastě ani ne...mě vyloženě u čtení iritovaly. Není to můj šálek čaje a zřejmě nejsem ani cílová skupina Radky Třeštíkové...

19.02.2017 1 z 5

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Nestává se často, abych knížce popřála plný počet hvězd,ale při čtení Poutníka jsem byla nadmíru spokojená (a poslední hvězda je za povedenou prvotinu) ! Příběh byl propracovaný, čtivý, akční a nutí čtenáře k co nejkratším přestávkám. Z počáteční detektivky jsem se plynule přehoupla do napínavého špionážního thrilleru ( z oblasti, zvláště v dnešní době aktuální...). Poutavě vykreslené různé vlivy a události, formující život a snahu Saracéna o odplatu. Pečlivé plánování, trpělivé mnohaleté úsilí a zarputilé odhodlání dovést svůj boj do cíle. Čtenáři Poutníka budou zajisté přesvědčeni, že cíl měl být stoprocentně někde jinde, ale jak říkávala již moje babička - JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV !!! Když odpustíme autorovi této prvotiny některé "vady na kráse", tak je to příběh velmi obsáhlý, pasáže i děj logicky navazující, zdařilý, velmi dobře se četl a určitě stojí za to se s ním seznámit !

08.07.2015 5 z 5

Šaman Šaman Noah Gordon

Volné pokračování Ranhojiče o osudech lékařské rodiny Coleů, tentokrát zasazený zhruba do období občanské války Severu proti Jihu. Poutavý, krásný příběh o Robovi J.Cole,, který stanul mezi prvními osadníky na indiánských územích, konflikty mezi novými osadníky a původními Indiány, jejich každodenní život, hlad a vysídlování, problémy židovských osadníků a jejich tradice. Šaman, Robův hluchý syn si přeje kráčet v otcových stopách a být obyčejným lékařem pro obyčejné lidi. Držela jsem mu palce a obdivovala jsem Roba, jak pevně, trpělivě, neúnavně a s pokorou šel za svým cílem ! A také mě při čtení bavilo téměř detektivní pátrání po pachatelích zločinu, který se objasnil až po mnoha letech.. Velmi obohacující a poučná kniha, nádherný příběh, vřele doporučuji, spolu s Ranhojičem se k Šamanovi určitě zase vrátím !!!

22.01.2014 4 z 5

Věčná Ambra Věčná Ambra Kathleen Winsor

Bouřlivý život venkovské dívky Ambry, zamilované do anglického lorda Bruce Carltona. Ambra začínala svoji milostnou i společenskou kariéru doslova na ulici. Probojovala se až na samý vrchol anglické smetánky. Získá i šlechtický titul vévodkyně z Ravenspuru, dostane se do blízkosti mladého britského krále Karla II Stuarta a pozná nespoutaný život šlechty u dvora. Zaplete se do vysoké politiky, ocitne se při požáru Londýna a neohroženě zachrání Bruceho život při morové epidemii. Ta tenkrát postihla celou Evropu a zemřela při ní téměř polovina obyvatelstva. Ambra musí čelit intrikám a nemilosrdnému boji o moc, slávu a majetek, jak už to na královských dvorech bývá. Kathleen Winsorová provádí čtenáře přesvědčivě reálnými historickými kulisami 17. století, dobovou atmosférou, závažnými společenskými konflikty té doby, jako byla válka Anglie s Holandskem. Kdo má rád historii, šmrncnutou láskou,intrikami a romantikou, doporučuji.

28.02.2013 5 z 5

Cesty osudu Cesty osudu Sophie Oliver

Moje první knížka od této autorky čtenáře přenese do minulosti mezi obyčejné chudé obyvatele lázeňského městečka i movité hoteliéry, barony a bohatou vrstvu šlechty. S. Oliver se podařilo velmi reálně vykreslit tehdejší dobu a zvyky, jednání i charaktery hlavních i vedlejších postav, takže čtenář mohl velmi intenzivně prožívat jejich osudy. Zopakovala jsem si dávné pranostiky, které zhruba platí dodnes : na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále o krok dále, na Hromnice o hodinu více. Dá se prý předpokládat, že tyto venkovské pranostiky mají opravdu svůj původ v jižním Německu... Doporučuji a jdu na další díl.

13.12.2024 4 z 5

Baron Trenck: Panduři Baron Trenck: Panduři František Niedl

Já mám prostě pro pana Niedla slabost... Ve druhém díle Barona Trenka Panduři se dozvíme spoustu zajímavých historických informací, které musel autor pečlivě nastudovat. Se svými pandury, chorvatskými a srbskými dobrovolníky zaséval v řadách nepřátel děs a hrůzu. Pistole, ručnice, šavle, jatagany, handžáry, vyceněné zuby, neutuchající řev, nemilosrdné zabíjení a mrzačení, porušování vojenských řádů. Kdo by se nebál? Akorát toho zabíjení bylo na mne moc, jdu si najít na kompenzaci nějakou lehkou pohodovku. Doporučuji k přečtení.

13.12.2024 4 z 5

Jih proti Severu 1+2 Jih proti Severu 1+2 Margaret Mitchell

Scarlett je možné milovat i nenávidět, zatratit i obdivovat, chápat i nechápat. Obdivovala jsem její dravost, nezlomnost, šikovnost, vstát znovu z popela. Na facku byla její marnivost, flirtování, sebestřednost, lakota a pokrytectví. Nicméně paní autorka píše famózně a poutavě, hluboká poklona. Povedený byl i čtyřdílný seriál Scarlett. Doporučuji přečíst i pokouknout.

18.04.2024 4 z 5

Já jediná jsem přežila Já jediná jsem přežila Lauren Elder

Ten, kdo Sierru Nevadu zná, tak může odpřisáhnout, že v této oblasti jsou jen dvě roční období... konec jedné zimy a začátek druhé. V takovém chladu a větru mrzne pivo i krev. Lauren, bez vybavení, jídla i pití, nedostatečně oblečená a zraněná, se vlastní zaťatou vytrvalostí nevzdala a zachránila se. Klopýtala jsem s ní nehostinnou krajinou, všechno mne bolelo a po dočtení bych potřebovala měsíc ve špitále... Doporučuji všem, kdo má náladu na silný příběh o silných lidech.

15.03.2024 3 z 5

Cvrček a mravenci Cvrček a mravenci Jiří Zdeněk Novák

Všichni vnoučci od malička vyžadovali Cvrčka i Polámal se mraveneček před spaním, znali pasáže nazpaměť, teď aktuálně nejmladší vnučka. Z ostatních jsou už puberťáci... A mám i po mamince prastaré a vetché krátké pohádky pro děti, které byly tenkrát přibalené k mýdlu nebo k mouce.

02.03.2024 5 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Paní autorka má dar nejenom skvěle příběh o lásce vyprávět, ale předkládá nám nevyřčené myšlenky a pochybnosti všech hlavních aktérů. Jedna tragická chyba poznamená celé okolí na mnoho let. C.Hoover donutí čtenáře přemýšlet, jak by se zachoval on a jestli patří k odpouštěcím typům. Někdo odpustí a najde tak klid v duši, někdo bere odpuštění jako zradu. Je těžké odpustit ostatním, ale nejtěžší je odpustit sobě. Kenna musela ujít dlouhou cestu, než se jí to podařilo. Paní autorka ze mě vyždímala slušnou dávku emocí, leč o tom optimistickém rychlém obratu na konci příběhu by se dalo polemizovat. Nicméně konec dobrý, všechno dobré. Určitě doporučuji k přečtení.

15.01.2024 4 z 5

Pod Jižním křížem Pod Jižním křížem Barbara Bickmore

Čekala jsem oddechovou slaďárnu jako u Létající lékařky, ale byla jsem příjemně překvapená. Pod Jižním křížem je spletitější příběh o životě Hallie, která se chce vymanit z bezútěšné hornické kolonie v Newcastlu. Přijme nabídku dětského kamaráda Chada, aby za ním připlula lodí do Austrálie a vzala si ho za muže. Dramatickou cestu lodí s trestanci na palubě a seznamování s novým domovem B.Bickmore vykreslila tak přesvědčivě, jako bych plula s nimi. Anglie v té době trestala neobyčejně krutě, za krádež bochníku chleba z hladu i sedm let, věznice byly plné a tak vězně deportovala do Austrálie, čímž přispívala k osídlování této země. Hallie si zamilovala nádhernou zemi s jasným nebem, svěží zelení, hejny ptáků a čistým vzduchem. A v průběhu dalších let také dokázala porodit děti, rozmnožit manželův majetek pozemků, pastvin, ovcí a koní, přežít sucha i povodně. Neskutečně dobře jsem si početla, tento příběh mi kápl do noty, smekám před autorkou pomyslný klobouk a netradičně plný počet. Doporučuji k přečtení, kdo má rád hrstku dobrodrůža, trošku historie, špetku romantiky, bude se vám to líbit !

09.10.2023 5 z 5

Když loví lev Když loví lev Wilbur Smith

Pan Wilbur Smith je mistr slova a nabízí nám příběh o životě Angličanů v Africe. Sean Courtney má dobrodružnou povahu, rýžuje zlato, spekuluje na burze, loví slony. Krásně vykreslená příroda, životní podmínky Angličanů, Búrú i Zulů, přátelství na život i na smrt, vzájemné vztahy i povahy. Pro mne byly velmi zajímavé kapitoly o tom, jak funguje obchodování a spekulace na burze, o příznacích vztekliny a malárie.
"Černej jako ďábel, černej jako hanba, kdo chytne malárii, má moč černou jak mamba. Zabal ho do deky, nacpi mu chinin a léky, každýmu stejně jasný je, že je to konec jeho štreky...."
Když loví lev se mi moc líbil, dobrodružné, čtivé, napínavé, doporučuji. Jdu na Hromobití.

30.09.2023 5 z 5

Volání ptáka kivi Volání ptáka kivi Sarah Lark (p)

Poslední díl historické ságy se zaměřil na Glorii a Lilian. Ze sebestředné Kury je světoznámá pěvecká hvězda a ani netuší, že její dcera je nešťastná a vykořeněná. Bylo mi jí hrozně líto, prožívala jsem s ní depresivní nálady i beznaděj. Ovšem hrozně mne překvapilo, do jakého odvážného a nebezpečného plánu se Glorie pustila. Lillian byla vždycky srdečná a výřečná, což ji s nepraktickým manželem zachránilo od bídy. A celým třetím dílem se prolíná nešťastné rozhodnutí Jacka odejít do války. Popisované válečné hrůzy, smrt, amputace, zmrzačení a nesmyslnost válečných konfliktů se mi vždycky těžko čte. Suma sumárum krásná sága z Nového Zélandu, doporučuji ke čtení, netradičně opět plný počet !

25.07.2023 5 z 5