happy-smile happy-smile komentáře u knih

Krysí ostrov a jiné povídky Krysí ostrov a jiné povídky Jo Nesbø

Musím říct, že první povídka mi vůbec nesedla, a to byla jedna z nejdelších. Všechny ostatní se mi ale opravdu líbily a autor v nich přišel se zajímavými nápady. Takže pro sci-fi fanoušky doporučuji.

08.11.2022 4 z 5

Angličan v Česku aneb Czech Me Out Angličan v Česku aneb Czech Me Out Alena Damijo

Moc pěkný přehled typických českých věcí. Úsměvné, poučné. Určitě bych takovou knihu doporučila cizincům více než Xenofbní průvodce - Češi/Jací jsou Češi?, která nás popisuje docela negativně. Tato kniha pěkně doplňuje předchozí knihy od paní Damijo. Těším se, jestli vydá něco dalšího.

11.09.2022 5 z 5

Prasklina Prasklina Sharon J. Bolton

První část, která se odehrává v JIžní Georgii, mě moc nebavila. Pak se ale v ději vracíme zpět, a tato část už začala být zajímavá a měla spád. Nakonec se to začíná dost zamotávat, kdo je vlastně Freddie? A co se to děje s Felicity? Rozhodně zajímavá kniha, která stojí za přečtení.

25.12.2021 5 z 5

Gerda: Příběh velryby Gerda: Příběh velryby Adrián Macho

Příběh docela průměr, ale ilustrace jsou prostě nádherné.

25.12.2021 4 z 5

Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Musím říct, že tento příběh se mi z těch od Darcy Coates zdál jeden z nejslabších. Chápu, že téma strašidelného domu se jednou už musí vyčerpat, a pak už prostě není o čem psát... No ale i tak doufám, že tohle byla jenom výjimka a Darcy ještě nějakou dobrou duchařinu napíše. :)

31.07.2021 3 z 5

Když se vosy vyrojí Když se vosy vyrojí Marie Rejfová

Další Josefínin případ, kde máme úzký okruh podezřelých. Tentokrát jsem měla trochu zmatek v postavách, hlavně potom, co jsem knihu asi na 2 dny odložila, protože nebyl čas na čtení. Nakonec jsem se v tom ale zorientovala a tuto humornou detektivku jsem si užila.

26.05.2021 4 z 5

Záhada hotelu Winterhouse Záhada hotelu Winterhouse Ben Guterson

Velmi pěkná kouzelnická série. Líbí se mi, že to je napsané tak nějak střízlivě a autor necítí potřebu vytvářet nějaké složizé kouzelnické prostředí. Tato série se bude líbit jak dětem, tak dospělým. Postavy si oblíbíte a příběh slupnete jako malinu.

11.03.2021 4 z 5

Můj bratr albatros a jiná rodinná zvěrstva Můj bratr albatros a jiná rodinná zvěrstva Zuzana Hubeňáková

Komentář píšu pár měsíců zpětně a musím přiznat, že mi z této knihy už v hlavě moc neutkvělo, jen nějaké epizodky. Sem tam jsem se zasmála, ale obecně mi to přišlo trochu nemastné, neslané, asi jsem čekala trochu víc.

20.12.2020 3 z 5

Čtvero ročních období v Římě Čtvero ročních období v Římě Anthony Doerr

Tak tahle kniha pro mě byla oříšek. Bohužel pro mě málo děje a moc pocitovek. Řím mám ráda, a tak jsem na knihu byla zvědavá, ale prostě to na mě bylo moc. Nakonec jsem knihu musela v pravidelných intervalech odkládat, abych u ní neusla, a četla jsem ji tak asi půl roku. Podle mě se bude kniha líbit jen specifickému okruhu lidí - buď jsem fanatici na Řím nebo máte rádi tento styl psaní. Jinak se do toho snad ani nepouštějte...

31.12.2019 3 z 5

Hotel Poslední naděje Hotel Poslední naděje Nicki Thornton

Příjemná detektivka z kouzelnického prostředí. Obě témata jsou tam namíchaná tak půl napůl. Knihu bych ale asi doporučila hlavně těm, co mají rádi magii. Po přečtení jsem si říkala, že by tohle mohl být začátek nějaké kouzelnické série, ale netuším, jestli autorka něco takového zamýšlí. Já bych to docela uvítala. Doporučuji.

08.12.2019 4 z 5

Božka Božka Ivo Toman

Možná jsem měla vysoké očekávání, ale prostě mě to nechytlo. Párkrát jsem se asi pousmála, ale to je tak všechno. Spíše jsem jenom kroutila hlavou nad tím, jestli takováhle Božka někde opravdu chodí světem... Naštěstí je knížečka krátká, takže i tak času stráveného nad ní nelituji.

02.11.2019 3 z 5

Pokoj stínů Pokoj stínů Jan-Erik Fjell

Kniha si drží stejně dobrou úroveň jako první díl. Opět zde máme přesah do jiné země, tentokrát do Litvy. Setkáváme se některými postavami z dřívějška, jiné jsou nové, protože vyšetřování se odehrává v jiném městě. Vyústění knihy pro mě vylo nečekané. Za mě spokojenost.

23.08.2019 4 z 5

Kdo má pod čepicí Kdo má pod čepicí Marie Rejfová

Určitě neprohloupíte, když si knížku přečtete, protože je opravdu kraťounká. To je ale taky důvod toho, že autorka zde neměla moc prostoru ukázat svůj smysl pro humor a pořádně nám přiblížit postavy. Kdybych začala touto knížečkou, tak nevím, jestli bych pokračovala i s dalšími díly, prostě se tady toho tak moc neděje.

30.07.2019 3 z 5

Sněžná slepota Sněžná slepota Ragnar Jónasson

Taková poklidná detektivka ze zasněženého izolovaného Islandu. I když se v knize nic extra neděje, žádné velké násilí, spiknutí ani honičky, tak se kniha čte velmi příjemně a konečné rozuzlení překvapí. Určitě si ráda od tohoto spisovatele ještě něco přečtu.

22.06.2019 4 z 5

Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Moc pěkná povídka. Dobře se to četlo. Ve čtečce to má navíc měně než polovinu deklarovaných stran, takže to člověk opravdu slupne jako malinu... Rozhodně můžu doporučit k přečtení.

29.01.2019 4 z 5

Matylda Matylda Roald Dahl

Knížka je docela krátká a je rychle přečtená i díky tomu, že ji doplňuje spousta moc pěkných ilustrací. Matylda je geniální, rodiči odstrkované dítě. Neplechy, které tady nejen ona vyvádí, opravdu pobaví. Stejně jako v každé pohádce zde nakonec ježibaba dostane na frak a zlo je po zásluze potrestáno. Navíc si autor i překladatel pěkně pohráli se jmény jednotlivých postav. Knížka je prostě kouzelná.

17.12.2018 5 z 5

Modrá Modrá Lucy Clarke

Ze začátku se mi kniha četla dobře a bavilo mě to. Autorka navodila pocit pohody na slunci u modravého moře. Potom mi ale přišlo, že se kniha docela táhne a řeší se pořád to samé dokola. Na konci ale autorka nezklamala a přichystala si pro čtenáře nejedno překvapení. Pozdější kniha Stíny nad zálivem mě sice bavila víc, ale i tak se tohle jako taková pohodovka dalo.

09.11.2018 3 z 5

Vrazi bez tváře Vrazi bez tváře Henning Mankell

I když je momentálně kniha více než čtvrt století stará, tak je svou problematikou velice aktuální. Hlavně mě překvapilo, že Švédsko otázku migrace řeší už tak dlouhou dobu. Možná trochu rozvláčné, ale jinak docela příjemná detektivka, jsem zvědavá na další díly, kam to bude dále směřovat. A ano, také mě pobavily ty dvě české postavy, které mají evidentně polské a německé příjmení. :-)

20.09.2018 4 z 5

Italské boty Italské boty Henning Mankell

Moje první setkání s Mankellem. Musím říct, že píše opravdu velmi čtivě. Kniha není až tak dějová. Nahlédneme do života jednoho staršího člověka, který se rozhodl izolovat od světa a díky několika okolnostem musí vykouknout z té své ulity. A tak sledujeme, jak se s tím hlavní hrdina vypořádává. Kniha byla zajímavá, ale přece jenom si chvilku budu muset dát pauzu než půjdu na další díl.

20.09.2018 4 z 5

Noční pták Noční pták Brian Freeman

Zajímavá knížka, bylo to zase něco nového. Detektiv, co si tyká se svědky a podezřelými. Autorův styl se mi docela líbil, kniha se četla dobře. Není to z těch detektivek, kde se člověk chce hned vrhnout na další díl, ale i tak příjemné počtení. Jsem zvědavá na další díly.

11.07.2018 4 z 5