happy-smile happy-smile komentáře u knih

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Kniha se mi líbila, dobře se mi četla a s napětím jsem očekávala, kdo že je ten vrah. Jediný problém je, že tohle je už stokrát ohrané téma, které k dokonalosti dovedla Agatha Christie Deseti malými černošky. Několik vzájemně cizích lidí zde uvízne uprostřed sněžné kalamity v odlehlém hotýlku. Jeden po druhém umírají, kdo to má na svědomí? Pokud neočekáváte nějaké mistrné dílo, tak hurá do toho, nudit se určitě nebudete.

30.08.2019 3 z 5

Temnota Temnota Ragnar Jónasson

Kniha měla podle mě větší spád než předchozí spisovatelova detektivka - ta byla spíše taková poklidnější. Tady se mi zdálo, že už je autor trochu zkušenější. Jediné, co můžu vytknout, je, že se autor až moc zaměřoval na to, že má jít hlavní hrdinka brzy do důchodu a že bude osamělá. Chápu, že v reálu by si to Hulda asi taky takto pořád dokola opakovala, ale v knize to bylo docela rušivé, tj. otravné. :-) Ale jinak za mě povedená kniha a těším se na další.

30.08.2019 4 z 5

Vražedné struny Vražedné struny Oscar de Muriel

Naprosto skvělá kniha. Hlavní dvojice Skoťák a Anglán, kteří se spolu neustále špičkují, nemá chybu. Příběh je zasazen do Edinburghu 1888, který poskytuje příhodné zázemí vyšetřovanému případu. Oscar skvěle popsal tamní dobu - ježdění ulicemi v kočárech a na koních, vylívání nočníků do ulic atd. Případ působí opravdu tajemně a člověk uvažuje, zda se za ním opravdu neskrývají síly zla. Opravdu doufám, že u nás vyjdou nějaké další knihy od tohoto nadějného spisovatele.

30.08.2019 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Kniha obsahuje tři dějové linie, tři části. V podstatě v každé části se stane něco zlého, ale autorka to umí podat tak nějak klidně. Prostě pokračuje dál v toku života a bere to jako normální věc. První část "ze současnosti" mi přišla taková nejpoklidnější. Druhá část "ze života prarodičů a rodičů" byla podle mě nejzajímavější. Třetí část "Hana za války" odhaluje co vlastně Hanu formovalo a vytvořilo z ní takového člověka. Tato část se věnuje nejútrpnějším zážitkům, ale autorka to opět umí podat tak nějak nedrasticky. I tak si ale člověk uvědomuje, co se tehdy dělo, a díky těmto posledním střípkům je celá kniha tak silná.

Čas zrádců: Cambridgeská pětka Čas zrádců: Cambridgeská pětka Hannah Coler

Tak tato kniha se četla sama. Žádná hluchá místa. Nakonec si člověk uvědomí, že vzhledem k tomu kolik procent obsahu knihy je o cambridgeské pětce, tak že četl spíše historický román než detektivku/thriller. Ale vůbec to nevadilo. Tato problematika je totiž opravdu velice zajímavá a autor ji dobře zpracoval. Jenom bych úryvkům o velkolepé pětce neříkala doktorská práce, to by to muselo být psané v úplně jiném stylu - sušším, vědečtějším. Ale chápu, že pro potřeby tohoto románu to tak prostě být muselo. Doporučuji a doufám, že u nás od tohoto autora ještě něco vyjde.

Trajekt Trajekt Mats Strandberg

Kniha je dobře sepsaná, je zde hodně scén, kde je čtenář pěkně napnutý. Je dobře popsáno, jak to na takových trajektech vypadá. Autor rozjede popis docela dost účastníků plavby, abychom je mohli později sledovat. Někomu těch postav a jejich příběhů může připadat až moc a může se to plést. Následně je velmi dobře zvládnutý popis šířící se epidemie, nevěřícnosti, paniky a strachu. Možný spoiler: Za mě ale trochu mínus, že se z toho vyklubali upíři. Čekala jsem spíše nějakou vyvražďovačku nebo duchy, ale tohle opravdu není můj oblíbený žánr...

Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Pokud vás zajímají severské mýty a máte rádi knihy ve stylu Staré řecké báje a pověsti, tak určitě neváhejte. Jedná se o báje, mýty, pověsti, pohádky - a takovým stylem je kniha taky sepsaná. Jako když si lidé příběhy kdys předávali mezi sebou. Pokud tedy hledáte něco vědečtějšího, potom pro vás tento kousek asi není. Za mě moc pěkné a poučné.

Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Celkově hodnotím sbírku jako zdařilou. Některé povídky jsou lepší, některé horší. Najdeme zde různé typy hororů. Kingovcům se kniha určitě bude líbit a začátečníci si o něm můžou udělat dobrou představu. Každý si zde určitě najde svoje.

Dědečkův velký útěk Dědečkův velký útěk David Walliams

Tato Walliamsova kniha se mi zatím možná líbila nejvíc. Kniha o plnění snů, pomoci druhým, důležitosti rodiny. Kniha taky dětem ukáže, že některým smutným věcem se nedá vyhnout a je třeba jít dál. Za mě moc pěkné. A samozřejmě jako obvykle úsměvné. Doporučují.

Ďábelská zubařka Ďábelská zubařka David Walliams

Walliams má velkou představivost a dokážu si představit, že tato kniha může být pro děti opravdu místy strašidelná. I tentokrát je zde ale dost humoru, aby čtení knihy děti přečkaly ve zdraví. Takže za mě další povedený ztřeštěný příběh pro děti, ehm tedy pohádka. Doporučuji.

Babička drsňačka Babička drsňačka David Walliams

Ztřeštěná kniha o krádeži klenotů. Kniha je opravdu milá a vtipná a není problém ji za den přelouskat. Líbí se mi, že tentokrát se zde tolik nemoralizuje a některé prohřešky dojdou po zásluze k odpuštění. Ani život není černobílý, a to je pěkné dětem ukázat. Doporučuji.

Krysburger Krysburger David Walliams

Za mě tato kniha od Walliamse zatím nejslabší. Možná je to tím, že je celá protkaná docela depresivním tématem, takže pak ty jednotlivé ztřeštěnosti a vtipy docela zaniknou. Ale dětem se asi i tak bude díky krysám a burgerům líbit.

Kluk v sukních Kluk v sukních David Walliams

Některé Walliamsovy knihy jsou postavené na ztřeštěném příběhu. Tato má příběh jednoduchý, až všední, ale spíše se zaměřuje na morální poučení. Knížka se opět čte rychle a jedná se o milé čtení, i když místy smutné, ale nakonec samozřejmě zvítězí spravedlnost. I tak ale v rámci Walliamsovy tvorby lehký podprůměr.

Malý miliardář Malý miliardář David Walliams

Pro mě první kniha od Walliamse. Kniha je vtipná a milá a jako správná dětská kniha obsahuje i náležitá poučení. Díky humoru se bude líbit i dospělým, například počáteční poděkování mě úplně odrovnalo. Jsou zde pěkné ilustrace a díky délce ji můžete mít přečtenou už za odpoledne (i když s dětmi asi ne :-). Doporučuji.

Pokoj stínů Pokoj stínů Jan-Erik Fjell

Kniha si drží stejně dobrou úroveň jako první díl. Opět zde máme přesah do jiné země, tentokrát do Litvy. Setkáváme se některými postavami z dřívějška, jiné jsou nové, protože vyšetřování se odehrává v jiném městě. Vyústění knihy pro mě vylo nečekané. Za mě spokojenost.

Práskač Práskač Jan-Erik Fjell

Kniha se mi líbila, ale s Nesbem bych ji nesrovnávala. Jediné, co mají společné, je Norsko a to, že hlavní vyšetřovatel má nějakou neřest. Ten Fjellův ale aspoň dokáže normálně fungovat. Americká i norské linie jsou obě velmi podařené a docela dlouho čtenář netuší, co je spojuje. Za mě příjemné počtení a jsem zvědavá na další díly.

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Ano, chápu námitku některých čtenářů, že vysvětlení, jak to s Edith vlastně bylo, někomu přišlo přitažené za vlasy. Ale tak co, je to horor. A autorka to podle mě potom dál dobře rozvedla a dovedla do zdárného konce. Atmosféra by se chvílemi dala krájet a někdy se mi kniha opravdu těžko odkládala. Tento horor se mi opravdu líbil a už se těším na další knihy od této autorky.

Nekonečná pláž Nekonečná pláž Jenny Colgan

Na knihách Jenny Colgan oceňuji hlavně to, že bývají úsměvné. Což tady moc neplatilo, většinou jsme se plácali ve vztahové romantice. Kdo má tento žánr rád, asi neprohloupí. Já už jsem ale spíše četla ze setrvačnosti, abych věděla, jak to s Florou dopadlo. Navíc mi vadilo, že překladatelka na spoustě míst naprosto nevhodně nepoužívala čárky, což snižoval o čitelnost textu.

30.07.2019 3 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Bohužel v této knize aby člověk humor pohledal... Ladislav je v podstatě celou dobu v lihu a dost se divím, že vůbec svou cestu dokázal zrekonstruovat... Dozvíme se hlavně to, kde a s kým Láďa pil. Vypovídá to samozřejmě i o kultuře Arménie a Gruzie, avšak už to nemá toho humorného ducha.

30.07.2019 3 z 5

Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Agatha Christie

I když je to všechno pospojované Herculovou snahou splnit herculovské úkoly, tak se v podstatě ale jedná o sbírku povídek. Osobně preferuju romány, protože tam je větší potenciál rozvinou příběh a ukázat co v autorovi je. I tak ale milé setkání s Herculem. Tentorkát bez Hastingse.

30.07.2019 4 z 5