harena harena komentáře u knih

Temná cesta Temná cesta Linda Castillo

Devátý díl a stále dobrá detektivka. Vražda u Amišů, která se ale tentokrát bude Kate bolestivě dotýkat. I když oficiálně nemůže pátrat, stejně začne tajně zjišťovat, proč dvě osoby zemřely a kdo je vinen. Zajímavé, dobré, čtivé a budu vyhlížet další díl.

12.04.2021 5 z 5

Chlapec z lesů Chlapec z lesů Harlan Coben

Nesmírně jsem si ji užívala a zase mě překvapilo tak nízké hodnocení. Ale to je i u jiných Cobenových knih. Někdo Cobena miluje a žije s jeho příběhy a postavami a k těm lidem patřím i já. Patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Když začnete číst první řádky, ponoříte se do děje a kniha vás propustí až na samém konci, kde si spokojeně řeknete, že se nemusí řešit věci jedině podle zákona, ale je dobré do toho zapojit rozum i srdce. Příběh nemusí být krvák a přece je napínavý a neodložitelný. Chlapec z lesů je kniha, kterou si určitě ráda přečtu po čase i podruhé a pak potřetí.

"Tohle bitevní pole možná není tak pevně vytyčené, ale v ohrožení byly miliony lidských životů. Miliony. .....Takže pokud by odseknutí prstu nebo dokonce zabití jednoho nevinného člověka - i kdyby to bylo ještě dítě - mohlo tyto životy zachránit, neudělal byste to?........
"Život není jenom bílý, nebo černý, Wilde, ačkoliv tomu dnes tolik lidí rádo věří. Ve všech hysterických internetových přích jsou věci buď dobré, nebo špatné. Nic mezi tím. Jenomže život je do značné míry šedá zóna. Život se žije někde mezi".

Skvělá kniha, skvělý spisovatel, skvělý příběh.

10.12.2020 5 z 5

Břicho nestvůry Břicho nestvůry Louise Penny

"Uprostřed lesů je malá vesnice, kde vysadili 3 borovice za jediným účelem. Aby těm, kteří hledají útočiště, daly signál, že už jsou v bezpečí. Ale co tu tedy dělá superdělo?
Bývalý inspektor Gamache se rozhodl zůstat v malebné vesničce Three pines, takže i my se tu setkáváme se všemi obyvateli, které známe z minulých dílů. Nevím, jak to vidí ti, kteří těch deset předešlých dílů nečetli, ale mě opět těšilo se setkat s obyvateli, které vnímám už jako přátele. Klid je tu ale jenom do té doby, dokud někdo nezavraždí malého chlapce, který objevil v lese superdělo. A sympatický, inteligentní inspektor Gamache pomáhá znovu s vyšetřováním. Nejsou tu žádné divoké akce, začátek je možná trochu rozvláčný, ale pak už to jde ráz na ráz.
Na základě doslovu jsem si i vygooglila, že tak obrovské dělo, opravdu vyrobeno bylo a kanadský inženýr Gerald Bull, který spolupracoval se Saddámem, byl zavražděn buď Mossadem nebo Američany. Určitě zajímavé.

21.10.2020 4 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Kniha začíná pěkně, říkala jsem si, že v karanténní době je prima číst hezké věci o lásce, druhé lásce, o zamilování, a o milování. Pěkné, lehké, příjemné, úsměvné čtení ovšem jen tak do poloviny knihy, kdy hrdinka musí čelit bolestným životním rozhodnutím. Na téma domácího násilí je napsáno už hodně knih, tady se autorce díky její vlastní zkušenosti z dětství podařilo věrně popsat pocity, myšlení a chování žen. Jak se zachovat? To je velké dilema. Je snadné soudit druhé, když se na to díváme jen zvenku. Až na zadní straně knihy jsem si všimla, že spadá do žánru new-adult, což je beletrie pro dospělé ve věkové kategorii 18 - 30 let. Tak tady určitě doporučuji, já už zdaleka do této kategorie nepatřím, ale mně se kniha také líbila a určitě někdy budu mít chuť si ještě něco od Colleen Hooverové přečíst.

14.10.2020 4 z 5

Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Poslouchala jsem jako audioknihu, kde čte David Prachař a Josef Klíma. Je vedená formou rozhovoru a opravdu si myslím, že se povedla. Každý den jsem si poslechla dvě, tři kapitoly, kde Robert Šlachta, bývalý ředitel ÚOOZ odpovídá na otázky J. Klímy a seznamuje nás se svým pohledem na politiku, práci policie a jejího vedení. Zajímavá byla jeho prezentace kauzy Nagyová i vysvětlení, že za mrtvé v kauze metanol vlastně nemohli, ač byli obviněni. Také jsem sledovala v televizi, jak byl pan Šlachta vlastně odejit z ÚOOZ, které bylo zrušeno, vlastně spojeno s jiným. Považuji pana Šlachtu za slušného a čestného člověka, jakých je málo a takoví ve vysokých funkcích a v politice budou sežráni.
Moc se mi líbilo, jak se s ním rozloučila Lenka Bradáčová:"Být šéfem, znamená řídit lidi, ale být náčelníkem znamená vést lidi. Šéf říká JÁ, náčelník říká MY. Šéf staví svůj úspěch na strachu, náčelník na nadšení těch, které vede, šéf říká JDĚTE a náčelník říká" POJĎME. A to je velký rozdíl. Váš ředitel byl náčelník."

Prostě odchod ze scény jak se patří, se vztyčenou hlavou. Klobouk dolů za jeho práci.

12.10.2020 5 z 5

Kníška Karla Kryla Kníška Karla Kryla Karel Kryl

Knížka plná jeho textů. S překvapením jsem zjistila, že mnohé ještě neznám, i když Kryla jsem poslouchala kdysi dávno i na radiu Svobodná Evropa. Mám Kryla ráda, mám ráda jeho texty a mám ráda jeho písně. Jsou aktuální dodnes a myslím, že budou aktuální stále. A budou se stále zpívat.

31.03.2020 5 z 5

Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Skvělé, děsivé, vtipné, výborně psané, kniha se těžko odkládá. Moje dcera by řekla "boží !!". Jen bych nechala čtenáře přemýšlet a také vynechala epilog. I když........ať žije MATKA !! Moje první setkání se spisovatelem a už si objednávám první díl jeho trilogie, protože pan Bureš prostě umí psát.

30.10.2022 5 z 5

Znamení hada Znamení hada Hana Marie Körnerová (p)

Tento díl je možná ještě napínavější, než první. Hlavní hrdinové jsou moc sympatičtí, dobře popsané jsou i charaktery dalších osob, jejich problémy i vzájemné vztahy. Je to skvělé pokračování romantického a dobrodružného příběhu, kde nechybí láska, nenávist i zrada.

01.04.2022 5 z 5

Galerie mrtvých Galerie mrtvých Chris Carter

Mám přečteno už 8 cartrovek, ale dlouho jsem jeho další knihy odkládala, protože v těch předchozích bylo na můj vkus zbytečně dost brutálních scén. A hle, naštěstí v tomto díle bylo té brutality míň, a čtení bylo napínavé od začátklu do konce. Carter prostě umí psát, skvělý thriller plný zvratů a díky šokujícímu konci se už jen těším na další cartrovku s Lucienem.

16.12.2021 5 z 5

Dětské duše Dětské duše Angela Marsons

Opět výborný thriller a navíc se zajímavým námětem. Ano, víme, že geniální děti nemají úplně jednoduchý život, ale nikdy jsem se nezamyslela na tím, jak se cítí i jejich sourozenci. A s tím se Angela vypořádala opravdu bez ztráty hvězdičky. Napínavé pátrání po vrahovi udrží asi každého čtenáře u knihy až do poslední stránky, ale myslím si, že vraha je opravdu těžké uhodnout. Jedině jestli budete tak chytří, jako ty mimořádné a geniální děti. Příjemné zpestření při čtení jsou slovní přestřelky mezi Kim a Bryantem a i nová pomocnice při vyšetřování "Fifi" bude asi patřit k oblíbených členům party.

02.10.2021 5 z 5

Noční směna Noční směna Michael Connelly

Zpočátku pomalý rozjezd, kde se většinou jen formou vyprávění seznamujeme s policistkou Renée Ballardovou. Stránky jsou s minimem dialogů, samé popisy všeho možného, občas jsem se v textu musela vracet, protože mě to moc nebavilo a znovu jsem se musela přesvědčit, že knihu napsal můj oblíbenec Connelly. Ale asi tak od sté stránky už to začínalo být zajímavé, napínavé, dobře se četlo, téměř jako dřívější série s Harry Boschem a Mickey Hallerem. Uvidíme, jaké budou další díly.

19.04.2021 4 z 5

Pacient Pacient Sebastian Fitzek

Tedy to je síla. Moje druhá kniha od Sebastiana Fitzeka, přečteno bez dechu. Nepřetržitě napínavý děj se odehrává na psychiatrické klinice, do které se dal zavřít nešťastný otec malého Maxe, který se už před rokem ztratil a nikdo netuší, co se s ním stalo a jestli je ještě naživu. Z únosu je podezřelý sadistický vrah malých dětí, který je hospitalizován právě na této klinice. Krátké kapitoly, děsivá atmosféra, vynikající a originální příběh, nepřetržité napětí a konec, který mi vyrazil dech. Ale podotýkám, že to není psychologický thriller pro slabé povahy. V každém případě si přečtu další knihy autora.

02.04.2021 5 z 5

Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

Po smrti Dawsona nastupuje do týmu nový člen, který není přijat zrovna s otevřenou náručí. Kim se snaží vyřešit sérii vražd, kde umírají vždy dva členové rodiny. Kniha se sice čte dobře, jsou tu krátké kapitoly a široké řádkování, ale hlavní vyšetřování vražd mi připadá bez gradace. Mnohem víc mě zaujalo vyšetřování Stacey, která pátrá po zmizelé dívce. Oproti minulému dílu malinko slabší, možná je to tím, že jsem před touto knihou četla Odloženou spravedlnost od P. Čepka a ta se mi líbila víc. Na další díl se ale těším.

06.12.2020 4 z 5

Nevinným se neodpouští Nevinným se neodpouští Dominik Dán

Další bezvadná dánovka. Lehký styl psaní, spousta vtipných dialogů, tlačenka, chlast a cigára, únava a přesto, že některé vraždy vyřeší, na některé grázly nedosáhnou - jako v životě. Když už jsou přesvědčení, že chytili hodně velkou rybu, která se jim ale po chvíli vysměje, protože má na vysokých místech známosti, jdou to vyřešit zase do hospody. A jelikož těžko snášejí, že grázlové chodí po ulicích a nevinní sedí v base, že politici lhali a všichni je i tak volili, policajti kradli a zloději stavěli nákupní centra, prachy převážily zdravý rozum, že se jim vrahové smějou do očí a za jednu facku grázlovi je pofiderní ministr propouští do civilu, tak se nakonec zase pěkně ožerou i když vědí, že to je řešení jen na jednu noc.
Příběh má spád, jako většina dánovek je to balzám na duši. Těším se na další díl s Krauzem a Chosém i s nenažraným Váňou.

15.11.2020 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Málokterá kniha nabere po chvíli takové tempo, jako tato kniha. Viděla jsem i film, a ten na knihu nemá. Vím, že jsem knihu četla jedním dechem a vím, že jsem si hned objednala další díly. A když jsem ji dočetla, tak mě mrzelo, že to skončilo a minimálně týden jsem na ni ještě myslela. Může za to jednak autorův styl, dobré prokreslení postav a samozřejmě i děj samotný. Super knížka!!

21.04.2019 5 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Výborná čtivá a napínavá detektivka. U knih paní Klevisové člověk nesáhne vedle. A opět jako bonus jsou tu sugestivní popisy chaloupek, lesa a přírody.
"Jakoby se jí zbystřily smysly, vnímala vůni mlhy zvedající se z luk, vzdálené zvířecí skřeky z lesa, všímala si pootevřených oken, stínů za závěsy, šepotu nesoucího se zpoza živého plotu. Cítila se ve střehu a našponovaná jako šelma s pachem kořisti v nozdrách, svaly jí hrály touhou skočit. Ten člověk je někde tady, kousek od ní, nejspíš celých těch čtrnáct let."

09.09.2023 5 z 5

Čtyři vichry Čtyři vichry Kristin Hannah

Právě jsem dočetla a myslím, že na tu knihu hned tak nezapomenu. Je to příběh z třicátých let, z období velkého sucha a velké hospodářské krize v Americe. Žena se dvěma dětmi se vydává z Texasu do Kalifornie za velkým americkým snem, kde budou mít všichni práci, nic nebude pro ně, jako pro Američany, nemožné. Skutečnost je ale děsivá a pro mě je téměř nepředstavitelné, co musí hlavní hrdinka překonat. Celý příběh je psaný čtivě, líbil se mi víc, než Ohnivé okovy.

13.02.2023 5 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Skvělý thriller. Přečteno jedním dechem, skvěle propracovaný a napínavý děj, čistá profesionální práce. Litovala jsem, že se blížím ke konci, užívala jsem si každou stránku. Se spisovatelem se setkávám poprvé, ale určitě ne naposledy. Doporučuji všem milovníkům napětí.

20.10.2022 5 z 5

Člověk za oponou Člověk za oponou Martin Goffa

Sice se krade dál a dál, ale tady z toho alespoň M. Goffa vytvořil zajímavý, chytlavý, nápaditý, čtivý, napínavý a reálný příběh z českého prostředí. Napětí nám dávkuje zpočátku po menších dávkách, ale brzy čtete jedním dechem. Styl psaní mi v detektivkách perfektně vyhovuje, jen škoda, že jsou hned přečtené.
Nabízí nám tu kromě napětí i perfektní zpracování kauz, o kterých jsme se dozvídali z tisku, kdy např. chudákovi poslanci někdo podstrčil do krabice od vína sedm milionů o kterých neměl tušení. Vzpomínám, jak bookmakeři nabízeli sázky, jestli u Ivana Langra najdou peníze v krabici od vína jako u Ratha nebo v zavařovačkách jako Kott s Pancovou. Jinak doporučuji číst sérii s Martinem Vrázem od začátku.

07.08.2022 5 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Napínavý, čtivý a nenáročný thriller s opravdu překvapivým koncem, tím mě Lapena vždycky potěší. Díky krátkým kapitolám brzy přečteno. Dobré čtení na dovolenou

06.08.2022 4 z 5