haWranka haWranka komentáře u knih

Ďáblova slza Ďáblova slza Jeffery Deaver

Moje první audiokniha. A musím říct, že byla strhující. Opravdu jsem netušila, kdo za vším stojí. A líbila se mi i ta soukromá linie knihy. Jen byl ten konec na můj vkus až trochu moc natahovaný.

29.11.2016 4 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Nejdřív jsem si říkala, že milá Betty je tak cynická, až už se mi to nelíbí. Postupně jsem se ale vžívala do její situace víc a naopak jsem si řekla, že bych utekla při první zimě! Teď se jdu vrhnout na další díla, která jsou prý ještě lepší.

03.08.2016 4 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

King má pro mě osobně takový zvláštní styl psaní. Moc jsem toho od něj zatím nečetla, ale téměř pokaždé to probíhalo obdobně: Zpočátku jsem se nemohla vůbec začíst, začínala jsem číst na několikrát. Pak se něco zlomilo a kniha mě pohltila, nemohla jsem se dočkat konce! A četla jsem jedním dechem.
Právo nálezce je rozhodně hodně zajímavý počin se spoustou osobitých postav (mám ráda závisláky na čtení:). Moc se mi líbila absence nadpřirozena, které jinak autor rád využívá. Já mám od něj radši realistická díla. Celkově jsem byla moc spokojená a těším se na další Kingovy počiny.

14.07.2016 4 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Jsem hodně rozpačitá z toho, jak bych tuhle knížku měla hodnotit. Rozhodně dokážu ocenit ten originální způsob provedení, kdy je příběh doplněn o víceméně autentické fotografie (u některých opravdu mrazí). Přečetla jsem to jedním dechem a těším se na pokračování. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem byla průběhem příběhu poněkud rozčarovaná, ne-li zklamaná. SPOILER! Abych pravdu řekla, líbila se mi ta původní duchařina, to, jak se člověk trochu bál a nevěděl, co přijde. Jenže už někdy od půlky bylo tajemství vyzrazeno a vše se zvrhlo to takové teenage fantasy/sci-fi romance, děsivost a tajuplnost nikde. Uvidím, co se vyvine s příběhem v druhém díle.

04.01.2015 3 z 5

Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Jako milovnice Burtonových filmů jsem si nemohla tuhle knížku nepřečíst. A byla jsem nadšená! Dá se snadno zvládnout v originále, i člověk s nižší úrovní angličtiny snadno pochopí ten slovní humor. Už se těším, až sáhnu po další Dahlově knížce :)

29.04.2014 5 z 5

Klan Velkého medvěda 1 Klan Velkého medvěda 1 Jean Marie Auel

Poprvé jsem tuhle knihu četla někdy ve dvanácti letech, takže mnohé scény na mě působily, no, řekněme dost děsivě. Od té doby jsem ji ale otevřela ještě mockrát, takže můžu plně docenit to, jak autorka nádherně vykresluje dobu a způsob života. Všechny členy klanu znám tak dobře, že by klidně mohli všichni patřit do mojí rodiny. Osudy Ajly mnou dokázaly vždy pohnout.

22.02.2013 5 z 5

Nebezpečná podoba Nebezpečná podoba Sandra Brown

Pro mě nejlepší kniha od této autorky. Díky skvělému vykreslení pocitů se člověk přímo vžil do postav, do toho, co prožívají. Je to sice romantika, ale ne nijak plochá, má to hlavu a patu a je to rozhodně dobře napsané. Kdo si chce u knížky odpočinout, ale zároveň trochu přemýšlet a možná se nechat trochu napínat, tohle je ideální volba.

16.02.2013 4 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Od Kinga jsem četla víc knížek, ale tahle mě z těch hororových dostala nejvíc. Možná je to tím, že to bylo moje seznámení s autorem. Četla jsem ji vůbec první den na koleji, když jsem ještě neměla zapojený internet, spolubydlící ještě nedorazili a já ležela v posteli v nezařízeném pokoji. Přečetla jsem ji na jeden zátah a moc jsem toho opravdu nenaspala. Pořád si vybavuju ten ne zrovna příjemný pocit, když mi oči zabloudily ke dveřím s tím vetchým zámkem, navíc jsem byla v přízemí... King je prostě mistrem vykreslování atmosféry.

15.02.2013 4 z 5

Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Geniální dialogy, které perfektně ožívají v britském filmu z roku 2001. Při čtení jsem se opravdu pobavila, ale přece jen jde o divadelní hru, ne o román, takže když postavy ožijí, člověk se baví ještě mnohem víc.

14.02.2013 5 z 5

Andělská tvář (1) Andělská tvář (1) Hana Marie Körnerová (p)

Když jsem poprvé viděla film, moc se mi líbil. Herci teda žádný zázrak, ale příběh mě zaujal. Pak jsem zjistila, že existuje knižní předloha, neváhala jsem a knihu si přečetla. Od té doby nemůžu film vystát! V knížce jsou postavy vykreslené jinak, mnohem sympatičtěji. A to se ani nezmiňuju o atmosféře, popisu přírody a temného sídla v temném lese. Oddechová literatura, která se ale rozhodně dá číst.

14.02.2013 4 z 5

Doktore, fofrem, jde o život! Doktore, fofrem, jde o život! Patrick Taylor

Nemohla jsem jinak a celou dobu srovnávala s Herriotem. Ten vyšel vítězně na plné čáře. Nemůžu říct, že by mě kniha nebavila. Ale postavy mi k srdci nijak nepřirostly, byly takové ploché. Vadily mi neustálé citace z různých děl. A moc humorných okamžiků jsem taky neobjevila. Ano, nebylo to špatné čtení, ale asi zbytek série číst nepotřebuju.

04.01.2025 3 z 5

Slavnost Slavnost Karina Schaapman

Za mě zatím nejslabší díl. Začátek i konec byl hodně useknutý, jakýkoliv děj nikde a prcek byl zklamaný a povídal, že chce číst o Samovi a Julii, tady se sotva vyskytli.

13.12.2024 3 z 5

Irská kráska Irská kráska Ann Moore

Český překlad názvu je dost zavádějící. Čekala jsem romanci v jedné těžké historické době, ale té tam moc nebylo (nakonec mi přišla právě ta romantická linka trochu na obtíž). Jde o popis opravdu hrozných událostí v historii Irska, těžko hledat cokoli veselého a pozitivního. Přesto jsem se nemohla odtrhnout a osudy všech postav mě zajímaly tak, že jsem knihu přečetla za tři dny. SPOILER: Pokud jste citlivější osoba, případně těhotná mamina nebo s malým dítětem, tak pozor, některé scény mi vyloženě nedělaly dobře.

23.11.2024 4 z 5

Nina a Eda jdou na ryby Nina a Eda jdou na ryby Marianne Dubuc

První gamebook, se kterým se asi děti mohou setkat. Je fajn, že se mohou samy rozhodnout, jak bude příběh pokračovat. Ten je hodně prosťounký, možná by si zasloužil trochu propracovat. Ilustrace jsou krásné. Prcka to bavilo, ale je to opravdu taková kraťoučká jednohubka.

04.07.2024 4 z 5

Čekanka Čekanka Julia Quinn

V minulých dílech mi byl Colin asi ze všech nejmilejší, na Penelope jsem se taky moc těšila a tajemství okolo lady W. mě bavilo (i když jsem vše tušila správně). Proto bylo tohle čtení pro mě veliké zklamání. Humoru pomálu, děj prakticky nulový, romantické pasáže zbytečné a jako přes kopírák s předchozími díly. Jako já tu sérii asi ze setrvačnosti dočtu, ale pokaždé si říkám “zlatá Lisa Kleypas a její romance.

07.03.2024 2 z 5

Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Já mám tenhle žánr moc ráda, proto se divím, že jsem Julii Quinn nečetla dávno, ještě před seriálovým šílenstvím. A ráda čtu nejdřív knihy, takže seriál jsem ještě neviděla. Musím přiznat, že jsem trochu zklamaná. Začátek byl super, opravdu jsem se nasmála a líbilo se mi, že se spolu hlavní hrdinové bavili a poznávali se. Ale pak to sklouzlo do hrozné nudy a patosu, posledních cca 20 stran bylo vyloženě utrpení. Jako kdyby měla autorka dobrý nápad, ale nějak nevěděla, jak pokračovat. Další díl si přečtu ráda, snad to bude lepší

29.02.2024 3 z 5

Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Sophie Irwin

A mně se to líbilo. Autorka se zcela očividně nechala inspirovat stylem vyprávění Jane Austen (a taky jsem si často vzpomněla na Lisu Kleypas), takže jsem počítala s tím, že půjde hlavně o konverzačku. Té se mi taky dostalo a stálo to za to. Dialogy byly svižné, vtipné, inteligentní. Moc se mi líbilo postupné sbližování hlavních hrdinů. Konečně nešlo zas o “magnetickou přitažlivost a haldy sexu, bylo to opravdu o charakterech, vzájemném poznávání a změnách názorů. Že to bylo občas neuvěřitelné a za vlasy přitažené? No jasně, vždyť je to pořád červená knihovna!

25.02.2024 4 z 5

Místo v životě Místo v životě Lisa Kleypas

Opět skvělé čtení, sympatičtí hrdinové a silný příběh. První polovina a počátky vztahu mě bavily hodně, pak to pomalu ztrácelo tempo, ale pořád jde v rámci žánru o nadprůměrný počin. Doporučuju číst sérii opravdu postupně, jinak se člověk připraví o různá “překvapení.

08.12.2023 4 z 5

Místo na slunci Místo na slunci Lisa Kleypas

Romány od Lisy Kleypas mám moc ráda. Tenhle ze současnosti byl úplně jiný, takový hořkosladký, ale četlo se to samo a já se nenudila ani chvilku. Krásný příběh, krásní hrdinové.

07.12.2023 4 z 5

Cvrček a mravenci Cvrček a mravenci Jiří Zdeněk Novák

Jako dítě jsem ji neznala, objevila jsem ji až se svým mládětem. Je nádherná, dojemná, perfektní.

07.12.2023 5 z 5