HDosoudilová HDosoudilová komentáře u knih

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Žítkovské bohyně už jsem zkoušela číst před lety, ale až teď jsem knihu úspěšně dočetla. Tenkrát mi totiž neseděl styl autorky a asi ani téma. Po přečtení autorčiny první knihy (Vyhnání Gerty Schnirch) jsem se však odhodlala znovu to zkusit. Čtení mě bavilo, ale musela jsem tento náročný děj prokládat oddechovou literaturou a chvilkama jsem měla pocit, že je vše až moc natahované. Ale ono to tak vlastně má být a spousta archivních dokumentů v textu doplňuje tu realitu příběhu. I když údajně jich mělo být mnohem více v knize. Musím říct, že jsem o "bohyních" téměř nic nevěděla a teď mám tendenci si o nich zjistit více. Je to ponuré, syrové a myslím, že spousta čtenářů se při čtení několikrát pozastavila nad hrůzami některých lidí stejně jako já. Každopádně jsem ráda, že jsem knihu dočetla až do konce, který mě dost šokoval. Klobouk dolů před autorkou!

17.09.2018 4 z 5

Divné hlášky z knihkupectví Divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

Úžasná kniha pro všechny milovníky reálného humoru. Pro mě jsou tyto hlášky opravdu reálné , protože jsem v knihkupectví pracovala. Některé jsou samozřejmě vtipné více, jiné méně. Myslím si však, že autorce šlo nejen o pobavení ale i o tu absurdnost, kdy lidé opravdu kolikrát neví, co říkají a kam chodí. Mě kniha velmi pobavila.

29.06.2018 5 z 5

Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Tuto knihu jsem vyhrála v soutěži a před jejím přečtením jsem autorky blog sledovala jen zřídka. Nicméně od knihy jsem nic neočekávala, tím pádem mě nezklamala ale ani vyloženě nepotěšila. Popravdě jsem čekala na pořádný děj, který však nepřišel. Ovšem čtení o Norsku bylo docela zajímavé. Co se týče ilustrací, ty jsou pěkné.

28.06.2018 3 z 5

Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

I přes to, že poezii nijak zvlášť nevyhledávám, na tuto sbírku jsem byla dost zvědavá. Je totiž zajímavá nejen svou obálkou ale především obsahem. Zaujaly mě i pěkné kresby. Už dlouho jsem nečetla básnickou sbírku, která by mě tolik chytla. Myslím, že spousta žen se v knize najde, včetně mě.

10.05.2018 5 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Na to, jak mě první díl neskutečně bavil, tak poslední tedy nijak extra. Už u druhého dílu jsem váhala, zda si trojku mám přečíst. Ale jelikož nemám ráda nedočtené serie, šla jsem do toho. Teď jsem ráda, že už mám celou serii přečtenou a vím, o čem to je. Znovu už bych do toho ovšem nešla. Katniss mi neskutečně lezla na nervy a děj mi přišel takový roztahaný. A konec? Ten mě dostal, ne v pozitivním slova smyslu.

04.05.2018 2 z 5

Magor dětem Magor dětem Ivan Martin Jirous

Moc krásná kniha pro děti. A možná právě proto, že verše vznikaly, když byl autor ve vězení, má to pravé kouzlo a je taková upřímná. Klidně bych ji zařadila do klasické četby dětských knih ve školce či na základní škole. Tuto knihu určitě přečtu jednou svým dětem, potěší ale klidně i dospělého čtenáře.

10.04.2018 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Už dlouho mě kniha nepohltila tolik jako právě tento psychothriller. I přesto, že už jsem po pár stranách tušila, co se bude dít, mě kniha neskutečně bavila. Četlo se to skvěle, až jsem měla pocit, jako bych byla jedna z postav. Představa, že se takové situace opravdu dějí, je šílená. A obzvlášť, když si člověk uvědomí, že podobné psychopaty můžeme potkávat několik denně. Už se moc těším na autorčinu další knihu.

28.03.2018 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Nemůžu jinak, ale tato autorka píše skvěle. Před lety jsem od ní četla knihu V šedých tonech ale moc se mi líbila. tato kniha mě lákala hlavně tím, že jsem o této tragédii nikdy předtím neslyšela. A přitom by se o této části naší historie mělo mluvit pořád, aby lidé nezapomněli. Příběh je zase o něco jiný než jsem zvyklá ale opět mě nesmírně dostal. I přesto, že jsem ze začátku měla problém s orientací v postavách, četlo se mi to více než dobře.

20.03.2018

Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Také jedna z mých nejoblíbenějších dětských knížek, i když možná víc si pamatuji, že mi ji babička pouště před spaním namluvenou na CD.

09.09.2017 5 z 5

Kocour Vavřinec: Detektiv sportovec Kocour Vavřinec: Detektiv sportovec Dagmar Lhotová

Tato dětská kniha mi připomíná hlavně prízdniny v Domažlicích, kdy jsem si ji četla s tetou. Kocoura Vavřince jsem měla moc ráda.

Krtek ve městě Krtek ve městě J. A. Novotný

Moc krásná kniha pro děti, která nesmí chybět v mé dětské knihovničce. Těším se, až ji budu číst svým dětem jako ji četla máma mně.

09.09.2017 5 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Skvělé. Sice trochu pomalejší a vleklý začátek, ale neměla jsem problém se začíst. A jelikož žijeme v době, kdy se může stát cokoli, kniha na mě působila věrohodně a dobře se mi četla. Děj mě bavil. Akorát ten konec je takový zvláštní, takže očekávám další knihu od autora.

12.05.2017 5 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Další skvělá kniha. Podle anotace jsem měla trochu obavy, aby mě kniha bavila. Ale opak je pravdou - opět mě pohltila už od začátku. Celaena je taková zvláštní hrdinka, pořád vlastně nevím, co si o ní myslet. Každopádně kuráž má. Styl autorky mi maximálně sedí, čte se skvěle. Jen Dvůr trnů a růží mě zatím bavil o malinko víc. Ale už se těším na další díly.

07.11.2016 5 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Naprosto skvělá kniha od začátku do konce. Velmi čtivá a od příběhu se nedá odejít. Celou dobu jsem měla pocit jako bych byla s hlavní hrdinkou a to už se mi dlouho nestalo. Už se moc těším na druhý díl. Nikdy jsem knihy tohoto žánru nečetla ale v poslední době se mi začly dost líbit.

20.10.2016 5 z 5

Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Přestože historické romány nečtu, po této jsem sáhla s chutí. Příběh mě nadchl od začátku až do konce, hlavní postavy mi byly moc sympatické. Docela by mě zajímala i zfilmovaná verze, jestli někdy bude. Samozřejmě byly scény, které mě bavily více a některé méně. Ale celkově jsem z knihy nadšená. Celý příběh jsem prožívala spolu s Cettou a s Christianem.

23.04.2016 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Četla jsem už hodně knih na toto téma, Vyprávěčka mě ale fakt dostala. Posledních dvě stě stran jsem přečetla jedním dechem. Četla se skvěle a určitě se k ní ještě vrátím. Ale ten konec jsem fakt nečekala. Klobouk dolů před autorkou!

13.03.2016 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Jelikož ráda čtu knihy s touto tématikou, zrovna tento příběh se mi nečetl dobře. Myslím si, že kdyby kniha měla klidně o 200 stran méně, nevadilo by to. Naplno mě příběh upoutal až na konci, kdy se začlo dít něco víc. Dost mi to připomínalo Deník Anny Frankové (byť se to nedá srovnávat, vím).

13.02.2016 4 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Přestože je mi Arnošt Lustig jako osoba dost sympatický a dost často čtu knihy této tématiky, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou se mi nečetla lehce. Je to zase něco jiného a některé části mi přišly zbytečně zdlouhavé. Nicméně obdivuji odvahu hlavní hrdinky a vlastně se jí ani nedivím. V podstatě už od začátku se dá předpokládat špatný konec.

29.12.2015 4 z 5

Děkuji, sestřičko... Děkuji, sestřičko... Hana Marie Körnerová (p)

Jak se mi líbil první díl, druhý díl snad ještě víc. Přišlo mi, že zde bylo více děje. Každopádně se mi obě knihy dobře četly. A i když jsem tehdejší dobu nezažila, troufnu si říct, že lidi jsou pořád stejní ať je doba jakákoli. Dovedla mě k tomu nejedna část knihy. Je docela škoda, že není i třetí díl...

23.10.2015 4 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Opět úchvatná kniha! Fakt klobouk dolů před touto autorkou:-) Byla to má třetí kniha od ní a opět jsem se nemohla od čtení odtrhnout. Stejně jako u jiného mého detektivního oblíbence má tato autorka skvěle vymyšlené zápletky a naprosto překvapující konce. Člověk si myslí, že ví, kdo je vrah ale na konci je naprosto překvapen. Rozhodně to nebyla poslední přečtená kniha od této autorky.

11.10.2015 4 z 5