heliiinka
![Othello Othello](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44858/othello-o8P-44858.png?v=1629913902)
Ze začátku se to trochu vleče, ale konec má úžasný spád. Typická tragédie, zkazí se všechno, co čekáte i to co nečekáte. Miluju tahle stará dramata, tu vyšroubovanost na konci a ten složitý jazyk se spoustou inverze. Mistr Yoda se má co učit. :D
A Jago je opravdu odporně zlý.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Železný král Železný král](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121195/zelezna-vila-zelezny-kral-7NK-121195.jpg?v=1429565233)
Tyhle vílí světy se mi líbí, čím dál víc. Je to jasná YA romanťárna, milostný trojúhelník je tedy nutností. Ale stejně to všichni milujem, že? :D Postavy (Ash, Meghan i Puk) jsou sympatické, čte se to superrychle a je tam tak akorát tajemna. A mocenské pletichaření mám taky ráda, takže jsem spoko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ódinovo dítě Ódinovo dítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278987/odinovo-dite-boK-278987.jpg?v=1462366516)
Po dlouhé době fantasy, které není dystopie. Nádherný svět bytostí s ocasy a Silou představující magii. Sympatické hlavní postavy, Rime i Hirka. Trocha romantiky, ale vlastně jen v náznacích.
Ale chybělo mi tam vysvětlení Slepých, zla, proti kterému bojují a bojí se ho, ale vlastně čtenáři nevysvětlí, co to je.
Snad další díly vysvětlí, o co jde, protože jinak mě to moc zklame.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dýňový démon ve vegetariánské restauraci Dýňový démon ve vegetariánské restauraci](https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62412/dynovy-demon-ve-vegetarianske-restauraci-62412.jpg?v=1296895648)
Dějově mi to přišlo o ničem. Jazykově či stylisticky mě to nezaujalo. Jediné plus je ta délka. Tedy těch 50 stran mě nenudilo dlouho.
Možná s hudbou by to bylo jiné, nedokážu posoudit.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Klan Klan](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370107/klan-tiq-370107.jpg?v=1578917972)
Slabší, než předchozí díl. Přišlo mi, že Gleb je tak trochu vláčen osudem a jednáním jiných. Chyběly mi staré známé sympatické postavy. A dost plavu v těch všech božstvech a dalších mocnostech.
Snad to třetí díl vysvětlí, určitě si ho přečtu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![... A zase ty princezny! ... A zase ty princezny!](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221877/a-zase-ty-princezny-221877.jpg?v=1411286104)
Pohádky mi přišly tak trochu moc přímočaré a předvídatelné, byť nápady na princezny byly pěkné. Zvlášť se mi líbila ta o princezně Nalezíně, odkazy na dětské domovy jsou v knihách vzácné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Milé vzpomínání na Stokorcový les Milé vzpomínání na Stokorcový les](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107345/medvidek-pu-mile-vzpominani-na-stokorcovy-les-107345.jpg?v=1327345777)
Krásné ilustrace a přesto zbylo dost místa i pro text. Dá se přečíst najednou i rozdělit na jednotlivé příběhy třeba před spaním. Moc se mi líbila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jezero prokletí Jezero prokletí](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1506/deltora-jezero-prokleti-1506.jpg?v=1231516950)
Kniha je velmi krátká a tak mi chyběly hlubší popisy, které by mě vtáhly do děje. Vím, ale že cílí na mladší čtenáře, kteří možná pouhých 130 stran ocení jako výhodu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Diabolik Diabolik](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351294/diabolik-Tsa-351294.png?v=1650363621)
Yound adult pletichaření. Mám ráda tohle politické přetahování o moc. Trošku netypická hlavní hrdinka i svět budoucnosti jsou fain, byť milostná nit byla velmi předvídatelná. Na další díly se určitě těším.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ponorková nemoc Ponorková nemoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118640/ponorkova-nemoc-118640.jpg?v=1333884675)
Jestli je někdo fakt rozmazlený a leze mi na nervy, tak je to Many. Greg se vlastně chová relativně normálně.
![Cizinec Cizinec](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/5749/cizinec-q7r-5749.jpg?v=1610645128)
Moc mě bavilo soudní přelíčení. Ale konec už byl nic moc. Možná proto, že jsem sama věřící nebo prostě mi přišlo, jako by knize chybělo ještě několik stran. Na konci jsem si řekla: O čem to vlastně bylo?
Nebylo to o ději, možná ani o volbě jazykových prostředků. Šlo o myšlenku, apatii a nedostatek emocí či lidskosti.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Špaček v porcelánu Aneb etiketa, vole! Špaček v porcelánu Aneb etiketa, vole!](https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75246/spacek-v-porcelanu-aneb-etiketa-vole-75246.jpg?v=1303133134)
Taková rychlovka na dvě odpoledne. Hezky vysvětleny základní věci, pro mladší čtenáře se to určitě hodí. Je to přiměřeně vtipná oddychovka a fain obrázky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čtenářka Čtenářka](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362395/ctenarka-QZP-362395.jpg?v=1511783956)
Kniha je velmi spletitá, což je plus i minus.
+ Plus, protože oceňuju, když příběhy mají hloubku a prolínají se. Moc se mi líbila linka s Druhou a Lonem.
- Minus, protože se to neskutečně vleko. Né, že by to nebylo zajímavé, ale rozhodně to nebylo zábavné nebo čtivé.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kůň a jeho chlapec Kůň a jeho chlapec](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/2271/letopisy-narnie-kun-a-jeho-chlapec-wXh-2271.jpg?v=1434793392)
Neurazí, nenadchne. I když jsem se ke knize dostala až jako starší čtenář, tak si jsem poněkud jistá, že by mě kniha moc nebavila ani před pár lety. Především mi chyběla pořádná zápletka.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prvních 100 Prvních 100](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199285/prvnich-100-5U2-199285.jpg?v=1398075303)
Skvělé počtení. Moc mě bavilo sledovat osudy jednotlivých vypravěčů i to, jak se postupně odkrývala jejich minulost (podobně jako v Šesti vranách).
Jsou tam sice jasně dané dvojičky, ale oceňuji, že to není přeslazené. Těším se na druhý díl a co přinese.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Faidra Faidra](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74128/faidra-74128.jpg?v=1302272916)
O neopětované lásce a o tom, co dokáže lež. Moc se mi líbí jazyk, který je srozumitelný narozdíl od jiných antických dramat. Kniha má spád a děj se posunuje s každou promluvou. Je to čtení na hodinku až dvě, ale opravdu moc pěkné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Letní dny a noci: 12 prázdninových políbení Letní dny a noci: 12 prázdninových políbení](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335311/letni-dny-a-noci-12-prazdninovych-p-xkg-335311.jpg?v=1495458454)
Neskutečné zklamání. Od autorů skvělých knih jsem čekala rozhodně více. Po většině povídek jsem si řekla: "What?! Proč takhle plýtvám svým časem?"
Není to čtivé, je to předvídatelné a ničím to nezaujme. Už teď těsně po dočtení bych ani nebyla schopna vyjmenovat všechny povídky.
Mezi né úplnou nudu bych zařadila kousek od Johna Skovrona a Jennifer Smith. Jinak fakt nečtěte.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Tisíc kousků tebe Tisíc kousků tebe](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335035/tisic-kousku-tebe-7vK-335035.jpg?v=1555315435)
Miluju ty dimenze! Baví mě matika a to je vlastně docela blízko fyzice, ne? Nevím, jak napsat komentář, aniž bych spoilerovala, tak to udělám stručně. :D
nápady a dimenze - geniální
čtivost - slabší, nemohla jsem se začíst
milostní trojúhelník - to mě baví vždycky
nepředvídatelnost - 100%
konec - mohlo by se to víc rozepsat, aby to nebylo tak hrc frc a konec.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Caraval Caraval](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334514/caraval-YDT-334514.jpg?v=1488383489)
Wow. Takhle zamotanou knihu jsem dlouho nečetla. Je tam toho tolik, že vážně nevíte čemu věřit. Možná je až škoda, že všechno se dozvíte v posledních 30 stránkách. Byla jsem tak dobře zmatená. Například mi všechny postavy přijdou něčím skvělé a něčím je zase nemůžu vystát. Takže jako opravdoví lidi :D Těším se na pokračování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Archiv Archiv](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190981/archiv-archiv-2uk-190981.jpg?v=1431682530)
Mega moc se mi líbí ten nápad s Archivem. Asi proto, že mi připomíná knihovnu a knihovna je moje láska :D Ale k ději... Archiv je velmi čtivý, má nápad a hlavně dost neočekávaný spád. Jediné minus je Wesly. Přijde mi, že je tam jen proto, aby dodal tu romantickou atmosféru a jinak neudělal vůbec nic.