heliiinka heliiinka komentáře u knih

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Spíše 12 povídek než 1 jeden velký román. Jsem však knížkou příjemně překvapena. Po prvních dvou kapitolách jsem čekala trapný milostný trojúhelník a kniha mě nakonec zavedla úplně jinam k úplně jiným postavám. Všechny ženy i jejich příběhy jsou realistické a líbí se mi, že jsou tak rozdílné.

15.12.2024 5 z 5

Pět jazyků omluvy Pět jazyků omluvy Gary Chapman

Užitečné pojednání o tom, jaká slova volíme a jaká bychom měli volit. Kniha byla krátká, praktická a plná životních příběhů a příkladů. V mnoha příbězích jsem se našla.

04.12.2024 5 z 5

Základy mužského šovinismu Základy mužského šovinismu Josef Hausmann

Strašné. Doufám, že je to obrovská satira, kterou jsem nepochopila.

08.10.2024

Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Celý svět Leigh Bardugo mě neskutečně baví. Četla jsem Grišu i Šest vran, přesto jsem se tady ztrácela ve jménech, postavách a legendách. Trošku mi přišlo, že už je to překombinované, dějová linka s Nikolajem mě nezaujala a už mi to nedávalo smysl. Naopak dějová linka ve Fjerdě s Ninou byla skvělá a samostatně bych jí dala 5*.

08.10.2024 3 z 5

Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Čte se rychle a lehko. Ale je to hrozně nelogické, nedospělé a nedomyšlené. Děj je milý a americky hloupoučký.
Škoda. Doufala jsem, že to bude více o vyrovnání se s Willovou smrtí a o novém životě Lou, který bude realistický.

13.09.2024 2 z 5

Knoflíková válka Knoflíková válka Louis Pergaud

Francouzský venkov. Dvanáctiletí kluci se tu bijí s klukama z vedlejší vesnice a v podstatě tam není velká zápletka. Jen popis několika týdnu až měsíců z jejich života. Nadávek je tu hodně, až mi to přišlo na dětskou literaturu dost. Četla jsem to, protože je to klasika a protože styl psaní je nezvyklý.

27.08.2024 2 z 5

Jak dobrý je dostatečně dobrý? Jak dobrý je dostatečně dobrý? Andy Stanley

Podle názvu jsem čekala knihu o hodnotě a dostatečném sebevědomí. Spletla jsem se a dostala knihu o tom, co mám udělat a jak se dostat po smrti do nebe. Velmi trefně vystižené křesťanské pojetí toho, co je po smrti a jak se k tomu staví bible i některé logické důvody.
Je to lehká knížka na odpoledne, nic těžkého teologického.

15.08.2024 4 z 5

Minoritní sexualita v pastoraci věřících Minoritní sexualita v pastoraci věřících Marek Macák

Nejpodnětnejší pro mě bylo prvních 40 stran, kde autor představil 4 směry, které církev zaujímá k LGBT tématice. Od nejkonzervativnější po tu nejvíc volnou.
Není to zrovna čtivé a věty jsou dlouhé a někdy až hyperkorektní.
Po přečtení ale rozumím víc, co se honí hlavou queer lidem a co prožívají oni a lidé v bezprostředním okolí.

06.08.2024 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Beletrie, která má hloubku. Noru jsem začala nesnášet po 15 stránkách, protože byla zoufalka na facku a mohla si za to sama. V průběhu knihy se učila na čem v životě záleží, co jsou ty věci, které člověka dovedou ke štěstí, jestli je to vztah, škola nebo kariéra. Odpočinkové a zároveň obohacující.

06.08.2024 5 z 5

Alchymistova šifra Alchymistova šifra Kevin Sands

Hezké, dobrodružné pro čtenáře kolem 13 let. Bavily mě šifry, které čtenář může a nemusí luštit spolu s hlavní postavou. Logicky ukončené, že pokud nechcete, ani nemusíte číst další díly v sérii. Kdybych byla mladší, určitě pokračuju ve čtení i dál.

20.07.2024 5 z 5

Továrna na skořápky Továrna na skořápky Jiří Čechal

Prvotina autora a bohužel to jde znát. Zhruba do 120 stránky jsem se nedokázala zorientovat v postavách a ztrácela jsem přehled v konverzacích i v místech, co se kdy a kde děje. Nápad s budoucností, využitím AI, politiky i teroristy je zajímavý. Je to podané skoro jako by se to mohlo stát u nás za pár let.
Jenže čtenářský zážitek kazilo kostrbaté psaní to, že jsem neustále listovala zpět ve stránkách i rozhovorech. Oceňuju malý slovníček na konci, trošku mi pomohl.

08.07.2024 1 z 5

Murtagh Murtagh Christopher Paolini

Paolini píše slowburn. Kdo to nezná, připadá mu kniha rozvleklá. A ona je, protože dějově je opravdu krátká, i když to trvá 600 stran. Paolini je zkrátka mistr popisu a detailů.
Líbil se mi návrat draků i urgalů a líbily se mi střípky vzpomínek na Galbatorixův dvůr. Doporučuji osvěžit si Inheritance před čtením Murtagha.

19.06.2024 4 z 5

Specialistka Specialistka Stephenie Meyer

Úplně jiné než ostatní knihy z pera Stephenie Meyer. Ač thriller, příběh je vyprávěný s lehkostí, která si nelibuje v krvi a nechutnostech. Jako vždycky byly některé věci až moc přitažené za vlasy, ale v beletrii..? Proč ne.

04.05.2024 4 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Populárně naučné a plné mnoha zajímavých faktů. Některé vzápětí zapomenete, ale kniha se čte lehko a rychle. Trošku straší, že když budeme málo spát, tak nám to fyzicky hodně škodí. Ale vlastně proč ne. Líbilo se mi to moc.

24.04.2024 5 z 5

Plavčík Jean - část 2. Plavčík Jean - část 2. Pavel Dolejší

Vhled do historie Francie, jak stát jednal s protestanty. Je to podané skoro až dětsky a proto je jednání postav občas hodně zkratkovité. Historická přesnost však nebyl záměr, takže to asi nevadí. Je to dobrodružná knížka o politických tahanicích a to mě baví. Dětská zjednodušenost mi nevadí.

13.03.2024 3 z 5

Replika Replika Lauren Oliver

Futuristický nápad a netradiční zpracování. Bavilo mě střídat stránky vypravěček a postupně se snažit pochopit svět obou z nich.
Další díl si přečtu.

16.02.2024 5 z 5

Jak se vám líbí Jak se vám líbí William Shakespeare

Tak rychle jako jsem si ji přečetla, tak rychle zapomenu obsah, který nebyl ničím zajímavý. Děj byl předvídatelný. Ani komedie, ani tragédie.

18.01.2024 1 z 5

Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Jsem ráda, že farářka pozitivně prezentuje křesťanský život. Přesto z téhle knihy dýchala sebestřednost. Bylo tam až moc autorčiných portrétů, škoda že fotky nebyly raději dokumentační k obsahu knihy.
Autorka moc hezky popisuje a vysvětluje modlitbu a význam bohoslužby, ale ostatní odpovědi na otázky jsou filozofické nicneříkající bleh. Za mě malá přidaná hodnota, jen clickbait a coming outem.

01.01.2024 1 z 5

Cíťa: Proč svět nutně potřebuje citlivé introvert(k)y Cíťa: Proč svět nutně potřebuje citlivé introvert(k)y Lenka Blažejová

Zdálo se mi, že pro autorku introvert rovná se nesebevědomý člověk. Když pominu tenhle fakt, tak dobře pojmenovala, co se introvertům honí hlavou v každodenních situacích.
I tak mě obsahzklamal. Ale ilustrace byly originální, trefné a posunují knížku na vyšší level. Taky oceňuju seznam použitých zdrojů a rozcestník na další info.

26.12.2023 2 z 5

Huggigovo proroctví Huggigovo proroctví Jan Chmelář

Smekám před autorovou prvotinou. Evidentně si hodně načetl a vypsal se, než zašel s tímto příběhem do nakladatelství. Příběh má podobnou atmosféru fantasy světa jako Pán Prstenů nebo Hraničářův učeň. Čekejte trpaslíky, kouzla, putovaní..
Pro mladší čtenáře objevující kouzelný svět je to ideální. Mapa na přebalu byla milé překvapení.

25.12.2023 5 z 5