hellena1523 hellena1523 komentáře u knih

Když je láska slepá Když je láska slepá Luisa Buresch

Je pravda, že na romantické příběhy nějak extra nejsem, ale občas člověk tu náladu má a chce si něco hezkého přečíst. Přiznám se, že i na mě ona touha s blížícím se svátkem zamilovaných nějak dosedla, tak jsem sáhla po knize, která mě upoutala obálkou (miluju jahody) a názvem (věřím, že láska je JE slepá). Tak neočekávala jsem žádnou přehnaně vysokou literární úroveň, ani to, že budu o knize ještě měsíc nadšeně mluvit a všem ji doporučovat. Nicméně přesto jsem fakt zklamaná. Mám moc ráda nakladatelství HOST a povětšinou je to pro mě záruka alespoň nějaké kvality, ale tentokrát se cítím trochu zrazena vlastní důvěrou.
Což o to...kniha je velmi čtivá. Moc mi vyhovovaly poměrně krátké kapitoly, což bylo super na cesty do MHD, ale to jsou spolu s obálkou jediné plusy...A to je zoufale málo.
Jak už tu mnozí psali, Ali byla neskutečná ženská! Protivná, absolutně egoistická, nevyrovnaná! Vůbec nevěděla, co chce! Možná šovinisticky tvrdím, že každý normální chlap by si našel jinou, kdyby měl doma takovouhle hysterku, která furt jenom zveličuje, že píše diplomku (takových přeci je a nedělají kvůli tomu takové haló)! S příchodem Kolji to šlo ještě o stupeň níž. Z lásky, která bezpochyby může být velmi komplikovaná, ale autorka vytvořila jen frašku.
Takže se autorkou cítím tak trochu uražena jako žena (vím, co chci!!!), ale i jako člověk, který miluje a v lásku, byť třeba komplikovanou nebo nešťastnou, věří.
Jak jsem řekla, četla se snadno, ale to i bulvár a všichni známe jeho hodnotu...

04.02.2017 1 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

První kniha, kterou jsem od autora četla a hned si mě získal. Tři kamarádi jsou tak nádherný, citlivý příběh. A ty myšlenky, jimiž je příběh protknut - úžasné! Mistr slova a filosof lidské duše...

Antropologie Antropologie Dan Rhodes

Dokonalá sbírka mikropovídek! Lidské životy, charaktery, osudy a příběhy jsou různé...a tomu odpovídá i Antropologie. Moc hezká.

Dům se slepou verandou Dům se slepou verandou Herbjørg Wassmo

Neskutečně syrový, krutý příběh...atmosféra pro mne byla velice tklivá, ale tím mě nejspíš dokonale uchvátila. Těžké čtení, jen co je pravda.

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Milé překvapení na české literární scéně! Určitě ale nesedne každému. Je opravdu hodně faktografická. Přesto příběh, tedy obě jeho linie, byly velmi chmurné, tíživé a neotřelé.

03.02.2017 4 z 5

Čas žít, čas milovat: Historická romance ze 14. století Čas žít, čas milovat: Historická romance ze 14. století Oldřiška Ciprová

Takový hezoučký příběh...Lehounce se čte a je naivní, ale tak nějak mile..

03.02.2017 3 z 5

Kuře melancholik Kuře melancholik Josef Karel Šlejhar

Asi nejkrutější kniha, jakou jsem vůbec kdy četla. Nejen že zanechala neskutečně silný dojem, hodně ovlivnila i mé vnímání světa. Úžasné!

Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Dočetla jsem sice do konce, ale je to jedna z těch zbytečných knih, kterou si, pokud od literatury očekáváte nějakou hodnotu, podruhé nepřečtete.

03.02.2017 1 z 5

Lekce tvůrčího psaní Lekce tvůrčího psaní Michal Viewegh

Nějak mi uniká, z jakého důvodu je Viewegh jedním z nejslavnějších autorů. Kniha tak nějak o ničem. Dočetla jsem, ale jen proto, že jsem neměla co jiného číst.

03.02.2017 1 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Těšila jsem se na Draculu jako batole na sunar a celou knihu jsem nadšeně hltala! Styl, forma, příběh, ale ten konec...urychlené, useknuté, odfláknuté. Navíc pokládám za velké minus to, že Stoker (při vší úctě) příliš nevysvětlil, proč se vlastně Vlad stal Draculou...tento potenciál využili "o pár let později" :-) filmoví tvůrci Draculy od Francise Coppoly.
Ale jinak prostě klasika, která si své místo v žánru rozhodně zaslouží.

Modré hlubiny Modré hlubiny Jennifer Donnelly

Asi nemůžu být dostatečně objektivní, protože mořské panny (resp. jejich představa) mě od dětství nějakým způsobem fascinují. Moc se mi líbil podmořský svět a jeho propracovanost. Co mi trochu vadilo byly charaktery postavy...tak nějak by všichni potřebovali fláknout ploutví po hubě...ale obávám se, že v rámci žánry je to asi takový standard.

Lidé v nahotě Lidé v nahotě Andrej Astvacaturov

Velmi čtivá kniha, humor nebyl sice zrovna k ulámání se smíchy, ale přesto mě oslovil. Velice oceňuji styl, jakým je popisována ona doba, v níž hlavní hrdina vyrůstá. Obávala jsem se, že půjde o řadu historek, které zapškle budou čtenáři dokola omlacovat o hlavu nějakou politickou propagandu, ale jsem ráda, že autor pracoval spíše s nadsázkou a příběh vypráví tak nějak mile.

Kabinet milostných dopisů Kabinet milostných dopisů Alyson Richman

Příběh sice má svoje mouchy a může občas působit poněkud naivně, ale ta atmosféra...ta je absolutně dokonalá a naprosto mě dostala.

První stříbrná kniha snů První stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Po prvních pár stránkách sice tušíte, o co tu půjde, ale i tak je to moc hezký příběh. Velice čtivě napsaná kniha.

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Velmi čtivá, moc krásná kniha. Zpočátku se zdá, že je to další z řady ničím nezajímavých knížek, ale jakmile se začtete, zjistíte, že vás vtáhl neobyčejný příběh.

Gordon Gordon Edith Templeton

Velice vkusně napsaný psychologický příběh s nádechem erotiky. Ani zdaleka se nečte snadno a jeho syrová atmosféra určitě není ani zdaleka určena čtenářkám současné eroticko-romantické literatury. Ale pokud vám tahle kniha sedne, tak si ji zamilujete.

Křídla Křídla Aprilynne Pike

Moc pěkná YA fantasy. Četla jsem ji krátce po vydání, tedy v době, kdy literární YA světem hýbalo upíří téma, takže to byla moc příjemná změna. Není to žádný velký zázrak a hlavní hrdinka (jako obvykle) je tak trochu na ránu, ale i tak mě dostala tak, že jsem si musela pořídit celou sérii.

O čem ženy mlčí O čem ženy mlčí * antologie

Zatím nejhorší z této jinak moc povedené edice, kterou jsem četla...Sem tam hezká myšlenka, ale jako celek je to slabota...bohužel.

03.02.2017 2 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Průměrná líbivá detektivka, ale hlavní postava mě moc bavila. V záplavě těch dokonalých, nebo těch, v nichž se zničehožnic najde něco, co je nakopne (např.) změnit svůj život a podobně, byla pro mě Rachel příjemnou změnou...Střídání pohledu mi nevadilo. Upřímně ale...na to, jaký zázrak se z knihy dělal a kolik poprasku kvůli ní bylo, čekala jsem opravdu víc, než lepší průměr. Vracet se k ní určitě nebudu, a tak nelituju, že jsem do ní neinvestovala.

03.02.2017 3 z 5

Pořád jsem to já Pořád jsem to já Lisa Genova

Tento příběh ve mně zanechal neskutečně silný dojem. Spousta z nás má zkušenost (i kdyby zprostředkovanou) s touto nemocí, ale moje vnímání bylo spíše z pohledu člověka, který se o někoho takového stará. Pohled nemocného člověka a jeho vnímání mi stále unikalo. Kniha je velmi čtivá a příběh je vystavěn bez zbytečností. No...no obrečela jsem to, né že ne...