hladikp hladikp komentáře u knih

Dracula Dracula Bram Stoker

Po více než století stále dokonalá kniha.

10.10.2024 5 z 5

Píseň o čápu a velbloudovi Píseň o čápu a velbloudovi Anjet Daanje

Dát téhle knize "odpad" je absolutní výsměch literatuře. Román je to nesmírně propracovaný, procítěný a plný obrovského množství detailů - od těch historických až po ty symbolické. Ano, není to čtení pro každého, protože se knihou nese složité téma smrti. Ale mně se to četlo velmi dobře a duch sester Brontëových je přítomný v každé kapitole.

10.10.2024 5 z 5

Oheň a krev Oheň a krev George R. R. Martin

Je mi líto, ale strašně těžko se to čte. Přehršel míst a postav, které se na jedné stránce vynoří a hned na té druhé jsou nějakým absurdně brutálním způsobem zavražděny. Pustil jsem se do toho jen kvůli sérii "The House of the Dragon", která je díkybohu trochu přehlednější, ale musím se do toho nutit. Mimochodem překlad je dost kostrbatý - polobratr a polosestra, vážně?

02.08.2024 2 z 5

Rytíř zeleného kříže Rytíř zeleného kříže František Kalenda

Čtivý a zároveň informacemi nabitý detektivní příběh z historie s neobvyklými hlavními hrdiny. Praha za doby vlády slavného krále Přemysla Otakara I. je popsaná živě a věrohodně, postavy se chovají logicky a mají zajímavé životní osudy. Příběh je plný zvratů a ten závěrečný mě opravdu hodně překvapil a potěšil. Těším se na pokračování!

15.12.2024 5 z 5

Sága o Lundirovi Sága o Lundirovi Jan Kozák

Je mi líto, ale dává podle mě mnohem větší smysl přečíst si skutečné ságy, které ostatně i vyšly v češtině. Kniha je neuvěřitelně propracovaná a krásná na pohled i na dotyk, jenže co naplat, když se tak špatně čte?

02.08.2024 3 z 5

Ostrov temnoty Ostrov temnoty Daniel Aubrey

Nesmírně čtivá záležitost. Líbila se mi unikátní hlavní hrdinka a drsné prostředí Orknejí, příběh měl spád. Dočteno za dva dny.

02.08.2024 5 z 5

Dívka s hodinovým strojkem Dívka s hodinovým strojkem Anna Mazzola

Má to opravdu pomalejší rozjezd, jak už tady někteří psali. Ale budování atmosféry funguje velmi pěkně a příběh je nakonec napínavý až do úplného závěru.

05.06.2024 4 z 5

Chlapec z bloku 66 Chlapec z bloku 66 Limor Regev

Silné, ale velmi důležité čtení.

24.01.2024 5 z 5

Zpověď posledního mnicha Zpověď posledního mnicha František Kalenda

Tohle je přesně můj šálek kávy. Výborná středověká atmosféra, inspirace skutečnou historií je cítit. Dobrý příběh se zajímavými postavami z kláštera i mimo něj, navíc je to víc než jenom "obyčejná" detektivka - vnímavějšího čtenáře potěší i hlubší motivy.

26.12.2023 4 z 5