Hobo Hobo komentáře u knih

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Myslím, že neznám lidštější americký příběh. A přitom tak nejčistěji americký, jaký si dovedu představit.

26.04.2020 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

To je sci-fi naprosto jiného druhu než Asimovova Nadace. Zatímco Asimov je jasný představitel "vědecké", možno říci vernovské fantazie, v Herbertovi je pozadí "fantazy"; věda jde stranou. Asi jsem se k Duně dostal zákonitě v době, kdy mě "vědeckost", resp. "sci-fi", začala opouštět a ukazovat mi svou nedokonalost a omezenost. A zatímco literatura fantazy, se kterou jsem se setkával, jako by byla svázána s minulostí (Hra o trůny...), tato fantazy zamířila do propastné budoucnosti a je tak více spojena s mou vernovskou láskou sci-fi.
Chvílemi mi to dávalo zabrat. Leč zvládl jsem to a objevil nový svět. Nikoliv chladně "vědecky" vykalkulovaný, ale krevnatě vášnivý.

29.09.2024 5 z 5

Jedovatá houba Jedovatá houba Ernst Hiemer

Ta jedna hvězda je tam jen z toho důvodu, že shledávám mnoho důvodů, proč i tyto knihy mají být dostupné. Zákazem se jen a pouze stanou zakázaným ovocem, čímž zákaz slouží právě k propagaci knihy a názorů, jež hlásá. Normální zdravě uvažující čtenář si to v hlavě srovná. Takže všechna čest nakladatelství Guidemedia, že nás neodkazuje pouze na nějaké předžvýkané názory, ale umožňuje osobní konfrontaci.

07.06.2020 1 z 5

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Kniha mého dětství. První takříkajíc nepohádková. Začal jsem milovat Julese Verna.
Dnes k tomu dodám jen tolik: knihy Julese Verna dávají nejlepší popis, jak vypadalo 19. století, jak tehdy lidé (především tedy v koloniálních zemích) přemýšleli, jaké hodnoty měli, co považovali za správné. Těžké hodnotit. Jsme snad lepší? Zaručeně nikoliv. Každopádně jiní.

07.08.2019 5 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Jak se mi nelíbil Listopád, tak se mi líbily Tiché roky!

06.02.2023 5 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Dílo, které má zdánlivou idealistickou rovinu vyvolává i několik otázek. Tušila autorka o svém skutečném původu, pokládala si otázku, proč se její dětství tolik lišilo od dětství ostatních dětí z její třídy? Jaké náznaky lze v Babičce ještě nalézt?

06.11.2022 5 z 5

Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Po pravdě? Vůbec se neodvažuji cokoli k této knize napsat. Fascinující!

31.05.2022 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Naštěstí i druhý díl si zachoval vysokou úroveň.

29.04.2021 5 z 5

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Zatímco film jsem viděl už mnohokrát, k literární předloze jsem se dostal až teď. A vychutnal jsem si to. Viděl jsem před sebou Francina, Pepina a všechny ostatní postavy a s potěšením shledával shodu i rozdíly. Základní a nejdůležitější shoda spočívá v atmosféře filmu i knihy. Opravdový požitek.

11.11.2020 5 z 5

Podivná smrt Evropy Podivná smrt Evropy Douglas Murray

Jediné, co cítím jako nutnost po přečtení: pryč, rychle pryč z EU, i kdyby nás to mělo stát hlad, rychle pryč s našimi politiky, kteří dělají podobnou práci, jako ti na západě, co přivedli své národy do zkázy!

14.03.2020 5 z 5

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Autor, jemuž je vyčítán pragmatismus a opomíjení morálky. Podle mého naprosto zcestný názor. Jde o první moderní politologii, která překonává mnohé dnešní bláboly.

04.08.2018 5 z 5

Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Vždycky jsem se u Zeměplochy bavil, ale u této tak nějak dvojnásobně. Krajní zábava a krajní fantasy. Dvoukvítko a jeho Zavazadlo ve spojení s Mrakoplašem rozvíjí neuvěřitelné příhody. A pojí štěnic...

22.10.2020 5 z 5

Prolomení hradeb Prolomení hradeb Petr Hampl

Čtivá, jasná konstrukce, nevyvratitelná fakta. Snad jen já osobně po zkušenostech víc dám na konspirační teorie. Nelze sice popřít fakta o byrokratizaci a nové aristokracii, myslím si však, že podobné fenomény jako Soros nebo Bilderberg apod. přece jen nejsou pouhou součástí, ale stojí významně nad tím. Alo ono to vlastně na věci moc nemění.
Autor několikrát zmiňuje Karla Poppera a jeho dílo o otevřené společnosti. Především se věnuje jeho závěru o potvrzení falzifikací a správně tomu podrobuje i vlastní téze. Zdá se však, že nebere v úvahu skutečnost, že i Popper je součástí frankfurtské školy a ať již vědomě či nevědomě jedním z destruktorů naší civilizace. Autor si pravděpodobně neuvědomuje, že i Popper se svou "otevřenou společností" podílel na vzniku tekuté společnosti, kterou na několika stranách popisuje. Neboť kde je otevřenost, musí být i něco uzavřeno, nelze vše otevírat a relativizovat. Každá společnost potřebuje i tabu, chce-li být stabilní. Tady mohl jít Hampl trochu víc do hloubky (ono by těch míst bylo asi víc), ale fakt je, že zvýšením rozsahu by kniha ztratila na sevřenosti. Autorovým úmyslem určitě byla i čtivost pro běžného čtenáře, nikoliv filozofická či sociologická hloubka. A to se mu podařilo.
V každém případě stojí za přečtení a zamyšlení.

21.04.2019 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Tak se ptám, jakou zápletku má Babička Boženy Němcové. Je zápletka v rodinné sáze, jako je Šikmý kostel, nezbytná? Podívám-li se na svůj život, jakou zápletku v něm najdu?

07.11.2024 5 z 5

Jak chutná moc Jak chutná moc Ladislav Mňačko

Knihu jsem četl v roce prvního vydání, tedy 1968. Bylo mi 20 a těšil se ze svobody, která se tehdy kolem nás nadechovala. Těšil jsem se z nadějné budoucnosti jak Šrámkův Ratkin a vlastně jsem do té doby neměl žádnou zkušenost z doby, která právě zdánlivě pomíjela. A tak není divu, že na mne tehdy nezapůsobila, prostě tohle je za námi a možno mávnout rukou... V paměti nezůstalo z četby nic.
Ale už nějakou dobu jsem na Mňačka myslel a cítil, že je nutno si knihu znovu přečíst. Asi ji mám zahrabanou někde v zadní řadě knihovny, místo hledání jsem si ji zarezervoval v Městské knihovně... A shodou okolností jsem ji dostal zároveň s Mornštajnové Listopádem. No, tak toto opravdu není tak ploché, Mňačkova kniha je plnokrevný příběh a byť zhruba poloviční rozsahem, posláním, myšlenkami i zpracováním je neporovnatelná. A proto stále aktuální a živá v každé době. Nemluvě o té dnešní, tak těhotné potřebou změny.

20.05.2022

Píseň o Bernadettě Píseň o Bernadettě Franz Werfel

Svět lze nahlížet z mnoha úhlů. Hlavní je neomezovat se na svůj osobní úhel. Toto dílo patří k těm, které mě dovedly k tomu, abych se vážněji zamyslel nad křesťanstvím, nad jeho klady a zápory. Podle mého klady vysoce převažují. A navíc je to dobré čtení a ke všemu od židovského autora.

05.02.2022 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Děkuji Svijanskýmu za jeho recenzi. Vyjadřuje přesně i mé pocity z četby. Nestačí být jen talentovanou autorkou, ale je nutné být v historických faktech co nejvěrnější. Jinak takové čtivé dílo hlavně manipuluje a zanechá škodu, místo aby vedlo k česko-německému porozumění. Taková díla nelze oceňovat vysokým počtem bodů, protože je lživé.

17.01.2022 1 z 5

Gulliverovy cesty Gulliverovy cesty Jonathan Swift

Je skutečně zajímavé, jak tato 300 let stará satira zůstala živá.
Pamatuji různá zpracování pro děti, dokonce pamatuji na spíše obrázkovou knížku, ve které se při otevření některých stránek obrázky zvedly jako kulisy na divadle. Veškerý satirický obraz ovšem zmizel. Nutno číst originál!

01.02.2021 5 z 5

Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

Vedle Máje a Kytice patří Nezvalova Manon Lescaut ke stálicím mého básnického nebe, ke které se po celý život vracím.

24.01.2021 5 z 5

Výlet pana Broučka do XV. století Výlet pana Broučka do XV. století Svatopluk Čech

Nikoliv jako básník, jako satirik Svatopluk Čech přežije a dotýká se věčnosti.

19.05.2020 5 z 5