Hobo Hobo komentáře u knih

15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Po Malém pražském erotikonu druhá kniha Patricka Hartla a nezbývá mi než konstatovat, že se zařadil mezi mé nejoblíbenější současné spisovatele. Hluboká poklona.

21.10.2022 5 z 5

Sovětská civilizace 1 Sovětská civilizace 1 Sergej Georgijevič Kara-Murza

Zahoďte všechny knihy o bolševické revoluci, tato kniha je nejen nahradí, ale posune vás blíže k pravdě. Podrobná analýza minulosti.

29.01.2022 5 z 5

Intelektuálové Intelektuálové Paul Johnson

Od mého přečtení před cca 2 lety se mé mínění o intelektuálech poněkud prohloubilo (nemám teď na mysli přímo danou knihu). Zde jde více méně o levicové intelektuály, ale musím uznat pravdu v jednom komentáři, že u "pravičáků" se také najdou pěkní ptáčkové. Z tohoto pohledu lze říci, že kniha je poněkud nevyrovnaná.
A můj současný pohled? Intelektuálové jsou zhouba lidstva. Jako by vzdělání (zejména to "humanitní") vedlo ke zblbnutí. A pokud ne, ke ztrátě přirozeného rozumu určitě ano. Já mám diplom, já mám pravdu!

13.01.2022 5 z 5

Jdi za štěstím Jdi za štěstím Tracy Rees

Nikdy bych o knihu s takovým názvem nezavadil očima, natož abych ji otevřel, nebýt mé laskavé ženy. Snad abych si otevřel nový knihovní regál s názvem "Knihy, doporučené manželkou". Už by v něm pár knih bylo a tato by v ní přibyla.
Typicky ženský román, aniž by v tomto označení byla sebemenší dehonestace. Díla lze dělit pouze na dobrá a špatná. Muž může psát také koniny, ale vždy to budou jiné koniny než konina ženská. A tohle prostě konina není, dobrý a přitažlivý vztahový příběh. Líbilo!
Vhodné pro čtenáře, kteří nejdou primárně po ději, ale dokážou se ponořit do stylu vyprávění a vychutnat slova.

25.09.2021 4 z 5

Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Z přemyslovské epopeje jsem tento díl četl až jako poslední, nutno však říci, že se mi zdá nejlepší. Vlastně zde autor stvořil obraz velkého panovníka své doby, přičemž celkové hodnocení jeho činů vyznívá kladně. Ačkoliv se román skládá z historických fakt, pravda je, že detaily neznáme. A tyto detaily p. Vondruška velmi účinně doplnil a stvořil tak neobyčejně kladnou postavu našich dějin, na kterou můžeme být hrdi.
Například historie nám mnoho neříká o motivech zavržení syna, jehož měl s první manželkou. Pojetí, jaké autor podává, neruší historický fakt, ale podává vysvětlení, proč Přemysl zavrhl první manželku; mluví se sice o potřebě mužského potomka, ale toho Přemysl přece měl... V románu V. Vondruška podal přijatelné vysvětlení, proč následníkem nebyl Vratislav, ale Václav, zplozený s druhou manželkou. Vlastní syny přece jen tak nezavrhujeme...
Vlastně i Přemyslův charakter byl podán velmi pěkně; pravda, choval se tak, jak se lidé v té době chovali, nebyl to žádný ideál, spadlý z nebe, ale nebyl pomstychtivý, trestal, když měl důvody a šlo mu především o zemi. Kterou, pravda, ztotožňoval se sebou, ale jak už jsem uvedl, byl člověkem své doby a nebyl ani první ani poslední. Takový byl i jeho potomek Karel IV. - a jak si ho vážíme. Nebyl ten Přemysl takový Děda vlasti?
Podobných úvah a - řekněme románových konstrukcí je v knize víc, ale nakonec si soudný člověk musí říci: Ano, nevíme, ale takto to mohlo proběhnout.

31.07.2021 5 z 5

Manipulace vědomím Manipulace vědomím Sergej Georgijevič Kara-Murza

Další z mála knih, které dokážou strhnout mnohé závoje před naším vědomím a ukázat, že ne vše, co je nám předkládáno, odpovídá skutečnosti. Chcete-li se zbavit mnohých mýtů, čtěte tuto knihu.

20.02.2021 5 z 5

Synagoga Satanova - Tajná historie světové židovské dominance Synagoga Satanova - Tajná historie světové židovské dominance Andrew Carrington Hitchcock

Fakta, nic než fakta. Letopis, ve kterém ke každému relevantnímu roku dostanete přehled, co se událo. Od roku 740, týkajícího se Chazarské říše, až k roku 2006, týkajícího se světa.

04.11.2020 5 z 5

Zánik Západu - Obrysy morfologie světových dějin Zánik Západu - Obrysy morfologie světových dějin Oswald Spengler

Nelehké čtení od opravdu erudovaného autora; kdybych chtěl informace o všech osobách a jevech, o nichž autor píše, strávil bych polovinu života. Takže mé pochopení knihy je poněkud redukované, vnímal jsem spíše určité závěry a konstatování, nicméně nemohu říci, že by vše šlo mimo mne. Kniha mne opravdu obohatila, třebaže jsem původně předpokládal, že jde o politologii. Tak to opravdu nejde, šíře autorova záběru je mnohem, mnohem širší. A když se vším prokoušete, nezůstanete stejní. O Goethovi či Darwinovi se dozvíte to podstatné, v čem je naše civilizace jiná než antická zjistíte natrvalo.
A nula nebyla tím, co jí mysleli staří Indové...
Opravdu zážitek. K tomuhle rozsáhlému dílu se budu vracet co živ budu. A zánik Západu, jímž Spengler myslel převážně to, co se nachází na západ od našich hranic, budu očekávat s radostnou myslí.

31.07.2020 5 z 5

Zvonokosy Zvonokosy Gabriel Chevallier

Není mnoho humoristických knih, které jsem přijal. Tato k nim patří plně a bezpochyby.

25.03.2020 5 z 5

Za sklem Za sklem Robert Merle

Politologicko-psychologická "čítanka" o zdrojích tzv. studentských revolucí, nejen v r. 1968 ve Francii, ale i v tomtéž roce či v r. 1989 v Československu. O skutečných hlubinných motivacích, o tápáních a černobílém vidění. Snad nikdo jiný než Merle to neumí takto popsat. Kniha vydá za tisíce politologických studií a na rozdíl od nich se i dobře čte. Jako zřejmě každý, i já tam našel sebe; naštěstí v sedmdesáti se už nemusím stydět, jen se shovívavě usmívat.

12.03.2020 5 z 5

Hrdinný kapitán Korkorán Hrdinný kapitán Korkorán Alfred Assollant

Jsou knihy z dětství, jejichž děj už si příliš nepamatujete, ale přetrvává z nich vzpomínka na dobré čtení z doby, kdy byl svět černobílý a dobro vždy vítězilo. A na tygřici Jiskru...

18.01.2020 4 z 5

Děti kapitána Granta Děti kapitána Granta Jules Verne

Děti kapitána Granta jsou jedinou knihou mého bratra, zatímco já hltal a hltal. Od té doby vím, že kvalitu člověka neurčuje počet přečtených knih, což mě drželo vhodně při zemi.

07.08.2019 5 z 5

Dvacet tisíc mil pod mořem Dvacet tisíc mil pod mořem Jules Verne

Já prostě Verna miloval!

07.08.2019 5 z 5

Přednášky o holocaustu Přednášky o holocaustu Germar Rudolf

Potvrzuji všechny předchozí komentáře. Kniha, která projasní mnohé otázky, na něž jste marně hledali odpovědi.

04.08.2019 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Fascinující kniha. V mládí jsem ji vnímal jako neuvěřitelnou, ale skutečně mě fascinovala.

31.07.2019 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Podobná fantazy dokáže získat i skalního vyznavače sci-fi.

13.07.2019 5 z 5

Jak jsem se zbláznila Jak jsem se zbláznila Ivanka Devátá

Kdyby takto vypadaly všechny žalozpěvy, bylo by na světě tak krásně... Je to druhá kniha od Ivanky Deváté, kterou jsem četl a myslel si, že mi to bude stačit. Nebude, co když v její sbírce je ještě další tak dobré vyprávění, s takovým nadhledem a humorem.

28.12.2018 4 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Dobře vybudované stoupající napětí

24.09.2024 4 z 5

Cizinec Cizinec Albert Camus

Jak se prodlužuje doba uplynulá od přečtení, zvyšuje se v mé mysli její význam. Neleze z hlavy a neleze.

12.07.2024 5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Víra mnohých spočívá v jin a jang.

22.02.2024 5 z 5