horkosladka | Komentáře u knih | Databáze knih

horkosladka horkosladka komentáře u knih

Úvod do současné trapnosti Úvod do současné trapnosti Pavel Šplíchal

Ze začátku jsem se neskutečně bavila nad naprosto výstižným popisem každodenní trapnosti současné české (brněnské) společnosti. Ale ke konci se mi zdálo, že už se, mně jinak velmi blízký humor, začíná zvrhávat v prachsprosté hanění všeho a všech.

26.10.2017

Večírek s Kantem Večírek s Kantem Nicolas Mahler

Blbinka. Nicolas Mahler je mistr bagatelizace.

26.10.2017

Návod k obsluze života Návod k obsluze života Tom Shadyac

...A co je tím jedem? Je to lidský postoj, který vytváří náš současný systém.
Naše skutečná krize nepramení z nedostatku peněz, ale z nedostatku soucitu a sounáležitosti.
Snaha všechno definovat je zabijákem pro objevování nového.

20.10.2017 4 z 5

Uzdravení vývojového traumatu Uzdravení vývojového traumatu Laurence Heller

Velmi dobře napsaná kniha pojednávající o příčinách traumatu. Autoři analyzují lidi s nízkým sebevědomím, úzkostností, jejich depresivními stavy a problematické prožívání emocí. Přicházejí s vysvětlením, že za raná traumata může zanedbaná péče a výchova rodičů, týrání. Prvotní vazby s rodiči, pokud jsou narušeny, způsobují špatnou seberegulaci emocí, komplikované vztahy s okolím, nízkou sebeúctu, sociální fobii a různá psychosomatická onemocnění. Kniha je doplněna i záznamy z terapií, je tak vhodná jak pro laickou veřejnost, tak pro odborníky z oblasti psychoterapie.

25.04.2017 4 z 5

Baba Jaga Baba Jaga An Leysen

Opravdu nádherné ilustrace a pohádka se šťastným a vtipným koncem.

04.03.2017 4 z 5

První láska První láska Samuel Beckett

"Kreslil bych její jméno na stará kravská hovna, kdybych ji miloval čistou a nezištnou láskou? A co můj prst, který jsem si navíc potom olizoval?"

12.09.2016 4 z 5

Bla bla bla Bla bla bla Giuseppe Culicchia

Výborně napsané. Autor vtipně vystihuje podstatu konzumní kapitalistické společnosti. Hlavní hrdina hodnotí myšlenkami okolní svět a všímá si absurdity a odcizenosti lidí... Utíká sám před sebou, před svou minulostí, ale nenalézá klid.

30.11.-0001 5 z 5

Nastartujte svou štítnou žlázu Nastartujte svou štítnou žlázu Hannah Hauser

Když se dozvíte, že máte autoimunitní zánět štítné žlázy po několika letech trápení s chronickou únavou, trávením, přibíráním, bolestmi celého těla a celkovým psychickým vyčerpáním, tak máte chvíli pocit úlevy, že na všechny ty symptomy konečně máte diagnózu, že se konečně máte čím ohánět, když vás doktoři celou dobu měli za někoho, kdo si své problémy vymýšlí nebo vás měli za případ pro psychiatra. Dostanete léky a možná uvěříte, že tohle teď už zabere, když máte pocit, že už jste všechno vyzkoušeli. Ale může se stát, že zjistíte, že ani po lécích potíže neustupují, že jste pořád šíleně unavení a ztratili jste svou původní energii a chuť do života. Knížka nepřináší žádné převratné řešení. Poskytne vám ale solidní vhled do problematiky onemocnění štítné žlázy, především hypotyreózy - její nedostatečné funkce a Hashimotovy tyreoiditidy - což je autoimunitní zánětlivé onemocnění štítné žlázy. Autorka vybízí k hledání příčin oslabené štítné žlázy a nabízí praktické rady jak nastartovat její přirozené funkce s pomocí změny stravování, životního stylu atd. Co si z knihy odnáším: Správně fungující štítná žláza úzce souvisí s hormonální rovnováhou, metabolismem (stravou, střevy a játry) a psychikou. Dlouhodobý stres, nevyvážená strava, přísné diety, celkové přetěžování organismu způsobí, že hormony štítné žlázy se přestanou produkovat a vstřebávat, jak mají. Tělo funguje v podstatě v "nouzovém režimu", aby přežilo. To má za následek zpomalení metabolismu a to vede k velké únavě a mnoha zdravotním problémům. Je potřeba se na svůj život podívat jako na celek a pátrat po tom, co onemocnění štítné žlázy způsobilo, zda jsme dlouhodobě vystaveni stresorům, zda jíme pravidelně a výživně, nasloucháme svému tělu, jestli jsme třeba prožili nedávno nějaké trauma... Braní syntetického hormonu štítné žlázy může zlepšit výsledky krevního obrazu, ale pokud my sami nepřijdeme na to, proč naše štítná žláza přestala fungovat, jak má a neuděláme sami konkrétní změny, potíže se mohou objevovat stále znova.

30.01.2025

Sex, plození, pohlaví s několika poznámkami o genderu Sex, plození, pohlaví s několika poznámkami o genderu kolektiv autorů

Kniha je docela obsáhlá a pro laickou veřejnost to není zrovna lehké čtení, ale stojí zato si knihu přečíst, pokud vás téma zajímá. Najdete v ní spoustu informací z více vědních oborů, jednotlivé příspěvky od různých autorů. Některé kapitoly mě zaujaly více, jiné méně.

08.12.2024 4 z 5

Mějte se ráda Mějte se ráda Mel Noakes

Na téma všudeopěvované sebelásky celkem dobrá knížka s praktickými radami jak se cítit líp sám se sebou. Nic převratného, ale napsáno je to hezky a srozumitelně. Co bych ale vytkla, že už podle názvu knihy je to zaměřeno jen na ženy. Jako by se nedostatek sebelásky týkal jen ženského pohlaví... Pokud hledáte knihu, která vám poradí jak o sebe pečovat, meditovat, jíst zdravěji a co zlepšit, abyste měla lepší náladu, tak je to fajn, ale jestli chcete zapracovat na své sebeúctě a sebedůvěře, sáhla bych asi po jiném titulu.

12.01.2023 3 z 5

Liber Legis (Kniha zákona - Liber Al vel Legis) Liber Legis (Kniha zákona - Liber Al vel Legis) Aleister Crowley

Totální chaos.

perverzní
nevinná
milovala jsi mou duši
bez zisku
jak se na princeznu sluší
promiň za mé chlípné já
byla jsi jediná
jediná princezna
a já rytíř v časech minulých

21.06.2018 4 z 5

Sylogismy hořkosti Sylogismy hořkosti Émile Michel Cioran

Umění milovat? Umění spojit temperament upíra s diskrétností sasanky.

07.11.2017

VOGUE - Kniha omalovánek VOGUE - Kniha omalovánek Ian R. Webb

Tohle není kniha ke čtení, ale spíš prostor pro kreativitu, hraní si s estetikou, malování pro relaxaci a koncentraci.

07.11.2017

Neurotická osobnost naší doby Neurotická osobnost naší doby Karen Horney

Domnívám se, že současný stav společnosti ústí do nevyhnutelnosti neurotického prožívání. Civilizační stres, přehnané nároky na jednotlivce, nezdravé ovzduší, deformace mezilidských vztahů, nedostatek prostoru pro duši..., to vše se nutně musí podepsat na lidské psychice. Návštěvy psychiatrů jsou důsledkem nepřirozeného životního tempa a všudypřítomné soupeřivosti. Vzdálili jsme se přírodě, jdeme proti ní, tudíž se nám to vrací v podobě neurózy. Myslím, že neurotikem je každý obyvatel většího města. Město samotné je koncentrací neurózy.

23.09.2017 4 z 5

Cigarety a hypnogen Cigarety a hypnogen Jakub Karas

Vytříbená dekadence.

07.09.2017 5 z 5

Jak být milejší: Zdravé emoce prakticky a jednoduše Jak být milejší: Zdravé emoce prakticky a jednoduše Karel Nešpor

Jeden mladík požádal o přijetí do proslulého kláštera. "Co si od toho slibuješ?" zeptal se představený.
"Chci dosáhnout osvícení."
"K čemu to bude dobré?" vyzvídal představený.
Mladík byl zaskočen a nevěděl, co říci.
Představený mu řekl, ať přijde za rok.
Po roce začal jejich rozhovor stejně.
Na otázku, proč chce být osvícen, odpověděl uchazeč: "Budu pro druhé lidi vzorem."
"Přijď za rok!" řekl mu představený.
Za další rok se představený mladíka zeptal na totéž.
Ten odpověděl: "Jestliže dosáhnu osvícení, budu druhým prospěšnější."
"To je pravda", souhlasil představený a mladíka přijal.

25.04.2017 5 z 5

Oskar a měsíční kočky Oskar a měsíční kočky Lynda Gene Rymond

Kouzelná knížka, která pohladí duši.

04.03.2017 5 z 5

Život láska smrt prázdno a vítr Život láska smrt prázdno a vítr Roger Gilbert-Lecomte

"Básník může věřit jen své poezii. Nikdo nemůže být vidoucím a současně učedníkem nějakého náboženství nebo nějakého myšlenkového systému, jinak by zrazoval svoje vidění." (Lecomte)

25.04.2016 5 z 5

Štítná žláza a její léčba Štítná žláza a její léčba Anthony William

Autor knihy podává nový pohled na onemocnění štítné žlázy. Tvrdí, že příčinou je virus EBV - virus Epstein-Barrové, který patří mezi herpetické viry (DNA viry). Je původcem infekční mononukleózy. V knize tento virus nazývá autor virem štítné žlázy a jako řešení jak se tohoto patogenu zbavit nabízí změnu stravování, založenou na vyřazení lepku, mléčných produktů a zánětlivých potravin, kterými se virus EBV živí.
V knize najdete recepty na ozdravné nápoje, např. celerovou šťávu, která je zde prezentována jako zázračné tonikum a superpotravina s komplexním obsahem živin, která dokáže opravit DNA, vyrovnávat hladinu cukru v krvi a detoxikovat tělo.
Informace v knize jsou zajímavé a souvislost nemocí štítné žlázy s přítomností EBV viru dává smysl. Ale co se týká "esoterické" stránky knihy, tady jsem byla docela zaskočená, když autor tvrdí, že mu informace šeptal do ucha "Duch".
Názor ať si na knihu udělá každý sám, já si z ní beru především praktické rady pro stravování a taky uvědomění, že "autoimunita" je ve skutečnosti zkreslený pojem, protože tělo nikdy vědomě nebojuje samo proti sobě, jak je nám doktory obvykle prezentováno, ale naopak, pokud dostaneme diagnózu "autoimunitní" onemocnění, je třeba hledat příčinu v přítomnosti patogenu, viru, něčeho, co v těle narušuje imunitní systém, který se následně začne bránit a s patogenem může bojovat tak usilovně, až je nakonec zmaten a začne bojovat i s vlastními buňkami, protože je si plete s těmi cizorodými.
Základem je samozřejmě změna stravy, protože vhodné potraviny mohou významně posílit imunitní systém a to je pro vyléčení z jakékoliv nemoci naprosto zásadní.

19.02.2025